el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τότεναμ vs Άγιαξ: Η σύγκρουση των εκπλήξεων

Η Τότεναμ του Μαουρίσιο Ποκετίνο στα προημιτελικά πέταξε έξω ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, τη Μάντσεστερ Σίτι, χάρη στο εντός έδρας 1-0, με τον επαναληπτικό να μένει στην ιστορία και την ίδια να προκρίνεται, παρά την ήττα με 4-3. Είναι η μόνη ομάδα από τις τέσσερις των ημιτελικών που δεν έχει κατακτήσει το τρόπαιο!

Ο Άγιαξ, αφού στους «16» είχε αποκλείσει με εμφατικό τρόπο (1-2 εντός, 4-1 εκτός) την τρεις σερί φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, στα προημιτελικά τα κατάφερε και απέναντι σε ένα ακόμα «θηρίο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τη Γιουβέντους (1-1 εντός, 2-1 εκτός).

Έγινε, έτσι, η πρώτη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης που πέρασε δύο διαφορετικούς γύρους έχοντας αποτύχει να κερδίσει το πρώτο ματς στην έδρα της! Επιπλέον, έχοντας δώσει 16 ευρωπαϊκά παιχνίδια για τη σεζόν 2018-19, ο Άγιαξ έχει μόλις μία ήττα (9 νίκες, 6 ισοπαλίες), εκείνη από τη Ρεάλ.

Είναι η πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1961-62 που η Τότεναμ καταφέρνει να προκριθεί σε ημιτελικά Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και γενικά σε ημιτελικά στις δύο βασικές διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ (μαζί με το Γιουρόπα Λιγκ). Το 1996-97, από την άλλη, ήταν η πιο πρόσφατη συμμετοχή του Αγιαξ σε ημιτελικά Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Άγιαξ, που διαχρονικά διαθέτει τις καλύτερες ακαδημίες στην Ευρώπη, έχει κατακτήσει 4 φορές το Τσάμπιονς Λιγκ με πιο πρόσφατη το 1994-95, όταν «μάγεψε» τον κόσμο με το νεανικό ρόστερ και το λεγόμενο Total Football, το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο.

Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν μόλις για 3η φορά στην ιστορία τους σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η πρώτη, ήταν το 1981-82, στον πρώτο γύρο του τότε Κυπέλλου Κυπελλούχων και τους Άγγλους να σημειώνουν νίκες εντός (3-0) και εκτός (3-1) έδρας.

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι τέσσερις παίκτες της Τότεναμ έχουν παρελθόν στον Άγιαξ: ο Τόμπι Αλντερβάιρελντ (2009-13), ο Ντάβινσον Σάντσες (2016-17), ο Γιαν Βερτόγκεν (2007-12) και ο Κρίστιαν Έρικσεν (2009-13)!

Τα αγωνιστικά νέα

Ο Χάρι Κέιν, εδώ και μία πενταετία κορυφαίος σκόρερ της Τότεναμ (φέτος 24 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις), δεν θα είναι διαθέσιμος ούτε στη σειρά των ημιτελικών. Ο Αγγλος φορ ενδεχομένως να προλάβει τον τελικό, εφόσον φυσικά η ομάδα του προκριθεί. Σημαντική απώλεια επίσης και ο πολύτιμος Σον Χιουνγκ-Μιν, που είναι τιμωρημένος. Εκτός είναι οι τραυματίες Σισοκό και Οριέ.

Η Τότεναμ έρχεται από 3 ήττες στα 4 τελευταία της παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, με πιο πρόσφατη αυτή του Σαββάτου από τη Γουέστ Χαμ (0-1), που ήταν η πρώτη που γνώρισε στη νέα της έδρα (και το πρώτο γκολ).

Ο Άγιαξ, που έχει νικήσει τα 13 από τα 15 τελευταία του ματς, δεν είχε υποχρεώσεις το Σαββατοκύριακο, με την ολλανδική ομοσπονδία να αναβάλει όλη την αγωνιστική προκειμένου να τον διευκολύνει εν όψει Τότεναμ. Για τον τεχνικό Έρικ Τεν Χαχ αμφίβολη δίνεται η συμμετοχή του αριστερού μπακ Νικολάς Ταγλιαφίκο.

Οι πιθανές ενδεκάδες

Τότεναμ (3-4-2-1): Γιορίς – Αλντερβάιρελντ, Σάντσες, Βερτόνγκεν – Τρίπιερ, Έρικσεν, Γουανιάμα, Ρόουζ – Λούκας Μόουρα, Ντέλε Άλι – Γιορέντε.

Άγιαξ (4-3-3): Ονανά – Μαζράουι, Ντε Λιχτ, Μπλιντ, Ταγλιαφίκο – Ντε Γιονγκ, Σένε, Φαν ντε Μπέικ – Ζίγες, Τάντιτς, Νέρες.

Τα στατιστικά

*** Στη μοναδική της παρουσία σε ημιτελικά Τσάμπιονς Λιγκ, η Τότεναμ έχει αποκλειστεί. Τρεις προκρίσεις και τρεις αποκλεισμοί με ολλανδικούς συλλόγους σε διπλά ματς.

*** Από το 2007-08 και σε 6 ματς με ολλανδικές ομάδες η Τότεναμ είναι αήττητη, με 4 νίκες και 2 ισοπαλίες. Φέτος αντιμετώπισε στους ομίλους την Αϊντχόφεν (2-1 εντός, 2-2 εκτός).

*** Ως γηπεδούχος, η Τότεναμ έχει νικήσει στα 8 από τα 10 τελευταία της παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ (έχασε τα άλλα δύο).

*** Εντός έδρας η Τότεναμ απέναντι σε ολλανδικές ομάδες έχει 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα.

*** Η Τότεναμ όλη τη χρονιά σε 53 παιχνίδια έχει φέρει μόνο 4 ισοπαλίες (32 νίκες, 17 ήττες).

*** 6 προκρίσεις και 2 αποκλεισμοί σε ημιτελικά Τσάμπιονς Λιγκ για τον Αγιαξ. Ο ένας αποκλεισμός έχει έρθει από αγγλική ομάδα (τη Νότιγχαμ Φόρεστ).

*** 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες για τον Αγιαξ ως φιλοξενούμενος σε αγώνα ημιτελικών της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

*** Ο Άγιαξ επί αγγλικού εδάφους μετρά μόλις 2 νίκες σε 11 επισκέψεις (4 ισοπαλίες, 5 ήττες).

*** Σε διπλά παιχνίδια ευρωπαϊκών διοργανώσεων με αγγλικές ομάδες, ο Άγιαξ μετρά 3 προκρίσεις και 4 αποκλεισμούς (στις 4 πιο πρόσφατες συναντήσεις).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ