el
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

0% η Γιουβέντους, 100% η Ατλέτικο

Η Γιουβέντους οδεύει προς την κατάκτηση του ιταλικού πρωταθλήματος αήττητη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο όμως έχει γνωρίσει τρεις ήττες φέτος και η πιο πρόσφατη, από την Ατλέτικο στη Μαδρίτη (2-0) στο πρώτο μεταξύ τους ματς για τη φάση των 16, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική. Τουλάχιστον κάτι τέτοιο φανερώνει η παράδοση. Σε πέντε περιπτώσεις κατά το παρελθόν ηττήθηκε στο πρώτο εκτός έδρας ματς με 2-0 και δεν μπόρεσε να το γυρίσει στον επαναληπτικό. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για την Ατλέτικο: πέντε φορές νίκησε με 2-0 στο πρώτο, εντός έδρας ματς και ισάριθμες πήρε και την πρόκριση για την επόμενη φάση.

‘We never give up. Never’

Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του promo της Γιουβέντους για τον αποψινό (12/3, 22:00) μεγάλο αγώνα στο Juventus Stadium. Θα καταφέρει να ανατρέψει τα δεδομένα ή θα είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης εκείνη που θα εξασφαλίσει θέση στην κλήρωση των προημιτελικών, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή;

Οι αποκλεισμοί της Γιουβέντους

Την περίοδο 1967-68, για την ημιτελική φάση του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η Γιουβέντους αποκλείστηκε από την Μπενφίκα. Στην πρώτη συνάντηση, στην Πορτογαλία, η «γηραιά κυρία» ηττήθηκε 2-0 με γκολ των Αουγκούστο Τόρες (64’) και Εουσέμπιο (70’). Ο τελευταίος, ήταν και σκόρερ στη νίκη με 1-0 για τους «αετούς» της Λισσαβώνας στον επαναληπτικό της Ιταλίας.

Η Ντιναμό Δρέσδης, το 1973-74, για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ήταν η επόμενη ομάδα που απέκλεισε τη Γιουβέντους, νικώντας την με 2-0 στο πρώτο ματς. Χάινς Κράισε (28’) και Χάρτμουντ Σέιντ (30’) ήταν οι σκόρερ στον αγώνα της Ανατολικής (τότε) Γερμανίας, ενώ στον επαναληπτικό η Γιούβε νίκησε μεν (3-2) αλλά δεν μπόρεσε να ανατρέψει τις εις βάρος της σκορ. Τζουσέπε Φουρίνο (9’), Ζοσέ Αλταφίνι (25’) και Αντινέλο Κουκουρεντού (30)’ σημείωσαν τα γκολ της Γιουβέντους, Φάμπιο Καπέλο (24΄ αυτογκόλ) και Ράινερ Σάσε (75’) σκόραραν για την Ντιναμό.

Τη σεζόν 1975-76, για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η Γιούβε ηττήθηκε με 2-0 στη Γερμανία από την Γκλάντμπαχ, που είδε τους Γιουπ Χάινκες (27’) και Αλαν Σίμονσεν (36’) να βρίσκουν τον δρόμο προς τα δίχτυα. Στον επαναληπτικό, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες (2-2). Έως το 68’ η Γιουβέντους νικούσε 2-0 με τέρματα των Σέρτζιο Γκόρι (35’) και Ρομπέρτο Μπέτεγκα (68’), αλλά οι Ντίτμαρ Ντάνερ (71’) και Αλαν Σίμονσεν (87’) σκόραραν για την Γκλάντμπαχ, οδηγώντας στον αποκλεισμό την ιταλική ομάδα.


Από την Αρσεναλ του Τιερί Ανρί, ο επόμενος αποκλεισμός της Γιουβέντους, έχοντας ηττηθεί 2-0 στο πρώτο εκτός έδρας ματς. Στο Λονδίνο και για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2005-06, οι «κανονιέρηδες» επικράτησαν με τέρματα των Σεσκ Φάμπρεγας (40’) και Τιερί Ανρί (69’) ενώ στον επαναληπτικό, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς σκορ, με την Αρσεναλ να φτάνει στη συνέχεια μέχρι τον τελικό, όπου έχασε το τρόπαιο από την Μπαρτσελόνα.

Η Μπάγερν Μονάχου, το 2012-13, ήταν η τελευταία χρονικά ομάδα που πέταξε έξω τη Γιουβέντους, κερδίζοντάς την με 2-0 στον πρώτο αγώνα. Βρέθηκαν αντιμέτωπες στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με τους Ντάβιντ Αλάμπα (1’) και Τόμας Μίλερ (63’) να σημειώνουν τα γκολ στο Μόναχο, με τους Βαυαρούς να επικρατούν με το ίδιο σκορ και στην Ιταλία, έχοντας ως σκόρερ τους Μάριο Μάντζουκιτς (61’) και Κλαούντιο Πισάρο (90’).

Οι προκρίσεις της Ατλέτικο Μαδρίτης

Ο Λουίς Αραγκονιές – προπονητής της Ισπανίας στο Euro 2008 –  υπέγραψε την πρώτη πρόκριση της Ατλέτικο Μαδρίτης, όταν νίκησε με 2-0 στο πρώτο εντός έδρας ματς ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αντιμετώπισε την Αούστρια Βιέννης, με τον θρυλικό Αραγκονιές να σημειώνει το πρώτο γκολ στο εντός έδρας ματς (9’) και τον Χοσέ Γκαράτε το δεύτερο (54’). Νίκη και στον επαναληπτικό (2-1) για την Ατλέτικο, με τους ίδιους σκόρερ, σε μία αναμέτρηση που οι Αυστριακοί είχαν προηγηθεί με πέναλτι του Εντουαρντ Κρίγκερ (20’).

Το 1986-87, οι «ροχιμπλάνκος» απέκλεισαν τη Βέρντερ Βρέμης για τον πρώτο γύρο του τότε Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, με τους Πέδρο Ουράλδε (48’) και Χουάν Αρτέτσε (71’) να σκοράρουν στη Μαδρίτη. Ήττα με το ίδιο σκορ για την Ατλέτικο στον επαναληπτικό, κατάφερε όμως να σκοράρει στην παράταση με τον Χούλιο Σαλίνας (113’) και να πάρει την πρόκριση. Για τους Γερμανούς, είχαν βρει δίχτυα οι Φρανκ Νόιμπαρτ (65’) και Νόρμπερτ Μέιερ (83’).

Τον Σεπτέμβριο του 1998, επίσης για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η Ατλέτικο Μαδρίτης ξεπέρασε το εμπόδιο της Ολομουτς από την Τσεχία. Ζουνίνιο Παουλίστα (15’) και Χοσέ Μάρι (53’) σκόραραν για την ομάδα της Μαδρίτης, που στον επαναληπτικό επικράτησε 1-0, με γκολ του  Κίκο (55’).

Η Γκιμαράες, για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ την αγωνιστική περίοδο 2011-12, είναι η προτελευταία ομάδα που απέκλεισε η Ατλέτικο έχοντας υπέρ της σκορ 2-0 στο εντός έδρας ματς. Ο Βραζιλιάνος Ελίας ήταν ο σκόρερ και των δύο τερμάτων για την ομάδα του Γκρεγκόριο Μανθάνο (τότε). Πολύ ευκολότερο έργο είχε στην Πορτογαλία, όπου επικράτησε με 4-0, χάρη σε τέρματα των Γκάμπι (2’ πεν.), Αντριάν Λόπεθ (18’, 60’) και Σάλβιο (81’).

 


Για την προημιτελική φάση του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2017-18, οι «ροχιμπλάνκος» απέκλεισαν τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Κόκε (1’) και Αντουάν Γκριεζμάν (40’) έβαλαν τις βάσεις στο πρώτο ματς, με την Ατλέτικο να γνωρίζει την ήττα με 1-0 στην Πορτογαλία αλλά να προκρίνεται με συνολικό σκορ 2-1. Το γκολ των Πορτογάλων είχε σημειώσει ο Φρέντι Μοντέρο στο 68’.

 

14/32 η Γιουβέντους, 30/37 η Ατλέτικο

Εκτός από το να προκρίνεται πάντα μέχρι στιγμής όταν νικάει με 2-0 στο πρώτο εντός έδρας ματς, η Ατλέτικο έχει εξαιρετικό ποσοστό στις προκρίσεις όταν απλά παίρνει τη νίκη στο πρώτο ματς, ως γηπεδούχος. Σε 37 περιπτώσεις που έχει συμβεί σε νοκ-άουτ φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης οι «ροχιμπλάνκος» μετρούν 30 προκρίσεις (81%) και 7 αποκλεισμούς (19%).

 

Αντίθετα, η Γιουβέντους μετρά μόνο 14 προκρίσεις στις 32 φορές που έχασε (ανεξαρτήτως σκορ) το πρώτο ματς εκτός έδρας, με πιο πρόσφατο τον αποκλεισμό από την Μπενφίκα στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ 2013/14 (2-1, 0-0).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ