el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εφικτή η πρόκριση για την εθνική!

Επετειακό χαρακτήρα θα έχει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020, καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση, το 1960 και την κατάκτηση του τροπαίου από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ιδιαιτερότητα της διοργάνωσης που θα ακολουθήσει, το γεγονός πως θα διεξαχθεί σε 12 πόλεις από 12 χώρες ενώ υπάρχουν διαφορές και στον τρόπο πρόκρισης των ομάδων, αφού αντί για τα πλέι οφ που ίσχυαν, αυτή τη φορά τα 4 εισιτήρια που απομένουν θα προκύψουν μέσα από τη διαδικασία του UEFA Nations League, της νεοσύστατης διοργάνωσης της ΟΥΕΦΑ στην οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων.

Ανεπιτυχής πορεία στο UEFA Nations League είχε η εθνική μας ομάδα, που είδε τη Φινλανδία (προσεχή αντίπαλο και στα προκριματικά) να τερματίζει στην πρώτη θέση και την Ουγγαρία στη δεύτερη. Βέβαια, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αρχίζει και πάλι πλέον από μηδενική βάση και θα διεκδικήσει την παρουσία της στα τελικά της διοργάνωσης μέσω της προκριματικής φάσης. Η κλήρωση για τη φάση των ομίλων στα προκριματικά του Euro διενεργήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (02/12), με την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004 να κληρώνεται στον δέκατο όμιλο και να έχει – σε θεωρητικό πάντα βαθμό – πολλές πιθανότητες να πάρει τις δύο πρώτες θέσεις και κατά συνέπεια το εισιτήριο για την τελική φάση.

Οι αντίπαλοι της εθνικής μας ομάδας είναι: Ιταλία, Βοσνία, Φινλανδία, Αρμενία και Λιχτενστάιν.
Σε ότι αφορά τα προκριματικά, ισχύει: Συμμετέχουν 55 ομάδες, χωρισμένες σε 10 ομίλους (των 6 και 5 ομάδων). Θα διεξαχθούν 10 αγωνιστικές (όλοι με όλους εντός και εκτός έδρας) και προκρίνονται οι 2 πρώτοι. Τα άλλα 4 εισιτήρια θα δοθούν από το UEFA Nations League:  Οι ομάδες κάθε γκρουπ θα αναμετρηθούν σε ημιτελικά και τελικά ο νικητής από κάθε γκρουπ θα προκριθεί στην τελική φάση του Euro.


Άγγελος Αναστασιάδης: Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων

Την πίστη του στους διεθνείς μας αλλά και την πεποίθησή του πως όλα θα κριθούν από την εικόνα που θα έχει η δική μας ομάδα στα προκριματικά, εξέφρασε στις δηλώσεις του, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ο Άγγελος Αναστασιάδης. Ο προπονητής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ανέφερε: «Οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Το οφείλουμε στους Έλληνες φιλάθλους, να σταθούμε αντάξιοι των επιτυχιών που είχε η Εθνική τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύω σε αυτά τα παιδιά, αλλιώς δε θα ήμουν εδώ. Δεν υπάρχουν εύκολοι και δύσκολοι αντίπαλοι, όλα εξαρτώνται από την κατάσταση στην οποία θα βρεθούμε εμείς. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ελπίζω να μην έχουμε ατυχίες και να μείνουμε μακριά από τραυματισμούς, ώστε να παλέψουμε την πρόκριση».

Λίγα λόγια για τους αντιπάλους…

Ιταλία: Μαζί με την Ελλάδα, είναι οι μόνες ομάδες του ομίλου που έχουν κατακτήσει αλλά και αγωνιστεί σε Euro. Η Ιταλία διεκδικεί τη 10η συμμετοχή της σε τελική φάση, έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο το 1968, το οποίο και διοργάνωσε. Μετά την αποτυχία πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στη Ρωσία, βρίσκεται σε φάση ανανέωσης και από τον Μάιο του 2018 έχει στην τεχνική ηγεσία τον Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Ο 54χρονος πλέον Μαντσίνι, επιθετικός στα νιάτα του ως παίκτης (με μεγάλη καριέρα στην Σαμπντόρια) κατέκτησε τίτλους σαν προπονητής σε συλλογικό επίπεδο σε Φιορεντίνα, Λάτσιο, Μάντσεστερ Σίτι και Γαλατασαράι ενώ σαν φιλοσοφία, θέλει οι ομάδες του να κάνουν παιχνίδι και από την άμυνα και τις περισσότερες φορές θυσιάζει το θέαμα για το αποτέλεσμα.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Για τέταρτη φορά θα βρεθεί αντίπαλος της Ελλάδας, σε επίπεδο προκριματικών (συνολικός απολογισμός 2 νίκες, 3 ισοπαλίες, 1 ήττα για την εθνική μας ομάδα). Η αρχή έγινε για τα προκριματικά του Euro 2008 και ακολούθησαν αυτά για τα Μουντιάλ του 2014 και 2018.

Πρόκειται φυσικά για έναν αντίπαλο που γνωρίζει άριστα η εθνική μας ομάδα, αλλά και το αντίστροφο. Από τον Ιανουάριο του 2018 την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο Ρόμπερτ Προσινέτσκι, με τον Κροάτη τεχνικό να οδηγεί τη Βοσνία στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλό της στο UEFA Nations League.

Μετέχει από το 1996 σαν Βοσνία (παλαιότερα σαν μέλος της Γιουγκοσλαβίας) σε προκριματικές φάσεις Euro και δεν έχει καμία παρουσία σε τελική φάση.

Φινλανδία: Η κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο του Nations League, είναι ουσιαστικά και η μεγαλύτερή της ποδοσφαιρική διάκριση. Δεν έχει καταφέρει ποτέ να συμμετάσχει σε τελική φάση είτε Euro είτε Μουντιάλ. Μάλιστα, έχει και μία δεύτερη ευκαιρία να τα καταφέρει εφόσον δεν τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις, μέσω του Nations League.

Ο 54χρονος Μάρκους Κάρνεβα βρίσκεται από τον Δεκέμβριο του 2016 στην τεχνική ηγεσία και είναι προπονητής που επενδύει στην αμυντική συνοχή και το παιχνίδι των αντεπιθέσεων. Στο παρελθόν, η Φινλανδία με την εθνική μας ομάδα έχει αναμετρηθεί 14 φορές (7 νίκες η Ελλάδα, 4 ήττες, 3 ισοπαλίες). Στο τελευταίο χρονικά ματς μεταξύ των δύο ομάδων, τον Οκτώβριο, το ντεμπούτο του ως προπονητής της Ελλάδας πραγματοποίησε ο Άγγελος Αναστασιάδης.

Αρμενία: Παλαιότερα ως μέλος της Σοβιετικής Ένωσης και από το 1991 ανεξάρτητο κράτος. Καμία συμμετοχή σε τελική φάση ως Αρμενία, από την οποία η εθνική μας ομάδα παραμένει αήττητη σε 4 ματς, με 3 νίκες και 1 ισοπαλία απολογισμό.

Από τον Οκτώβριο του 2018 έχει σαν προπονητή τον Αρμέν Γκιουλμπούνταγιατς, ο οποίος στα πρώτα του προπονητικά βήματα  (το 2002) βρισκόταν στις ομάδες U19 και U21 της Αρμενίας ενώ έχει θητεύσει και σε αρκετές ομάδες του εγχώριου πρωταθλήματος.

Λιχτενστάιν: Το 1996 αρχίζει ουσιαστικά να μπαίνει στον χάρτη του ποδοσφαίρου σαν εθνική ομάδα, οπότε και συμμετείχε για πρώτη φορά σε προκριματική φάση. Πρόκειται για μία από τις πιο αδύναμες ομάδες της Ευρώπης, όπως αποτυπώνουν τα στατιστικά της (13 νίκες, 22 ισοπαλίες, 149 ήττες).

Ο Αυστριακός Ρενέ Παόυριτς βρίσκεται από το 2013 στην εθνική Ανδρών, ενώ τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια ήταν προπονητής στην Ελπίδων (U21).


Οι όμιλοι και το πρόγραμμα

1ος όμιλος: Αγγλία, Τσεχία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο
2ος όμιλος: Πορτογαλία, Ουκρανία, Σερβία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο
3ος όμιλος: Ολλανδία, Γερμανία, Βόρειος Ιρλανδία, Εσθονία, Λευκορωσία
4ος όμιλος: Ελβετία, Δανία, Ιρλανδία, Γεωργία, Γιβραλτάρ
5ος όμιλος: Κροατία, Ουαλία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Αζερμπαϊτζάν
6ος όμιλος: Ισπανία, Σουηδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Νησιά Φερόε, Μάλτα
7ος όμιλος: Πολωνία, Αυστρία, Ισραήλ, Σλοβενία, Σκόπια, Λετονία
8ος όμιλος: Γαλλία, Ισλανδία, Τουρκία, Αλβανία, Μολδαβία, Ανδόρα
9ος όμιλος: Βέλγιο, Ρωσία, Σκωτία, Κύπρος, Καζακστάν, Σαν Μαρίνο
10ος όμιλος: Ιταλία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Φινλανδία, Ελλάδα, Αρμενία, Λιχτενστάιν

Μακροχρόνια στοιχήματα για τους ομίλους των προκριματικών για το Euro 2020, στη Novibet!

Το πρόγραμμα των προκριματικών:

23 Μαρτίου 2019: Λιχτενστάιν-Ελλάδα

26 Μαρτίου 2019: Βοσνία-Ελλάδα

8 Ιουνίου 2019: Ελλάδα-Ιταλία

11 Ιουνίου 2019: Ελλάδα-Αρμενία

5 Σεπτεμβρίου 2019: Φινλανδία-Ελλάδα

8 Σεπτεμβρίου 2019: Ελλάδα-Λιχτενστάιν

12 Οκτωβρίου 2019: Ιταλία-Ελλάδα

15 Οκτωβρίου 2019: Ελλάδα-Βοσνία

15 Νοεμβρίου 2019 Αρμενία-Ελλάδα

18 Νοεμβρίου 2019: Ελλάδα-Φινλανδία

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ