el
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Mundial: Βραβεία, ρεκόρ και η δεύτερη φορά του Ντεσάμπ

Τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας μέχρι και το Νοέμβριο του 2012 που διεξάγεται η επόμενη διοργάνωση, κατέχει πλέον η Γαλλία. Για δεύτερη φορά στην Ιστορία της κατακτά το τρόπαιο και στις δύο έχοντας τον Ντιντιέ Ντεσάμπ στην ομάδα. Σαν παίκτη και αρχηγό στην πρώτη περίπτωση (το 1998 στη Γαλλία) και σαν προπονητή φέτος στα γήπεδα της Ρωσίας.

Είναι μόλις ο τρίτος άνθρωπος που καταφέρνει να φτάσει στην κατάκτηση Μουντιάλ τόσο σαν παίκτης όσο και προπονητής. Ο Μάριο Ζαγκάλο με τη Βραζιλία ήταν ο πρώτος που το κατάφερε, παίρνοντας τον τίτλο σαν παίκτης το 1958 και το 1962 και σαν προπονητής το 1970. Ο Φραντζ Μπεκενπάουερ είναι ο επόμενος, σαν παίκτης με τη Γερμανία το 1974 και σαν προπονητής το 1990.

Όπως και στη διοργάνωση του 1990, έτσι και τώρα, η κάτοχος τερματίζει αήττητη τις υποχρεώσεις της. Η Γερμανία είχε σημειώσει 15 τέρματα ενώ η Γαλλία τελείωσε τη διοργάνωση με 14. Στο μεταξύ, ο φετινός τελικός ήταν ο πιο παραγωγικός σε γκολ μετά το 1970 και μετά ενώ συνολικά σημειώθηκαν 169 γκολ (σε 64 ματς), κάτι που μεταφράζεται σε 2.64 ανά αγώνα.

Η Γαλλία, έγινε παράλληλα η δεύτερη μικρότερη ηλικιακά ομάδα που φτάνει στην κατάκτηση του Μουντιάλ, με μέσο όρο ηλικίας 26 χρόνια και 10 ημέρες. Η πιο νεανική ομάδα που έχει κατακτήσει τη διοργάνωση είναι η Βραζιλία του 1970, με 25 χρόνια και 5 ημέρες μέσο όρο ηλικίας.

Οι πολυτιμότεροι στα γήπεδα της Ρωσίας

Καλύτερος νέος παίκτης της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, όπως αναμενόταν, αναδείχθηκε ο Κιλιάν Μ’Μπαπέ της Γαλλίας. Ο 19χρονος ήταν και ο παίκτης που «σφράγισε» την κατάκτηση του τροπαίου για τους «τρικολόρ» σημειώνοντας με εντυπωσιακό σουτ το 4-1 και το τέταρτό του γκολ συνολικά σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μάλιστα, ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που σκοράρει σε τελικό Μουντιάλ, μετά τον Πελέ και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958.

Πολυτιμότερος παίκτης (MVP) της διοργάνωσης, αναδείχθηκε ο Λούκα Μόντριτς της Κροατίας. Να σημειωθεί πως αυτή είναι η πέμπτη σερί διοργάνωση στην οποία ο πολυτιμότερος παίκτης του Μουντιάλ δεν προέρχεται από την ομάδα που το κατέκτησε. Από το Μουντιάλ του 1998 και την κατάκτηση από τη Βραζιλία, έχει να συνδυαστεί το βραβείο του MVP με την κατάκτηση του τροπαίου. Τότε, MVP είχε αναδειχθεί ο Ρονάλντο.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και ένας από τους δύο παίκτες του Μουντιάλ της Ρωσίας που σημείωσε χατ-τρικ, ήταν ο Χάρι Κέιν με 6 τέρματα για λογαριασμό της Αγγλίας. Σημείωσε χατ-τρικ στο ματς με τον Παναμά (6-1). Ο άλλος παίκτης που σκόραρε τρεις φορές σε έναν αγώνα ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο και το ματς με την Ισπανία (3-3).

Να σημειωθεί πως μία φορά έχει υπάρξει παίκτης με δύο χατ-τρικ σε Παγκόσμια Κύπελλα. Πρόκειται για τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ο οποίος σημείωσε το πρώτο του το 1994 και την αναμέτρηση Αργεντινή – Ελλάδα (4-0) και το επόμενο στο Μουντιάλ του 1998 και τη νίκη της «αλμπισελέστε» 5-0 επί της Τζαμάικα.

Από τις ευχάριστες εκπλήξεις αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν φυσικά το Βέλγιο, το οποίο τερμάτισε στην τιμητική τρίτη θέση μετά την επικράτηση επί της Αγγλίας στον μικρό τελικό. Ο τερματοφύλακάς του, Τιμπό Κουρτουά, πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την ανάδειξή του σε τερματοφύλακα του τουρνουά.

Το βραβείο του Fair play τέλος, πήρε η Ισπανία. Υπενθυμίζεται πως οι «φούριας Ρόχας» λίγο πριν το Μουντιάλ προχώρησαν στην απόλυση του Ζουλέν Λοπετέγκι, με τον τεχνικό διευθυντή, Φερνάντο Ιέρο, να αναλαμβάνει να την οδηγήσει στο Μουντιάλ. Πριν λίγες ημέρες, έγινε γνωστό πως στην τεχνική ηγεσία της Ισπανίας θα βρίσκεται πλέον ο Λουίς Ενρίκε.

Τα ρεκόρ που έσπασαν

Τα περισσότερα αυτογκόλ από κάθε άλλη διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου, σημειώθηκαν στα γήπεδα της Ρωσίας. Συνολικά 12, με τα περισσότερα (τα 9) να αφορούν τη φάση των ομίλων. Αυτή ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που σημειώθηκε αυτογκόλ σε τελικό Μουντιάλ. Η … πρωτιά ανήκει στον Μάριο Μάντζουκιτς, ο οποίος με κεφαλιά σε εκτέλεση φάουλ άλλαξε ελάχιστα πορεία στην μπάλα που κατέληξε στην εστία της ομάδας του, για το 1-0 της Γαλλίας στον τελικό της Κυριακής.

Παράλληλα έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει και για τις δύο ομάδες σε έναν τελικό Μουντιάλ ενώ είναι μόλις ο δεύτερος συνολικά που σημειώνει γενικά γκολ και για τις δύο ομάδες σε αναμέτρηση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο πρώτος ήταν ο Ολλανδός Ερνι Μπρανς και το ματς με την Ιταλία το 1978.

Ακόμα μία.. πρωτιά σε αυτογκόλ στη φετινή διοργάνωση, αφορά τον 38χρονο Ρώσο κεντρικό αμυντικό Σεργκέι Ιγκνασέβιτς, ο οποίος στην αναμέτρηση με την Ισπανία για την προημιτελική φάση, έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που σημειώνει αυτογκόλ σε Μουντιάλ. Δεν υπήρξε πάντως αναμέτρηση με δύο αυτογκόλ. Η μοναδική φορά που έχει συμβεί, είναι το 2002 και την αναμέτρηση ΗΠΑ – Πορτογαλία, με ένα αυτογκόλ για κάθε ομάδα.

Κατά το παρελθόν, έχουν υπάρξει μόλις 4 διοργανώσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου χωρίς αυτογκόλ (1934, 1958, 1962, 1990).

Ιδιαιτερότητα της φετινής διοργάνωσης, το γεγονός πως εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το VAR (Video Assistant Referee) αλλά και η τέταρτη αλλαγή στην παράταση. Οι δύο αυτές αλλαγές αναμένεται να εφαρμοστούν και σε Τσάμπιονς – Γιουρόπα Λιγκ.

Ο 45χρονος τερματοφύλακας

Στο ματς που ολοκλήρωσε την πορεία της Αιγύπτου στη φάση των ομίλων, ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ έδωσε στον 45χρονο Εσάμ Ελ Χαντάρι φανέλα βασικού στην αναμέτρηση με την Σαουδική Αραβία και στον ίδιο τον παίκτη τη δυνατότητα να γραφτεί στην Ιστορία. Σε ηλικία 45 ετών και 161 ημερών, έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που έχει αγωνιστεί σε Μουντιάλ. Ματς, στο οποίο πραγματοποίησε παράλληλα και ντεμπούτο του σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στο πέμπτο Μουντιάλ της καριέρας του συμμετείχε ο Ράφα Μάρκεζ του Μεξικού. Ο πρώην κεντρικός αμυντικός της Μπαρτσελόνα μεταξύ άλλων, έφτασε έτσι στη σχετική λίστα τους Αντόνιο Καρμπαχάλ (Μεξικό 1950-1966) και Λόταρ Μαέους (Γερμανία, 1982-1998).

Τέλος, συνεχίστηκε η παράδοση που θέλει τις κατόχους να αποκλείονται από τη φάση των ομίλων στην επόμενη διοργάνωση. Συνέβη φέτος με τη Γερμανία, όπως στο παρελθόν και με τις Ισπανία (2014), Γαλλία (2002), Βραζιλία (1966) και Ιταλία (2010, και 1950).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ