Μάθε τα πάντα για τις αποδόσεις στο στοίχημα και υπολόγισε εύκολα τα κέρδη σου

Για τους παίκτες του στοιχήματος η έννοια της απόδοσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παιχνίδι. Οι επιλογές των πονταρισμάτων γίνονται με βάση τις αποδόσεις που προσφέρουν οι bookmakers και οι οποίες μπορεί να μεταβάλλονται πριν ή και κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων. Αν για τους αρχάριους παίκτες η ενασχόληση με τις αποδόσεις μπορεί να είναι επιφανειακή για τους πιο έμπειρους αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιλογή των στοιχημάτων τους. Βρες τις καλύτερες στοιχηματικές αποδόσεις στο online στοίχημα της Νovibet και μεγιστοποίησε τα κέρδη σου σε ένα δελτίο.stoiximatikes apodoseis novibet

Οι τρεις τύποι αποδόσεων για στοίχημα

Απόδοση στο στοίχημα μπορεί να οριστεί ως το ποσοστό κέρδους που θα λάβει ο παίκτης σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το ποντάρισμά του. Οι bookmakers είναι υπεύθυνοι να ορίσουν τις αρχικές τουλάχιστον αποδόσεις για κάθε στοιχηματικό γεγονός και ταυτόχρονα να ελέγξουν αν αυτές θα παραμείνουν σταθερές ανάλογα με τις ειδήσεις που προκύπτουν μέχρι την έναρξη της αναμέτρησης. Η γκανιότα που χρησιμοποιούν οι στοιχηματικές εταιρίες επηρεάζουν κατά βάσει τις αποδόσεις δημιουργώντας ή όχι ευκαιρίες για μεγαλύτερα κέρδη.

Υπάρχουν ωστόσο διαφορετικοί τύποι αποδόσεων στο στοίχημα. Τύποι που μπορεί να μεταβάλλονται ως προς την εμφάνισή τους αλλά επί της ουσίας παραμένουν σταθεροί όσον αφορά το ύψος της απόδοσης. Στις στοιχηματικές πλατφόρμες μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις προκειμένου να εμφανίζονται οι αποδόσεις σε δεκαδική, κλασματική ή αμερικάνικη μορφή. Ας δούμε αναλυτικότερα τους τύπους αποδόσεων που κυκλοφορούν στις στοιχηματικές πλατφόρμες και τι πρέπει να προσέχουμε για να επιλέξουμε αυτές που παρουσιάζουν αξία.

Δεκαδικές Αποδόσεις

Ο δεκαδικός τύπος απεικόνισης των αποδόσεων στο στοίχημα αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή τόσο για τους Έλληνες παίκτες όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρόκειται για μία απόδοση μεγαλύτερη της μονάδας και συμπεριλαμβάνει το κέρδος του παίκτη σε περίπτωση νίκης. Για να είμαστε πιο σαφής να αναφέρουμε ενδεικτικά πως ένα στοίχημα 100 ευρώ με απόδοση 1.50 θα μας αποφέρει κέρδη 50 € σε περίπτωση που κερδίσει.

Ενδεχομένως να είναι ο πιο απλοϊκός και κατανοητός τύπος αποδόσεων. Ο υπολογισμός της είναι μία εύκολη διαδικασία και σ’ όλες τις σύγχρονες αριθμομηχανές υπάρχουν εξισώσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε κατά περίσταση. Έτσι και στο στοίχημα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον τύπο 1/x όπου Χ: οι πιθανότητες νίκης κάθε ομάδας στην αναμέτρηση.

Κλασματικές Αποδόσεις

Οι κλασματικές ή αγγλικές αποδόσεις όπως είναι αλλιώς το όνομά τους χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη Βρετανία. Το κοινό λάθος που κάνουμε παίζοντας με τις κλασματικές αποδόσεις είναι να θεωρούμε πως το 1.50 για παράδειγμα ισοδυναμεί με την αγγλική απόδοση 1,5/1! Στις κλασματικές αποδόσεις υπολογίζεται μόνο το κέρδος σου ως απόλυτη τιμή και όχι το σύνολο του ποσού που θα ποντάρεις. Πρόκειται για έναν τύπο απόδοσης που χάνει έδαφος στις προτιμήσεις των παικτών τα τελευταία χρόνια καθώς δεν μεταφέρει ακριβώς την εικόνα των πιθανοτήτων σε κάθε στοιχηματικό γεγονός.

Η μετατροπή της κλασματικής απόδοσης σε δεκαδική γίνεται αρκετά εύκολα με τη βοήθεια των μαθηματικών. Αν και σήμερα οι στοιχηματικές εταιρίες σου προσφέρουν τα εργαλεία για να την ολοκληρώσεις αυτόματα. Μπορούμε όμως να δούμε ένα παράδειγμα. Έστω πως η απόδοση που προσφέρει ο bookmaker είναι 3/2. Για να την μετατρέψουμε σε δεκαδική χρησιμοποιούμε τον τύπο 3/2+1 =2.5. Υπάρχει και η εναλλακτική λύση όπου μπορείς να προσθέσεις αριθμητή και παρονομαστή και στη συνέχεια να διαιρέσεις το σύνολο με τον παρονομαστή. Στη περίπτωσή μας θα έχουμε 3+2=5 και 5/2=2.5 όποια μέθοδο και αν επιλέξετε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Αμερικανικές Αποδόσεις (Moneyline)

Οι αμερικάνικες αποδόσεις αποτελούν ίσως τον πιο πολύπλοκο τύπο αποδόσεων που θα συναντήσετε στις στοιχηματικές πλατφόρμες. Εδώ έχουμε το πρόσημο + / – πριν το ψηφίο που υποδεικνύει πόσα χρήματα πρέπει να ποντάρει ο παίκτης για να έχει κέρδος 100 € σε ένα στοίχημα. Για παράδειγμα η απόδοση -105 μας δείχνει πως στο συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να ποντάρεις 105 € για να προκύψει καθαρό κέρδος 100€. Μιλάμε δηλαδή για απόδοση περίπου της τάξης του 1.95. Σε αντίθετη περίπτωση όταν έχουμε απόδοση +110 καταλαβαίνουμε πως πρέπει να ποντάρουμε 100 € για να πάρουμε καθαρό κέρδος 110 €. Μπορεί να φαίνονται πολύ δύσκολες στην κατανόησή τους αυτού του είδους οι αποδόσεις αλλά δεν είστε υποχρεωμένοι να τις χρησιμοποιήσετε στο παιχνίδι σας.

Value bet Αποδόσεις

Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούμε τον όρο value bet για να περιγράψουμε ένα ποντάρισμα που έχει αξία όταν επιβεβαιωθεί. Είναι δεδομένο πως πίσω από κάθε στοιχηματικό γεγονός κρύβεται η γκανιότα που έχει στόχο να εξασφαλίσει το απαιτούμενο κέρδος στον Bookmaker ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Αυτό που πρέπει να κάνει ο παίκτης είναι να βρει το μέσο να χτυπήσει την κατάλληλη χρονική στιγμή και σε στοιχήματα που μπορεί να έχουν εκτιμηθεί λάθος από τον εκάστοτε trader. Ας δούμε όμως πως βγαίνει μία απόδοση για να κατανοήσουμε τον τρόπο που θα αναζητήσουμε τα value bet πονταρίσματα.

Όλοι οι bookmakers παίρνουν τις αρχικές αποδόσεις για μία αναμέτρηση από έναν κεντρικό πάροχο που δεν είναι άλλος από τη Sportsradar. Αυτή με τη βοήθεια ενός αρκετά πολύπλοκου μαθηματικού προτύπου και πάντα με βάση τη στατιστική προσφέρει τις ανάλογες αποδόσεις για ένα παιχνίδι. Στη συνέχεια οι traders κάθε εταιρίας συνυπολογίζουν τις ειδικές συνθήκες κάθε πρωταθλήματος και έχοντας καλύτερη εικόνα για τα τοπικά αγωνιστικά δρώμενα ανεβάζουν στην πλατφόρμα τους τις τελικές αποδόσεις. Σε αυτές τις αποδόσεις έχει υπολογιστεί και η γκανιότα που διατηρεί κάθε εταιρία με βάση τις ανάγκες της.

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο παίκτης που έρχεται να αξιολογήσει αν η απόδοση που του προσφέρεται αξίζει να την επιλέξει. Αν βλέπει δηλαδή πως οι πιθανότητες να κερδίσει το στοίχημα είναι με το μέρος του και αν το ποσό που θα ρισκάρει μπορεί να του αποφέρει ένα ικανοποιητικό ποσό ως κέρδος στο τέλος του παιχνιδιού. Τα Value bets δεν κρύβονται πίσω από τα μεγάλα φαβορί μίας αναμέτρησης. Το αντίθετο θα λέγαμε. Κρύβονται πίσω από την υποτίμηση ενός αουτσάιντερ και στην πιθανότητα να κάνει την έκπληξη στον αγώνα που στοιχηματίζουμε. Βέβαια value bet αποδόσεις δεν υπάρχουν μόνο στα βασικά στοιχήματα αλλά και στα ειδικά πονταρίσματα που προσφέρουν οι bookmakers. Πονταρίσματα σε Over / Under τερμάτων, κάρτες και κόρνερ πολλές φορές βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της έρευνας των παικτών.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για έναν παίκτη η κατανόηση των αποδόσεων. Αποτελεί το κλειδί για ένα επιτυχημένο παιχνίδι καθώς έχουν άμεση επίδραση στη στρατηγική που εφαρμόζετε και τον τρόπο που συμπληρώνετε το κουπόνι σας. Οι πιθανότητες είναι βασικό κομμάτι του στοιχήματος και οφείλετε να τις κατανοήσετε για να έχετε θετικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.