Η Γκανιότα στο Online Στοίχημα

Σε αυτόν τον οδηγό θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είναι η γκανιότα στο Στοίχημα και πως αυτή επηρεάζει τις στοιχηματικές σας επιλογές. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχετε ψάξει να βρείτε την καλύτερη απόδοση για το στοίχημά σας.  Μπορεί πιο συχνά να ψάχνετε για μπόνους, αγορές και ευκαιρίες στο καλύτερο live betting, ωστόσο δεν είναι λίγοι και αυτοί που «ψειρίζουν» τη γκανιότα της στοιχηματικής. Και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που ξέρουν πραγματικά να την υπολογίζουν, κάνοντας δικό τους ένα σημαντικό στοιχηματικό εργαλείο. 

Τι είναι η Γκανιότα

Η γκανιότα ορίζεται ως το σίγουρο ποσοστιαίο κέρδος που προκύπτει για έναν bookmaker σε ένα ποντάρισμα του παίκτη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά του. Είναι ένα μέρος του τζίρου σε κάθε ποντάρισμα που θα πάει στο ταμείο του μπουκ, εξασφαλίζοντας σημαντικά κέρδη σε βάθος χρόνου. Όσο μεγαλύτερη είναι η γκανιότα τόσο χειρότερη η θέση του παίκτη κάθε φορά που καταθέτει ένα δελτίο. Βασική σας προτεραιότητα λοιπόν είναι η εύρεση αγορών με τη χαμηλότερη δυνατή γκανιότα.

Όσο πιο εξοικειωμένος είστε με τον υπολογισμό της γκανιότας τόσο πιο εύκολα θα ξεχωρίσετε τις αναμετρήσεις που παρουσιάζουν στοιχηματικό ενδιαφέρον. Στο διαδίκτυο, η γκανιότα περιορίζεται σε μονοψήφια νούμερα κάνοντας το παιχνίδι σχετικά δίκαιο. Στη διαφορά της γκανιότας οφείλονται και οι αυξημένες αποδόσεις που προσέφεραν για πολλά χρόνια εταιρίες όπως η Novibet, ειδικά αν συγκριθούν με τις αποδόσεις στα πρακτορεία.

Πως υπολογίζουμε τη Γκανιότα

Η γκανιότα δεν είναι μία έννοια που συναντάμε αποκλειστικά στο αθλητικό στοίχημα. Είναι το εργαλείο που εξασφαλίζει κέρδος στον μπουκ και χρησιμοποιείται σε όλα τα τυχερά παιχνίδια που παίζεται απέναντι στη «μάνα». Στην περίπτωσή μας ωστόσο θα ασχοληθούμε με τον υπολογισμό της γκανιότας στο στοίχημα και τον τρόπο που θα εντοπίζουμε τα value bets του κουπονιού. Ας γνωρίσουμε τη γκανιότα με τη βοήθεια των μαθηματικών.

  • Η γκανιότα που χρησιμοποιεί μία εταιρία δίνεται από το παρακάτω άθροισμα:

(όπου ΑΠ1: Η απόδοση στον Άσσο, ΑΠΧ: Η απόδοση στην ισοπαλία, ΑΠ2: Η απόδοση στο Διπλό)

Ένα παράδειγμα θα κάνει πιο εύκολη την κατανόηση του τύπου. Οι αποδόσεις στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ είναι: Νίκη του ΠΑΟΚ στο 2.05, νίκη της ΑΕΚ στο 3.25 και ισοπαλία στο 3.20.

Σύμφωνα με τον παραπάνω τύπο Γκανιότα= 1 – 1 / (1 / 2,05 + 1 / 3,2 + 1 / 3,25) = 0,097 . Για να την έχουμε σε μορφή ποσοστού πολλαπλασιάζουμε επί 100 και προκύπτει πως για το συγκεκριμένο παιχνίδι, η συγκεκριμένη στοιχηματική εταιρία παίζει με Γκανιότα που αγγίζει το 9,7%. Το 9,7% δηλαδή είναι το κέρδος της εταιρίας ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ.

Για εσάς που δεν είστε εξοικειωμένοι με τα μαθηματικά η τεχνολογία είναι στο πλευρό σας. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εργαλεία υπολογισμού της γκανιότας στα οποία χρειάζεται απλά να προσθέσετε τις αποδόσεις στα αντίστοιχα κουτάκια και ο υπολογισμός γίνεται αυτόματα. Τα συγκεκριμένα εργαλεία χρησιμοποιούνται για πονταρίσματα δύο ή τριών σημείων.

Με μια βόλτα στο ίντερνετ και στις αποδόσεις των αγώνων θα διαπιστώσετε πως η γκανιότα  κυμαίνεται στο 4%-6% για τα δημοφιλή σπορ και πρωταθλήματα και στο 5%-9% για τα λιγότερο γνωστά.

Στοιχήματα με 0% Γκανιότα

Η επιλογή να ποντάρεις σε στοίχημα με 0% γκανιότα αποτελεί την ιδανική συνθήκη για το παιχνίδι σας. Τόσο ιδανική που σπανίζει στο διαδικτυακό στοίχημα και χρησιμοποιείται όχι για το συμφέρον του παίκτη αλλά κυρίως για λόγους διαφήμισης. Παιχνίδια με 0% γκανιότα θα βρείτε τις περισσότερες φορές σε δημοφιλείς ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή πρωταθλήματα όπως η Super League, η Bundesliga, η Premier League και η Primera Division.

Στοιχηματισμός κόντρα στη Γκανιότα

Ο παίκτης μπορεί να προσαρμόσει με τέτοιο τρόπο το παιχνίδι του ώστε να περιορίσει την γκανιότα σε τέτοια μεγέθη που δεν θα είναι απαγορευτική.

Τι είναι αυτό που θα πρέπει να προσέχει ο παίκτης για να περιορίσει τη γκανιότα του bookmaker; Τι θα πρέπει να σκέφτεται κάθε φορά που μελετάει ένα στοιχηματικό γεγονός και θα θέλει να σχηματίσει σωστή άποψη για την αξία του πονταρίσματός του; Ας δούμε κάποια tips που χαρακτηρίζουν τους ψαγμένους στοιχηματικά παίκτες:

  • Φροντίστε να ελέγχετε τις αποδόσεις σε παιχνίδια που προσφέρονται με 0% γκανιότα. Με τον τρόπο αυτό θα είστε σε θέση να ποντάρετε σε υψηλότερη τιμή.
  • Το διαδικτυακό στοίχημα σας δίνει την ευκαιρία να ποντάρετε σε μονά αποδεκτά γεγονότα. Όσο λιγότερα τα ματς που προσθέτετε στο κουπόνι σας τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να επιβεβαιώσετε τις προβλέψεις σας. Στα παρολί οι αποδόσεις απογειώνονται αλλά το ποντάρισμά σας δεν μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως value bet.
  • Για τους ψαγμένους παίκτες, το pre-game betting έχει μεγάλη αξία και κρύβει εξαιρετικές στοιχηματικές ευκαιρίες. Παρακολουθήστε πως μεταβάλλονται οι αποδόσεις μέχρι και λίγα λεπτά πριν την έναρξη των αναμετρήσεων. Τα στοιχήματά ανοίγουν τις περισσότερες φορές σε αποδόσεις που μεταβάλλονται λόγω αστάθμητων παραγόντων. Εκεί υπάρχουν ευκαιρίες για τους παίκτες που ψάχνουν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για άμεσο και χωρίς ρίσκο κέρδος. Είναι ένας τρόπος στοιχηματισμού που χρησιμοποιείται κυρίως από παίκτες με μεγάλο bankroll, οι οποίοι δε διστάζουν να «χτυπήσουν» τη σωστή στιγμή.
  • Αναζητήστε παιχνίδια με 0% γκανιότα. Διαφημίζονται και βρίσκονται συνήθως στην κεντρική σελίδα ή στη σχετική σελίδα προσφορών. Αναζητήστε επιπλέον προσφορές σε παιχνίδια με χαμηλή γκανιότα και αφήστε τις πιθανότητες να τρέξουν με το μέρος σας.

Γκανιότα στο Pre-Game ή Γκανιότα στο Live;

Ακόμα και μεταξύ των δύο ειδών στοιχήματος υπάρχουν διαφορές στη γκανιότα. Μπορεί για τους περισσότερους παίκτες να μην είναι αντιληπτό αλλά οι αποδόσεις στο Live τείνουν να έχουν μεγαλύτερη γκανιότα από ότι στο στοίχημα πριν την έναρξη των αγώνων. Η απόκλιση, που συνήθως κυμαίνεται σε ποσοστό 1% ή 2%, οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες αλλά κυρίως στο γεγονός πως ο μπουκ προσπαθεί να “ισορροπήσει” τις καλύτερες πιθανότητες που έχει ο παίκτης στο live. Μιας και το ζωντανό στοίχημα είναι στην ουσία ένας αγώνας δρόμου για το ποιος θα ποντάρει καλύτερα και πιο γρήγορα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι έμπειροι παίκτες προτιμούν να αποφεύγουν το live betting τις περισσότερες φορές.