el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

H ιστορία της “εσχάτης των ποινών”: του πέναλτι!

Η Αγγλία θεωρείται ως η πατρίδα του ποδοσφαίρου και στο Νησί, ήταν που αποφάσισαν για πρώτη φορά να θέσουν σε εφαρμογή την εσχάτη των ποινών στο άθλημα, το πέναλτι. Το 1891 ήταν η πρώτη φορά που θεσμοθετήθηκε η εκτέλεση πέναλτι και από το 1902 ισχύει ό,τι και σήμερα, με τον παίκτη να εκτελεί από τα 11 βήματα.

Η ιδέα του πέναλτι ανήκε στον Ιρλανδό Γουίλιαμ ΜακΚραμ. Γόνος πλούσιος οικογένειας, είχε ως χόμπι την ενασχόλησή του με τα σπορ και στο ποδόσφαιρο αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στην Μίλφροντ. Τον Ιούνιο του 1890, σε συνάντηση που είχε ως μέλος της Ιρλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με την IFAB (ποδοσφαιρική αρχή που θεσπίζει τους κανόνες στο άθλημα και προηγήθηκε χρονικά της FIFA), πρότεινε την εφαρμογή του μέτρου.

Αυτό, προέβλεπε την εκτέλεση πέναλτι από τις 12 γιάρδες, σε περίπτωση χεριού ή ανατροπής αντιπάλου στη μικρή περιοχή. Οι αποκρούσεις από τους παίκτες με το χέρι, ήταν ουσιαστικά και η αιτία που θεσπίστηκε το μέτρο. Η αφορμή, δόθηκε σε μία αναμέτρηση μεταξύ της Στόουκ με τη Νόριτς στις 14 Φεβρουαρίου του 1891, όταν σε απευθείας εκτέλεση φάουλ, κάποιος παίκτης απομάκρυνε με το χέρι την μπάλα και ενώ κατευθυνόταν στα δίχτυα.

Στις 2 Ιουνίου του 1891, η πρόταση του ΜακΚραμ ψηφίστηκε από τις αρμόδιες αρχές των Βρετανικών γηπέδων και έτσι μπορούμε να θεωρήσουμε τον ίδιο, ως τον «πατέρα» των πέναλτι.

Η πρώτη ιδέα έπεσε το 1879

Δύο χρόνια πριν, η πρώτη ιδέα, ανήκε στον Τ. Μπανκς. Αυτή, ανέφερε πως εφόσον ο παίκτης υποπέσει σε χέρι και σε απόσταση μικρότερη ή ίση των 3 γιαρδών από το τέρμα, τότε να καταλογίζεται γκολ υπέρ της αντίπαλης ομάδας. Η επόμενη πρόταση αναφορικά με το πέναλτι ανήκε στους Τ. Καρνάλ και Τ. Κλέιτον, μέλη της Μπέρμιγχαμ και είναι παρόμοια.

Σύμφωνα λοιπόν με την εισήγησή τους, εφόσον η μπάλα είχε πορεία για γκολ και απομακρυνόταν με χέρι αντιπάλου, τότε να μετρούσε υπέρ της αντίπαλης ομάδας το γκολ. Το μέτρο αυτό μάλιστα εφαρμόστηκε μόλις για μία σεζόν, το 1882-83 και αποσύρθηκε. Εν τέλει, το πέναλτι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σαν εκτέλεση από το 1891, όπως αναφέρουμε παραπάνω και από το 1902, ισχύει ότι και σήμερα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, έπαιξε φυσικά η οριοθέτηση του αγωνιστικού χώρου (μικρή περιοχή, μεγάλη περιοχή, κέντρο) και βέβαια, υπήρξαν βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια. Ενδεικτικό, είναι πως το 1929 ψηφίστηκε το μέτρο να βρίσκονται όλοι οι άλλοι παίκτες πίσω από την μπάλα στις εκτελέσεις πέναλτι.

Νοκ-άουτ με πέναλτι από το 1970

Μέχρι και το 1969, προβλεπόταν επαναληπτικός στις διεθνείς διοργανώσεις σε περίπτωση ισοπαλίας, η ακόμα και η ανάδειξη νικητή μέσω νομίσματος. Η Ιταλία, στα ημιτελικά του Euro 1968 ήταν αυτή που επέλεξε σωστά στο… κορόνα-γράμματα και πήρε την πρόκριση στον τελικό, όπου κατέκτησε το τρόπαιο σε επαναληπτικό. Το 1970, ήταν η πρώτη φορά που θεσπίστηκε το μέτρο των εκτελέσεων πέναλτι για την ανάδειξη νικητή, όπου δεν προβλεπόταν επαναληπτικός.

Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1976, ήταν η πρώτη φορά που μία διεθνής διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων κρινόταν στη διαδικασία των πέναλτι. Αντιμέτωπες η Τσεχοσλοβακία με τη Γερμανία. Νικήτρια με 5-3 η πρώτη και εκεί είναι η πρώτη φορά που μάθαμε το όνομα αλλά και την εκτέλεση Πανένκα.

Ο Πανένκα, επιθετικός μέσος στα χρόνια που έπαιζε ποδόσφαιρο, εκτελούσε το τελευταίο πέναλτι για την Τσεχοσλοβακία τη στιγμή που το σκορ ήταν στο 4-3 και με γκολ, έδινε το τρόπαιο στην εθνική του ομάδα. Αφού πήρε με το σώμα του κλίση να εκτελέσει στη γωνία, «έσκαψε» την μπάλα στο κέντρο της εστίας, χαρίζοντας το Euro στην τότε Τσεχοσλοβακία. Ο Πανένκα χαρακτηρίστηκε ως «ποιητής» για το γκολ που σημείωσε εκείνη τη στιγμή από τον Τύπο και έμελε να μείνει για πάντα στην ιστορία του αθλήματος. Αυτή τη στιγμή, είναι πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τσεχίας, Μποέμιανς, ομάδα στην οποία άρχισε και την καριέρα του σαν ποδοσφαιριστής.  

Το χτύπημα αλά Πανένκα βρήκε πολλούς μιμητές στα χρόνια που ακολούθησαν.  Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς περιπτώσεις παικτών που έχουν σκοράρει με τον εν λόγω τρόπο, είναι οι: Ζινεντίν Ζιντάν, Αντρέα Πίρλο, Σέρχιο Ράμο, Φραντσέσκο Τότι, Λιονέλ Μέσι, Ρόμπιν Φαν Πέρσι και Εντέν Αζάρ. Ανεπιτυχής εκτελέσεις με αυτό τον τρόπο είχαν μεταξύ άλλων οι Αντόνιο Κασάνο, Αλεχάντρε Πάτο και Νεϊμάρ.

Τα… 28 βήματα του Πογκμπά

Η περίπτωση του Πανένκα, δεν είναι η μοναδική στην οποία ένας παίκτης προσπαθεί να βρει τον τρόπο να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα από το σημείο του πέναλτι. Ο Πολ Πογκμπά, είναι μία τέτοια περίπτωση, καθώς ο τρόπος που εκτέλεσε το πέναλτι στη φετινή αναμέτρηση της ομάδας του, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την Εβερτον για την Πρέμιερ Λιγκ, προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις.

Σχεδόν για 10 δευτερόλεπτα ο κεντρικός μέσος από τη Γαλλία έκανε επιτόπιο τρέξιμο και στην εκτέλεσή του έστειλε την μπάλα στο κέντρο της εστίας και ουσιαστικά πάνω στον τερματοφύλακα. Ο ίδιος σκόραρε στην επαναφορά της μπάλας, όπως σημείωσε όμως μετά το τέλος της αναμέτρησης ο προπονητής του, Ζοζέ Μουρίνιο:  «Μου άρεσε το γεγονός πως ήθελε να εκτελέσει το πέναλτι, αλλά θα πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή του».

Αυτή, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Πογκμπά εκτέλεσε πέναλτι έπειτα από πολλά επιτόπια βήματα και στο κέντρο της εστίας. Εχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν σε ματς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μάλιστα είχε τιμωρηθεί με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Φυσικά, τα επιτόπια βήματα μπορούν να θεωρηθούν ως χαρακτηριστικό του Πογκμπά, αφού το έχει κάνει τόσο με την εθνική του ομάδα, όσο και τη Γιουβέντους στην οποία αγωνιζόταν από το 2012 έως το 2016.

Ρονάλντο, ο Mr πέναλτι

Περισσότερα από 100 γκολ στην καριέρα του, ειδικότερα 105, έχει σημειώσει έως και σήμερα στην ποδοσφαιρική του καριέρα ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο νυν παίκτης της Γιουβέντους, σημείωσε το πρώτο του τέρμα από την «άσπρη βούλα» το Νοέμβριο του 2005 και αγωνιζόμενος για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το τελευταίο χρονικά, στις 27 Οκτωβρίου και την εκτός έδρας νίκη της Γιουβέντους επί της Εμπολι.

Τα 61 από τα συνολικά 105 γκολ του Ρονάλντο με πέναλτι έχουν σημειωθεί για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης και σε επίπεδο Πριμέρα Ντιβισιόν. Ο Πορτογάλος έγινε πρώτος σκόρερ στα γκολ από εκτελέσεις πέναλτι στο πρωτάθλημα Ισπανίας τον Ιανουάριο του 2018 και τα 2 τέρματα που σημείωσε στη νίκη με 4-1 επί της Βαλένθια.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ