Γκανιότα στο Στοίχημα: Τι είναι και πως υπολογίζεται

Σε αυτόν τον οδηγό θα αναλύσουμε τι είναι η γκανιότα στο Στοίχημα και πως αυτή επηρεάζει τις στοιχηματικές σας επιλογές. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχετε ψάξει να βρείτε την καλύτερη απόδοση για το στοίχημά σας. Μπορεί πιο συχνά να ψάχνετε για μπόνους, αγορές και ευκαιρίες στο καλύτερο live betting, ωστόσο δεν είναι λίγοι και αυτοί που «ψειρίζουν» τη γκανιότα της στοιχηματικής. Και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που ξέρουν πραγματικά να την υπολογίζουν, κάνοντας δικό τους ένα σημαντικό στοιχηματικό εργαλείο. 

gkaniota novibet

Τι είναι η Γκανιότα στο Στοίχημα

Η γκανιότα ορίζεται ως το σίγουρο ποσοστιαίο κέρδος που προκύπτει για έναν bookmaker σε ένα ποντάρισμα του παίκτη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά του. Είναι ένα μέρος του τζίρου σε κάθε ποντάρισμα που θα πάει στο ταμείο του μπουκ, εξασφαλίζοντας σημαντικά κέρδη σε βάθος χρόνου. Όσο μεγαλύτερη είναι η γκανιότα τόσο χειρότερη η θέση του παίκτη κάθε φορά που καταθέτει ένα δελτίο. Βασική σας προτεραιότητα λοιπόν είναι η εύρεση αγορών με τη χαμηλότερη δυνατή γκανιότα.

Ένας πιο απλός ορισμός της γκανιότας είναι ο εξής: Γκανιότα είναι η προμήθεια που κρατάει η εκάστοτε στοιχηματική, ώστε να είναι κερδισμένη ανεξάρτητα από το αποτελέσμα, θεωρώντας ότι τα ποσά που έχουν παιχτεί στο 1-Χ-2 αποδίδουν το ίδιο κέρδος στους παίκτες και για τα τρία σημεία.

Όσο πιο εξοικειωμένος είστε με τον υπολογισμό της γκανιότας τόσο πιο εύκολα θα ξεχωρίσετε τις αναμετρήσεις που παρουσιάζουν στοιχηματικό ενδιαφέρον. Στο διαδίκτυο, η γκανιότα περιορίζεται σε μονοψήφια νούμερα κάνοντας το παιχνίδι σχετικά δίκαιο. Στη διαφορά της γκανιότας οφείλονται και οι αυξημένες αποδόσεις που θα βρείτε στη Novibet, ειδικά αν συγκριθούν με τις αποδόσεις στα πρακτορεία.

Γκανιότα υπολογισμός – Πως υπολογίζεται η Γκανιότα

Η γκανιότα δεν είναι μία έννοια που συναντάμε αποκλειστικά στο αθλητικό στοίχημα. Είναι το εργαλείο που εξασφαλίζει κέρδος στον μπουκ και χρησιμοποιείται σε όλα τα τυχερά παιχνίδια που παίζεται απέναντι στη «μάνα». Στην περίπτωσή μας ωστόσο θα ασχοληθούμε με τον υπολογισμό της γκανιότας στο στοίχημα και τον τρόπο που θα εντοπίζουμε τα value bets του κουπονιού. Ας γνωρίσουμε τη γκανιότα με τη βοήθεια των μαθηματικών.

Παρακάτω ακολουθούν 2 τύποι γκανιότας. Ο πρώτος τύπος που είναι και ο πιο πολύπλοκος, υπολογίζει με ακρίβεια την γκανιότα. Ο δεύτερος τύπος που είναι πιο εύκολος υπολογίζει τη γκανιότα χώρις όμως την ακρίβεια του πρώτου τύπου αλλά κατά προσέγγιση. Στην περίπτωση της 0 γκανιότας που θα περιγράψουμε παρακάτω, μπορεί να εφαρμοστεί κανονικά με την ίδια ακρίβεια με τον πρώτο τύπο.

Πρώτος τρόπος υπολογισμού γκανιότας (Ο απόλυτα σωστός τρόπος)

  • Τύπος γκανιότας:

Γκανιότα= 1 – 1 / (1 / Απόδοση του Άσσου + 1 / Απόδοση της Ισοπαλίας + 1 / Απόδοση του Διπλού)

(όπου ΑΠ1: Η απόδοση στον Άσσο, ΑΠΧ: Η απόδοση στην ισοπαλία, ΑΠ2: Η απόδοση στο Διπλό)

Δεύτερος τρόπος υπολογισμού γκανιότας (Κατά προσέγγιση υπολογισμός)

  • Β’ τύπος γκανιότας:

Γκανιότα = (1 / Απόδοση του Άσσου + 1 / Απόδοση της Ισοπαλίας + 1 / Απόδοση του Διπλού) – 1

Γκανιότα Παράδειγμα

Ένα παράδειγμα θα κάνει πιο εύκολη την κατανόηση του τύπου. Οι αποδόσεις στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ είναι: Νίκη του ΠΑΟΚ στο 2.05, νίκη της ΑΕΚ στο 3.25 και ισοπαλία στο 3.20.

Θα υπολογίσουμε το παραπάνω παράδειγμα και με τους 2 τύπους γκανιότας που περιγράψαμε παραπάνω. Θα παρατηρήσετε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αρκετά κοντά, αλλά δε θα είναι το ίδιο, αφού όπως είπαμε ο πρώτος τύπος είναι πιο ακριβής.

Υπολογισμός Γκανιότας Παραδείγματος με τον Πρώτο Τύπο

Σύμφωνα με τον πρώτο τύπο: Γκανιότα = 1 – 1 / (1 / 2,05 + 1 / 3,2 + 1 / 3,25) = 0,097.

Για να την έχουμε σε μορφή ποσοστού πολλαπλασιάζουμε επί 100 και προκύπτει πως για το συγκεκριμένο παιχνίδι, η συγκεκριμένη στοιχηματική εταιρία παίζει με Γκανιότα που αγγίζει το 9,7%. Το 9,7% δηλαδή είναι το κέρδος της εταιρίας ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ.

Υπολογισμός Γκανιότας Παραδείγματος με τον Δεύτερο Τύπο

Σύμφωνα με τον δεύτερο τύπο: Γκανιότα = (1 / 2,05 + 1 / 3,2 + 1 / 3,25) -1 = 0,1079

Για να την έχουμε σε μορφή ποσοστού πολλαπλασιάζουμε επί 100 και προκύπτει πως για το συγκεκριμένο παιχνίδι, η Γκανιότα θα διαμορφωθεί στο 10,79%. Παρατηρούμε ότι το αποτέλεσμα είναι αρκετά κοντά με τον πρώτο τύπο όμως δεν είναι ακριβώς το ίδιο, αφού όπως είπαμε ο δεύτερος τρόπος είναι αρκετά πιο εύκολος στον υπολογισμό της γκανιότας αλλά όχι τόσο ακριβής.

Υπολογιστής Γκανιότας (Calculator Γκανιότας)

Για εσάς που δεν είστε εξοικειωμένοι με τα μαθηματικά η τεχνολογία είναι στο πλευρό σας. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εργαλεία υπολογισμού της γκανιότας στα οποία χρειάζεται απλά να προσθέσετε τις αποδόσεις στα αντίστοιχα κουτάκια και ο υπολογισμός γίνεται αυτόματα. Τα συγκεκριμένα εργαλεία χρησιμοποιούνται για πονταρίσματα δύο ή τριών σημείων.

ganiota novibet ypologismos ganiotas

Με μια βόλτα στο ίντερνετ και στις αποδόσεις των αγώνων θα διαπιστώσετε πως η γκανιότα  κυμαίνεται στο 4%-6% για τα δημοφιλή σπορ και πρωταθλήματα και στο 5%-9% για τα λιγότερο γνωστά.

Γιατί είναι σημαντική η Γκανιότα

Η γκανιότα είναι πολύ σημαντική για τον παίκτη, αφού όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μικρότερα είναι τα κέρδη. Πρακτικά, όταν λέμε ότι ένα παιχνίδι έχει γκανιότα 5%, σημαίνει ότι θα έπρεπε να στοιχηματίσουμε 105 ευρώ για ισόποσο κέρδος σε όλα τα πιθανά αποτελέσματα για να κερδίσουμε 100 ευρώ.

0% Γκανιότα

Όταν μιλάμε για 0% Γκανιότα εννοούμε ότι η στοιχηματική εταιρεία, κρατάει μηδενική προμήθεια (γκανιότα). Διαβάστε περισσότερα για το τι είναι η 0% Γκανιότα.

Ποια ποσοστά γκανιότας θεωρούνται αποδεκτά

Τα αποδεκτά ποσοστά γκανιότας εξαρτώνται από τον τύπο του στοίχηματος, αλλά συνολικά, καλό είναι να μην υπερβαίνουν το 5-7%. Μια γκανιότα σε αυτά τα επίπεδα θεωρείται καλή, αλλά όπως είπαμε η γκανιότα εξαρτάται άμεσα από τον τύπος της στοιχηματικής επιλογής. Για παράδειγμα άλλο εύρος γκανιότας μπορεί να βρείτε στις αγορές με χάντικαπ και πιο συγκεκριμένα στο Ασιατικό Χάντικαπ και στο Ευρωπαϊκό Χάντικαπ (στη Novibet κοντά στο 3,5%), άλλο εύρος στις αγορές του νικητή αγώνα (στη Novibet από 0% – 4,5%) και άλλο εύρος στο under/over (στη Novibet κοντά στο 3,5%).

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η γκανιότα με τις αποδόσεις είναι αντριστρόφως ανάλογες. Αν η γκανιότα αυξηθεί, τότε οι αποδόσεις θα πέσουν, και ο παίκτης θα λάβει μικρότερο κέρδος σε περίπτωση επιτυχίας.

Γιατί μια στοιχηματική προσφέρει καλύτερες αποδόσεις από μια άλλη

Μια στοιχηματική εταιρεία μπορεί να προσφέρει τις καλύτερες αποδόσεις στην αγορά για διάφορους λόγους:

  • Προσέλκυση πελατών: Ορισμένες στοιχηματικές εταιρείες επιδιώκουν να προσελκύσουν πελάτες προσφέροντας καλύτερες αποδόσεις από τους ανταγωνιστές τους. Ενδέχεται να είναι πρόθυμες να λειτουργήσουν με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους προκειμένου να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά ή να χτίσουν τη φήμη τους ως τον καλύτερο προορισμό για ευνοϊκές αποδόσεις.
  • Διαχείριση Κινδύνου: Οι αποδόσεις προσαρμόζονται από τις στοιχηματικές εταιρείες βάσει του όγκου των στοιχημάτων που τοποθετούνται σε κάθε αποτέλεσμα. Όταν τοποθετούνται πολλά στοιχήματα σε ένα σημείο, ενδέχεται να υπάρξει μια προσαρμογή στις αποδόσεις προκειμένου η στοιχηματική να πετύχει την ίδια έκθεση και στα 3 σημεία και να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας χρημάτων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο ευνοϊκές αποδόσεις για τη λιγότερο δημοφιλές αποτέλεσμα.
  • Μάρκετινγκ και προσφορές: Είναι πολύ συχνό οι στοιχηματικές εταιρείες να προσφέρουν προωθητικές προσφορές και μπόνους αυξάνοντας τις αποδόσεις για συγκεκριμένα συμβάντα ή είδη στοιχημάτων. Αυτές οι προσφορές μπορούν να καθιστούν τις αποδόσεις πιο ελκυστικές από εκείνες των ανταγωνιστών.

Πως να μειώσετε τη Γκανιότα

Ο παίκτης μπορεί να προσαρμόσει με τέτοιο τρόπο το παιχνίδι του ώστε να περιορίσει την γκανιότα σε τέτοια μεγέθη που δεν θα είναι απαγορευτική.

Τι είναι αυτό που θα πρέπει να προσέχει ο παίκτης για να περιορίσει τη γκανιότα; Τι θα πρέπει να σκέφτεται κάθε φορά που μελετάει ένα στοιχηματικό γεγονός και θα θέλει να σχηματίσει σωστή άποψη για την αξία του πονταρίσματός του; Ας δούμε κάποια tips που χαρακτηρίζουν τους ψαγμένους στοιχηματικά παίκτες:

  • Το διαδικτυακό στοίχημα σας δίνει την ευκαιρία να ποντάρετε σε μονά αποδεκτά γεγονότα. Όσο λιγότερα τα ματς που προσθέτετε στο κουπόνι σας τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να επιβεβαιώσετε τις προβλέψεις σας. Στα παρολί οι αποδόσεις απογειώνονται αλλά το ποντάρισμά σας δεν μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως value bet.
  • Για τους ψαγμένους παίκτες, το pre-game betting έχει μεγάλη αξία και κρύβει εξαιρετικές στοιχηματικές ευκαιρίες. Παρακολουθήστε πως μεταβάλλονται οι αποδόσεις μέχρι και λίγα λεπτά πριν την έναρξη των αναμετρήσεων. Τα στοιχήματά ανοίγουν τις περισσότερες φορές σε αποδόσεις που μεταβάλλονται λόγω αστάθμητων παραγόντων. Εκεί υπάρχουν ευκαιρίες για τους παίκτες που ψάχνουν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για άμεσο και χωρίς ρίσκο κέρδος. Είναι ένας τρόπος στοιχηματισμού που χρησιμοποιείται κυρίως από παίκτες με μεγάλο bankroll, οι οποίοι δε διστάζουν να «χτυπήσουν» τη σωστή στιγμή.
  • Αναζητήστε παιχνίδια με 0% γκανιότα. Διαφημίζονται και βρίσκονται συνήθως στην κεντρική σελίδα ή στη σχετική σελίδα προσφορών. Αναζητήστε επιπλέον προσφορές σε παιχνίδια με χαμηλή γκανιότα και αφήστε τις πιθανότητες να τρέξουν με το μέρος σας.

Γκανιότα και παρολί

Ο όρος παρολί αναφέρεται στο συνδυασμό δύο ή περισσότερων στοιχηματικών επιλογών με σκοπό την αύξηση των αποδόσεων και, συνεπώς, του πιθανού κέρδους. Για να κερδίσει ο παίκτης, πρέπει να βγουν επιτυχείς όλες οι στοιχηματικές προβλέψεις του.

Στην πραγματικότητα, η γκανιότα στα παρολί πολλαπλασιάζεται, με αποτέλεσμα η τελική γκανιότα να γίνεται αρκετά υψηλή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των απωλειών στα κέρδη, αν και αρχικά φαίνεται ότι το τελικό κέρδος αυξάνεται λόγω του πολλαπλασιασμού των αποδόσεων.

Γκανιότα στο Pre-Game ή Γκανιότα στο Live;

Ακόμα και μεταξύ των δύο ειδών στοιχήματος υπάρχουν διαφορές στη γκανιότα. Μπορεί για τους περισσότερους παίκτες να μην είναι αντιληπτό αλλά οι αποδόσεις στο Live τείνουν να έχουν μεγαλύτερη γκανιότα από ότι στο στοίχημα πριν την έναρξη των αγώνων. Η απόκλιση, που συνήθως κυμαίνεται σε ποσοστό 1% ή 2%, οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες αλλά κυρίως στο γεγονός πως ο μπουκ προσπαθεί να “ισορροπήσει” τις καλύτερες πιθανότητες που έχει ο παίκτης στο live. Μιας και το ζωντανό στοίχημα είναι στην ουσία ένας αγώνας δρόμου για το ποιος θα ποντάρει καλύτερα και πιο γρήγορα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι έμπειροι παίκτες προτιμούν να αποφεύγουν το live betting τις περισσότερες φορές.

Γκανιότα στο καζίνο

Όπως και στο στοίχημα έτσι και στο casino υπάρχει η έννοια της γκανιότας. Όλα τα καζίνο έχουν στα παιχνίδια τους τη λεγόμενη γκανιότα (house edge). Για παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή ρουλέτα η γκανιότα του καζίνο είναι 2.7% λόγω του αριθμού 0, ενώ στην Αμερικανική ρουλέτα είναι 5.26% λόγω του 0 και του διπλού 0. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ευρώ που στοιχηματίζετε στην Ευρωπαϊκή ρουλέτα, το καζίνο κερδίζει 2,7 σεντς και επιστρέφει τα υπόλοιπα 97.3 σεντς στον παίκτη κατά μέσο όρο.

Φυσικά αν ποντάρεις ένα ευρώ για μία φορά, τότε δεν θα πάρεις ακριβώς τα 97,3 σεντς πίσω, είτε θα χάσεις ολόκληρο το ευρώ είτε θα κερδίσεις περισσότερα ευρώ. Όμως η ουσία της γκανιότας απεικονίζεται στο μέσο όρο. Αν όλοι οι παίκτες της ρουλέτας σε μια μέρα αθροιστικά ποντάρουν ένα εκατομμύριο ευρώ, τότε για εκείνη την μέρα το καζίνο αναμένει να επιστρέψει τις 973.000 ευρώ ως κέρδη και να έχει καθαρό κέρδος 27.000 ευρώ. Όσο περισσότερο παίζεις, τόσο το ποσοστό της απώλειας των χρημάτων σου θα συγκλίνει στην γκανιότα. Έτσι, η γκανιότα είναι μια μέθοδος με την οποία το καζίνο εξασφαλίζει ένα σταθερό πλεονέκτημα στο παιχνίδι της ρουλέτας.

Τι είναι Ορισμός
☑️ Γκανιότα Σίγουρο ποσοστιαίο κέρδος που προκύπτει για έναν bookmaker σε ένα ποντάρισμα του παίκτη.
☑️ 0% Γκανιότα Η Στοιχηματική κρατάει μηδενική προμήθεια.