el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑΕΚ vs Παναθηναϊκός: Ντέρμπι αποδείξεων

Το κλασικό αθηναϊκό ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό βρίσκεται στο επίκεντρο της 11ης αγωνιστικής της Super League 1. Η μεν ΑΕΚ θέλει να διατηρήσει την επαφή της με την κορυφή, ο δε Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει για πρώτη φορά φέτος να πατήσει στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας.

Πληγωμένη από την Ευρώπη η ΑΕΚ

aekbraga_novibetgrΗ ΑΕΚ έχει να διαχειριστεί την απογοήτευση από την ευρωπαϊκή αποτυχία. Την Πέμπτη η Ενωση γνώρισε δεύτερη διαδοχική βαριά εντός έδρας ήττα στο Γιουρόπα Λιγκ, καθώς μετά το 0-3 από τη Ζόρια, έχασε με 2-4 από την Μπράγκα.

Αυτά τα δύο αποτελέσματα αποδείχθηκαν καταδικαστικά για το ευρωπαϊκό μέλλον της ΑΕΚ, η οποία πλέον είναι υποχρεωμένη να επικεντρωθεί αποκλειστικά στις εντός των τειχών υποχρεώσεις της.

Ασφαλώς αυτές οι δύο ήττες προκάλεσαν προβληματισμό σε όλα τα επίπεδα και εκ των πραγμάτων αύξησαν την πίεση προς τον Μάσιμο Καρέρα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι αμυντικά η ΑΕΚ παρουσίασε υπερβολικά πολλά κενά. Σε κάθε περίπτωση, η Ενωση είναι υποχρεωμένη να αφήσει πίσω της την Ευρώπη και να συνεχίσει τη νικηφόρα πορεία της στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Να συνεχίσει να κάνει πρωταθλητισμό

Η ΑΕΚ μετά το 1-1 με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, μετράει τέσσερις διαδοχικές νίκες κόντρα σε ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ, ΑΕΛ και Αστέρα Τρίπολης, δείχνοντας πως έχει τα φόντα την εφετινή σεζόν να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Οι επόμενες 30 ημέρες βέβαια αναμένεται να αποδειχθούν καθοριστικές για το πού μπορεί να φτάσει φέτος. Σε αυτό το διάστημα, οι «κιτρινόμαυροι» θα δώσουν πέντε ματς για τη SL1, εκ των οποίων τα τρία είναι ντέρμπι.

Το πρώτο με τον Παναθηναϊκό την Κυριακή και ακολούθως δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό. Το εξ αναβολής της 1ης αγωνιστικής στις 16 Δεκεμβρίου και φυσική η μάχη στο Καραϊσκάκη στις 3 Ιανουαρίου για την πρώτη αγωνιστική του δευτέρου γύρου.

Ετοιμάζει αλλαγές ο Καρέρα

carrera_novibetgrΤο θετικό για τον Μάσιμο Καρέρα είναι πως δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα τραυματισμών πέρα από αυτά του Τσιγκρίνσκι και του Λόπες.

Μάλιστα, την Πέμπτη επανεμφανίστηκε ο Λιβάι Γκαρσία έπειτα από απουσία δύο μηνών. Ενας παίκτης που αποτέλεσε την κορυφαία καλοκαιρινή μεταγραφή της ΑΕΚ και μπορεί με την ταχύτητά του να ανεβάσει επίπεδο την επιθετική γραμμή των «κιτρινόμαυρων». Στα συν ασφαλώς και η επιστροφή του σταθερού και αξιόπιστου Σάκχοφ, ο οποίος δεν έπαιξε με την Μπράγκα λόγω τιμωρίας.

Συγκριτικά με το ματς της Πέμπτης αναμένονται τουλάχιστον πέντε αλλαγές στην 11αδα της ΑΕΚ από τον Καρέρα.

Στους στόπερ μάλλον θα προτιμηθεί ο Σβάρνας αντί του Χνιντ για παρτενέρ του Νεντελτσιάρου. Ο Μπακάκης που δεν πήγε καλά με την Μπράγκα θα αντικατασταθεί είτε από τον Βασιλαντωνόπουλο, είτε από τον Παουλίνιο. Ο Τάνκοβιτς θα επιστρέψει στο αρχικό σχήμα αντί του Αλμπάνη και ο Σάκχοφ αντί του Γαλανόπουλου. Στην επίθεση ο Ανσαριφάρντ έχει το προβάδισμα έναντι του Ολιβέιρα, ενώ στους χαφ ο Κρίστισιτς διεκδικεί τη θέση του Σιμόες.

Παναθηναϊκός: Στο κυνήγι του Αρη

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τη σεζόν με αντικειμενικό στόχο την ευρωπαϊκή έξοδο, δηλαδή την τέταρτη θέση, δεδομένου ότι ως χώρα έχουμε χάσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο μετά την κατρακύλα μας στο UEFA Ranking.

Το κακό ξεκίνημα ωστόσο, σε συνάρτηση με την εξαιρετική πορεία του Αρη μέχρι στιγμής έχουν διαμορφώσει ένα δύσκολο τοπίο για το «τριφύλλι».

Σε πρώτη φάση, ο Παναθηναϊκός οφείλει να βελτιώσει τη συγκομιδή του για να μπει στην πρώτη εξάδα, που οδηγεί στα πλέι οφ. Από τότε που ανέλαβε ο Λάζλο Μπόλονι, οι «πράσινοι» έχουν απολογισμό τρεις νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες σε έξι ματς πρωταθλήματος.

Βελτιωμένη εικόνα

paopanaitolikos_novibetgrΗ εικόνα πάντως των «πράσινων» στο δεύτερο ημίχρονο του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ήταν ελπιδοφόρα, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήρθε η εύκολη νίκη (2-1) επί του Παναιτωλικού.

Ο Ρουμάνος τεχνικός φαίνεται πως έχει αρχίσει να βρίσκει ένα λειτουργικό σχήμα και με την ενεργοποίηση του Βιγιαφάνες, το «τριφύλλι» αναμένεται να απελευθερωθεί επιθετικά.

Σε ό,τι αφορά στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ο Μπόλονι πιθανότατα θα «σπάσει» για πρώτη φορά το δίδυμο Μακέντα-Καρλίτος, προτιμώντας τον Ιταλό φορ. Ο Αϊτόρ κερδίζει έδαφος αντί του Χατζηγιοβάνη, με τον Βιγιαφάνιες στο άλλο άκρο της επίθεσης.

Τριάδα στα χαφ με Κουρμπέλη-Μαουρίσιο-Αλεξανδρόπουλο, Διούδης κάτω από τα δοκάρια και σίγουροι οι Σάντσες (δεξιά), Ζαγαρίτης (αριστερά) και Σένκεφελντ στο κέντρο της άμυνας, με τον Πούγγουρα και τον Βέλεθ να διεκδικούν μία θέση.

Τι λέει η προϊστορία

Την προηγούμενη πενταετία οι δύο ομάδες λόγω και των πλέι οφ έχουν συναντηθεί για το πρωτάθλημα 16 φορές, εκ των οποίων οι 11 στο ΟΑΚΑ, δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στο Ολυμπιακό Στάδιο την τελευταία διετία.

Σε αυτές τις 16 αναμετρήσεις, η ΑΕΚ μετράει έξι νίκες, ο Παναθηναϊκός τέσσερις, ενώ έξι ματς έληξαν ισόπαλα με τα γκολ 18-14 υπέρ της Ενωσης.

Από τις τέσσερις νίκες του Παναθηναϊκού απέναντι στην ΑΕΚ αυτήν την πενταετία οι δύο ήρθαν με σκορ 3-2. Η πρώτη το 2017 με τον Μπεργκ να σημειώνει το νικητήριο γκολ στο 90’ και η δεύτερη πέρυσι, με τους «πράσινους» να ανατρέπουν το 0-2 του πρώτου ημιχρόνου στην επανάληψη.

Η ΑΕΚ πάντως επί Μάσιμο Καρέρα είναι αήττητη (2-1-0) απέναντι στον Παναθηναϊκό. Με τον Ιταλό στον πάγκο της, η Ενωση έχει πολύ ισορροπημένη εικόνα στα ντέρμπι με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Αρη, καθώς μετράει 6 νίκες, 7 ισοπαλίες και 5 ήττες σε 18 συνολικά ματς.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ