el
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Παναθηναϊκός Μπάσκετ: Τα δεδομένα για τον επόμενο προπονητή σήμερα

Ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ σήμερα αναζητά τον προπονητή του… αύριο. Η «ηλεκτρική καρέκλα» στη μετά-Ομπράντοβιτς εποχή και οι βασικοί υποψήφιοι για την τεχνική ηγεσία.

Οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης για άλλη μια χρονιά βρίσκονται σε στάδιο αναδόμησης εν όψει της επόμενης και φυσικά το θέμα του προπονητή είναι στην κορυφή της λίστας, καθώς αποτελεί το «Α» και το «Ω» του σχεδιασμού.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αναζητά τον επόμενο προπονητή που θα καθοδηγήσει την ομάδα ξανά σε επιτυχίες, καθώς η τελευταία τριετία με τη δραστική μείωση του μπάτζετ έχει φέρει και αντίστοιχη πτώση της δυναμικής της ομάδας, που καλείται να επιστρέψει σε τροχιά τίτλων και στα ψηλά «πατώματα» της Euroleague.

Επί σειρά ετών και συγκεκριμένα για 13 χρόνια (1999-2012), η θέση του προπονητή στον Παναθηναϊκό δεν… προσφερόταν στην αγορά. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε ριζώσει στο ΟΑΚΑ, φέρνοντας πληθώρα τίτλων, αλλά και την απόλυτη σταθερότητα στην τεχνική ηγεσία.

Από το 2012, όταν ο Ζοτς αποφάσισε να αποχωρήσει και να ρίξει τίτλους τέλους στη σχέση ζωής με το «τριφύλλι», με το οποίο πανηγύρισε 5 φορές τον τίτλο στη Euroleague, η θέση του προπονητή έχει αποδειχθεί «ηλεκτρική καρέκλα».

Στις 11 σεζόν που ακολούθησαν, της φετινής συμπεριλαμβανομένης, μόλις σε δύο εξ αυτών ο προπονητής που είχε τα ηνία στην εκκίνηση διατήρησε τη θέση του ως το τέλος της. Ο Αργύρης Πεδουλάκης τη σεζόν 2012/2013 και ο Τσάβι Πασκουάλ τη σεζόν 2017/2018.

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς ο οποίος άρχισε τη σεζόν που διανύουμε (2022/2023) απομακρύνθηκε τον Φεβρουάριο μετά την αποτυχία στο Final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας, με τον Χρήστο Σερέλη να έχει αναλάβει τα ηνία ως το καλοκαίρι ως πρώτος προπονητής.

 

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον πάγκο του Παναθηναϊκού από το 2012 ως σήμερα.

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ (2012-2023)

ΣΕΖΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
2012/2013 Αργύρης Πεδουλάκης
2013/2014

Αργύρης Πεδουλάκης

Φραγκίσκος Αλβέρτης

2014/2015

Ντούσκο Ιβάνοβιτς

Σωτήρης Μανωλόπουλος

2015/2016

Σάσα Τζόρτζεβιτς

Αργύρης Πεδουλάκης

2016/2017

Αργύρης Πεδουλάκης

Τσάβι Πασκουάλ

2017/2018 Τσάβι Πασκουάλ
2018/2019

Τσάβι Πασκουάλ

Ρικ Πιτίνο

2019/2020

Αργύρης Πεδουλάκης

Ρικ Πιτίνο

2020/2021

Γιώργος Βόβορας

Όντεντ Κάτας

2021/2022

Δημήτρης Πρίφτης

Γιώργος Βόβορας

2022/2023

Ντέγιαν Ράντονιτς

Χρήστος Σερέλης

*Δεν αναγράφονται όσοι κάθισαν στον πάγκο ως υπηρεσιακοί προπονητές. Τη σεζόν 2018/2019 ήταν ο Γιώργος Βόβορας, ομοίως και τη σεζόν 2019/2020, ενώ τη σεζόν 2020/2021 ο Κώστας Χαραλαμπίδης.


Παναθηναϊκός: Επόμενος προπονητής

Ποιος θα είναι αυτός που θα αναλάβει τα ηνία για τη σεζόν 2023/2024;

Ως είθισται, πολλά ονόματα έχουν γραφτεί και ακουστεί, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά το όνομα στον οποίο θα δώσει τα κλειδιά του πάγκου, ωστόσο έχει δημιουργήσει προσδοκίες όσον αφορά τον σχεδιασμό, πως ο νέος Παναθηναϊκός δε θα έχει σχέση με αυτόν της τρέχουσας χρονιάς.

Παρακάτω παρατίθενται οι βασικοί φερόμενοι υποψήφιοι για τον πάγκο των εξάκις πρωταθλητών Ευρώπης.

Πάμπλο Λάσο

Ο 56χρονος Βάσκος Πάμπλο Λάσο είναι το όνομα που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με τον «πράσινο» πάγκο.

Το περασμένο καλοκαίρι μπήκε τελεία στην 11ετή παρουσία του στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ, πορεία που συνδυάστηκε με απόλυτη επιτυχία και 21 τίτλους, ανάμεσα σε αυτούς οι δύο τίτλοι Euroleague (2015, 2018).

Αιτία (ή και αφορμή κατά τις… κακές γλώσσες) στάθηκε το πρόβλημα που αντιμετώπισε στο φινάλε της περασμένης σεζόν με την καρδιά του, το οποίο τον κράτησε εκτός πάγκου.

Η «βασίλισσα» ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας επικαλούμενη το πρόβλημα υγείας του Λάσο, παρά τις αιτιάσεις από πλευράς του πως θα μπορούσε να καθίσει ξανά στον πάγκο.

Φέτος δεν έχει αναλάβει κάποια ομάδα, με τον ίδιο να είναι «σφίγγα» όσον αφορά το μέλλον του, έχοντας περιοριστεί στην επιθυμία του να επιστρέψει στη… δράση. Απαντώντας ωστόσο συγκεκριμένα για το φημολογούμενο ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, είπε στην «As» πως «όλα θα γίνουν γνωστά όταν πρέπει», προκαλώντας όπως είναι φυσικό… φρενίτιδα στον κόσμο και αδημονία για την κατάληξη της υπόθεσης.

Μάλιστα έχει αναφέρει σε άλλη συνέντευξη πως είχε και έχει προτάσεις στα χέρια του. Η φημολογία που τον συνδέει με τον Παναθηναϊκό είναι κάτι παραπάνω από έντονη, από τη στιγμή που οι «πράσινοι» αναζητούν προπονητή από το λεγόμενο «πάνω ράφι». Το αν είναι απλά φημολογία ή προαναγγελία του επερχόμενου deal θα φανεί στην πράξη.

laso novibet


Εργκίν Αταμάν

Άλλο ένα όνομα κορυφαίου προπονητή είναι αυτό του Εργκίν Αταμάν.

Ο 57χρονος τεχνικός δε χρειάζεται συστάσεις για την αξία του. Γι’ αυτό «μιλούν» οι τίτλοι, ειδικά αυτοί που έχει κατακτήσει με την Εφές από το 2017 που κάθεται στον πάγκο της, με αποκορύφωμα την «back to back» Euroleague (2021, 2022), που δεν αποκλείεται να ήταν και… «threepeat» αν δεν είχε μείνει στη μέση η σεζόν 2019/2020 λόγω της πανδημίας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως ο κύκλος του Τούρκου προπονητή στην Εφές αναμένεται να κλείσει στο φινάλε της τρέχουσας σεζόν, έπειτα από συνολικά 9 τίτλους την τελευταία 6ετία.

Τι θα ακολουθήσει για τον Εργκίν Αταμάν;

Εφόσον ανοίξει η πόρτα της εξόδου από την Εφές, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είναι πιθανός προορισμός, με την εκτίμηση του Γιαννακόπουλου στο πρόσωπό του να είναι δεδομένα μεγάλη, ώστε να τον πείσει να «μεταναστεύσει» έπειτα από πολλά χρόνια και τη διπλή θητεία του στην Ιταλία (Σιένα 2001-2003 & Κλιμάμιο Μπολόνια 2006/2007).

ataman efes novibet


Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

Ένας εκ των πλέον αγαπημένων της «πράσινης» εξέδρας (αμοιβαία και εκπεφρασμένα τα αισθήματα), από τη στιγμή που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Ευρωπαίους προπονητές, δε μπορεί να μείνει εκτός συζήτησης για τη νέα τεχνική ηγεσία.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ανέλαβε την Μπαρτσελόνα από το 2020, χωρίς να έχει εκπληρώσει (ακόμα) τον μεγάλο στόχο της κατάκτησης της Euroleague, έπειτα από μια 4ετία ως head coach στη Ζαλγκίρις, την οποία εξέλιξε και οδήγησε στο Final-4 το 2018, αποκλείοντας στα Playoffs τον Ολυμπιακό.

Ως παίκτης είχε φορέσει συνολικά για τέσσερα χρόνια την πράσινη φανέλα (2007-2010, 2011/2012) με πληθώρα τίτλων και το 2012, κατά την περίοδο των σαρωτικών αλλαγών, του είχε προταθεί να αναλάβει μετά την αποχώρηση Ομπράντοβιτς.

Τότε δήλωσε πως δεν ήταν ακόμα έτοιμος να κρεμάσει τη φανέλα του, συνέχισε στην Μπαρτσελόνα και στη Ζαλγκίρις και από το 2014 φόρεσε κοστούμι προπονητή, για να πορευτεί με τις αρχές του μεγάλου «δάσκαλου» Ζοτς.

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού θα ήθελαν πολύ να δουν τον Σάρας στη θέση του προπονητή, καθώς συγκεντρώνει όλο το πακέτο: Γνωρίζει 100% τον οργανισμό, είναι δεμένος με την εξέδρα και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους αυτή τη στιγμή.

jasikevicius barcelona novibet


Χρήστος Σερέλης

Από τη στιγμή που το θέμα προπονητή είναι στον «αέρα» για τον Παναθηναϊκό, το όνομα του Χρήστου Σερέλη συγκαταλέγεται στους υποψήφιους, έστω ως αουτσάιντερ.

Ο 49χρονος τεχνικός έπειτα από μια (προπονητική) ζωή στο Λαύριο, κλήθηκε να καθοδηγήσει τους «πράσινους» ως το τέλος της σεζόν μετά την απομάκρυνση του Ντέγιαν Ράντονιτς, στη μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του.

Πέρυσι στην τελική ευθεία της σεζόν είχε ενταχθεί στο επιτελείο ως συνεργάτης του Γιώργου Βόβορα, αφήνοντας προσωρινά το αγαπημένο του Λαύριο, το οποίο πήρε από τις τοπικές κατηγορίες για να το ανεβάσει και να το καθιερώσει στα «σαλόνια» της Basket League.

Το καλοκαίρι επέστρεψε στο Λαύριο, για να επανακάμψει στο ΟΑΚΑ, αυτή τη φορά ως πρώτος προπονητής, έχοντας δεδομένη θέση στο τεχνικό επιτελείο και της επόμενης μέρας, ως βοηθός του νέου προπονητή. Δεδομένη είναι επίσης η εκτίμηση της οποίας χαίρει από τους ανθρώπους της ΚΑΕ.

serelis pao novibet


Βέλιμιρ Περάσοβιτς

Ο 58χρονος Κροάτης τεχνικός με το «βαρύ» βιογραφικό πάντα είναι υποψήφιος όταν μια ομάδα της Euroleague αναζητά προπονητή και δε γίνεται να αποτελεί εξαίρεση τώρα για τον Παναθηναϊκό.

Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς από το καλοκαίρι του 2021 καθοδηγεί την Ούνιξ Καζάν, μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Πρίφτη, έχοντας θητεύσει επί σειρά ετών στο κορυφαίο επίπεδο, κυρίως στην Ισπανία, σε Μπασκόνια και Βαλένθια, με μεγαλύτερη επιτυχία του την κατάκτηση του Eurocup με τις «νυχτερίδες» (2014).

Με τους Βάσκους είχε φτάσει στο Final-4 το 2006 και το 2016, έχοντας υπό τις οδηγίες του Γιάννη Μπουρούση και Μάικ Τζέιμς, ενώ είχε… στρώσει το δρόμο και για το Final-4 της Αθήνας το 2007, πριν αποχωρήσει αναγκαστικά από τον πάγκο λόγω προβλήματος υγείας.

Πλέον θεωρείται πως… έχει περάσει η μπογιά του, ωστόσο η εμπειρία του δεν είναι διόλου αμελητέα.

perasovic novibet


Γιάκα Λάκοβιτς

Άλλο ένα αουτσάιντερ μεν, αλλά υποψήφιος με προϋποθέσεις δε είναι ο Γιάκα Λάκοβιτς.

Ο 45χρονος Σλοβένος τεχνικός της Γκραν Κανάρια ως παίκτης είχε φορέσει τα πράσινα την 4ετία 2002-2006 και είχε εκτοξεύσει τις μετοχές του χάρη φυσικά στην αξία του, αλλά και την καθοδήγηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Η αποχώρησή του το 2006 για την Μπαρτσελόνα ράγισε το γυαλί στις σχέσεις του με τον Ζοτς και τον Παναθηναϊκό, ωστόσο αρκετά χρόνια μετά κι αφού ακολουθεί καριέρα προπονητή από το 2016 (σε Μπαρτσελόνα Β’, Μπιλμπάο, Μπανταλόνα, Ουλμ και Γκραν Κανάρια), θα μπορούσε να είναι μέλος της λίστας των υποψηφίων.

Συνδετικός κρίκος για την περίπτωσή του, πέραν του «πράσινου» παρελθόντος του, θεωρητικά είναι ο ομοεθνής του Σάνι Μπετσίροβιτς, που αναλαμβάνει Τεχνικός Διευθυντής στο «τριφύλλι».

Περίπου 20 χρόνια πριν, ο παίκτης Γιάκα εξελίχθηκε ραγδαία μέσω των «πράσινων». Με την ίδια λογική, ίσως θα μπορούσε να εξελιχθεί αντίστοιχα και ως τεχνικός στο ΟΑΚΑ.

lakovic novibet


Διαβάστε ακόμα…

Super League Playoffs: Πρώτο φαβορί ο Παναθηναϊκός


Champions League: Φαβορί η Σίτι, ο Νάγκελσμαν «χάλασε» την Mπάγερν

 

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ