el
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Goal Line Technology: 8 κορυφαία λάθη που θα είχαν αποφευχθεί

Το ερώτημα για το αν η τεχνολογία βοηθάει στο να γίνεται καλύτερο το ποδόσφαιρο πάντα θα υφίσταται και θα απασχολεί τους ανθρώπους που το περιβάλλουν. Η εισβολή της στο άθλημα έχει σκοπό να το κάνει τουλάχιστον δικαιότερο μειώνοντας τις αμφισβητούμενες αποφάσεις.

Πριν το περιβόητο VAR (Video Assistant Referee), έκανε την εμφάνισή της η Goal Line Technology (GLT), η οποία αποσαφηνίζει εάν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή του τέρματος ή όχι.

Μπορεί ο Μισέλ Πλατινί να είχε δηλώσει στις αρχές της δεκαετίας ότι η χρήση τέτοιων τεχνολογιών θα μετατρέψει το ποδόσφαιρο σε Playstation και θα χαθεί η γοητεία που προσφέρει το «αθώο» ανθρώπινο λάθος, ωστόσο, σήμερα δεν νοείται μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση χωρίς GLT και VAR.

Ακόμη και η δύσπιστη Πρέμιερ Λιγκ από τη νέα σεζόν θα εισάγει κι αυτή κανονικά το VAR σε όλα τα παιχνίδια του κορυφαίου αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η Πρέμιερ, πάντως, ήταν πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά στην GLT, την οποία εισήγαγε τη σεζόν 2013/14. Το πρώτο γκολ το οποίο κατακυρώθηκε με τη συγκεκριμένη τεχνολογία ήταν του Έντιν Τζέκο σε έναν αγώνα της Μάντσεστερ Σίτι με την Κάρντιφ, στις 18 Ιανουαρίου του 2014.

Το καλοκαίρι του 2014 η GLT χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο και μάλιστα επενέβη στο παιχνίδι Γαλλία – Ονδούρα στις 15 Ιουνίου, υποδεικνύοντας ότι υπήρχε γκολ στο πλασέ του Μπενζεμά.

Image result for france benzema

Σε εκείνο το Μουντιάλ, της Βραζιλίας, χρησιμοποιήθηκε το σύστημα GoalControl, το οποίο αναπτύχθηκε στη Γερμανία και βασίζεται σε 14 κάμερες, επτά σε κάθε εστία. Παρόλα αυτά, πιο διαδεδομένο είναι πλέον το αγγλικό Hawk-Eye, το οποίο επίσης βασίζεται σε 14 κάμερες, ωστόσο είναι πιο φθηνό και πιο αξιόπιστο από το GoalControl, όπως αποδείχθηκε από τα λάθη του τελευταίου στη Ligue 1.

Μάλιστα, το Hawk-Eye χρησιμοποιείται κατά κόρον και εκτός του ποδοσφαίρου, στο κρίκετ, σε μεγάλα τουρνουά του τένις (Γουίμπλεντον, US Open, Αυστραλιανό Open) και στο σνούκερ. Φυσικά υπάρχουν και άλλα παρόμοια συστήματα όπως το Cairos GLT system, το Goalminder και το GoalRef.

Η χρησιμότητα της GLT αναδείχθηκε εκ νέου στον πρόσφατο αγώνα της Μάντσεστερ Σίτι στην έδρα της Μπέρνλι για την 36η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ, καθώς το γκολ του Αγουέρο στο 63’, το οποίο έκρινε τελικά την αναμέτρηση κατακυρώθηκε χάρη στο Hawk-Eye.

Χωρίς τη συγκεκριμένη τεχνολογία, μπορεί το γκολ να μην μετρούσε ποτέ, η Σίτι να μην κέρδιζε και ο τίτλος να άλλαζε χέρια, αφού δύο στροφές πριν το φινάλε οι «πολίτες» βρίσκονται μόλις στο +1 από τη Λίβερπουλ.

Με αφορμή όμως το γκολ του Αγουέρο στο Μπέρνλι – Μάντσεστερ Σίτι πάμε να δούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου η Goal Line Technology θα είχε απονείμει δικαιοσύνη αν υπήρχε.

Ένα λάθος, ένα πρωτάθλημα

Ηταν 25 Φεβρουαρίου του 2012 για την 25η αγωνιστική του Καμπιονάτο.

Η Μίλαν διεκδικεί το πρωτάθλημα από τη Γιουβέντους και προηγείται 1-0 (15’). Στο 25’ ο Σούλεϊ Μουντάρι πλασάρει από τη μικρή περιοχή για το 2-0. Το γκολ όμως δεν μετράει ποτέ, διότι ο βοηθός διαιτητή δεν αντιλαμβάνεται πως ο Μπουφόν έχει διώξει την μπάλα μέσα από τη γραμμή του τέρματος. Τα ριπλέι επιβεβαιώνουν το διαιτητικό λάθος, ωστόσο ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά παρά τις διαμαρτυρίες των γηπεδούχων.

Related image

Τελικά, η Γιουβέντους ισοφάρισε στο 83’, πήρε την ισοπαλία (1-1) στο Σαν Σίρο και μετέπειτα τον τίτλο με τέσσερις βαθμούς διαφορά από τους «ροσονέρι». Ασφαλώς αν υπήρχε η GLT, μπορεί η εξέλιξη εκείνου του πρωταθλήματος να ήταν πολύ διαφορετική, εφόσον είχε κερδίσει η Μίλαν.

Η γκάφα του Κάρολ που δεν κόστισε ποτέ

Ένα από τα πιο σοκαριστικά διαιτητικά λάθη συνέβησαν στο «Ολντ Τράφορντ» τον Ιανουάριο του 2005.

Το ματς είναι στο 0-0, ο Μέντες της Τότεναμ επιχειρεί μία λόμπα στο 89ο λεπτό σχεδόν από τη μεσαία γραμμή για να κρεμάσει τον Ρόι Κάρολ, ο Βορειοϊρλανδός τερματοφύλακας κάνει βήματα πίσω, προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα, αυτή του φεύγει και τελικά την απομακρύνει με μία βουτιά.

Ο βοηθός εκ των πραγμάτων βρίσκεται πολύ μακριά από τη φάση, το ίδιο και ο διαιτητής, επομένως δείχνουν παίζεται. Για λίγα δευτερόλεπτα κανείς δεν έχει αντιληφθεί τι έχει συμβεί, έρχεται όμως το ριπλέι να δείξει την πικρή αλήθεια, δηλαδή ότι η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή της εστίας περίπου ένα μέτρο!

Ήταν ίσως η πιο χοντρή γκάφα στην καριέρα του Ρόι Κάρολ, η οποία όμως ελλείψει GLT δεν κόστισε ποτέ στη Γιουνάιτεντ του Σερ Αλεξ τότε.

Ο καταραμένος στύλος

Η Κρίσταλ Πάλας είναι η μόνη ομάδα παγκοσμίως που δεν μέτρησαν δύο φορές γκολ της διότι η μπάλα χτύπησε στον στύλο της εστίας και εξοστρακίστηκε εκτός αυτής χωρίς να κουνήσει τα δίχτυα, με συνέπεια ο διαιτητής να νομίσει ότι αυτή προσέκρουσε στο δοκάρι!

Το 1980, στο ματς Κόβεντρι – Κρίσταλ Πάλας για την πρώτη κατηγορία της Αγγλίας, ο Κλάιβ Αλεν σκόραρε με απευθείας φάουλ, ωστόσο παρά τους πανηγυρισμούς το γκολ δεν κατακυρώθηκε διότι η διαιτητική ομάδα νόμισε ότι η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι φεύγοντας με μεγάλη δύναμη εκτός εστίας. Η Πάλας εν τέλει έχασε 3-1 και στο φινάλε της σεζόν υποβιβάστηκε.

Η ιστορία επαναλήφθηκε σαν φάρσα 29 χρόνια μετά, ξανά με πρωταγωνίστρια τη λονδρέζικη ομάδα. Για την Τσάμπιονσιπ το 2009, σε αγώνα κόντρα στην Μπρίστολ Σίτι, ο Φρέντι Σιρς σκοράρει με πλασέ μέσα από την περιοχή, άπαντες τρέχουν να τον συγχαρούν, όμως βοηθός και διαιτητής κατόπιν συνεννόησης εκτιμούν ότι η μπάλα βρήκε στο δοκάρι και όχι στον εσωτερικό υποστηρικτικό στύλο της εστίας.

Το πεντακάθαρο γκολ δεν μέτρησε και η Πάλας τελικά έχασε εκείνο το παιχνίδι με γκολ στο 90’…

Το γκολ-φάντασμα του Τζοφ Χερστ

Το γκολ που ακόμη και σήμερα είναι δύσκολο να απαντηθεί αν έχει περάσει ολόκληρη η μπάλα τη γραμμή ή όχι είναι ασφαλώς εκείνο του Τζοφ Χερστ στον τελικό του Μουντιάλ, το 1966 ανάμεσα στην Αγγλία και τη Δυτική Γερμανία.

Ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση αφού οι Γερμανοί ισοφάρισαν σε 2-2 στο 89’. Στον έξτρα χρόνο ο Χερστ σημείωσε άλλα δύο γκολ και με χατ τρικ οδήγησε τα «τρία λιοντάρια» στον πρώτο και μοναδικό παγκόσμιο τίτλο τους μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, το τέρμα στο 101ο λεπτό με το οποίο ο άσος τότε της Γουέστ Χαμ έκανε το 3-2, έχει μείνει για πάντα χαραγμένο ως το πιο αμφισβητούμενο όλων των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Η χειρότερη απόφαση όλων των εποχών

Το 2008 ο Στιούαρτ Άτγουελ έγινε ο νεότερος διαιτητής που διευθύνει αγώνα της Πρέμιερ μόλις σε ηλικία 25 ετών.

Ακόμη και σήμερα είναι ρέφερι της κορυφαίας κατηγορίας στο αγγλικό ποδόσφαιρο, έχει μάλιστα και διεθνές σήμα FIFA. Παρόλα αυτά αν ρωτήσετε κάποιον Αγγλο για το τι σκέφτεται μόλις ακούσει το όνομα του Άτγουελ, μα φυσικά θα σας αναφέρει το απίστευτο αυτογκόλ που είχε κατακυρώσει στο ματς Γουότφορντ – Ρέντινγκ το 2008 για την Τσάμπιονσιπ.

Related image

Έπειτα από μία εκτέλεση κόρνερ της Ρέντινγκ η μπάλα έφτασε περίπου σε απόσταση τριών μέτρων από την αντίπαλη εστία και όμως ο Άτγουελ έκρινε πως αυτή είχε περάσει τη γραμμή, λαμβάνοντας την πιο… εξωφρενική και μάλλον πιο αστεία διαιτητική απόφαση όλων των εποχών.

Η άβολη στιγμή του Μπριχ

Το 2013, στον αγώνα Χόφενχαϊμ – Λεβερκούζεν ένας εκ των κορυφαίων Γερμανών διαιτητών, ο Φέλιξ Μπριχ, βρέθηκε στην πιο άβολη στιγμή της καριέρας του μετρώντας ένα γκολ που στην πραγματικότητα δεν μπήκε ποτέ.

Η κεφαλιά του Κίσλινγκ πέρασε άουτ, ακούμπησε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων και κατόπιν αναπαύτηκε εντός της εστίας δημιουργώντας την αίσθηση ότι είχε μπει γκολ. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι ξεγελάστηκαν, μεταξύ αυτών και οι σχολιαστές της αναμέτρησης, που έκαναν λόγο για ένα υπέροχο τέρμα.

Ο Κίσλινγκ, βέβαια, που είχε δει την πορεία της μπάλας, κρατούσε το κεφάλι του για τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Ο Μπριχ, όμως, παρασύρθηκε και μέτρησε κανονικά το γκολ, παρά τις διαμαρτυρίες των παικτών της Χόφενχαϊμ, που προσπαθούσαν να βρουν την τρύπα στα δίχτυα της εστίας…

Η γλυκιά εκδίκηση των Γερμανών

Το 2010 στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής η Γερμανία συγκρούστηκε στους «16» με την Αγγλία. Το σκορ είναι 2-1 επί της Γερμανίας, το χρονόμετρο δείχνει το 38ο λεπτό, ο Λάμπαρντ δοκιμάζει το σουτ από το ύψος της περιοχής, η μπάλα χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι του Νόιερ, προσγειώνεται εντός της γραμμής και εν συνεχεία ο τερματοφύλακας των Γερμανών την μπλοκάρει.

Image result for england germany 2010 goal disallowed

Οι Άγγλοι διαμαρτύρονται, ωστόσο ο Ουρουγουανός διαιτητής Χόρχε Λαριόντα αποφασίζει ότι δεν υπάρχει γκολ. Τα ριπλέι τον διαψεύδουν, οι Γερμανοί τελικά κερδίζουν 4-1 και παίρνουν εκδίκηση για το γκολ-φάντασμα του Χερστ πριν 44 χρόνια που τους είχε στερήσει έναν Παγκόσμιο τίτλο.

Εκείνο το τέρμα του Λάμπαρντ, που δεν μέτρησε ποτέ, αποτέλεσε την τελευταία αφορμή προκειμένου η FIFA να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εισαγωγή της Goal Line Technology στις διοργανώσεις της.

Το γκολ που θα μνημονεύει πάντα ο Μουρίνιο

Το 2005 η Τσέλσι μεσουρανεί στην Αγγλία υπό τις οδηγίες του Ζοζέ Μουρίνιο και είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στα ημιτελικά διασταυρώνεται με τη Λίβερπουλ, η οποία βρίσκεται 33 βαθμούς πίσω από τους «μπλε» στην Πρέμιερ. Τα παιχνίδια, όμως, αποδεικνύονται πολύ κλειστά. Το πρώτο στο «Στάμφορντ Μπριτζ» κολλάει στο 0-0 και το δεύτερο στο «Ανφιλντ» λήγει 1-0 υπέρ της Λίβερπουλ, η οποία παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό, όπου μετέπειτα κατακτά τον τίτλο στα πέναλτι κόντρα στη Μίλαν.

Το γκολ όμως του Λουίς Γκαρσία στο 4ο λεπτό, που έστειλε τη Λίβερπουλ στην Κωνσταντινούπολη για να σηκώσει το 5ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ιστορίας της, ακόμη και σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο ότι έπρεπε να μετρήσει. Ο Γκαλάς φαίνεται να προλαβαίνει την μπάλα πριν αυτή περάσει ολόκληρη τη γραμμή. Ο Λούμπος Μίχελ, όμως, σε συνεννόηση με τον βοηθό του αποφάσισαν τότε να το μετρήσουν, παίρνοντας μία αμφισβητούμενη απόφαση που ασφαλώς θα μνημονεύει πάντα ο Ζοζέ Μουρίνιο, δεδομένου ότι ήταν εναντίον του…

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ