el
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Σενάρια Euroleague: Η μάχη για τα πλέι-οφ και η πρωτιά του Ολυμπιακού

Η πιο συναρπαστική Regular Season της Euroleague φτάνει στο τέλος της και είναι γεμάτη ερωτηματικά: Ποιος θα καταφέρει να επιβιώσει στο θρίλερ της πρόκρισης στα πλέι οφ; Ποιος θα μείνει στην κορυφή και ποια θα είναι η τελική εικόνα πριν τα ματς που θα καθορίσουν τα ζευγάρια των προημιτελικών;

To Blog της Novibet αναλύει όλα τα δεδομένα και παρουσιάζει όλα τα σενάρια για την πρώτη οκτάδα στην Ευρωλίγκα.

 


Euroleague: Ολυμπιακός το φαβορί για την 1η θέση στη Regular Season

Ας ξεκινήσουμε από τα υψηλότερα στρώματα της βαθμολογίας. Αρχικά, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός (23-9) είναι το μεγάλο φαβορί για να ολοκληρώσει την κανονική διάρκεια της διοργάνωσης με την ταμπέλα της καλύτερης ομάδας. Άλλωστε, αυτό θα συμβάδιζε απόλυτα και με τη συνολική εικόνα της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα στο παρκέ.

Πρόγραμμα Euroleague

Οι «ερυθρόλευκοι» είναι κατά γενική ομολογία η κορυφαία ομάδα της σεζόν στην Ευρωλίγκα, παίζοντας απολαυστικό μπάσκετ και αποδίδοντας εξαιρετικά σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Ο Ολυμπιακός έχει τρεις παίκτες του στο Top-5 των πόντων, των ασίστ, των ριμπάουντ, των κλεψιμάτων και του ranking: Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι πρώτος σε πόντους (17,5 μέσο όρο) – ranking (21,8) και δεύτερος στα ριμπάουντ (6,9 ανά ματς), ο Τόμας Ουόκαπ είναι πρώτος στα κλεψίματα (1,9), τέταρτος στις ασίστ (5,8) και ο Κώστας Σλούκας δεύτερος στις ασίστ (6 μέσο όρο).
  • Σε ομαδικό επίπεδο, οι Πειραιώτες είναι 1οι στην Ευρωλίγκα σε κλεψίματα (7,8 ανά ματς), ασίστ (21,9 μέσο όρο) και στο ranking (103,3). Επίσης, ο Ολυμπιακός είναι 4ος στους πόντους ανά παιχνίδι (84,1) και 5ος στα τρίποντα (9,8 σε κάθε παιχνίδι).

Οι Πειραιώτες θα τερματίσουν σίγουρα στην πρώτη θέση με μία νίκη στα επόμενα δύο ματς (με Ερυθρό Αστέρα εκτός και με Μπασκόνια εντός). Αυτό θα συμβεί γιατί βρίσκονται ήδη στο +1 από τις Μπαρτσελόνα (22-10), Ρεάλ (22-10) και γιατί έχει το πάνω χέρι σε πιθανή ισοβαθμία με τις δύο καλύτερες ομάδες της Ισπανίας. Θυμίζουμε εδώ ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε τους Καταλανούς και τους Μαδριλένους τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας.

Βαθμολογία Euroleague

Άρα με μία ή δύο νίκες του Ολυμπιακού μέχρι το φινάλε, η πρώτη θέση θα πάει σε ελληνικά χέρια. Για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει οι Πειραιώτες να «γράψουν» 0/2 και μία εκ των Ρεάλ – Μπαρτσελόνα (ή και οι δύο) να κάνουν το απόλυτο για να περάσουν πάνω από τις 23 νίκες της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ουσιαστικά, οι Πειραιώτες ελέγχουν την κατάσταση και είναι ξεκάθαρα το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά, έχοντας μάλιστα το περιθώριο και για μία ήττα.

Αν θέλουμε να βρούμε μία… σκιά στα παραπάνω, τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για την πιθανότητα επιλογής αντιπάλου από την πλευρά του Ολυμπιακού. Η φετινή version των «ερυθρόλευκων», πάντως, δεν φοβάται κάποιον αντίπαλο και σίγουρα θα είναι το φαβορί με όποιον και αν παίξει στα προημιτελικά.

 


Euroleague: Η τετράδα της Regular Season έχει κλείσει, αλλά…

Με δεδομένο το προβάδισμα του Ολυμπιακού για την πρώτη θέση, στις θέσεις 2-4 αναμένεται… χαμός μέχρι την κόρνα της λήξης στη Regular Season. Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, το μοναδικό «σίγουρο» είναι πως η παρακάτω τριάδα έχει εξασφαλίσει το πλεονέκτημα της έδρας και η εικόνα έχει ως εξής:

  1. Μπαρτσελόνα (22-10
  2. Ρεάλ Μαδρίτης (22-10)
  3. Μονακό (21-11)

Το πρόγραμμα των τριών:

Μπαρτσελόνα: Παίζει εκτός με Αρμάνι και εντός με Βαλένθια
Ρεάλ: Παίζει εντός με Μπάγερν και εκτός με Μακάμπι
Μονακό: Παίζει εντός με Παρτιζάν και εκτός με Εφές

Σε πρώτη φάση, η Μπαρτσελόνα δείχνει να έχει το πιο εύκολο έργο, γιατί θα παίξει με δύο αδιάφορες βαθμολογικά ομάδες. Οι Αρμάνι και Βαλένθια δεν προλαβαίνουν τα πλέι-οφ, ενώ δεν… φτάνουν την ποιότητα και την εμπειρία των Καταλανών. Έτσι, είναι αρκετά ορατό το ενδεχόμενο για 2/2 νίκες από την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, γεγονός που θα «κλειδώσει« θέση για την Μπάρτσα στην πρώτη δυάδα.

Απαραίτητη υποσημείωση: Οι «μπλαουγκράνα» υπερτερούν στην ισοβαθμία με τη Ρεάλ. Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες στην κανονική διάρκεια της Euroleague, όμως οι Μαδριλένοι χρειάστηκαν το έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης για να τα καταφέρουν στο 91-86 του «Wizink Center». Στα κριτήρια ισοβαθμίας αναφέρεται ρητά ότι οι νίκες και οι πόντοι της παράτασης δεν παίζουν ρόλο στις ισοβαθμίες.

Έτσι, έχοντας αυτό ως δεδομένο, η Ρεάλ πρέπει να πετύχει μία νίκη παραπάνω από την Μπαρτσελόνα για να φτάσει στη 2η θέση. Η Μπάγερν μοιάζει εύκολη (και αδιάφορη βαθμολογικά) λεία, όμως το ματς της 34ης αγωνιστικής με τη Μακάμπι στο Ισραήλ κρύβει αρκετές δυσκολίες.

Επιπρόσθετα, η Μονακό έχει… καπαρώσει την 4η θέση, γιατί υπερτερεί σε πιθανή ισοβαθμία με την 5η (19-13) Μακάμπι και γιατί είναι δύσκολο να φτάσει τις Ρεάλ – Μπαρτσελόνα με τα δύο παιχνίδια που έχει μπροστά της πριν την έναρξη των πλέι-οφ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι Μονεγάσκοι υστερούν σε οποιαδήποτε ισοβαθμία με τις δύο ισπανικές ομάδες.

 


Euroleague: Σενάρια, ισοβαθμίες και χαμός για την πρόκριση στα πλέι-οφ!

Σε αυτό το γκρουπ τοποθετούνται όλες οι ομάδες από την 5η Μακάμπι μέχρι και την 10η Εφές. Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη κλείσει θέση στα πλέι-οφ και το μόνο που ψάχνουν είναι το καλύτερο δυνατό βαθμολογικό πλασάρισμα, ώστε να αποφύγουν τον Ολυμπιακό, την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ. Η κατάσταση είναι ρευστή για όλες τις υπόλοιπες ομάδες, εκτός από την Εφές, η οποία ψάχνει ένα θαύμα για να τερματίσει εντός της πρώτης οκτάδας.

Ας το δούμε αναλυτικά για κάθε ομάδα, ξεκινώντας από την βαθμολογία και το πρόγραμμα:

Η βαθμολογία στις θέσεις 5-10:

  1. Μακάμπι (19-13)
  2. Φενέρμπαχτσε (18-14)
  3.  Παρτιζάν (18-14)
  4. Μπασκόνια (17-15)
  5.  Ζαλγκίρις (17-15)
  6. Εφές (16-16)

Το πρόγραμμα των ομάδων στα τελευταία δύο ματς της Regular Season:

33η αγωνιστική:

Ζαλγκίρις – Μακάμπι
Φενέρμπαχτσε – Εφές
Μπασκόνια – Βιλερμπάν
Μονακό – Παρτιζάν

34η αγωνιστική:

Ερυθρός Αστέρας – Φενέρμπαχτσε
Ολυμπιακός – Μπασκόνια
Μακάμπι – Ρεάλ
Εφές – Μονακό
Παρτιζάν – Παναθηναϊκός
Μπάγερν – Ζαλγκίρις

 

Μακάμπι: Η ομάδα του Όντεντ Κάτας θα καταλήξει πιθανότατα στην 5η θέση, καθώς δεν προλαβαίνει την 4η Μονακό. Τα ματς με Ζαλγκίρις και Ρεάλ δεν είναι εύκολα, όμως το ίδιο ισχύει και για τις Φενέρμπαχτσε – Παρτιζάν, που έχουν μπροστά τους δύσκολα ματς (κυρίως οι Τούρκοι) και μία νίκη λιγότερη από τους Ισραηλινούς.

Η λογική λέει πως η Μακάμπι θα βρει τουλάχιστον μία νίκη. Υπερτερεί σε πιθανή ισοβαθμία με την Παρτιζάν, υστερεί σε ισοβαθμία με την Φενέρμπαχτσε, ενώ υπάρχει και ένα… τρελό σενάριο που την αφήνει εκτός. Σε αυτό, η Μακάμπι χάνει και τα δύο ματς, οι Φενέρ – Παρτιζάν κάνουν το 2/2 και οι Ισραηλινοί μένουν εκτός σε πιθανό 2/2 από Ζαλγκίρις ή Μπασκόνια, αφού θα υστερούν στις ισοβαθμίες.

Φενέρμπαχτσε: Ήταν σε πλεονεκτική θέση πριν περίπου ένα μήνα, όμως η μόλις μία νίκη στα τελευταία πέντε παιχνίδια δημιούργησε μεγάλους μπελάδες. Η Φενέρ έχει μπροστά της το μεγάλο ντέρμπι με την Εφές, που παίζει τα… ρέστα της για τα πλέι- οφ και την τελευταία αγωνιστική θα παίξει στο Βελιγράδι με τον αδιάφορο βαθμολογικά, άλλα άκρως ποιοτικό Ερυθρό Αστέρα των Καμπάτσο και Βιλντόζα.

Με δύο ήττες κινδυνεύει να μείνει εκτός οκτάδας, με νίκη της και ήττα της Ζαλγκίρις ή της Μπασκόνια προκρίνεται στα πλέι-οφ. Για τη θέση στην τελική κατάταξη θα πρέπει να περιμένουμε (και) τα αποτελέσματα των υπόλοιπων ομάδων.

Παρτιζάν: Η αντεπίθεση της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο δεύτερο μισό της σεζόν την έφερε σε άκρως πλεονεκτική θέση σε ό,τι αφορά τη μάχη της πρόκρισης στα πλέιοφ της Euroleague. Η Παρτιζάν γνωρίζει ότι κλείνει την Regular Season με εντός έδρας ματς κόντρα στον αδιάφορο Παναθηναϊκό, ενώ δεδομένα μπορεί να κυνηγήσει το διπλό και στην έδρα της Μονακό.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι Σέρβοι θα παίξουν στην post season και θα κυνηγήσουν μέχρι τέλους μία θέση στην πρώτη πεντάδα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπερτερούν σε πιθανή ισοβαθμία με Μπασκόνια, Ζαλγκίρις και Εφές.

Μπασκόνια: Η μεγάλη έκπληξη της φετινής σεζόν βρίσκεται πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το… θαύμα της πρόκρισης στα πλέι-οφ. Οι Βάσκοι παίζουν με την αδιάφορη και αδύναμη Βιλερμπάν στην 33η αγωνιστική, ενώ στο τελευταίο ματς θα παίξουν στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό, ο οποίος μπορεί επίσης να μην έχει κίνητρο έχοντας (ενδεχομένως) καπαρώσει την πρωτιά.

Με νίκη απέναντι στους Γάλλους και ήττα της Ζαλγκίρις, η Μπασκόνια προκρίνεται σίγουρα, σε διαφορετικό σενάριο (με νίκη των Λιθουανών δηλαδή) θα ψάξει θετικό αποτέλεσμα και στην Ελλάδα. Απαραίτητη σημείωση: Υπερτερεί σε πιθανή ισοβαθμία με την Ζαλγκίρις και με την Εφές. Έχει έτσι το πάνω χέρι στη μάχη.

Ζαλγκίρις: Με βάση το μπάτζετ, το ρόστερ και τις προσδοκίες, οι εξαιρετικοί Λιθουανοί βρίσκονται κοντά σε ένα σπουδαίο και ανέλπιστο επίτευγμα, όμως δεν έχουν τον έλεγχο.

Για την ακρίβεια, μόνο ένα σενάριο δίνει θέση στα πλέι-οφ για τη Ζαλγκίρις: 2/2 απέναντι σε Μακάμπι, Μπάγερν και μία τουλάχιστον ήττα της Μπασκόνια. H ομάδα του Καζίς Μακσβίτις πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε στο +1 από τους Βάσκους, αφού υστερεί σε πιθανή ισοβαθμία μαζί τους.

Εφές: Η μεγαλύτερη απογοήτευση των τελευταίων ετών βρίσκεται κοντά στο να πάει διακοπές από… τώρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Παρά τις εντυπωσιακές νίκες κόντρα σε Αρμάνι και Βίρτους, η Εφές ψάχνει ένα θαύμα για να καταφέρει αυτό που μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτο.

Για την ακρίβεια, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν – που ακούγεται έντονα για τον Παναθηναϊκό – θέλει δύο νίκες με Φενέρ, Μονακό, 0/2 της Μπασκόνια και 1/2 τη Ζαλγκίρις. Σε αυτό το σενάριο, η Εφές θα έχει ίδιο ρεκόρ με την Ζαλγκίρις και θα την προσπεράσει επειδή υπερτερεί σε ισοβαθμία. Αντίθετα, οι back to back πρωταθλητές της Euroleague υστερούν αν τερματίσουν έχοντας το ίδιο ρεκόρ με την Μπασκόνια.

 


Euroleague: Προγνωστικά, Συμπεράσματα, Σύνοψη

Η κατάσταση είναι – το λιγότερο – περίπλοκη σε όλα τα επίπεδα και κάθε πρόβλεψη είναι ριψοκίνδυνη. Ωστόσο, τα δεδομένα και τα σενάρια δείχνουν το… μονοπάτι για την πρόκριση στα πλέι-οφ της Euroleague.

  • Ο Ολυμπιακός είναι το ακλόνητο φαβορί για την 1η θέση και η Μπαρτσελόνα έχει το προβάδισμα για την 2η. Η Ρεάλ… καραδοκεί και η Μονακό ίσως συμβιβαστεί με την ιδέα της 4ης θέσης.
  • Η Μακάμπι θα είναι πιθανότατα 5η και προβάδισμα για την πρόκριση στην οκτάδα έχουν οι Παρτιζάν, Φενέρμπαχτσε και Μπασκόνια.
  • Η Ζαλγκίρις θα παλέψει χωρίς να έχει τον έλεγχο και η Εφές ψάχνει θαύμα με συνδυασμό αποτελεσμάτων.

Αν μπει στην εξίσωση το πρόγραμμα και η αγωνιστική φόρμα, τότε εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Παρτιζάν μπορεί να κυνηγήσει την 6η ή ακόμα και την 5η θέση, ενώ το πιθανότερο σενάριο φέρνει την Μπασκόνια στην 8η θέση. Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε τους Βάσκους στον δρόμο του Ολυμπιακού για μία θέση στο Final Four.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα θα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη μετά το τέλος της 33ης αγωνιστικής και κυρίως μετά τα παιχνίδια Ζαλγκίρις – Μακάμπι και Φενέρμπαχτσε – Εφές.

Θυμίζουμε ότι η συναρπαστική Regular Season στην Ευρωλίγκα ολοκληρώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή (14/4).

 


Διαβάστε ακόμα… 

erythros asteras olympiacos novibet

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός: Προγνωστικά, Ανάλυση 06/04/2023


Φενέρμπαχτσε – Εφές: Προγνωστικά, Ανάλυση, Παρουσίαση 06/04/2023

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ