el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αφιέρωμα & Προγνωστικά για το Final Four της Euroleague

Οι τέσσερις ομάδες που έμειναν «όρθιες» μετά τον μαραθώνιο της regular season και τη σκληρή δοκιμασία των πλέι-οφ, έκλεισαν ραντεβού για το Final-4 της Euroleague 2020-21 που φέτος θα διεξαχθεί στη «Lanxess Arena» της Κολωνίας το τριήμερο 28-30 Μαΐου.

Δες εδώ όλες τις αποδόσεις για το Final Four της Euroleague 2020-21

Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Εφές και Αρμάνι, πέφτουν στη μάχη αυτής της… ψυχοφθόρας διαδικασίας με στόχο να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής και φυσικά στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

Η ΤΣΣΚΑ αντιμετωπίζει τη φιλόδοξη Εφές στον πρώτο ημιτελικό (την Παρασκευή στις 7 μ.μ.), ενώ τρεις ώρες αργότερα Μπαρτσελόνα και Αρμάνι θα βγουν στο παρκέ για τον 2ο ημιτελικό, με ό,τι καλύτερο διαθέτουν.

Το NoviBlog επιχειρεί μία πρώτη ανάγνωση των τεσσάρων μονομάχων.

Ανάλυση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Final Four της Euroleague 2020-21

 

Η «ομάδα του στρατού» (2η, ρεκόρ 24-10)… σκούπισε (3-0) στα πλέι-οφ την ελλιπή Φενέρμπαχτσε και προκρίθηκε για 20ή φορά σε Final-4! Μάλιστα, ο προπονητής της Δημήτρης Ιτούδης θα δώσει το παρών για 14η φορά στην κορυφαία ευρωπαϊκή συνάντηση.

Βασικό «όπλο» των Ρώσων η επίθεσή τους (84.4 π. κατά μέσο όρο), όμως το σημαντικότερο μυστικό για την ΤΣΣΚΑ κρύβεται στον τομέα των ριμπάουντ (μαζεύει 35.6 κατά μέσο όρο/12.7 επιθετικά!).

Επίσης, είναι 1η σε κερδισμένα φάουλ και ελεύθερες βολές. Καμία άλλη ομάδα δεν εκτελεί περισσότερες από 20.2 βολές ανά παιχνίδι (δεύτερη η Εφές με 18.1).

Εκεί που χάνει… πόντους η ομάδα του Ιτούδη είναι σε δίποντα (53.1%) και τρίποντα (38.2%), αριθμοί που τη φέρνουν στην 9η θέση της σχετικής λίστας.

Ανάλυση της Εφές στο Final Four της Euroleague 2020-21

 

Η Εφές (3η, 22-12) τα βρήκε σκούρα απέναντι στη… φανέλα της Ρεάλ, όμως έστω και με άγχος (πήρε τη σειρά 3-2) κατάφερε να τσεκάρει το εισιτήριο για την Κολωνία.

Κατά 95% είναι ίδια ομάδα με πέρυσι, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι η «χημεία» είναι ένα από τα μεγάλα συν της ομάδας του Εργκίν Αταμάν

Επίσης, οι Τούρκοι υποπίπτουν σε μόλις 11.26 λάθη ανά παιχνίδι, ενώ η επίθεσή τους «πετάει φωτιές» με 85.1 πόντους κατά μέσο όρο.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συνέπεια από την πλευρά της Εφές, η οποία πέρυσι ήταν η κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης σε πόντους και αριθμό λαθών.

Οξύμωρο το γεγονός ότι ο εκ των ηγετών των Τούρκων, ο Σέρβος πλέι μέικερ Βασίλιε Μίσιτς έχει κάνει 115 λάθη στη φετινή Ευρωλίγκα και αυτή είναι η 2η χειρότερη επίδοση από έναν παίκτη στη συγκεκριμένη κατηγορία, σε μία μόνο σεζόν!

Euroleague Live Score & Live Streaming*

Ανάλυση της Μπαρτσελόνα στο Final Four της Euroleague 2020-21

barca_novibetgr

Οι «μπλαουγκράνα» έκοψαν πρώτοι το νήμα στην κανονική περίοδο της Euroleague (24-10), με την όρεξή τους να έχει ανοίξει για τα καλά εν όψει του Final-4.

Το ρητό λέει: η επίθεση κερδίζει τα παιχνίδια, όμως η άμυνα τους τίτλους.

Αυτό θέλει να επιβεβαιώσει στην Κολωνία η Μπαρτσελόνα, η οποία έχει την καλύτερη άμυνα στη φετινή διοργάνωση (επιτρέπει μόλις 72.8 πόντους κατά μέσο όρο στους αντιπάλους της), ενώ τους υποχρεώνει να σουτάρουν με το «φτωχό» 43.7% εντός παιδιάς.

Με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον πάγκο τους, οι «μπλαουγκράνα» έκαναν βήμα μπροστά και σε δύο ακόμη κατηγορίες: κράτησαν στις 15.8 ασίστ ανά αγώνα τους αντιπάλους τους, ενώ τους επέτρεψαν 30.7 ριμπάουντ.

Και στους δύο συγκεκριμένους τομείς η Μπαρτσελόνα είναι η κορυφαία ομάδα της φετινής Euroleague.

Ανάλυση της Αρμάνι Μιλάνο στο Final Four της Euroleague 2020-21

 

Επιστροφή της Αρμάνι (4η, 21-13) σε Final-4 της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1992.

Πρώτο μέλημα του Ετορε Μεσίνα σ’ αυτά τα δύο χρόνια που κάθεται στον πάγκο της Αρμάνι, ήταν να μετατρέψει το Μιλάνο από… σκορποχώρι σε σοβαρό σύνολο.

Στόχος επετεύχθη, με την Αρμάνι να είναι η ομάδα με τα λιγότερα λάθη στη διοργάνωση (μόλις 11.0 ανά αγώνα). Αλλες 8 ομάδες την τελευταία δεκαετία τελείωσαν μια σεζόν με λιγότερα από 11 λάθη, όμως καμία από αυτές δεν είχε παίξει 39 παιχνίδια (τόσα έχει φέτος μέχρι τώρα στο ενεργητικό της η ομάδα του Μεσίνα).

Κομβικοί στο παιχνίδι των Ιταλών οι δύο μπαρουτοκαπνισμένοι πόιντ γκαρντ Σέρχι Ροντρίγκεθ (4,5 ασίστ ανά αγώνα) και Μάλκολμ Ντιλέινι (3,5 ασ.).

Αποδόσεις και Euroleague Προγνωστικά

euroleague_novibetgr

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: 3η θέση – ΑΠΟΔΟΣΗ: 2.70

Οι Ρώσοι θα βρουν απέναντί τους στον πρώτο ημιτελικό την «πεινασμένη» Εφές.

Είναι πιθανό να φανεί σ’ αυτή την μονομαχία η απουσία του βασικού σέντερ Νίκολα Μιλουτίνοφ (τραυματίας), ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την αναχώρηση για τις ΗΠΑ και τους Μπρούκλιν Νετς του ηγέτη (σε σκοράρισμα και ασίστ) Μάικ Τζέιμς.

ΕΦΕΣ: Νικήτρια διοργάνωσης – ΑΠΟΔΟΣΗ: 2.70

Η «βίαιη» διακοπή της περσινής σεζόν λόγω covid – 19 έκανε… έξαλλους τους Τούρκους, οι οποίοι η αλήθεια είναι ότι με την εικόνα που παρουσίαζαν μέχρι εκείνο το σημείο θεωρούνταν (δικαιολογημένα) το Νο 1 φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Ιδια ομάδα με πέρυσι και με τεράστιο κίνητρο να κατακτήσουν φέτος αυτό που – ίσως – τους στερήθηκε πριν λίγους μήνες.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: 2η θέση – ΑΠΟΔΟΣΗ: 3.00

Μόνο αμελητέος αντίπαλος δεν είναι η Αρμάνι, όμως η ομάδα του Σάρας γνωρίζει ότι τα… ακόμα πιο δύσκολα είναι μπροστά της (σ.σ. στον τελικό).

Στις δυνατότητες των «μπλαουγκράνα» να αποκλείσουν (έστω και δύσκολα) στον 2ο ημιτελικό το Μιλάνο, ωστόσο στον τελικό (αν προκριθούν) η αποστολή τους θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνη…

Προτάσεις για Ειδικά Στοιχήματα

MVP: Βασίλιε Μίσιτς – ΑΠΟΔΟΣΗ: 5.00

 

Ο 26χρονος Σέρβος πόιντ γκαρντ (1,96 μ.) είναι ίσως ο πιο επιδραστικός παίκτης της φετινής Εφές.

Με 16.3 πόντους και 4.8 ασίστ ανά παιχνίδι έχει πάρει την μπαγκέτα από τον Αταμάν και οδηγεί εκ του ασφαλούς τους Τούρκους σε Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ: Σέιν Λάρκιν – ΑΠΟΔΟΣΗ: 4.50

Ο 29χρονος Αμερικανός γκαρντ (15 πόντους μ.ό.) γνωρίζει πολύ καλά πως υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις από αυτόν στο F4 Euroleague. Ο ίδιος δεν κρύβεται ποτέ, ακόμα και στην κακή του μέρα…

Μέχρι τώρα έχει δικαιολογήσει σε μεγάλο βαθμό τα χρήματα που παίρνει (μαζί με τον Μίροτιτς οι πιο ακριβοπληρωμένοι), όμως ξέρει πως έχει μία… δουλειά να τελειώσει.

ΠΡΩΤΟΣ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Γιοχάνες Φόιγκτμαν – ΑΠΟΔΟΣΗ: 7.00

Από τη στιγμή που ο Νίκολα Μιλουτίνοφ τέθηκε νοκ άουτ λόγω τραυματισμού, οι αρμοδιότητες του Γερμανού πάουερ φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ στο παρκέ, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Ικανότατος ριμπάουντερ σε όλη του την καριέρα ο 29χρονος πλέον Φόιγκτμαν (5.0 την φετινή σεζόν στην Ευρωλίγκα) και με βασικό ρόλο στα σχέδια του Δημήτρη Ιτούδη.

calathes_novibetgr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΣΙΣΤ: Νικ Καλάθης – ΑΠΟΔΟΣΗ: 2.25

Ο 32χρονος πλέι μέικερ είναι ο… άνθρωπος του Σάρας εντός παρκέ. Δεν έχει το μυαλό του στο σκοράρισμα (7.8 π. μέσο όρο), αλλά στο πώς θα «φτιάξει» με πάσες τους συμπαίκτες του.

259 ασίστ έχει μοιράσει μέχρι τώρα ο Καλάθης στη σεζόν (6.6. μέσο όρο) και του δίνουμε τύχη για τις περισσότερες τελικές πάσες στο Final-4.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ: Σέιν Λάρκιν – ΑΠΟΔΟΣΗ: 2.50

Ο Αμερικανός έχει το ελεύθερο (πάντα φυσικά μέσα σε λογικό πλαίσιο) από τον κόουτς Αταμάν να παίρνει τις προσπάθειες που… επιθυμεί. Αρκετές από αυτές είναι έξω από τα 6,75 μ.

Αν ξεκινήσει «ζεστός», δύσκολα κάποιος μπορεί να τους βάλει stop…

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ