el
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Euro 2020: Οι μάχες για τα 4 τελευταία εισιτήρια

Οχτώ ομάδες, τέσσερα μονοπάτια, τέσσερα μπαράζ που οδηγούν στα τελικά του Euro 2020, το οποίο κορονοϊού επιτρέποντος θα διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.

Πάμε να δούμε τις τέσσερις μονομαχίες της Πέμπτης, από τις οποίες θα προκύψουν τα τελευταία τέσσερα εισιτήρια για να συμπληρωθεί το παζλ των 24 φιναλίστ.

Μονοπάτι Α: Ουγγαρία – Ισλανδία

«Πούσκας Αρένα», Βουδαπέστη

puskasarena_novibetgr(Ο νικητής θα τοποθετηθεί στον 6ο όμιλο με Πορτογαλία, Γαλλία και Γερμανία)

Εμειναν με τη γλύκα οι φίλαθλοι της Ουγγαρίας

Το παιχνίδι της Ουγγαρίας με την Ισλανδία ήταν να διεξαχθεί με κόσμο στην «Πούσκας Αρένα». Η ουγγρική ομοσπονδία είχε προπωλήσει περίπου 20.000 εισιτήρια, ωστόσο τα σχέδιά της ανατράπηκαν.

Λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε στο εξής όλες οι αθλητικές διοργανώσεις να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και ως εκ τούτου η ομάδα του Μάρκο Ρόσι δεν θα έχει τη συμπαράσταση των φιλάθλων της.

Με όλα τα μεγάλα ονόματα οι Μαγυάροι

Η Ουγγαρία τον Οκτώβριο κέρδισε 3-1 εκτός έδρας τη Βουλγαρία στον ημιτελικό και προκρίθηκε στο τελικό μπαράζ, όπου θα διεκδικήσει την είσοδό της στην τελική φάση του Euro για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση μετά το 2016 και τέταρτη συνολικά (1964 και 1972 οι άλλες δύο).

Οι Μαγυάροι τον περασμένο μήνα έδειξαν πως βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, αφού μετά τη νίκη επί της Βουλγαρίας, ακολούθησε μία νίκη στη Σερβία (1-0) και μία «λευκή» ισοπαλία στη Ρωσία, στο πλαίσιο του τρέχοντος Nations League. Σε πέντε επίσημα ματς που έχει δώσει μέσα στο 2020 η Ουγγαρία έχει απολογισμό 3-1-1.

hungary_novibetgrΟ Ρόσι θα έχει στη διάθεσή του για το ματς με την Ισλανδία όλα τα μεγάλα ονόματα, όπως ο γκολκίπερ της Λειψίας, Πέτερ Γκουλάτσι, ο στόπερ της Λειψίας, Βίλι Ορμπαν, ο χαφ της Μπρίστολ Σίτι, Ανταμ Νάγκι, ο εξτρέμ της Φράιμπουργκ, Ρόλαντ Σάλαϊ και ο πολύπειρος φορ της Μάιντς, Ανταμ Τσάλαϊ.

Ερωτηματικό υπήρξε για τη συμμετοχή του νέου ανερχόμενου σταρ του ουγγρικού ποδοσφαίρου, Ντόμινικ Σζομποσζλάι, διότι στη Σάλτσμπουργκ εντοπίστηκαν έξι κρούσματα κορονοϊού και όλη η ομάδα μπήκε σε καραντίνα. Τελικά, ο 20χρονος άσος πήρε ειδική άδεια για το ματς με την Ισλανδία, δεδομένου ότι τη Δευτέρα πέρασε από τεστ, το οποίο βγήκε αρνητικό.

Αυτό σημαίνει λοιπόν πως οι απουσίες του Ιταλού ομοσπονδιακού, ο οποίος καθοδηγεί την Ουγγαρία πάνω από δύο χρόνια, περιορίζονται στον δυναμικό χαφ Κλαϊνχάισλερ (καραντίνα).

Το θαύμα της Ισλανδίας

Η Ισλανδία τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει αλματώδη πρόοδο και από εκεί που ήταν στην αφάνεια επιχειρεί τώρα να βρεθεί σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης για τρίτη διαδοχική φορά.

Μετά το Euro 2016, όπου έφτασε μάλιστα στα προημιτελικά αποκλείοντας στους «16» την Αγγλία (!) και το Μουντιάλ του 2018, θέλει τώρα να δώσει το «παρών» και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020. Για μία χώρα όπως η Ισλανδία, με κάτι παραπάνω από 365.000 κατοίκους, οι επιτυχίες της εδώ και μία πενταετία κρίνονται αν μη τι άλλο υπερβατικές.

iceland_novibetgrΟ κορμός της όλο αυτό το διάστημα παραμένει σταθερός και αν κάποιος δει την αποστολή της θα αντιληφθεί πως απαρτίζεται κυρίως από παίκτες που έχουν πατήσει ή και ξεπεράσει τα 30, όπως ο κάπτεν/χαφ Γκούναρσον (31 – Αλ-Αράμπι), ο χαφ Μπιάρνασον (32 – Μπρέσια), ο γκολκίπερ Χάλντορσον (36 – Βάλουρ), ο στόπερ Ράγκναρ Σίγκουρντσον 34 – Κοπεγχάγη), ο άλλοτε φορ του Ολυμπιακού, Φινμπόγκασον (31 – Αουγκσμπουργκ), ο μεσοεπιθετικός Γιόχαν Μπεργκ Γκούντμουντσον (30 – Μπέρνλι) και φυσικά ο ηγέτης Γκίλφι Σίγκουρσον (31 – Εβερτον).

Οι «Ελληνες» της Ισλανδίας

Στο ρόστερ της η Ισλανδία έχει και έντονο ελληνικό στοιχείο, αφού έχουν συμπεριληφθεί τόσο ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Κρίστινσον, όσο και ο στόπερ του ΠΑΟΚ, Ινγκασον, ο οποίος μάλιστα αναμένεται στο βασικό σχήμα. Απώλεια της τελευταίας στιγμής είναι ο βασικός εξτρέμ Τρίστασον (Μάλμε και πρώην της ΑΕΚ), ο οποίος το Σαββατοκύριακο διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.

Η Ισλανδία έχει στον πάγκο της εδώ και δύο χρόνια τον Σουηδό, Ερικ Χάμρεν, ο οποίος για μία επταετία ήταν ομοσπονδιακός τεχνικός της Σουηδίας. Μέσα στο 2020 οι Ισλανδοί έχουν δώσει πέντε επίσημα ματς. Γνώρισαν τέσσερις ήττες στο Nations League, ωστόσο κέρδισαν το κρίσιμο μπαράζ με τη Ρουμανία (2-1) στο Ρέικιαβικ.

Στο παρελθόν η Ισλανδία έχει αναμετρηθεί 11 φορές με την Ουγγαρία, είτε σε επίσημες διοργανώσεις, είτε σε φιλικό επίπεδο και έχει απολογισμό 3-1-7.

Μονοπάτι Β: Βόρεια Ιρλανδία – Σλοβακία

«Γουίντσορ Παρκ», Μπέλφαστ

windsor_novibetgr(Ο νικητής θα τοποθετηθεί στον 5ο όμιλο με Ισπανία, Σουηδία και Πολωνία)

Οι Βoρειοϊρλανδοί είναι on fire

Με οδηγό την πρόκριση στο Euro 2016, η Β. Ιρλανδία θέλει να βρεθεί για δεύτερη σερί φορά σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στην προηγούμενη διοργάνωση οι Βορειοϊρλανδοί είχαν τσεκάρει το εισιτήριο κερδίζοντας στον προτελευταίο αγώνα του προκριματικού ομίλου 3-1 την Ελλάδα. Τώρα καλούνται να προκριθούν μέσω της διαδικασίας των μπαράζ.

Η παρουσία της Β. Ιρλανδίας στην προηγούμενη τελική φάση του Euro αντιμετωπίστηκε σαν εθνική εορτή δεδομένου ότι ήταν η πρώτη σε μεγάλη διοργάνωση μετά από 30 ολόκληρα χρόνια!

Μάλιστα οι οπαδοί της έκλεψαν την παράσταση στα γήπεδα της Γαλλίας με το πασίγνωστο πλέον «Will grigg’s on fire». Μακάρι, αν η Β. Ιρλανδία προκριθεί και στο Euro 2020, η κατάσταση με τον κορονοϊό να έχει εξομαλυνθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, προκειμένου η κερκίδα των Βορειοϊρλανδών να μας προσφέρει ξανά τέτοιες πολύχρωμες εικόνες.

Αλλαγή τεχνικού τον Ιούνιο

Η Β. Ιρλανδία είναι κλασικό, βρετανικό, σκληροτράχηλο σύνολο, που βασίζεται στην καλή του αμυντική λειτουργία και στις στημένες φάσεις. Παρότι το ταλέντο είναι περιορισμένο εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και μάλιστα στο προηγούμενο Μουντιάλ, έχασε την πρόκριση στα μπαράζ από την Ελβετία.

baraclough_novibetgrΣτον πάγκο της από τον Ιούνιο βρίσκεται ο Ιαν Μπάρακλαφ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μάικλ Ο’Νιλ. Με τον Μπάρακλαφ σε πέντε επίσημα ματς η Β. Ιρλανδία έχει γνωρίσει τρεις ήττες, έχει φέρει μία ισοπαλία στη Ρουμανία και πανηγύρισε τον περασμένο Οκτώβριο μία δραματική πρόκριση, στον ημιτελικό επί της Βοσνίας του Ντούσαν Μπάγεβιτς, επικρατώντας στα πέναλτι με 5-4.

Σε ό,τι αφορά στο ρόστερ βασίζεται σε πολλές παλιοσειρές όπως οι στόπερ Εβανς (32 – Λέστερ), Κάθκαρτ (31 – Γουότφορντ), οι χαφ Ντέβις (35 – Ρέιντζερς), ΜακΓκιν (33 – Αμπερντίν) και οι φορ Λάφερτι (33 – Ρετζίνα), Μαγκίνις (30 – Χαλ).

Εν όψει Σλοβακίας, ο Μπάρακλαφ δεν μπορεί να υπολογίζει, λόγω τραυματισμού, στον πολύπειρο χαφ Κόρι Εβανς (Μπλάκμπερν), ο οποίος θεωρείται από τα βασικά στελέχη.

Με υπηρεσιακό η Σλοβακία

Η Σλοβακία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο αφού τον Οκτώβριο έλυσε τη συνεργασία της με τον Πάβελ Χάπελ, ο οποίος είχε σημειώσει μόνο μία νίκη στα τελευταία εννιά ματς και μόνο δύο καθαρές εστίες στα τελευταία 14.

Την ευθύνη της ομάδας για το κρίσιμο μπαράζ στο Μπέλφαστ ανέλαβε ως υπηρεσιακός ο Στέφαν Τάρκοβιτς, ο οποίος προηγουμένως ήταν βοηθός στον πάγκο της εθνικής Σλοβακίας.

Οι Σλοβάκοι προκρίθηκαν επί των Ιρλανδών τον Οκτώβριο στα πέναλτι με 4-2 (0-0 η κανονική διάρκεια και η παράταση), ωστόσο εν συνεχεία γνώρισαν δύο ήττες από Σκωτία (1-0) και Ισραήλ (3-2) στο Nations League.

Η Σλοβακία ψάχνει την τρίτη της πρόκριση σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Το 2010 είχε κάνει την αρχή με το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής και το 2016 έπαιξε για πρώτη φορά σε τελικά Euro μετά την ανεξαρτησία της.

Χωρίς Σκρτελ

Από το μπαράζ με τη Β. Ιρλανδία θα απουσιάσουν λόγω τραυματισμού ο πολύπειρος στόπερ Σκρτελ (Μπασακσεχίρ) και ο βασικός γκολκίπερ Ντουμπράφκα (Νιούκαστλ).

Ο ηγέτης της άμυνας, Μίλαν Σκρίνιαρ (Ιντερ) ήταν τρεις εβδομάδες σε καραντίνα μετά το θετικό τεστ σε κορονοϊό, ενώ ο πρώην άσος του Ολυμπιακού, Βλάντιμιρ Βάις (Σλόβαν Μπρατισλάβας), είναι αμφίβολος λόγω μυικών ενοχλήσεων.

slovakia_novibetgrΠαρά τα προβλήματα, η Σλοβακία εξακολουθεί να έχει αρκετούς ποιοτικούς παίκτες στις τάξεις της, όπως ο κάπτεν Χάμσικ (Νταλιάν), ο έμπειρος χαφ Κούτσκα (Πάρμα), ο μπακ Πέκαρικ (Χέρτα), ο επιθετικός μέσος Ντούντα (Κολωνία) και ο χαφ Χροσόφσκι (Γκενκ).

Φυσικά στην αποστολή έχει συμπεριληφθεί και ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, Ρόμπερτ Μακ (Φερεντσβάρος), όπως και δύο παίκτες της Ομόνοιας (Χούμποτσαν, Ντούρις), που αντιμετώπισαν πρόσφατα τόσο τον Ολυμπιακό όσο και τον ΠΑΟΚ.

Στο παρελθόν, η Σλοβακία έχει αντιμετωπίσει τέσσερις φορές τη Β. Ιρλανδία και ο απολογισμός της είναι 2-1-1.

Μονοπάτι Γ: Σερβία Σκωτία

«Ράικο Μίτιτς», Βελιγράδι

rajkomitic_novibetgr(Ο νικητής θα τοποθετηθεί στον 4ο όμιλο με Αγγλία, Κροατία και Τσεχία)

Ενωτικός ο Τουμπάκοβιτς

Πάρα πολύ μεγάλο ματς στο Βελιγράδι, δεδομένου ότι η Σερβία αναζητάει την πρώτη της πρόκριση σε τελική φάση Euro εδώ και 20 χρόνια και η Σκωτία εδώ και 24!

Η Σερβία διαχρονικά παρουσιάζει ομάδες με περίσσιο ταλέντο άλλα έλλειψη συνοχής και ηρεμίας. Υπό τις οδηγίες όμως του Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς, οι εσωτερικές έριδες έχουν μείνει στην άκρη και η σερβική ομάδα δείχνει ίσως για πρώτη φορά απόλυτα ενωμένη και συγκεντρωμένη στον στόχο της, που δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή στο Euro 2020.

serbia_novibetgrΗ εμφάνιση των Σέρβων στο ημιτελικό μπαράζ, στο Οσλο, κόντρα στη Νορβηγία του Ερλινγκ Χάαλαντ, ήταν εντυπωσιακή τον περασμένο Οκτώβριο. Οι Βαλκάνιοι προκρίθηκαν με 2-1 στην παράταση (1-1 η κανονική διάρκεια), χάρη σε δύο γκολ του Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, ωστόσο ήταν ανώτεροι και στα 120 λεπτά της αναμέτρησης.

Πληθώρα επιλογών

Το θετικό για τους Σέρβους είναι ότι παρά το «μπλόκο» που ύψωσαν στους διεθνείς τους, λόγω κορονοϊού, ιταλικοί και γερμανικοί σύλλογοι, οι απώλειες δεν είναι σημαντικές.

Οι περισσότεροι παίκτες που αγωνίζονται στο Καμπιονάτο (Κολάροφ, Μιλένκοβιτς, Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Λάζοβιτς) και την Μπουντεσλίγκα (Κόστιτς, Γκατσίνοβιτς) ενσωματώθηκαν κανονικά στην εθνική.

Γενικά, ο Τουμπάκοβιτς έχει πληθώρα ποιοτικών επιλογών μεσοεπιθετικά, όπως οι χαφ Γκουντέλι (Σεβίλλη), Μακσίμοβιτς (Χετάφε), Μιλιβόγεβιτς (Κρίσταλ Πάλας), Τάντιτς (Αγιαξ) και φυσικά οι στράικερ Μίτροβιτς (Φούλαμ), Γιόβιτς (Ρεάλ).

Μοναδική σοβαρή απουσία μπορεί να θεωρηθεί ο φορμαρισμένος μεσοεπιθετικός της Σασουόλο, Φίλιπ Τζούριτσιτς, ο οποίος διαγνώστηκε με κορονοϊό.

Η Σκωτία του Ρόμπερτσον

Η Σκωτία από την πλευρά της θέλει να αποτινάξει μιζέρια 22 χρόνων, αφού δεν έχει καταφέρει να προκριθεί σε καμία μεγάλη διοργάνωση μετά το Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998.

Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά αφού στα τελευταία οχτώ επίσημα ματς, η ομάδα του Στιβ Κλαρκ (θρυλική μορφή της Τσέλσι τις δεκαετίας 80’ και 90’) μετράει έξι νίκες, μία ισοπαλία και την πρόκριση επί του Ισραήλ στον ημιτελικό, τον περασμένο Οκτώβριο στη διαδικασία των πέναλτι με 5-3.

robertson_novibetgrΣούπερ σταρ και αρχηγός της ομάδας ασφαλώς είναι ο Αντι Ρόμπερτσον της Λίβερπουλ. Γενικά, η αποστολή της Σκωτίας βασίζεται αρκετά σε παίκτες που αγωνίζονται στην Πρέμιερ Λιγκ, όπως ο Σκοτ ΜακΤόμινι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ο επιθετικός Ολι ΜακΜπέρνι (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), ο χαφ Τζον ΜακΓκιν (Αστον Βίλα) και ο στόπερ Λίαμ Κούπερ (Λιντς).

Συγκριτικά με τον Οκτώβριο το ρόστερ είναι ενισχυμένο αφού επιστρέφει ο μεσοεπιθετικός Στούαρτ Αρμστρονγκ (Σαουθάμπτον), που είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό και ο μπακ Κίεραν Τίρνι (Αρσεναλ). Μοναδική σοβαρή απώλεια ο επιθετικός της Νιούκαστλ, Ράιαν Φρέιζερ, που τραυματίστηκε.

Στο παρελθόν, η Σκωτία έχει αντιμετωπίσει δύο φορές τη Σερβία, στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ 2014. Σε εκείνη τη διοργάνωση οι Σκωτσέζοι δεν είχαν καταφέρει καν να παραβιάσουν την εστία των αντιπάλων τους, αφού το ματς στη Γλασκώβη είχε λήξει 0-0 και η ρεβάνς στη Σερβία 2-0 υπέρ των Σέρβων.

Μονοπάτι Δ: Γεωργία – Βόρεια Μακεδονία

«Μπόρις Παϊχάτζε», Τιφλίδα

paichadze_novibetgr(Ο νικητής θα τοποθετηθεί στον 3ο όμιλο με Ολλανδία, Ουκρανία και Αυστρία)

Οι δύο σταχτοπούτες

Το νέο σύστημα διεξαγωγής των προκριματικών, με τα μπαράζ μέσω του Nations League, παρέχει την ιστορική ευκαιρία σε Γεωργία και Βόρεια Μακεδονία να διεκδικήσουν την παρθενική τους συμμετοχή σε τελική φάση μεγάλου τουρνουά.

Οι συγκεκριμένες δύο ομάδες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι τερμάτισαν πρώτες στον όμιλό τους στο προηγούμενο Nations League και τώρα βρίσκονται μόλις 90 λεπτά μακριά από τη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας τους.

Η σκληροτράχηλη Γεωργία

Η Γεωργία, που καθοδηγείται εδώ και τέσσερα χρόνια από τον Σλοβάκο, Βλάντιμιρ Βάις, βρίσκεται στην 86η θέση στην κατάταξη της FIFA. Δυνατό της σημείο είναι η αμυντική της λειτουργία. Στην τελευταία προκριματική φάση αποδείχθηκε σκληρό καρύδι κρατώντας εντός έδρας το 0-0 τόσο απέναντι στη Δανία, όσο και με την Ιρλανδία.

Μέσα στο 2020 είναι αήττητη σε πέντε επίσημα ματς (2-3-0) και τον Οκτώβριο κέρδισε 1-0 εντός έδρας τον ημιτελικό με τη Λευκορωσία, χωρίς να κινδυνεύσει καθόλου σε ολόκληρο το 90λεπτο.

georgia_novibetgrΑπό την αποστολή της ξεχωρίζουν ο πολύπειρος γκολκίπερ Λόρια (Ανόρθωση, άλλοτε ΟΦΗ, Ολυμπιακός), οι άσοι της Σαν Χοσέ στο MLS, Κάσια (στόπερ) και Καζαϊσβίλι (μεσοεπιθετικός), ο αρχηγός/χαφ Κανκάβα (Τομπόλ), ο τεχνίτης μεσοεπιθετικός Οκριασβίλι (Ανόρθωση), ο θηριώδης φορ Κβιλιτάια (Ανόρθωση) και οι στόπερ Κβιρκβέλια (Ρότορ), Κχοτσολάβα (Σαχτάρ). Νέο αστέρι ο 19χρονος εξτρέμ Κβαρατσκχέλια (Ρούμπιν).

Η δουλειά του Ανγκελόφσκι

Και η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε ανοδική πορεία, εμπιστευόμενη εδώ και μία πενταετία τον τεχνικό, Ιγκορ Ανγκελόφσκι. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2017 η ομάδα είχε βρεθεί στη χειρότερη θέση της (166) στο FIFA Ranking και τώρα είναι στην 65η! Εχει δηλαδή αναρριχηθεί πάνω από 100 θέσεις, λόγω της εξαιρετικής δουλειάς που κάνει ο Ανγκελόφσκι.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στην τελευταία προκριματική φάση, η Βόρεια Μακεδονία τερμάτισε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην τρίτη θέση του ομίλου, πίσω από Πολωνία, Αυστρία και μπροστά από Σλοβενία, Ισραήλ, Λετονία.

Αυτή τη στιγμή τρέχει αήττητο σερί έξι αγώνων (3-3-0) και τον Οκτώβριο απέκλεισε δίκαια στο ημιτελικό μπαράζ με 2-1 το Κόσοβο, στα Σκόπια.

pandev_novibetgrΤο όνειρο του Πάντεφ

Από το ρόστερ φυσικά ξεχωρίζει η ηγετική φυσιογνωμία του αγέραστου Γκόραν Πάντεφ (37 ετών/Τζένοα), ο οποίος θέλει όσο τίποτα πριν κλείσει την καριέρα του να παίξει σε μία μεγάλη διοργάνωση με την πατρίδα του.

Φυσικά τον πλαισιώνουν κι άλλοι ποιοτικοί παίκτες όπως ο μπακ/χαφ Αλιόσκι (Λιντς), ο χαφ Μπάρντι (Λεβάντε), ο εξτρέμ Τραϊκόφσκι (Μαγιόρκα) και οι πολύπειροι επιθετικοί Τρισκόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας), Νεστορόφσκι (Ουντινέζε).

Οι δύο ομάδες είναι και στον ίδιο όμιλο στο τρέχον Nations League. Τόσο τον Σεπτέμβριο στην Τιφλίδα, όσο και τον Οκτώβριο στα Σκόπια, αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ