Χάντικαπ: Τι είναι και πως παίζεται

Το χάντικαπ σίγουρα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες στοιχηματικές επιλογές.Ίσως φαίνεται λίγο περίπλοκο στην αρχή αλλά αναμφίβολα εκτοξεύει την αδρεναλίνη και την εμπειρία στοιχηματισμού στα ύψη. Αν και συνήθως απευθύνεται σε πιο έμπειρους παίκτες, το παρακάτω κείμενο αποτελεί έναν εξαιρετικό οδηγό και για τους πιο αρχάριους στο χώρο του στοιχήματος.

Τι είναι το χάντικαπ

Χάντικαπ ή αλλιώς handicap σημαίνει Δυσκολία ή Μειονέκτημα που μπορεί να έχει κάποιος σε μια κατάσταση. Στο χώρο του στοιχήματος το χάντικαπ αποτελεί πολλές επιπλέον στοιχηματικές επιλογές που σαν στόχο έχουν να ισοσταθμίσουν ή να αλλάξουν τις ισορροπίες μεταξύ των ομάδων.

Ορισμός του στοιχήματος με χάντικαπ

Το στοίχημα με χάντικαπ είναι ένας τύπος στοιχήματος, όπου μια από τις ομάδες ή κάποιος από τους παίκτες της ομάδας, έχει πλεονέκτημα ή μειονέκτημα πριν αρχίσει ένας αγώνας ή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Στο στοίχημα με χάντικαπ, ο μπουκμέικερ δίνει πλεονέκτημα στην αδύναμη ομάδα (το “αουτσάιντερ”), επειδή αν δεν το κάνει, οι αποδόσεις για την ισχυρή ομάδα δε θα είναι ελκυστικές για τους παίκτες.

Ένα παράδειγμα: Αν μια ομάδα της Premier League παίξει με μια ομάδα της Ελληνικής Football League, τότε η ομάδα της Premier League έχει εμφανώς μεγάλο πλεονέκτημα ένα της Ελληνικής ομάδας. Για αυτό το λόγο οι αποδόσεις της Αγγλικής ομάδας που είναι και το φαβορί, θα είναι πολύ χαμηλές και οι αποδόσεις της Ελληνικής ομάδας πολύ υψηλές. Αυτή η μεγάλη διαφορά των αποδόσεων, μπορεί να κάνει τις αποδόσεις του αγώνα μη ελκυστικές για τους παίκτες οπότε θα πρέπει να δοθεί ένα πλεονέκτημα στην Ελληνική ομάδα ώστε να γίνουν οι αποδόσεις πιο ελκυστικές και για τις δύο ομάδες. Αυτό το προβάδισμα μπορεί για παράδειγμα να είναι 2 γκολ επιπλέον, οπότε το ματς δε θα ξεκινάει από το 0-0, αλλά ουσιαστικά θα ξεκινάει από το 0-2 υπέρ της Ελληνικής ομάδας. Με αυτόν τον τρόπο οι αποδόσεις θα ισοσταθμιστούν και η απόδοση της Αγγλικής ομάδας θα ανέβει και της Ελληνικής ομάδας και της ισοπαλίας θα κατέβουν.

Αυτό ακριβώς είναι το χάντικαπ στο στοίχημα. Ισορροπείς το αποτέλεσμα ενός αγώνα δίνοντας πλεονέκτημα σε ένα αποτέλεσμα και μειονέκτημα σε ένα άλλο. Είναι στην ουσία κάποιες επιπλέον στοιχηματικές επιλογές, που κρατάνε το ενδιαφέρον των παικτών ακόμα και σε αναμετρήσεις με μεγάλη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των ομάδων.

Πως δουλεύει το Χάντικαπ

Για να κατανοήσετε ακριβώς πως δουλεύει το χάντικαπ, το ακόλουθο παράδειγμα θα σας βοηθήσει να το αντιληφθείτε λίγο παραπάνω. Έστω λοιπόν πως έχουμε την αναμέτρηση της Φράιμπουργκ με τον Ολυμπιακό. Ο άσος προσφέρεται στο 1.79, το Χ στο 4.05 και το διπλό στο 5.10.

pos doulevei to handicap novibet

Παίρνοντας τυχαία την περίπτωση του χάντικαπ ενός τέρματος υπέρ του Ολυμπιακού, οι αποδόσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:

pos doulevei to handicap 2 novibet

Δηλαδή Φράιμπουργκ στο 3.00, Ισοπαλία στο 3.75 και Ολυμπιακός στο 2.10.
Άρα για να επαληθευτεί ο άσος (Φράιμπουργκ -1) θα πρέπει η Φράιμπουργκ να κερδίσει με 2 γκολ διαφορά και πάνω (πχ 2-0, 3-1 κλπ) προκειμένου να καλύψει το χάντικαπ ενός τέρματος που έχει ο Ολυμπιακός.
Για να επαληθευτεί η Ισοπαλία (Ολυμπιακός +1), θα πρέπει να η Φράιμπουργκ να κερδίσει με 1 γκολ διαφορά.
Για να επαληθευτεί το διπλό (Ολυμπιακός +1) θα πρέπει η Ολυμπιακός απλώς να μη χάσει, άρα η απόδοση θεωρείται κερδισμένη και με ισοπαλία και με διπλό. Αυτή η απόδοση συμπίπτει με την διπλή ευκαιρία Χ2 η οποία στην ουσία είναι η ίδια στοιχηματική επιλογή (με μια ελάχιστη διαφορά στα δεκαδικά ψηφία) με το παραπάνω παράδειγμα του handicap.

pos doulevei to handicap 3 novibet

Πως παίζεται το Στοίχημα με Χάντικαπ

Το στοίχημα με handicap θα το αναγνωρίσετε συνήθως όταν βλέπετε ένα + ή – δίπλα από μια στοιχηματική επιλογή ή όταν βλέπετε παρενθέσεις που να περιέχουν αυτό το + ή -. Το + δίπλα στην ομάδα υποδηλώνει ότι αυτή η ομάδα έχει πλεονέκτημα στο χάντικαπ. Αντίστροφα, το – υποδηλώνει ότι η ομάδα έχει μειονέκτημα στο χάντικαπ. Παρακάτω ακολουθούν παραδείγματα για να καταλάβετε πως παίζεται το χάντικαπ:

0.5 χάντικαπ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ(-0.5) – ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (+0.5)

  • Ο Πας Γιάννινα έχει πλεονέκτημα μισού γκολ.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Πας Γιάννινα και το ματς λήξει ισόπαλο ή κερδίσει ο Πας Γιάννινα, τότε θα έχετε κερδίσει το στοίχημα.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Ολυμπιακό και κερδίσει τον αγώνα, τότε θα έχετε κερδίσει το στοίχημα.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Ολυμπιακό και ο αγώνας λήξει ισόπαλος, τότε θα έχετε χάσει το στοίχημα.

1.0 χάντικαπ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ(-1.0) – ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (+1.0)

  • Ο Πας Γιάννινα έχει πλεονέκτημα μισού γκολ.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Πας Γιάννινα και το ματς λήξει ισόπαλο ή κερδίσει ο Πας Γιάννινα, τότε θα έχετε κερδίσει το στοίχημα.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Πας Γιάννινα και χάσει ο Πας Γιάννινα με ένα γκολ διαφορά, τότε το αποτέλεσμα θεωρείται ισόπαλο και σας επιστρέφεται το ποσό που στοιχηματίσατε.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Ολυμπιακό και κερδίσει τον αγώνα με 2 γκολ διαφορά, τότε θα έχετε κερδίσει το στοίχημα.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Ολυμπιακό και κερδίσει τον αγώνα με 1 γκολ διαφορά, τότε το αποτέλεσμα θεωρείται ισόπαλο και σας επιστρέφεται το ποσό που στοιχηματίσατε.

1.5 χάντικαπ, Ολυμπιακός (-1.5) – Πας Γιάννινα (+1.5)

  • Ο Πας Γιάννινα έχει πλεονέκτημα ενάμιση γκολ.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Πας Γιάννινα και το ματς λήξει ισόπαλο ή κερδίσει ο Πας Γιάννινα, τότε θα έχετε κερδίσει το στοίχημα.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Πας Γιάννινα και χάσει το ματς με ένα γκολ διαφορά, τότε θα έχετε κερδίσει το στοίχημα.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Ολυμπιακό και κερδίσει τον αγώνα με 2 γκολ διαφορά, τότε θα έχετε κερδίσει το στοίχημα.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Ολυμπιακό και κερδίσει τον αγώνα με 1 γκολ διαφορά, τότε θα έχετε χάσει το στοίχημα.

2.0 χάντικαπ, Ολυμπιακός (-2.0) – Πας Γιάννινα (+2.0)

  • Ο Πας Γιάννινα έχει πλεονέκτημα δύο γκολ.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Πας Γιάννινα και το ματς λήξει ισόπαλο ή κερδίσει ο Πας Γιάννινα, τότε θα έχετε κερδίσει το στοίχημα.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Πας Γιάννινα και χάσει το ματς με ένα γκολ διαφορά, τότε θα έχετε κερδίσει το στοίχημα.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Πας Γιάννινα και χάσει το ματς με δύο γκολ διαφορά, τότε το αποτέλεσμα θεωρείται ισόπαλο και σας επιστρέφεται το ποσό που στοιχηματίσατε.
  • Εάν στοιχηματίσετε τον Ολυμπιακό και κερδίσει τον αγώνα με 3 γκολ διαφορά, τότε θα έχετε κερδίσει το στοίχημα.
  • Εάν στοιχηματίσετε τον Ολυμπιακό και κερδίσει τον αγώνα με 2 γκολ διαφορά, τότε το αποτέλεσμα θεωρείται ισόπαλο και σας επιστρέφεται το ποσό που στοιχηματίσατε.

2.5 χάντικαπ, Ολυμπιακός (-2.50) – Πας Γιάννινα (+2.50)

  • Ο Πας Γιάννινα έχει πλεονέκτημα δυόμιση γκολ.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Πας Γιάννινα και το ματς λήξει ισόπαλο ή κερδίσει ο Πας Γιάννινα, τότε θα έχετε κερδίσει το στοίχημα.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Πας Γιάννινα και χάσει το ματς μέχρι δύο γκολ διαφορά, τότε θα έχετε κερδίσει το στοίχημα.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Ολυμπιακό και κερδίσει τον αγώνα με 3 γκολ διαφορά, τότε θα έχετε κερδίσει το στοίχημα.
  • Αν στοιχηματίσετε τον Ολυμπιακό και κερδίσει τον αγώνα μέχρι 2 γκολ διαφορά, τότε θα έχετε χάσει το στοίχημα.

Είδη Χάντικαπ

Στο στοίχημα υπάρχουν πολλά είδη χάντικαπ, ανάλογα με τον τύπο του αθλήματος. Τα πιο δημοφιλή είδη είναι το ασιατικό χάντικαπ και το ευρωπαϊκό χάντικαπ. Κάθε είδος έχει το δικό του τρόπο υπολογισμού και χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές στοιχηματικές επιλογές.

Ασιατικό Χάντικαπ

Στο Ασιατικό Χάντικαπ υπάρχουν μόνο δύο πιθανά αποτελέσματα χωρίς να υπάρχει η επιλογή της ισοπαλίας, δίνοντας τη δυνατότητα να μπορεί να επιστραφεί το ποσό που παίχτηκε πλήρως ή εν μέρει. Διαβάστε περισσότερα στον οδηγό μας για το τι είναι το Ασιατικό Χάντικαπ.

Ευρωπαϊκό Χάντικαπ

Το Ευρωπαϊκό Handicap λειτουργεί θεωρητικά με τον ίδιο τρόπο όπως το Ασιατικό Handicap, όμως εδώ υπάρχει η επιλογή της ισοπαλίας.Στο Ευρωπαϊκο Handicap δεν υπάρχει επιστροφή χρημάτων. Η ισοπαλία υπολογίζεται ως ποντάρισμα και όπως είναι αναμενόμενο πληρώνει σε υψηλές αποδόσεις. Διαβάστε περισσότερα στον οδηγό μας για το τι είναι το Ευρωπαϊκό Χάντικαπ.

Σε ποια σπορ μπορώ να στοιχηματίσω με χάντικαπ

Το στοίχημα με χάντικαπ είναι διαθέσιμο σε πολλά δημοφιλή αθλήματα. Μπορείς να βρεις επιλογές με χάντικαπ σε διάφορα αθλήματα όπως παίζοντας στοίχημα στο ποδόσφαιρο, στοίχημα στο μπάσκετ, στοίχημα στο τένις, στοίχημα στο μπέιζμπολ, στοίχημα στο ράγκμπι και ακόμη και σε αγώνες για στοίχημα στο γκολφ. Οι εταιρίες στοιχημάτων προσφέρουν διάφορες επιλογές με χάντικαπ σε αυτά τα αθλήματα, επιτρέποντας στους παίκτες να στοιχηματίσουν σε διάφορες πτυχές των αγώνων.

Χάντικαπ στο Ποδόσφαιρο

Το χάντικαπ στο ποδόσφαιρο είναι μια δημοφιλής στοιχηματική επιλογή που δίνει ένα πλεονέκτημα ή μειονέκτημα σε κάθε ομάδα πριν από έναν αγώνα, με σκοπό την εξισορρόπηση των πιθανοτήτων. Αναλόγως των δυνατοτήτων και των πιθανοτήτων νίκης της κάθε ομάδας, μπορεί να δοθεί χάντικαπ σε γκολ που προστίθενται ή αφαιρούνται από τις ομάδες που αναμετρώνται.

handicap stoixima podosfairo novibet

Στο παραπάνω παράδειγμα δίνεται πλεονέκτημα +1.5 γκολ στον Παναιτωλικό που σημαίνει ότι αν έχετε στοιχηματίσει την ΑΕΚ θα πρέπει να κερδίσει με 2 γκολ διαφορά και άνω.

Χάντικαπ στο Μπάσκετ

Το χάντικαπ στο μπάσκετ είναι και αυτή μια δημοφιλής στοιχηματική επιλογή που προσφέρει πλεονέκτημα ή μειονέκτημα σε κάθε ομάδα πριν από έναν αγώνα, με σκοπό την ισορροπία των πιθανοτήτων. Ανάλογα με τη δυναμικότητα των ομάδων, ένα χάντικαπ προστίθεται ή αφαιρείται από το τελικό σκορ. Αυτό δημιουργεί διαφορετικές επιλογές στο στοίχημα στο μπάσκετ, καθώς οι παίκτες μπορούν να στοιχηματίσουν όχι μόνο στη νίκη της ομάδας, αλλά και στη διαφορά των πόντων μεταξύ των αντιπάλων.
Στο παρακάτω παράδειγμα μπορείτε να δείτε ένα ενδεικτικό παράδειγμα του χάντικαπ στο μπάσκετ.

handicap stoixima basket novibet

Στο παραπάνω παράδειγμα δίνεται πλεονέκτημα 12,5 πόντων στην Εφές που σημαίνει ότι αν έχετε στοιχηματίσει τον Παναθηναϊκό θα πρέπει να κερδίσει με 13 πόντους διαφορά και άνω.

Χάντικαπ στο Τένις

Το χάντικαπ στο Τένις είναι και αυτό μια από τις πιο δημοφιλής στοιχηματικές επιλογές, όπου έχει σαν σκοπό την ισορροπία των πιθανοτήτων. Δίνεται η δυνατότητα στον παίκτη να στοιχηματίσουν με πλεονέκτημα ή μειονέκτημα σε games ή sets σε έναν από τους 2 αντιπάλους. Ένα παράδειγμα χάντικαπ games στο τένις είναι το ακόλουθο:

handicap stoixima tennis novibet

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα δίνεται πλεονέκτημα στην Πατρίτσια Μαρία Τιγκ 4,5 games, που σημαίνει ότι αν έχεις στοιχηματίσει τη Φραντσέσκα Κούρμι, για να κερδίσεις το στοίχημα θα πρέπει να έχει 5 games και άνω περισσότερα games από την αντίπαλό της στο σύνολο.

Χάντικαπ στο Μπέιζμπολ

Το χάντικαπ στο μπέιζμπολ αν και λιγότερο δημοφιλές δεν παύει να είναι εξίσου συναρπαστικό. Όπως και στα υπόλοιπα αθλήματα αν κάποιος επιλέξει να στοιχηματίσει σε μια ομάδα με -1.5 τότε η ομάδα αυτή θα πρέπει να κερδίσει με τουλάχιστον 2 πόντους. Αν επιλέξει το +1.5, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι από νίκη έως ήττα με διαφορά ένα πόντο.

Χάντικαπ στο Ράγκμπι

Το χάντικαπ στο ράγκμπι, γνωστό και ως στοιχηματισμός γραμμής, spread, ή στοιχήματος πόντων είναι και εδώ μια στοιχηματική επιλογή που μπορεί να δώσει πλεονέκτημα ή μειονέκτημα σε μια ομάδα.Εάν για παράδειγμα μια ομάδα έχει χάντικαπ -3.5, τότε θα πρέπει να κερδίσει τον αγώνα με τουλάχιστον 4 πόντους για να θεωρηθεί κερδισμένο το στοίχημα. Αν κερδίσει με τρεις πόντους, τότε θα θεωρηθεί ήττα, επειδή τεχνικά ήταν μισό πόντο πίσω από την αντίπαλη ομάδα. Συνήθως, όταν πρόκειται για Rugby Union, θα συναντήσετε τους παρακάτω αριθμούς όταν ψάχνετε για αποδόσεις χάντικαπ. +1.5, +2.5, +3.5, +4.5, +5.5, -1.5, -2.5, -3.5, -4.5, -5.5 και ούτω καθεξής. Στο αουτσάιντερ θα δοθεί ο θετικός αριθμός, ενώ τον αρνητικό αριθμό θα πάρει το φαβορί για τον αγώνα.

handicap stoixima rugby novibet

Τι πρέπει να προσέχω παίζοντας στοίχημα με handicap

Αρχικά, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε όταν παίζετε στοίχημα με handicap είναι τα σύμβολα (αν είναι + ή -) δίπλα από τους αριθμούς του πλεονεκτήματος ή μειονεκτήματος αντίστοιχα. Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι παίκτες δεν έχουν προσέξει το σύμβολο του + ή του – με αποτέλεσμα στο τέλος να βλέπουν το στοίχημα τους χαμένο, ενώ πίστευαν πως έχουν κερδίσει. Επίσης κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξετε, είναι το είδος το χάντικαπ που θα στοιχηματίσετε, γιατί όπως εξηγήσαμε και παραπάνω, υπάρχουν handicaps που μπορούν να σας επιστρέψουν πίσω ακόμα και το αρχικό σας ποντάρισμα.

Πλεονεκτήματα χάντικαπ

Γενικά το χάντικαπ, αποτελεί μια δημοφιλής στοιχηματική επιλογή και συνήθως απευθύνεται σε πιο έμπειρους παίκτες. Ειδικά σε αγώνες όπου υπάρχει ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί και οι αποδόσεις δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, το χάντικαπ επιτρέπει την τροποποίηση των αποδόσεων δίνοντας πλεονέκτημα στο αουτσάιντερ. Μέσω αυτού, οι παίκτες μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη τους, έχοντας περισσότερες στοιχηματικές επιλογές, σε πολύ καλύτερες αποδόσεις.

  • Συνοψίζοντας, τα πλεονεκτήματα είναι:
    Επιτρέπει την εξισορρόπηση των πιθανοτήτων σε αγώνες, όπου υπάρχει μεγάλη ανισότητα ανάμεσα στις ομάδες.
  • Δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να στοιχηματίσουν όχι μόνο στον νικητή ενός αγώνα, αλλά και στη διαφορά των πόντων ή γκολ μεταξύ των ομάδων.
  • Περισσότερες στοιχηματικές επιλογές.
  • Πιο ελκυστικές αποδόσεις.