el
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Boxing Day: Τι είναι, πότε είναι, Ιστορία

Η Boxing Day για άλλη μία χρόνια μαγνητίζει, με την Premier League να γιορτάζει στο γήπεδο την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων. Η ιστορία, η παράδοση και το πρόγραμμα της πιο παραδοσιακής ποδοσφαιρικής κι όχι μόνο γιορτής.

Η Premier League είναι το πλέον αναγνωρίσιμο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στην Ευρώπη και έχει και την πλέον διάσημη αγωνιστική που δεν είναι άλλη από την Boxing Day.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων στην Αγγλία πάνε ασορτί με το ποδόσφαιρο και την… Boxing Day, την αγωνιστική που διεξάγεται στις 26 Δεκεμβρίου κι έχει γίνει ορόσημο, με τον κόσμο να διασκεδάζει την επίσημη αργία στις εξέδρες της Premier League κι όχι μόνο.

Το Novibet Blog γράφει όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ιστορία, τα ρεκόρ και φυσικά το πρόγραμμα της φετινής Boxing Day.

Τα σπουδαία ματς παίζουν εδώ με Bet Builder0% γκανιόταενισχυμένες αποδόσεις, live στοίχημα και κορυφαίες αποδόσεις στο στοίχημα.


Πότε είναι η Boxing Day

Η Boxing Day δεν ξεφεύγει από τον κανόνα να διεξάγεται αμέσως μετά τη μέρα των Χριστουγέννων, με το κύριο σώμα της αγωνιστικής να είναι στις 26/12.

Η φετινή Boxing Day είναι η 19η αγωνιστική της Premier League, με πέντε αγώνες να διεξάγονται στις 26/12, τρεις στις 27/12, ενώ ολοκληρώνεται με δύο αγώνες στις 28/12.

Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν τα δύο λονδρέζικα ντέρμπι, με την Άρσεναλ να υποδέχεται την Γουέστ και την Τσέλσι την Κρίσταλ Πάλας αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα της Boxing Day 2023

Τρίτη 26/12

Νιουκάστλ – Νότιγχαμ Φόρεστ (14:30)
Μπόρνμουθ – Φούλαμ (17:00)
Σέφιλντ Γιουνάιτεντ – Λούτον (17:00)
Μπέρνλι – Λίβερπουλ (19:30)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άστον Βίλα (22:00)

Τετάρτη 27/12

Μπρέντφορντ – Γουλβς (21:30)
Τσέλσι – Κρίσταλ Πάλας (21:30)
Έβερτον – Μάντσεστερ Σίτι (22:15)

Πέμπτη 28/12

Μπράιτον – Τότεναμ (21:30)
Άρσεναλ – Γουέστ Χαμ (22:15)


Ιστορία της Boxing Day

Η Boxing Day έγινε μέρος και των αθλητικών γεγονότων ουσιαστικά από καταβολής του αγγλικού πρωταθλήματος το μακρινό 1888, με δύο παιχνίδια (Ντέρμπι-Μπόλτον και Γουέστ Μπρομ-Πρέστον).

Μάλιστα η Γουέστ Μπρομ, η οποία βρέθηκε στην Premier League για τελευταία φορά τη σεζόν 2020/2021, έχει καταγράψει τα περισσότερα παιχνίδια από κάθε άλλη ομάδα σε Boxing Day (105 με ρεκόρ 44-22-39), ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η ομάδα με τους περισσότερους κερδισμένους βαθμούς (174) σε 97 αναμετρήσεις (52-18-27).

Οσο για τους σκόρερ, στην κορυφή της λίστας είναι με 9 γκολ ο Χάρι Κέιν με την Τότεναμ (πλέον παίκτης της Μπάγερν) και ο παλαίμαχος φορ της Λίβερπουλ Ρόμπι Φάουλερ.

Σε παραγωγικότητα συνολικά σε ημέρα Boxing Day ήταν τα 66 γκολ ο 1963, με πιο πλούσιο το 10-1 της Φούλαμ επί της Ίπσουιτς και το 8-2 της Μπλάκμπερν επί της Γουέστ Χαμ.

Επί ημερών Premier League, από το 1992 δηλαδή, το πιο παραγωγικό ματς ήταν το 6-3 της Μάντσεστερ Σίτι επί της Λέστερ το 2021.

Οι καλύτερες τιμές αγοράς στο στοίχημα ποδόσφαιρο παίζουν στη Novibet με αμέτρητες επιλογές για όλα τα κορυφαία παιχνίδια.


Πού γιορτάζεται η Boxing Day

Η Boxing Day είναι η ονομασία της αργίας της 26ης Δεκεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τη γιορτή του Αγίου Στεφάνου. Είναι επίσημη αργία για Αγγλία, Ιρλανδία και άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας που έχουν κατά βάση χριστιανικό πληθυσμό.

Η ονομασία Boxing Day προέρχεται από τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα τη Βικτωριανή περίοδο στην Βρετανική Αυτοκρατορία, όπου την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων καθιερώθηκε το έθιμο οι πιο εύποροι να κάνουν δώρα στους ευάλωτους οικονομικά συμπολίτες τους και κυρίως υπηρέτες.

Στο πέρασμα των ετών η Boxing Day καθιερώθηκε ως ορόσημο καθώς σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων στην Αγγλία.


Boxing Day και παραδόσεις

Η Boxing Day σύμφωνα με διάφορες πηγές πήρε το όνομά της από τα ξύλινα κουτιά (box) μέσω των οποίων οι πιο εύποροι δώριζαν σε άπορους συμπολίτες τους διάφορα αντικείμενα, δώρα ή και φαγώσιμα, τα οποία φρόντιζαν να μοιράζουν οι ιερείς.

Στην πάροδο των ετών αυτά τα κουτιά καθιερώθηκαν και ως ανταλλαγή δώρων για καλή τύχη ενόψει της νέας χρονιάς ενώ στις μέρες μας είναι η επίσημη έναρξη των εκπτώσεων, με τον κόσμο να κατακλύζει τα μαγαζιά και παράλληλα φυσικά να απολαμβάνει την ποδοσφαιρική Boxing Day και όχι μόνο, καθώς εκείνη την ημέρα διεξάγονται ιπποδρομίες, ακόμα και… κυνήγι αλεπούδων, σπορ που ακολουθούσαν οι πιο πλούσιοι ως το 2004, όταν και απαγορεύτηκε το εν λόγω έθιμο.


St. Stephen’s Day στην Ιρλανδία

Boxing Day έχει σε όλο το Νησί και τις χώρες της Κοινοπολιτείας, ωστόσο στην Ιρλανδία η γιορτή είναι την ίδια ημέρα η St. Stephen’s Day.

Ο λόγος για την γιορτή του Αγίου Στεφάνου για τους Ιρλανδούς (26/12), η οποία καθιερώθηκε ως επίσημη αργία το 1871 και υπάρχει για να τιμήσει τον πρώτο Χριστιανό μάρτυρα.

Μάλιστα η St. Stephen’s Day είναι από τις πλέον σημαντικές στη χώρα, ενώ από ποδοσφαιρική άποψη υπάρχει επίσης αγωνιστική δράση όπως και στο υπόλοιπο Νησί.


Διαβάστε ακόμα 

Το Στοίχημα της ημέρας

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ