el
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Προκριματικά Euro 2020: Οι 5 μαγικές βραδιές της εθνικής Λίχτενσταϊν!

Η εθνική Ελλάδας αντιμετωπίζει το Λίχτενσταϊν (23/3, 21:45) στο Βαντούζ για την 1η αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2020, ένα συγκρότημα που συγκαταλέγεται στους «φτωχούς συγγενείς» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου – το μόνο μέλος της UEFA όπου δεν διεξάγεται εθνικό πρωτάθλημα (οι 7 σύλλογοι παίζουν στην Ελβετία).

Οι αριθμοί, άλλωστε, μιλούν από μόνοι τους: σε 184 επίσημους και φιλικούς αγώνες, το Λίχτενσταϊν έχει απολογισμό 13 νίκες (7%), 22 ισοπαλίες (12%) και 149 ήττες (81%)!

Ακόμα και μία τέτοια ομάδα, πάντως, που η μοίρα της πριν από κάθε αγώνα είναι λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη, έχει κερδίσει τα δικά της… 15 λεπτά δημοσιότητας, ή αλλιώς τις στιγμές μαγείας της στον χρόνο.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τις 5 φορές που οι κάτοικοι του, περιτριγυρισμένου από τις Άλπεις και ανάμεσα σε Ελβετία-Αυστρία, Πριγκιπάτου του Λίχτενσταϊν βγήκαν στους δρόμους (…λέμε τώρα!) πανηγυρίζοντας μια επιτυχία της εθνικής τους ομάδας ποδοσφαίρου.

3 ΙΟΥΝΙΟΥ 1995: ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ – ΙΡΛΑΝΔΙΑ 0-0

Το παρθενικό επίσημο παιχνίδι του Λίχτενσταϊν ήταν μια ήττα (0-1) σε φιλικό από την Ελβετία, στις 9 Μαρτίου 1982. Το «κοντέρ» έγραψε 12 διαδοχικές ήττες, μέχρι που απέσπασε το πρώτο του θετικό αποτέλεσμα.

Ήταν η 3η Ιουνίου του 1995, στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 1996. Μετρούσε ήδη 6 ήττες, με τέρματα 1-28, όταν για την 7η αγωνιστική κράτησε στο 0-0 την Ιρλανδία στο μικροσκοπικό Sportpark-Eschen Mauren, μοναδικός του βαθμός στον 6ο όμιλο.

«Είναι μια βραδιά που θα θυμόμαστε, η πρώτη ισοπαλία στην ιστορία μας. Δεν περιμέναμε τίποτα, απέναντι σε μια ομάδα που τα είχε πάει τόσο καλά στο Μουντιάλ του 1994. Θέλαμε, απλά, να κρατήσουμε όσο μπορούσαμε το μηδέν, παίζοντας στο δικό μας μισό γήπεδο», σύμφωνα με τον αρχισκόρερ -και τότε μοναδικό επαγγελματία ποδοσφαιριστή του Λίχτενσταϊν- Μάριο Φρικ (16 γκολ).

Τουλάχιστον 3.000 ενθουσιώδεις Ιρλανδοί (από τους συνολικά 4.500 θεατές), είδαν την εθνική τους ομάδα να χάνει τη μία ευκαιρία μετά την άλλη στο πρώτο 20λεπτο, αλλά σταδιακά να γεμίζει άγχος, να βιάζεται, να μην μπορεί να πιστέψει ότι το ματς έμενε στο 0-0. Κι όμως, μετά από ένα κρεσέντο… γιόμας στα καρέ του (κηπουρού του γηπέδου) Μάρτιν Χέεμπ και συνολικά 40 τελικές, έμεινε στο 0-0.

14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1998: ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ – ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ 2-1

Ο Μάριο Φρικ στο 47’ με πέναλτι κάνει το 1-0, ο Μάρτιν Τέλσερ στο 49’ γράφει το 2-0, με τον Κουρμπάν Κουρμπάνοφ στο 59’ να μειώνει στο 2-1. 1.450 φίλαθλοι στο Rheinpark Stadion του Βαντούζ γίνονται μάρτυρες της ιστορικής πρώτης νίκης του Λίχτενσταϊν σε επίσημο ματς, έπειτα από 29 ήττες και την ισοπαλία, που είδαμε πιο πριν, με την Ιρλανδία!

Ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός Ραλφ Λόοζε δικαιώνεται για την επιλογή του να ρίξει στα «βαθιά» τέσσερις παίκτες της U18, με το Λίχτενσταϊν να έχει περισσότερες ευκαιρίες και χαμένο πέναλτι στο 45’. Οι γηπεδούχοι διατηρούν τον έλεγχο και κερδίζουν τις περισσότερες μονομαχίες, μέχρι που οι Αζέροι μειώνουν στο σκορ: το ματς γίνεται «ροντέο» στο τελευταίο ημίωρο, με το Λίχτενσταϊν να αμύνεται περί… πάτρης, χάνοντας πάντως και δύο ευκαιρίες στην αντεπίθεση για να «κλειδώσει» τη νίκη.

9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004: ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 2-2

Παιχνίδι για την 3η αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ 2006, με την Πορτογαλία, λίγους μήνες μετά την ήττα από την Ελλάδα στον τελικό του Euro, να έχει ξεκινήσει με δύο άνετες νίκες (Λετονία 2-0, Εσθονία 4-0) και στο ημίχρονο να προηγείται με 2-0 στο Βαντούζ επί του Λίχτενσταϊν, χάρη σε μια κοντινή προβολή του Παουλέτα (23’) και το αυτογκόλ του Ντάνιελ Χάσλερ (39’).

Θεωρητικά, όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους, όμως η γρήγορη μείωση στην επανάληψη από τον Μπουργκμάιερ (48’) σκόρπισε την αμφιβολία στην ομάδα του Λουίζ Φελίπε Σκολάρι -που έβγαλε τον νεαρό Κριστιάνο Ρονάλντο στο 62’- με την ισοφάριση από τους τρομερά μαχητικούς γηπεδούχους να έρχεται στο 76’ από ένα μακρινό φάουλ του Τόμας Μπεκ, που «έπνιξε» ο Ρικάρντο.

Το Λίχτενσταϊν βρισκόταν τότε στην 151η θέση της κατάταξης της FIFA, στις προηγούμενες τέσσερις αναμετρήσεις του με την Πορτογαλία μετρούσε ισάριθμες ήττες (0-28 γκολ), ενώ είχε χάσει και τα 20 παιχνίδια που είχε δώσει σε προκριματικά Μουντιάλ.

«Φάγαμε δύο γκολ που πλέον δεν υπάρχουν στο ποδόσφαιρο», μονολογούσε μετά το ματς ο Σκολάρι, με τους Ίβηρες πάντως να τερματίζουν πρώτοι και αήττητοι στον όμιλο, με απολογισμό 9-3-0 (35-5 γκολ)!

13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004: ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ – ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ 0-4

Το Λουξεμβούργο έχει 16 φορές το μέγεθος του Λίχτενσταϊν και 14 τον πληθυσμό του, συνεπώς ένα Λουξεμβούργο – Λίχτενσταϊν 0-4 μπορεί να μην φαίνεται ως κάτι τρομερό, και όμως είναι.

Όχι μόνο για τα προαναφερθέντα, πολύ διαφορετικά, μεγέθη αλλά και γιατί επρόκειτο για την πρώτη εκτός έδρας νίκη στην ποδοσφαιρική ιστορία του Λίχτενσταϊν – μέχρι σήμερα παραμένει και η ευρύτερη που έχει σημειώσει, ανεξάρτητα έδρας!

Ένα αποτέλεσμα για την ομάδα του Ελβετού τεχνικού Μάρτιν Άντερματ, που ήρθε λίγες μέρες μετά το «θαύμα» με την Πορτογαλία και διαμορφώθηκε χάρη στα γκολ των Μάρτιν Στοκλάσα (41’), Φραντς Μπουργκμάιερ (44’, 85’) και Μάριο Φρικ (57’ πέν.).

Εκείνο το 0-4 ντρόπιασε τόσο τους Λουξεμβούργιους, που οι διεθνείς του πέρασαν από «λαϊκά δικαστήρια» από περίπου 50 φιλάθλους μετά το ματς, ενώ αντίστοιχα οι 30 ταξιδιώτες από το Λίχτενσταϊν «πανηγύρισαν σαν να πήραμε το Παγκόσμιο Κύπελλο», όπως έγραψε το σάιτ της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Πριγκιπάτου.

17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007: ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ – ΙΣΛΑΝΔΙΑ 3-0

«Εξευτελιστική ήττα για την Ισλανδία, η πίεση αυξάνεται προς το πρόσωπο του ομοσπονδιακού τεχνικού Εγιόλφουρ Σβέρισον», γράφουν τα ισλανδικά σάιτ, μετά το 3-0. «Χειρότερη ήττα μετά το 14-2 από τη Δανία το 1967», αναφέρει χαρακτηριστικά η Morgunbladid.

Μάριο Φρικ (28’) και Τόμας Μπεκ (80’, 82’) «υπέγραψαν» με δικά τους γκολ τον θρίαμβο του Λίχτενσταϊν, μπροστά σε 2.589 φιλάθλους στο Rheinpark Stadion του Βαντούζ, με διαιτητή τον Έλληνα Χριστόφορο Ζωγράφο.

Ο αγώνας ήταν στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2008, με το Λίχτενσταϊν να τερματίζει μεν τελευταίο στον 6ο όμιλο, αλλά με ρεκόρ 2-1-9, αφού 7 μήνες πριν τη νίκη επί της Ισλανδίας, είχε «καθαρίσει» και τη Λετονία (1-0, με τον Λετονό ομοσπονδιακό τεχνικό να παραιτείται από τη θέση του), ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους είχε αποσπάσει ισοπαλία με 1-1 στο Ρέικιαβικ από τους Ισλανδούς.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ