Όλα όσα θες να ξέρεις για την ιστορία και τα είδη στοιχήματος είναι εδώ

Αν και έχει περάσει από χίλια κύματα, το στοίχημα στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη φάση της ωριμότητας. Οι παίκτες μπορούν στις μέρες μας να επιλέξουν να παίξουν online σε καταξιωμένες ιστοσελίδες, με πρωτοπόρα τη Novibet, που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας, ισχυρή παρουσία στα media, αλλά και έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Ήταν όμως πάντα έτσι τα πράγματα; Πώς έφτασε το online στοίχημα στη χώρα μας στη σημερινή του μορφή; Από ποια στάδια πέρασε ο κλάδος στην Ελλάδα και παγκοσμίως;istoria eidi stoiximatos novibet

Γνωρίστε τον κόσμο του Στοιχήματος

Οι περισσότεροι φίλοι του στοιχήματος γνωρίζουν σίγουρα τη Novibet, αλλά και μερικούς δημοφιλείς τρόπους πληρωμής. Ίσως και τα γνωστά εργαλεία του παιχνιδιού, όπως το cash out και το Live streaming. Η βιομηχανία του στοιχήματος όμως έχει μια πολύ μακρά πορεία που πέρασε από διάφορα στάδια, ώστε να φτάσει στις μέρες μας να θεωρείται ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Καθώς οι εταιρείες του κλάδου που θέλουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν όλες ανεξαιρέτως άδεια λειτουργίας, γραφεία και υπαλλήλους στη χώρα μας, ενώ συμβάλλουν σημαντικά στον κρατικό προϋπολογισμό με τους φόρους που πληρώνουν. Αλλά και με τις τεράστιες διαφημιστικές δαπάνες στις οποίες προβαίνουν κάθε χρόνο. Έτσι δημιουργήθηκαν τα μεγάλα brands που γνωρίζουμε πλέον όλοι. Παρακάτω θα τα μάθεις όλα για το στοίχημα στη Novibet.

Η ιστορία του στοιχηματισμού στην Ελλάδα

Αν το δούμε καθαρά ιστορικά, ως και μερικά χρόνια πριν, νόμιμο στοίχημα στην Ελλάδα σήμαινε στοίχημα αποκλειστικά στα επίγεια πρακτορεία. Όχι πως δεν υπήρχαν και πονταρίσματα εκτός αυτών. Εκείνα όμως διενεργούνταν συνήθως μέσω παράνομων μπουκ, των οποίων οι τζίροι και τα έσοδα δεν καταγράφονταν πουθενά.

Πριν το στοίχημα (όπως το ξέρουμε στη σημερινή του μορφή) μπει στα επίγεια πρακτορεία, οι παίκτες είχαν ως μόνη νόμιμη διαφυγή το ΠΡΟΠΟ. Ένα προκαθορισμένο παρολί που για να πληρώσει κάποιον τυχερό νικητή, αυτός θα έπρεπε να μαντέψει σωστά τουλάχιστον 11 από τα 13 ματς. Που μάλιστα δεν τα επέλεγε καν ο ίδιος ο παίκτης.

Όταν όμως ο υπόλοιπος κόσμος προχώρησε και υιοθέτησε το στοίχημα όπως το ξέρουμε στις μέρες μας, ήταν αδύνατο για τους Έλληνες παίκτες να συνεχίζουν να παίζουν μ’ αυτές τις επαχθείς συνθήκες που έβρισκαν στα πρακτορεία. Στις αρχές της δεκαετίας το 2000 οι πρώτες online σελίδες στοιχήματος έκαναν την εμφάνισή τους. Η έλλειψη κανονιστικού πλαισίου οδήγησε σε μια δεκαετή περίοδο αβεβαιότητας και έντονων ζυμώσεων για επικράτηση, σε ένα άκρως ασταθές περιβάλλον.

Ξεκινώντας η δεκαετία του 2010 είχαμε το πρώτο βήμα προς την εξομάλυνση. Ο νόμος 4002/2011 έβαλε τις βάσεις για τη λύση του περίπλοκου θέματος της νομιμότητας. Τότε ήταν που εμφανίστηκε και η Novibet, η οποία πρωταγωνιστεί στο χώρο ως τις μέρες μας. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη των παικτών να απολαύσουν καλύτερες συνθήκες στο παιχνίδι τους και μια πιο μοντέρνα εμπειρία, οι πάροχοι αυτοί ανέβαζαν συνέχεια το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρονταν στους φίλους των σπορ και του στοιχήματος.

Πάντως, παρόλη τη βασική αυτή ρύθμιση και την ίδρυση της ΕΕΕΠ (Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων), η δεκαετία σημαδεύτηκε από αρκετά μετέωρα βήματα. Καθώς ούτε ο νόμος κάλυπτε όλες τις πτυχές της αγοράς, ούτε η ΕΕΕΠ μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο της. Κυρίως λόγω της συχνής αλλαγής των κυβερνήσεων αλλά και της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Αυτή, σε συνδυασμό με τα capital controls που επιβλήθηκαν το 2015, καθυστέρησαν σημαντικά τη μόνιμη ρύθμιση της αγοράς.

Κάτι που συνέβη τελικά το 2021. Όταν πλέον εγκρίθηκαν οι πρώτες μόνιμες άδειες λειτουργίας, μεταξύ αυτών και για τη Novibet. Αρκετοί αναλυτές της αγοράς μίλησαν για μια από τις ακριβότερες νομοθεσίες στην Ευρώπη. Καθώς οι εταιρείες καλούνται να πληρώσουν 3 εκ. κάθε επτά χρόνια για την άδεια στοιχήματος και 2 εκ. κάθε επτά χρόνια για μια άδεια καζίνο. Συν 35% φόρο στα ακαθάριστα κέρδη τους στη χώρα. Όμως, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, πάνω από 15 μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες λειτουργούν στην Ελληνική αγορά. Με ακόμα περισσότερες να έχουν κάνει αίτηση τους τελευταίους μήνες. Φαίνεται πως η Ελληνική κυβέρνηση έχει βρει τη χρυσή τομή για να διατηρεί παίκτες και παρόχους ευχαριστημένους, εκτοξεύοντας την ίδια στιγμή τα κρατικά έσοδα από τη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών.

Σε αυτό έχει συνεισφέρει τα μέγιστα και η εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η ΕΕΕΠ στο να κρατήσει εκτός αγοράς τους παράνομους παρόχους. Η «Μαύρη Λίστα» που έχει συντάξει η αρμόδια ελεγκτική αρχή, και ανανεώνει ανά τακτά διαστήματα το Ελληνικό κράτος, έχει διασφαλίσει τα κέρδη των νόμιμων εταιριών. Αφού η Novibet και οι άλλοι “μεγάλοι” της βιομηχανίας έχουν πληρώσει ένα τσουχτερό τίμημα για να διατηρούν το δικαίωμα να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Ποια στοιχηματική να διαλέξω;

Στην ερώτηση ποια στοιχηματική να διαλέξω, σίγουρα δεν υπάρχει και η πιο αντικειμενική απάντηση. Φυσικά δε θα σε προτρέπαμε ποτέ να παίξεις σε κάποια εταιρεία που δεν έχει άδεια λειτουργίας. Το αντίθετο μάλιστα. Πριν κάνεις εγγραφή και κατάθεση κάπου, θα πρέπει να σιγουρευτείς πως η σελίδα διαθέτει την απαραίτητη άδεια. Αλλά και πιστοποιήσεις για την κρυπτογράφηση των προσωπικών σου δεδομένων. Ενώ θα πρέπει να συνεργάζεται και με τους κορυφαίους παρόχους στο χώρο των χρηματικών συναλλαγών. Ευτυχώς για όλους εμάς, τα περισσότερα από τα παραπάνω αναφέρονται συνήθως σε ευκρινές σημείο, στο κάτω μέρος της κεντρικής σελίδας κάθε στοιχηματικής.

Κατόπιν, υπάρχει μια σειρά από υποκειμενικούς παράγοντες για τους οποίους δεν μπορούμε να κάνουμε συστάσεις αλλά μόνο υποδείξεις. Για παράδειγμα, αν θέλεις να παίξεις κάπου που προσφέρονται καλύτερες αποδόσεις στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ. Ή σε κάποιο άλλο σπορ. Αντίστοιχα, αν δίνεις σημασία στις προσφορές, θα πρέπει να κάνεις εγγραφή κάπου που προσφέρονται υψηλά μπόνους και συχνές επιβραβεύσεις. Οι μοντέρνες ιστοσελίδες δίνουν έμφαση σε τόσες διαφορετικές παραμέτρους, που κάνουν την επιλογή λίγο πιο περίπλοκη. Αλλά στην τελική, για σένα που τα θέλεις όλα σε κορυφαίο επίπεδο, υπάρχει πάντα η Novibet. Που συνδυάζει τέλεια όλα τα παραπάνω και την εμπιστεύονται εκατομμύρια παίκτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το Παραδοσιακό Στοίχημα

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως έχουμε ξεφύγει επιτέλους από τους καιρούς που το στοίχημα προσφερόταν στους παίκτες με πραγματικά επαχθείς όρους. Αυτό που παραδοσιακά εννοούμε ως στοίχημα στην Ελλάδα, δεν είναι τίποτα άλλο από τα κουπόνια που κατατίθεντο σε επίγεια πρακτορεία. Κουπόνια που έπρεπε να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τρεις ή περισσότερες επιλογές (σε παρολί), κουπόνια που δεν έδιναν δυνατότητα για ποντάρισμα σε αγορές under / over, ακριβές σκορ, σκόρερ, διπλή ευκαιρία κλπ.

Το τι έχουν περάσει οι φίλοι του στοιχήματος στην Ελλάδα είναι πραγματικά άξιο σχολιασμού. Πλέον όμως, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η Novibet διαθέτει εξαιρετικούς μηχανισμούς στοιχηματισμού, χιλιάδες αγορές απ’ όλα τα σπορ, Live betting, cash out, προσφορές και αρκετούς τρόπους κατάθεσης και ανάληψης χρημάτων. Οι μέρες που ο μπουκ «έκανε πάρτι» στις πλάτες των παικτών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Το Online Στοίχημα

Η επανάσταση του online betting στον υπόλοιπο κόσμο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990. Σχεδόν ταυτόχρονα δηλαδή με την επανάσταση του ίντερνετ. Πολλοί παραδοσιακοί μπουκ, αρχικά στην Αγγλία και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο, μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 υπήρχαν χιλιάδες στοιχηματικές σελίδες παγκοσμίως, ενώ ο ετήσιος τζίρος τους ήταν ήδη αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας είναι πάντα πρωτοπόρες, σε οποιαδήποτε βιομηχανία και αν δραστηριοποιούνται. Το στοίχημα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Στο online betting βρήκαμε για πρώτη φορά το live betting, το cash out, το live streaming και διάφορες καινοτομίες που άλλαξαν ριζικά το παιχνίδι. Για να φτάσει στη σημερινή του μορφή και να απογειωθεί μέσα από πλατφόρμες όπως η Novibet. Με τις χιλιάδες αγορές και στοιχήματα για όλα τα γούστα, με τη ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη των μεγαλυτέρων αθλητικών γεγονότων του πλανήτη, με τις χορηγικές συμφωνίες εκατομμυρίων και με πολλά ακόμα.

Ακόμα όμως και ο τρόπος που οι εταιρείες στοιχήματος επικοινωνούν με τους παίκτες έχει αλλάξει σημαντικά. Οι πλατφόρμες chatting και social media έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι της εξυπηρέτησης πελατών. Αρκετοί πάροχοι διαθέτουν τμήματα που απαντούν στους πελάτες τους μέσω WhatsApp, Viber και Messenger. Ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες σε βάση 24/7. Αν τα ακούγαμε αυτά 20 χρόνια πριν, στα πρώτα βήματα του χώρου, το πιθανότερο είναι πως θα πιστεύαμε πως είναι ψέμα. Εταιρείες όπως η Novibet όμως αποδεικνύουν το αντίθετο.

Το Mobile Στοίχημα

Και το στοίχημα από κινητό έχει περάσει από χίλια κύματα. Στα πρώτα βήματα του online betting, οι παίκτες μπορούσαν να ποντάρουν μόνο μέσω του υπολογιστή τους. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η επανάσταση των κινητών γέννησε την τεχνολογία WAP. Η οποία μας συστήθηκε ως η επανάσταση στην ψηφιακή διασκέδαση, για να καταρρεύσει όμως σαν «χάρτινος πύργος», καθώς τα δεδομένα ταξίδευαν με ρυθμούς χελώνας και το στοίχημα ήταν πρακτικά αδύνατο.

Μερικά χρόνια μετά, τα smartphones άλλαξαν για πάντα τον κόσμο όπως τον ξέραμε. Και τα τυχερά παιχνίδια δεν ξέφυγαν από τις εξελίξεις. Οι πρώτες σελίδες του χώρου που χτίστηκαν με κώδικα HTML-5 έκαναν την εμφάνισή τους εκεί γύρω στο 2010. Και λίγα χρόνια μετά, οι τότε υπερδυνάμεις του χώρου έκαναν το μεγάλο βήμα, λανσάροντας τις πρώτες εφαρμογές για κινητό. Μια δεκαετία αργότερα, δε νοείται πάροχος που να θέλει να πρωταγωνιστήσει στη βιομηχανία και να μην προσφέρει μια εξαιρετική εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο και tablet. Λίγο μετά το 2015 ο τζίρος που έκαναν οι εταιρείες από κινητό ξεπέρασε αυτόν από υπολογιστή. Πλέον, έχουμε φτάσει να μιλάμε για ολοκληρωτική επικράτηση της τεχνολογίας αυτής έναντι των συμβατικών υπολογιστών. Και κανείς δε μπορεί να γνωρίζει τι άλλες εκπλήξεις κρύβει το μέλλον. Οι συχνές ανανεώσεις στην εφαρμογή της Novibet για κινητά και tablets είναι η καλύτερη απόδειξη γι αυτό.