el
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ελλάδα – Τσεχία: Προγνωστικά, Ανάλυση και Παρουσίαση 11/09/2022

Η πρώτη (μεγάλη) στιγμή, έφτασε για την Ελλάδα στο Eurobasket 2022!
Το βράδυ της Κυριακής (11/09, 21:45) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετωπίζει σε νοκ άουτ παιχνίδι, για τη φάση των «16», τον «κακό του δαίμονα», την Τσεχία, στο Βερολίνο.

Ομως, τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι… άλλη κλάση, αγριεμένος και «πεινασμένος» να οδηγήσει την Εθνική μας στο βάθρο, αλλά όπως έχει δηλώσει και ο Greek Freak, αυτό θα έρθει βήμα – βήμα.

 

Σε πρώτη φάση, η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο των Τσέχων, με τους οποίους από το 1999 και μετά έχουμε συναντηθεί άλλες 5 φορές σε Ευρωμπάσκετ, Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και σε τελικό προολυμπιακού τουρνουά. Η Εθνική μας προηγείται με 3-2 στις νίκες, όμως η Τσεχία μας πλήγωσε στις δύο πιο πρόσφατες μονομαχίες μας:

Το 2019 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας (νικήσαμε 84-77, αλλά χρειαζόμασταν το +12 για να προκριθούμε στα προημιτελικά) και το 2021 στον τελικό του προολυμπιακού τουρνουά που είχε γίνει στον Καναδά (είχαμε ηττηθεί με 97-72).


Ελλάδα – Τσεχία: Τι έκαναν στη φάση των ομίλων

Χωρίς αντίπαλο στην πρώτη φάση των ομίλων του Eurobasket 2022 η Εθνική μας και ο Γιάννης. Με ρεκόρ 5-0 ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της η Εθνική μας στο Μιλάνο (Ουκρανία, Κροατία, Ιταλία, Εσθονία, Μ. Βρετανία οι άλλες ομάδες του γ’ γκρουπ), με τον Δημήτρη Ιτούδη να βλέπει όλους τους παίκτες του να μπαίνουν στην εξίσωση.

Βέβαια, το άστρο του σταρ των Μιλγουόκι Μπακς έλαμψε περισσότερο: ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο της διοργάνωσης έχοντας την πρωτιά τόσο στην αξιολόγηση με 33,8, μπροστά από Βεζένκοφ, Γιόκιτς και Ντόντσιτς, όσο και σε πόντους με 29,5 αφήνοντας πίσω του Βεζένκοφ και Ντόντσιτς.

Ακόμα, ήταν έβδομος σε ευστοχία στα δίποντα με 67,3%, 13ος στις βολές με 84,4%, πέμπτος στα ριμπάουντ με 9 ανά αγώνα. Παράλληλα, ήταν ένατος σε τάπες με μία ανά παιχνίδι, 17ος στα κλεψίματα με 1,5 και 27ος στις ασίστ με 3,5 (πρώτος με 9 κατά μέσο όρο, ο ηγέτης της Τσεχίας, Τόμας Σατοράνσκι).

Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε ότι το θετικό για τον κόουτς Ιτούδη είναι ότι τόσο οι Σλούκας Καλάθης, Παπανικολάου, Αγραβάνης όσο φυσικά και ο «εκτελεστής» Τάιλερ Ντόρσεϊ έκαναν τη δουλειά τους και με το παραπάνω για να φτάσουμε σ’ αυτό το 5-0.

Φυσικά, δεν περνάει απαρατήρητη η προσπάθεια των Θανάση Αντετοκούνμπο, Λαρεντζάκη, ενώ σιγά – σιγά βρίσκουν τα πατήματά τους και οι Παπαγιάννης, Παπαπέτρου που προέρχονται από τραυματισμό.
Το ενθαρρυντικό επίσης είναι ότι η «επίσημη αγαπημένη» μπαίνει στην τελική ευθεία του τουρνουά, πάνοπλη, μετά την επιστροφή και του Κώστα Αντετοκούνμπο.

Στην αντίπερα όχθη, η Τσεχία έστω και με την ψυχή στο στόμα πήρε το τέταρτο και τελευταίο εισιτήριο από το δ’ γκρουπ, με τη νίκη της (88-77) στον «τελικό» της τελευταίας αγωνιστικής κόντρα στο Ισραήλ.

Κάπως έτσι προκρίθηκε στη φάση των «16», με ρεκόρ 2 νίκες και 3 ήττες, σε όμιλο μαζί με Σερβία, Φινλανδία, Πολωνία, Ισραήλ και την αδύναμη Ολλανδία.

Ο σταρ αυτής της ομάδας, ο Τόμας Σατοράνσκι επέστρεψε στη δράση μόλις πριν λίγα εικοσιτετράωρα (ήταν στα… πιτς με τραυματισμό) και η αλήθεια είναι ότι κόντρα στους Ισραηλινούς έδειξε ότι είναι σε καλή κατάσταση:

τελείωσε το ματς με 14 πόντους, 11 ασίστ και 8 ριμπάουντ σε 32’ συμμετοχής, ενώ η κολόνα της ρακέτας, Γιαν Βέσελι (συμπαίκτες από τη νέα σεζόν στη Μπαρτσελόνα) είχε 16 π., 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε 33’. Πρώτος σκόρερ σ’ αυτό το παιχνίδι για την Τσεχία, ο καλός φόργουορντ Χρούμπαν με 25 π. (5/6 τρίποντα).

Στον πάγκο τους βρίσκεται τα τελευταία 9 χρόνια ο αξιόλογος Ισραηλινός κόουτς Ρόνεν Γκίνζμπουργκ, ο οποίος αναμφισβήτητα έχει ανεβάσει επίπεδο την ομάδα του.


Ελλάδα – Τσεχία: Προγνωστικά 11/09/2022

Το ελαφρύ διάστρεμμα που «κληρονόμησε» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στον τελευταίο αγώνα με την Εσθονία, δεν πρόκειται να κρατήσει τον σταρ της Ελλάδας εκτός δράσης.
Το γράψαμε και πιο πάνω: ο Γιάννης είναι επιβλητικός και δείχνει αποφασισμένος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Τελείωσε την πρώτη φάση όντας πρώτος σκόρερ, κρατάμε το Over 29,5 π. του Greek Freak σε απόδοση 1,96 στη Novibet.

Η Τσεχία ποντάρει πολλά στο τρίποντο, κάτι φυσικά που γνωρίζει καλά ο Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος έχει καταστρώσει εδώ και μέρες το αμυντικό πλάνο… εξολόθρευσης των περιφερειακών της ομάδας του Ρόνεν Γκίνζμπουργκ. Σε απόδοση 1,75 το Under 9,5 συνολικά εύστοχα τρίποντα της Τσεχίας.

Εξαιρετικό πόιντ γκαρντ ο Σατοράνσκι, κάτι που έχει αποδείξει επί σειρά ετών στο NBA, αλλά και σε… ευρωπαϊκό έδαφος. Σε απόδοση 2,25 ο ηγέτης της Τσεχίας να μοιράσει Over 8,5 ασίστ.

 


Διαβάστε ακόμα…

Προγνωστικά Eurobasket 2022 – Στοίχημα Ευρωμπάσκετ


Οι 10 καλύτεροι παίκτες μπάσκετ του Παναθηναϊκού όλων των εποχών


olympiacos basketball afieroma novibet

Οι 10 καλύτεροι παίκτες μπάσκετ του Ολυμπιακού όλων των εποχών


GONZO’S QUEST: ΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ


 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ