el
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κώστας Σλούκας: Τα δεδομένα για το μέλλον του και ο Ολυμπιακός

Ο οργανισμός του Ολυμπιακού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε άκρως πανηγυρική διάθεση. Όχι άδικα: oι Πειραιώτες βίωσαν ακόμα μία εξαιρετική και πετυχημένη σεζόν, κατακτώντας όλες τις κούπες εντός συνόρων και φτάνοντας μόλις ένα… σουτ μακριά από τη κορυφή της Ευρώπης.

Οι «ερυθρόλευκοι» γιόρτασαν τη νίκη τους στους τελικούς της Basket League με μία μεγάλη φιέστα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όμως, τώρα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας καλείται να σχεδιάσει τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν με δύο τεράστια ερωτηματικά.

Το ένα αφορά τον Σάσα Βεζένκοφ. Εκεί, οι νταμπλούχοι Ελλάδας δεν μπορούν να κάνουν πολλά: αν ο MVP της Euroleague επιθυμεί να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ, τότε οι Σακραμέντο Κινγκς θα κάνουν την κίνησή τους, θα καλύψουν τη ρήτρα στο NBA out και θα τον αποκτήσουν.

Το δεύτερο είναι σαφώς πιο πολύπλοκο και περιλαμβάνει πτυχές που δεν είναι μπασκετικές. Ο Κώστας Σλούκας μένει ελεύθερος και το σίριαλ γύρω από το μέλλον του ξεκίνησε…

sloukas mellon olympiacos novibet


Κώστας Σλούκας: Τα στατιστικά και η μαγική σειρά με τη Φενέρ

«Γιατί να έχουμε σίριαλ στο Σλούκας – Ολυμπιακός;»: Αυτή θα ήταν μία πολύ σοβαρή και σωστή ερώτηση, ειδικά αν προσθέσουμε στην εξίσωση την ιστορία στη σχέση των δύο πλευρών.

Ο «Σλου» ανδρώθηκε στους Πειραιώτες, έφυγε για να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στη Φενέρμπαχτσε και επέστρεψε το 2020 με την ταμπέλα του έτοιμου ηγέτη, του παίκτη που θα έπαιρνε άμεσα τη σκυτάλη από τον Βασίλη Σπανούλη.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι αυτό όντως έγινε. Ο έμπειρος γκαρντ βγήκε μπροστά και μέσα σε μία τριετία εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο, φτάνοντας ουσιαστικά σε αυτό που όλες οι πλευρές ήθελαν.

Ο Σλούκας πρωταγωνίστησε στις κούπες και στο μακρύ ταξίδι για τις δύο συμμετοχές στο Final Four, ενώ και φέτος, παρότι ο εξωπραγματικός Βεζένκοφ ήταν – δίκαια – το σημείο αναφοράς, ήταν καθοριστικός στα κρίσιμα.

Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει την εκπληκτική του παρουσία στη σκληρή σειρά πλέι-οφ με τη Φενέρμπαχτσε, στην οποία μέτρησε 14.6 πόντους και 4 ασίστ με 18/26 δίποντα, 8/17 τρίποντα, 13/13 βολές συνολικά;

Τη χρονιά που μας πέρασε, ο 33χρονος γκαρντ «έγραψε» 11 πόντους, 5,6 ασίστ, 2,1 ριμπάουντ μέσο όρο με 14,7 στο ranking στην Euroleague, ενώ στα πλέι-οφ της Basket League μέτρησε 13,3 πόντους ανά παιχνίδι με εξαιρετικά ποσοστά (65,2% στα δίποντα, 44,13% στα τρίποντα, 90% στις βολές).

Από τα παραπάνω, αλλά και από τη συνολική εικόνα του στο παρκέ, προκύπτει ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: ο Σλούκας είναι ένας top class γκαρντ, ένας από τους κορυφαίους άσους στην Euroleague και σίγουρα η παρουσία του, εντός και εκτός παρκέ, θεωρείται κάτι παραπάνω από σημαντική.

Όμως, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, το ζήτημα δεν είναι καθαρά μπασκετικό.

 


Κώστας Σλούκας: Ο Μπαρτζώκας, οι δηλώσεις και το συμβόλαιο

«Ακολουθούν συζητήσεις, θα δούμε τι θα γίνει. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω για ευνόητους λόγους. Τον ευχαριστώ τον κόσμο, αντιλαμβάνομαι την αγάπη του και είναι αμοιβαία, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Θα κάτσουμε να συζητήσουμε και θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι».

Ο Κώστας Σλούκας ήταν ξεκάθαρος με όσα είπε λίγο μετά τη φιέστα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η ομαδική επιτυχία και η αποδοχή από τους φιλάθλους είναι πάντα σημαντικά στοιχεία, όμως, αυτό που προέχει για τον έμπειρο γκαρντ, είναι ο ρόλος του.

Ας τα δούμε τμηματικά:

  • Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε συγκεκριμένο πλάνο σε όλη τη σεζόν: ο Σλούκας ήταν ο ηγέτης της second unit, ο άνθρωπος που άλλαζε τις ισορροπίες από τον πάγκο. Αυτό συνοδεύεται από πολλές ακόμα υποσημειώσεις: ο «Σλου» δεν έπαιξε πολύ (ή όσο θα έπρεπε) με τον καλύτερο παίκτη της ομάδας (Βεζένκοφ) και τον καλύτερο ψηλό της (Φαλ) και γενικά θα ήθελε να βρίσκεται περισσότερο χρόνο στο παρκέ.
  • Από την πλευρά του, ο Μπαρτζώκας έβαλε μπροστά το ζήτημα της διαχείρισης και του αμυντικού ζητήματος που διαθέτει γενικά στο «πακέτο» του ο Έλληνας γκαρντ και η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος με την τελική έκβαση της σεζόν, όμως, στο καθαρά μπασκετικό κομμάτι, ο Σλούκας ίσως έπρεπε να παίξει περισσότερο ή σε διαφορετικά σχήματα.
  • Φεύγοντας λίγο από αυτά που συμβαίνουν στο γήπεδο, οι φήμες κάνουν λόγο για «πάγο» στις σχέσεις των δύο ανδρών. Αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, όμως σε όλη τη διάρκεια της σεζόν φάνηκε πως ο Σλούκας δεν είναι αρκετά «κοντά» με τον Μπαρτζώκα. Προφανώς αυτό δε σημαίνει τίποτα στο πλαίσιο μίας επαγγελματικής και top ομάδας, αλλά, από την άλλη, μπορεί να παίξει ρόλο στη ζυγαριά για έναν ελεύθερο παίκτη που ψάχνει το επόμενο συμβόλαιό του.
  • Τις τελευταίες ώρες δημιουργήθηκαν επιπλέον ερωτηματικά για το μέλλον του Έλληνα γκαρντ στον Πειραιά λόγω της απόφασής του να απέχει από τη φωτογράφιση με τα τρόπαια. Τα social media πήραν… φωτιά, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού αναγκάστηκαν να διαψεύσουν ότι υπάρχει θέμα, αλλά η εντύπωση που έμεινε δεν ήταν καλή, αφού μόνο ο Σλούκας έλειψε από τις φωτογραφίες.
  • Παράμετρος συμβόλαιο: εδώ υφίστανται αρκετά ανοικτά ζητήματα. Σε πρώτη φάση, είναι ξεκάθαρο ότι οι αδερφοί Αγγελόπουλοι επιθυμούν την παραμονή του Σλούκα, τόσο για την μπασκετική του ποιότητα, όσο και για όσα αντιπροσωπεύει εκτός παρκέ. Όμως σίγουρα δε θα προσφέρουν τα χρήματα του προηγούμενου συμβολαίου, την ώρα που ο Έλληνας γκαρντ δε θέλει να «κατέβει» σε οικονομικό επίπεδο, γνωρίζοντας ότι το όνομά του παραμένει «καυτό» στο μπασκετικό χρηματιστήριο της Ευρώπης.

sloukas mellon olympiacos novibet


Κώστας Σλούκας: Οι ομάδες που τον θέλουν

Είναι προφανές ότι ένας free agent τέτοιου επιπέδου δε μπορεί να αφήσει… ασυγκίνητη την αγορά της Euroleague. Ο 33χρονος ανήκει στην ελίτ των γκαρντ της διοργάνωσης και ήδη ακούγεται πως βρίσκεται στη λίστα αρκετών συλλόγων.

Σε πρώτη φάση, η Αρμάνι Μιλάνο φαίνεται αρκετά… ζεστή για τον Σλούκα και οι φήμες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές έχουν κάτσει ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ιταλοί έχουν «κλείσει» και τον Νίκολα Μίροτιτς, οπότε διαθέτουν τα χρήματα και τη διάθεση για ακόμα ένα μεταγραφικό «μπαμ».

sloukas mellon olympiacos novibet

Επιπρόσθετα, για τον Έλληνα γκαρντ θα κινηθεί και η Εφές, η οποία αναμένεται να χάσει – λόγω ΝΒΑ – τον Βασίλιε Μίσιτς. Οι Τούρκοι βγαίνουν ξανά στην αγορά με γερό πορτοφόλι και γνωρίζουν ότι ο Σλούκας νιώθει άνετα στη γειτονική χώρα μετά την πολυετή παρουσία του στη Φενέρ.

Τέλος, η Ρεάλ ίσως εξετάσει τα δεδομένα για να μπει στο παιχνίδι, αφού ο 33χρονος πλέι-μέικερ ήταν σταθερά στη λίστα της τα τελευταία χρόνια. Οι Σέρχιο Γιουλ και Σέρχιο Ροντρίγκεθ δεν θα γίνουν… πιτσιρικάδες, ο Ουίλιαμς-Γκος ίσως αποχωρήσει και η έλευση του Σλούκα θα έδινε σίγουρα φρέσκο αέρα στους πρωταθλητές Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, το σίριαλ δεν θα κρατήσει πολύ. Τις επόμενες μέρες θα προγραμματιστούν συναντήσεις ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και εκεί θα φανεί αν ο Σλούκας θα αποχωρήσει από το ΣΕΦ για δεύτερη φορά για να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό ή αν θα «σβηστούν» τα προβλήματα ώστε να ανακοινωθεί η παραμονή του Έλληνα γκαρντ στο σπίτι του.


Κώστας Σλούκας: Καλοκαίρι ξεκούρασης, δεν θα παίξει με την Εθνική

Την ώρα που το σίριαλ για το μέλλον του βρίσκεται σε εξέλιξη, τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο Κώστας Σλούκας σκοπεύει να ξεκουραστεί το καλοκαίρι και να μην παίξει με την Εθνική στο Παγκόσμιο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον Τύπο, ο έμπειρος γκαρντ νιώθει κουρασμένος και δεν είναι σε θέση να προσφέρει στο 100%, γνωρίζοντας μάλιστα ότι από τη νέα σεζόν θα ξεκινήσει και το τελευταίο, μεγάλο του συμβόλαιο.

Οι άνθρωποι της ΕΟΚ θα προσπαθήσουν να του αλλάξουν γνώμη, όμως όλα δείχνουν πως ο Σλούκας θα αφήσει για λίγο την Εθνική και έτσι αυτόματα δημιουργείται ένας μεγάλος πονοκέφαλος στον Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος θα κληθεί να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του για το μεγάλο μπασκετικό event.


Διαβάστε ακόμα…

diamantidis spanoulis pao olympiacos finals novibet

Basket League: Top-5 τελικών (videos)


Βεζένκοφ: O κορυφαίος παίκτης της σεζόν στη Euroleague!


Παπαγιάννης: Η εκτόξευση στη Euroleague, η στασιμότητα και το μέλλον

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ