el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ρονάλντο, ξεκόλλα…

Σίγουρα, πρόκειται για την αμφιλεγόμενη ποδοσφαιρική προσωπικότητα στην υφήλιο, αφού επιδιώκει να τραβάει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και να επισκιάζει πολλές φορές την ομάδα και τους συμπαίκτες του. Χαρακτηριστικό επ’ αυτού, το γεγονός πως δεν αγωνίστηκε στον τελικό του Euro 2016 που κατέκτησε η Πορτογαλία αλλά επωμίστηκε τα περισσότερα «μπράβο» και πως σκοράρει κυρίως με πέναλτι στην διάρκεια των αγώνων ενώ είναι σε πολλά ματς «άφαντος» στο μεγαλύτερο διάστημα.

Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει πως πρόκειται για ένα ποδοσφαιρικό φαινόμενο. Πρόκειται για τεράστιο αθλητή. Εχει δουλέψει υπερβολικά πολύ σε όλους τους τομείς ώστε να γίνει ο παίκτης που είναι και να καταφέρνει να ηγείται της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας εδώ και πολλά χρόνια, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Πλέον, ο Κριστιάνο Ρονάλντο εδώ και λίγες μέρες έχει περάσει στο πάνθεον και του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου. Με το γκολ που σημείωσε απέναντι στο Μαρόκο και τη νίκη με 1-0, ο Πορτογάλος εξτρέμ πέρασε στην δεύτερη θέση των σκόρερ στην Ιστορία των εθνικών ομάδων. Ειδικότερα, έφτασε τα 85 γκολ με την εθνική ομάδα και άφησε στην τρίτη θέση τον Ούγγρο Φέρεντς Πούσκας, «ιερό τέρας» του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου και μετέπειτα προπονητή. Στην κορυφή της λίστας και επόμενος… αντίπαλος του Ρονάλντο, είναι ο Ιρανός Αλί Νταεϊ, ο οποίος μετράει 109 γκολ (σε 149 εμφανίσεις σε επίπεδο εθνικών ομάδων).

Παράλληλα, ο Ρονάλντο είναι εδώ και λίγες μέρες ο γηραιότερος παίκτης που έχει σημειώσει χατ-τρικ σε Μουντιάλ, στην αναμέτρηση με την Ισπανία (3-3), στην πρεμιέρα των υποχρεώσεών της στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Σε ηλικία 33 ετών, έγινε έτσι ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που σημειώνει τρία τέρματα σε ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τα ρεκόρ πάντως δεν σταματούν εδώ για τον Πορτογάλο σούπερ-σταρ. Πλέον, είναι ένας από τους τέσσερις παίκτες στην Ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έχει σκοράρει σε 4 Μουντιάλ. Εχει σημειώσει συγκεκριμένα από 1 τέρμα στις διοργανώσεις του 2006, 2010 και 2014 ενώ φέτος ήδη μετράει 4 τέρματα με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα μετά το πέρας δύο αγωνιστικών.

Εξι ήττες και τρεις αποκλεισμοί οι κάτοχοι

Συνολικά, το φετινό Μουντιάλ, μπορεί να χαρακτηριστεί μέχρι στιγμής ως το Παγκόσμιο Κύπελλο των εκπλήξεων. Ηττα της κατόχου στην πρεμιέρα και «γκέλες» για Αργεντινή, Κολομβία, Βραζιλία, είναι κάποια από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πιο ηχηρή έκπληξη φυσικά στην πρεμιέρα αποτέλεσε η ήττα της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Γερμανίας από το Μεξικό με 1-0, σε ένα ματς που τα «πάντσερ» δημιούργησαν πολλές ευκαιρίες αλλά δε κατάφεραν να τις μετουσιώσουν σε γκολ, σε αντίθεση δηλαδή με την κυνικότητα την οποία χαρακτηρίζονται σαν ομάδα.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η κάτοχος μπαίνει στη διοργάνωση με το… αριστερό. Μάλιστα, από το 2002 έως σήμερα, η κάτοχος δεν έχει προκριθεί σε τρεις περιπτώσεις στην επόμενη φάση. Ειδικότερα, η Γαλλία το 2002, η Ιταλία το 2010 και η Ισπανία το 2014. Σε ότι αφορά τώρα συνολικά τις πρεμιέρες των κατόχων, μετά και την ήττα της Γερμανίας, έξι είναι συνολικά οι φορές που η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια ηττήθηκε στο εναρκτήριο ματς του επόμενου Μουντιάλ. Αναλυτικά, στον πίνακα που ακολουθεί:

Χρονιά Προηγούμενη κάτοχος Πρεμιέρα
1934 Ουρουγουάη Αρνήθηκε να συμμετάσχει
1938 Ιταλία Νίκη 2-1 με Νορβηγία στην παράταση
1950 Ιταλία Ηττα από Σουηδία με 2-1
1954 Ουρουγουάη Νίκη 2-0 την Τσεχοσλοβακία
1958 Δυτική Γερμανία Νίκη 3-1 την Αργεντινή
1962 Βραζιλία Νίκη 2-0 το Μεξικό
1966 Βραζιλία Νίκη 2-0 τη Βουλγαρία
1970 Αγγλία Νίκη 1-0 την Τσεχοσλοβακία
1974 Βραζιλία Ισοπαλία χωρίς σκορ με Γιουγκοσλαβία
1978 Δυτική Γερμανία Ισοπαλία χωρίς σκορ με Πολωνία
1982 Αργεντινή Ηττα 1-0 από Βέλγιο
1986 Ιταλία Ισοπαλία 1-1 με Βουλγαρία
1990 Αργεντινή Ηττα 1-0 από Καμερούν
1994 Γερμανία Νίκη 1-0 τη Βολιβία
1998 Βραζιλία Νίκη 2-1 τη Σκωτία
2002 Γαλλία Ηττα 1-0 από Σενεγάλη
2006 Βραζιλία Νίκη 1-0 η Κροατία
2010 Ιταλία Ισοπαλία 1-1 με Παραγουάη
2014 Ισπανία Ηττα 5-1 από Ολλανδία
2018 Γερμανία Ηττα 1-0 από Μεξικό

Ιστορική νίκη για Ιαπωνία

Πρόκειται για την πιο επιτυχημένη εθνική ομάδα στη ζώνη της Ασίας, με έξι παρουσίες σε Μουντιάλ. Μέχρι και την πρεμιέρα στα γήπεδα της Ρωσίας, ο απολογισμός της ήταν αρνητικός απέναντι σε ομάδες από την Ηπειρο της Αμερικής, καθώςδεν είχε καταφέρει να σημειώσει νίκη και σε σύνολο 8 αγώνων, με τέσσερις ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες σαν απολογισμό.

Την κακή αυτή παράδοση, φρόντισε να τερματίσει στο ματς με την Κολομβία, όπου έκανε την έκπληξη και επικράτησε 2-1. Βέβαια, σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος έπαιξε το γεγονός πως ο αντίπαλος αγωνιζόταν με δέκα παίκτες μόλις από το 3ο λεπτό της αναμέτρησης. Αυτή ήταν και η πέμπτη συνολικά νίκη της Ιαπωνίας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου σε συνολικά 18 αναμετρήσεις.

Η μεγάλη απογοήτευση

Πολύ κοντά στο φάσμα του αποκλεισμού από τη φάση των ομίλων βρίσκεται η Αργεντινή, μετά και την ταπεινωτική ήττα από την Κροατία με 3-0. Σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα της πρεμιέρας (1-1 με Ισλανδία), η «αλμπισελέστε» είναι αναγκασμένη να περιμένει τι θα γίνει στο άλλο ματς του ομίλου (Νιγηρία – Ισλανδία) αλλά και στο φινάλε, για να πάρει την πρόκριση στη φάση των νοκ-άουτ.

Χωρίς φαντασία στο παιχνίδι του αυτές τις πρώτες αγωνιστικές ο Λιονέλ Μέσι ενώ κακή είναι η συνολική εικόνα της ομάδας, με εμφανέστατο πρόβλημα δημιουργίας και έλλειψη τερματοφύλακα που εμπνέει εμπιστοσύνη. Ειδικά στη θέση 1, φάνηκε ξεκάθαρα στο ματς με την Κροατία πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αφού από λάθος του Καμπαγιέρο η Κροατία άνοιξε το σκορ και στη συνέχεια έδωσε διαστάσεις θριάμβου, αξιοποιώντας τους χώρους που είχαν δημιουργηθεί από τη στιγμή που η Αργεντινή ανέβαινε μέτρα στο γήπεδο ψάχνοντας το γκολ.

Εφόσον δεν προκριθεί στην επόμενη φάση δεν θα είναι η πρώτη φορά για την Αργεντινή που η πορεία της σταματάει στους ομίλους. Συνέβη τελευταία φορά το 2002 στη Νότιο Κορέα όταν τερμάτισε τρίτη σε όμιλο με Σουηδία, Αγγλία και Νιγηρία (1 νίκη, 1 ισοπαλία, 1 ήττα απολογισμός). Κατά το παρελθόν έχει συμβεί σε δύο ακόμα περιπτώσεις. Το 1958 και το 1962, διοργανώσεις πάντως στις οποίες μετείχαν συνολικά από 16 ομάδες.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ