el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ατλέτικο vs Μπαρτσελόνα: Το ντέρμπι του Γκριεζμάν

Η αναμέτρηση ανάμεσα στην Ατλέτικο και την Μπαρτσελόνα στο «Γουάντα Μετροπολιτάνο» (1/12, 22:00) μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως το ντέρμπι του Αντουάν Γκριεζμάν.

Ο 28χρονος Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής μέχρι την περσινή σεζόν ήταν η πιο εμβληματική φιγούρα στο ρόστερ των «ροχιμπλάνκος» και αυτήν την Κυριακή επιστρέφει πρώτη φορά ως αντίπαλος της πρώην ομάδας του.

Από ήρωας προδότης

Αποτέλεσμα εικόνας για Γκριεζμάν

Το καλοκαίρι του 2018 ο Γκριεζμάν λατρεύτηκε σαν ήρωας από τους οπαδούς της Ατλέτικο όταν απέρριψε πρόταση της Μπαρτσελόνα τονίζοντας μάλιστα σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ ότι το μέλλον του ανήκει στη Μαδρίτη.

Έναν χρόνο μετά, όμως, τα δεδομένα ανατράπηκαν πλήρως. Ο Γκριεζμάν γεμάτος ως πάνω από την πενταετή θητεία του στην Ατλέτικο πήρε την απόφαση να αλλάξει παραστάσεις και να αποδεχθεί την πρόκληση της Μπαρτσελόνα.

Το deal έκλεισε τον περασμένο Ιούλιο στα 120 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η ρήτρα του, ωστόσο η Ατλέτικο ισχυρίστηκε πως Μπαρτσελόνα και Γκριεζμάν είχαν δώσει τα χέρια πολύ νωρίτερα, την περίοδο που η ρήτρα του παίκτη ανερχόταν ακόμη στα 200 εκατ. ευρώ.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτός που στοχοποιείται είναι ο ποδοσφαιριστής. Υπήρξαν λοιπόν ανοιχτά αναφορές ότι διευκόλυνε την Μπάρτσα ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταγραφή με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και πολλοί εκ των οπαδών της Ατλέτικο του κόλλησαν την ταμπέλα του «προδότη»!

Έτσι δημιουργήθηκε ένα κλίμα αρνητικό απέναντι στον Γκριεζμάν και όλα δείχνουν πως η υποδοχή που θα τύχει την Κυριακή θα είναι τουλάχιστον ψυχρή αν όχι εχθρική.

Ίσως ο 28χρονος άσος θα έπρεπε να λειτουργήσει με το συναίσθημα, όπως έκανε το 2018 αποφασίζοντας να παραμείνει στην Ατλέτικο συνδέοντας για πάντα το όνομά του με τον σύλλογο της Μαδρίτης.

Τελικά, ο Γκριεζμάν πρόταξε, όπως είχε το δικαίωμα, το επαγγελματικό του συμφέρον και έκρινε πως με την Μπαρτσελόνα θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τους τίτλους που στερήθηκε κατά την παρουσία του στη Μαδρίτη.

Σε πέντε χρόνια με τη φανέλα των «ροχιμπλάνκος», ο Γκριεζμάν κατέγραψε 256 συμμετοχές, σημείωσε 133 γκολ, μοίρασε 50 ασίστ και κατέκτησε μόνο ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας, ένα Γιουρόπα Λιγκ (2018) και ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, ενώ είχε και έναν χαμένο τελικό στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Το πρόβλημα για τον Γκριεζμάν είναι πως η επιλογή του να μετακομίσει στη Βαρκελώνη προς το παρόν δεν δικαιώνεται, κρίνοντας αυστηρά από τις εμφανίσεις του με τους Καταλανούς.

Αποτέλεσμα εικόνας για valverde simeone

Ο Γκριεζμάν ευρισκόμενος δίπλα στον Μέσι και τον Σουάρες όπως είναι λογικό δεν έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στην Ατλέτικο. Αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως είχε προβλέψει και ο ίδιος όταν υπέγραφε στην Μπάρτσα. Σίγουρα όμως δεν θα είχε προβλέψει ότι η προσαρμογή του στο απαιτητικό περιβάλλον των «μπλαουγκράνα» θα ήταν τόσο δύσκολη.

Ο 28χρονος Γάλλος δέχεται έντονη κριτική για τις επιδόσεις του μέχρι στιγμής και πολλά γράφονται για το αν μπορεί να κολλήσει δίπλα στους Μέσι και Σουάρες. Προς το παρόν έχει σκοράρει μόλις τέσσερις φορές στη φετινή Πριμέρα, ενώ την Τετάρτη στο 3-1 επί της Ντόρτμουντ, πέτυχε το πρώτο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα της Μπάρτσα, έπειτα από ασίστ φυσικά του Μέσι.

Ψάχνοντας ένα ματς σημείο αναφοράς

Το μεγαλύτερο ωστόσο θέμα που έχει να διαχειριστεί ο Γκριεζμάν δεν είναι το σταθερό σκοράρισμα, το οποίο ούτως ή άλλως οι πρωταθλητές Ισπανίας μπορούν να το βρουν με δεκάδες τρόπους, όσο το γεγονός ότι αδυνατεί να γίνει συμμετοχικός και επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας.

Είναι πολλά τα ματς που ο Γκριεζμάν περνάει σχεδόν απαρατήρητος μέσα στο χορτάρι, οι επαφές του με την μπάλα δεν είναι πολλές και μοιραία η λάμψη του Μέσι να συνεχίζει να επισκιάζει τα πάντα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μέσι 2019

«Πολλά έχουν ειπωθεί για τη σχέση Μέσι-Γκριεζμάν. Οι μεγάλοι παίκτες καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον και όσο περνάει ο καιρός θα αποκτούν ακόμη καλύτερους κώδικες», σχολίασε μετά τη νίκη επί της Ντόρτμουντ ο πάντα ψύχραιμος και υπομονετικός Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ίσως το ντέρμπι με την Ατλέτικο να είναι το ματς που ψάχνει ο Γκριεζμάν για να αλλάξει το εις βάρος του κλίμα. Εάν σκοράρει στο «Γουάντα Μετροπολιτάνο» με τη φανέλα της Μπάρτσα, οι πρώτοι πέντε σκληροί μήνες παρουσίας στην Καταλονία θα ξεχαστούν μονομιάς και θα ανοίξει πραγματικά ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του.

Η δυστοκία της Ατλέτικο

Για την Ατλέτικο, πάντως, το ντέρμπι της Κυριακής βαθμολογικά είναι πολύ πιο σημαντικό διότι σε περίπτωση ήττας θα δεχθεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα στην προσπάθεια που κάνει φέτος να διεκδικήσει το πρωτάθλημα βλέποντας ασφαλώς ότι Ρεάλ και Μπάρτσα δεν είναι αχτύπητες όπως άλλοτε.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ντιέγκο Σιμεόνε

Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες την εφετινή σεζόν και στόχο να σπάσει το κλασικό δίπολο τίτλου. Δυστυχώς οι εμφανίσεις των «ροχιμπλάνκος» δεν είναι πειστικές, ο Ζοάο Φέλιξ δεν έχει καταφέρει να δικαιολογήσει ακόμη τον τίτλο «διάδοχος του Ρονάλντο» και η Ατλέτικο συνεχίζει στο γνωστό της μοτίβο αγκομαχώντας σχεδόν σε κάθε ματς για να φτάσει στη νίκη.

Μπορεί να είναι αήττητη 10 διαδοχικά ματς στην Πριμέρα, όμως σε αυτό το σερί έχει σημειώσει 7 ισοπαλίες! Βρίσκεται λοιπόν στο -3 από τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, επομένως αν ηττηθεί την Κυριακή θα μείνει έξι βαθμούς πίσω από την κορυφή και εν δυνάμει εννιά διότι εκκρεμεί και το clasico, που αναβλήθηκε για τις 18 Δεκεμβρίου.

Η Ατλέτικο την Τρίτη ηττήθηκε 1-0 στο Τορίνο από τη Γιουβέντους παρουσιάζοντας σε ακόμη ένα ματς πρόβλημα στο γκολ. Το θετικό είναι ότι εκδήλωσε 15 τελικές, που είναι η δεύτερη κορυφαία επίδοσή της εκτός έδρας σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ εδώ και 16 σεζόν!

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως στην Πριμέρα έχει σημειώσει μόλις 16 τέρματα και η επίθεσή της είναι χειρότερη από τις μισές και βάλε ομάδες του πρωταθλήματος (Σεβίλλη, Σοσιεδάδ, Χετάφε, Γρανάδα, Λεβάντε, Βαλένθια, Οσασούνα, Βιγιαρεάλ, Μπέτις, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ)!

«Είμαστε ειδικοί της υπομονής και της σκληρής δουλειάς. Κάποια στιγμή θα έρθει ένα σπουδαίο ματς με πολλά γκολ. Είμαστε δυνατή ομάδα, συμπαγές σύνολο, ψάχνουμε για τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις εκτέλεσης, όμως ακόμη δεν είμαστε τόσο αδίστακτοι όσο πρέπει. Όταν λοιπόν δεν είσαι αδίστακτος τα υπόλοιπα έχουν μικρή σημασία», έκρινε ο Ντιέγκο Σιμεόνε, ο οποίος παρά την φθορά οχτώ χρόνων στον πάγκο της Ατλέτικο συνεχίζει να παθιάζεται όπως την πρώτη ημέρα.

Η κυριαρχία της Μπάρτσα

Η Ατλέτικο πέρα από τη φανερή επιθετική δυστοκία έχει να αντιμετωπίσει και την πρόσφατη αρνητική παράδοση κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Σε ντέρμπι πρωταθλήματος με γηπεδούχο την Ατλέτικο, η τελευταία νίκη των «ροχιμπλάνκος ήρθε τον Φεβρουάριο του 2010. Έκτοτε η Μπαρτσελόνα είτε στο «Βιθέντε Καλντερόν», είτε στο «Γουάντα Μετροπολιτάνο» είναι αήττητη εννιά διαδοχικά ματς μετρώντας έξι νίκες και τρεις ισοπαλίες!

Σε αυτό το εντυπωσιακό σερί απόλυτος πρωταγωνιστής είναι ασφαλώς ο Λιονέλ Μέσι με πέντε γκολ.

Όταν ο Γκριεζμάν «κάρφωνε» τη νυν ομάδα του

Στο διάστημα πάντως της εγχώριας κυριαρχίας της Μπαρτσα, η Ατλέτικο έχει να επιδείξει δύο μεγάλες εντός έδρας νίκες για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Τόσο το 2014 όσο και το 2016 απέκλεισε τους «μπλαουγκράνα» στα προημιτελικά κερδίζοντας μπροστά στο κοινό της. Ειδικά ο προημιτελικός του 2016 έχει μένει αξέχαστος στον Γκριεζμάν, αφού με δύο δικά του γκολ η Ατλέτικο ανέτρεψε το 2-1 του πρώτου αγώνα στο «Καμπ Νου».

Το ρεκόρ των δύο τεχνικών

Αποτέλεσμα εικόνας για Ερνέστο Βαλβέρδε

Σε ό,τι αφορά στους προπονητές, ο Ντιέγκο Σιμεόνε διατηρεί εξαιρετική παράδοση απέναντι στον Ερνέστο Βαλβέρδε αφού σε 15 μεταξύ τους συναντήσεις μετράει οχτώ νίκες, πέντε ισοπαλίες και μόλις δύο ήττες.

Ωστόσο, το εν λόγω ρεκόρ χτίστηκε κυρίως την περίοδο που ο Βαλβέρδε ήταν τεχνικός της Μπιλμπάο. Από την ημέρα που ανέλαβε την Μπαρτσελόνα, ο πρώην κόουτς του Ολυμπιακού είναι αήττητος (2-2-0) απέναντι στον Αργεντινό.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ