el
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Eλλάδα – Τουρκία: Προγνωστικά, Ανάλυση και Παρουσίαση 25/02/2022

Περισσότερο μπλέχτηκαν τα πράγματα στο πρώτο «παράθυρο» του περασμένου Νοέμβρη, παρά ξεκαθάρισαν στον 2ο προκριματικό όμιλο της Ευρωπαϊκής ζώνης για το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ που θα διεξαχθεί το 2023 σε Ινδονησία, Ιαπωνία και Φιλιππίνες.

Κι αυτό γιατί τα αποτελέσματα των δύο πρώτων αγώνων στο γκρουπ που συμμετέχει η Εθνική μας, άφησαν… ορθάνοιχτους λογαριασμούς για τις τέσσερις ομάδες: Λευκορωσία 1-1, Τουρκία 1-1, Ελλάδα 1-1, Μεγάλη Βρετανία 1-1.

Ετσι, όπως αντιλαμβάνεται κανείς τα δύο διαδοχικά παιχνίδια με την Τουρκία (25/02, 18:00 στο γήπεδο των Α. Λιοσίων και στις 28/02 στην Κωνσταντινούπολη) είναι πολύ σημαντικά για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, στην προσπάθεια που κάνει για την πρόκριση στον επόμενο γύρο των προκριματικών.

Την πρόκριση θα πάρουν οι τρεις πρώτοι του κάθε γκρουπ, μεταφέροντας όλα τα αποτελέσματα τους. Οπότε κάθε νίκη ή ήττα μετράει…
Στα προκριματικά της Ευρωπαϊκής ζώνης (δίνει 12 εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο) συμμετέχουν 32 ομάδες, χωρισμένες σε 8 ομίλους.


Ελλάδα – Τουρκία: Εξτρα ενίσχυση

Στις 25/11 η Εθνική μας μπήκε «στραβά» στο γκρουπ, χάνοντας 78-69 από την Μ. Βρετανία στο Νιούκαστλ, όμως τρεις μέρες αργότερα η ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου έκανε το καθήκον της απέναντι στη Λευκορωσία στη Θεσσαλονίκη, στο «Nick Galis Hall», επικρατώντας με 77-67.

Οσο για την Τουρκία στις 25/11 έχασε με κάτω τα χέρια στο Μινσκ από τη Λευκορωσία (84-70), «απάντησε» στις 28/11 με τη νίκη επί των Βρετανών (84-67) στη «Sinan Erdem Arena».

Η σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το πρώτο «παράθυρο» των προκριματικών είναι ότι η Εθνική μας θα παρουσιαστεί… φουλ ενισχυμένη, τουλάχιστον στο ματς της Παρασκευής στα Ανω Λιόσια.

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός συμφώνησαν με την ΕΟΚ προκειμένου να δώσουν τους παίκτες τους για τις κρίσιμες αναμετρήσεις με τους Τούρκους, κάνοντας μία κίνηση που συμβαίνει για πρώτη φορά από τους εκπροσώπους μας στη Euroleague και αναμφισβήτητα δείχνει έμπρακτη στήριξη στην προσπάθεια που γίνεται για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι παίκτες που δηλώθηκαν από την Ελληνική Ομοσπονδία στη FIBA για το «παράθυρο» του Φεβρουαρίου είναι οι: Δημήτρης Αγραβάνης (Προμηθέας), Νίκος Γκίκας (Προμηθέας), Κώστας Γόντικας (Ιωνικός Νικαίας), Βασίλης Καββαδάς (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Κακλαμανάκης (Λαύριο), Νικ Καλάθης (Μπαρτσελόνα – παρέμεινε στη Βαρκελώνη),

Παναγιώτης Καλαϊτζάκης (Λιετκαμπέλις), Γιώργος Καμπερίδης (ΠΑΟΚ), Λεωνίδας Κασελάκης (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Κατσίβελης (Περιστέρι), Γιάννης Κουζέλογλου (ΑΕΚ), Γιαννούλης Λαρεντζάκης (Ολυμπιακός), Μιχάλης Λούντζης (Ολυμπιακός), Βασίλης

Μουράτος (Λαύριο), Λευτέρης Μποχωρίδης (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Μωραϊτης (Περιστέρι), Γιώργος Παπαγιάννης (Παναθηναϊκός), Κώστας Παπανικολάου (Ολυμπιακός), Γιώργος Πρίντεζης (Ολυμπιακός), Νίκος Ρογκαβόπουλος (Προμηθέας), Κώστας Σλούκας (Ολυμπιακός), Γιώργος Τσαλμπούρης (Απόλλων Π.), Δημήτρης Φλιώνης (ΑΕΚ) και Νίκος Χουγκάζ (Παναθηναϊκός).

Στην αντίπερα όχθη, ο Τούρκος προπονητής Ορχούν Ενέ θα έχει κανονικά στη διάθεσή του τον σούπερ σταρ της Εφές, Σέιν Λάρκιν, αλλά όχι και τον σέντερ της Μπαρτσελόνα Σερτάκ Σανλί, ο οποίος δεν πήρε άδεια από την Μπαρτσελόνα.

Επίσης, ο κόουτς Ενέ υπολογίζει κανονικά και στους σημαντικούς Μαχμούτογλου (σούτινγκ γκαρντ, Φενέρμπαχτσε), Μπίρσεν (φόργουορντ, Φενέρμπαχτσε), όπως επίσης και στις «ρεζέρβες» της Εφές, τους Τουντσέρ και Γκάσι.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Σωτήρης Μανωλόπουλος μίλησε  στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΚ για το πρώτο ματς με την Τουρκία.

Αναλυτικά υποστήριξε:

«Πριν μιλήσουμε για μπάσκετ, να πούμε ότι ξυπνήσαμε σήμερα βλέποντας τις δυσάρεστες εξελίξεις στην Ουκρανία. Ευχόμαστε η κατάσταση να εξελιχθεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και να εξομαλυνθεί το συντομότερο.

Όσον αφορά στο μπάσκετ, τώρα, η ομάδα μαζεύτηκε τη Δευτέρα, έχουμε δουλέψει πάρα πολύ καλά, τόσο σε τακτικό κομμάτι, όσο και στο κομμάτι της ομοιογένειας. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, που διαθέτοντας παίκτες τους στην Εθνική Ομάδα εν μέσω υποχρεώσεών τους για την Ευρωλίγκα αποδεικνύουν πως η Εθνική Ομάδα είναι πάνω από όλους. Βασίζομαι στο πολύ ψηλό μπασκετικό IQ τους και τη θέλησή τους να βοηθήσουν την Εθνική Ομάδα, προκειμένου να προσαρμοστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ο Ολυμπιακός παίζει αργά σήμερα, ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να μπορέσουν να είναι μαζί μας αύριο οι παίκτες του Ολυμπιακού. Εννοείται πως κι εμείς θα τους προσέξουμε, καθώς δεν θέλουμε να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία κανενός παίκτη. Ο στόχος είναι να τους έχουμε όλους διαθέσιμους για τον αγώνα της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τα παιδιά που είναι από την πρώτη μέρα προετοιμασίας εδώ, γιατί ήρθαν εδώ και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια μολονότι γνωρίζουν πως διεκδικούν λίγες θέσεις. Περιμένουμε την Παρασκευή το γήπεδο να έχει πάρα πολύ κόσμο. Είναι σημαντικό για τους παίκτες να παίζουν σε μεγάλα γήπεδα, όπως είναι σημαντικό ο κόσμος να βλέπει τους καλύτερους παίκτες μιας χώρας να παίζουν για την πατρίδα τους.

Η Τουρκία είναι μια πολύ καλή ομάδα, θα έχουν και αυτοί ενίσχυση από παίκτες της Ευρωλίγκας και τους αρέσει να τρέχουν πολύ. Θα πρέπει να σταματήσουμε τον αιφνιδιασμό τους και από εκεί και πέρα να επικεντρωθούμε σε κάποιους παίκτες που έχουν την ποιότητα να δημιουργήσουν τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για τους συμπαίκτες τους.

Εμείς δεν κάνουμε υπολογισμούς για τις νίκες που απαιτούνται για να προκριθούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν μπορούμε να κάνουμε υπολογισμούς, κοιτάμε ένα-ένα τα παιχνίδια με πρώτο το αυριανό που είναι πολύ σημαντικό. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αγρβάνης μίλησε για δύο δύσκολα παιχνίδια και χαρακτηρισικά, τόνισε:

«Νομίζω ότι πλέον έχουμε μάθει να ζούμε με αυτές, τις έχουμε συζητήσει πολύ και αν μένει εκεί η σκέψη μας, απλά χάνουμε χρόνο. Εμείς είμαστε και πάλι εδώ για έναν συγκεκριμένο στόχο και γνωρίζουμε ότι μας περιμένουν δύο πολύ δύσκολα και σημαντικά παιχνίδια με την Τουρκία. Το σύστημα είναι τέτοιο που κάνει κάθε παιχνίδι κρίσιμο.

Ο αντίπαλος είναι ισχυρός, αλλά και εμείς θα είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε τη δουλειά μας. Υπάρχει μια βάση παικτών που γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας, γνωρίζουμε τη διαδικασία αυτών των παιχνιδιών και τη φιλοσοφία του κόουτς και όλο αυτό κάνει πιο εύκολη την ετοιμασία στο μικρό χρονικό διάστημα που έχουμε στη διάθεσή μας»


Ελλάδα – Τουρκία: Προγνωστικά 25/02/2022

Η παρουσία των περισσότερων πρωτοκλασάτων παικτών του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος «δείχνει» και την κρισιμότητα των αγώνων με τους Τούρκους.\

Ούτε ως… αστείο δεν σκέφτεται η Εθνική μας το ενδεχόμενο να μπλέξει σε σενάρια πρόκρισης στην επόμενη φάση και η λογική λέει ότι θα προσπαθήσει να το κάνει αντιληπτό σε όλους με μία νίκη το απόγευμα της Παρασκευής στα Ανω Λιόσια.

Εκτιμούμε πως προτιμότερο από το να… ασχοληθούμε με τον άσο στο χάντικαπ, είναι να ακολουθήσουμε τη νίκη της Ελλάδας από ημίχρονο. Σε απόδοση 1,80 στη Novibet, άσος ημίχρονο/άσος τελικό.

Επίσης, θεωρούμε δεδομένο ότι ο κόουτς Μανωλόπουλος θα «πιέσει» όσο περισσότερο μπορεί τους παίκτες του για να κάνουν μεγάλη προσπάθεια στο πίσω μέρος του παρκέ. Αλλωστε, η άμυνα θα είναι ένα από τα «κλειδιά» της συγκεκριμένης «μάχης»…
Σε απόδοση 1,77 στη Novibet το Under 74,5 πόντοι της Τουρκίας.

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ