el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Λίβερπουλ vs Μάντσεστερ Γ.: Θα σπάσει ο νόμος του Ανφιλντ;

Η μάχη του τίτλου στην Πρέμιερ έχει πάρει φωτιά και το πρώτο North-West Derby της σεζόν ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έρχεται πραγματικά την πιο κατάλληλη στιγμή, με τους «κόκκινους διαβόλους» να βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας και τους πρωταθλητές στη δεύτερη θέση με τρεις βαθμούς λιγότερους.

Η Γιουνάιτεντ κερδίζοντας με 1-0 την Μπέρνλι στο Τερφ Μουρ την Τρίτη, προσπέρασε τη Λίβερπουλ και φιγουράρει Ιανουάριο μήνα στην πρώτη θέση της Πρέμιερ για πρώτη φορά μετά από το 2013! Τότε ήταν ακόμη στον πάγκο της ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον και με πολυτιμότερο παίκτη τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι οι «κόκκινοι διάβολοι» κατακτούσαν το 20ό πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

Από την άλλη η Λίβερπουλ θέλει να ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία στο βαθμολογικό πίνακα κόβοντας τα φτερά της αιώνιας αντιπάλου, μία εβδομάδα πριν συναντηθεί ξανά με τους “μπέμπηδες”, αυτή τη φορά στο Ολντ Τράφορντ για τον τέταρτο γύρο του κυπέλλου.

Η Λίβερπουλ δεν έχει γνωρίσει καμία ήττα εντός έδρας σε επίπεδο πρωταθλήματος από τον Απρίλιο του 2017, ωστόσο τα ματς με τη Γιουνάιτεντ είναι πάντα ειδικών συνθηκών.

Αλλωστε η ομάδα του Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ έχει φέτος πάρει 22 βαθμούς σε οχτώ παιχνίδια εκτός έδρας στην Πρέμιερ. Ολα δείχνουν λοιπόν ότι θα έχουμε ένα πραγματικό ντέρμπι, μία πολύ μεγάλη μάχη ανάμεσα σε δύο διεκδικήτριες του πρωταθλήματος.

Ο νόμος του Ανφιλντ

Η Λίβερπουλ είτε με κόσμο, είτε χωρίς έχει μετατρέψει την έδρα της σε ένα απόρθητο κάστρο, όπου καμία ομάδα της Πρέμιερ δεν μπορεί να αλώσει εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Σε επίπεδο πρωταθλήματος η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ μετράει 55 νίκες και 12 ισοπαλίες στα τελευταία 67 παιχνίδια της εντός έδρας!

Στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις με τη Γιουνάιτεντ στο Ανφιλντ, η Λίβερπουλ είχε κερδίσει με 3-1 τον Δεκέμβριο του 2018, στο τελευταίο παιχνίδι του Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο των «μπέμπηδων» και με 2-0 τον Ιανουάριο του 2020.

Από την πλευρά της η Γιουνάιτεντ έχει να βγάλει διπλό στην έδρα της Λίβερπουλ από τον Ιανουάριο του 2016, δηλαδή εδώ και πέντε χρόνια. Μάλιστα στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της στο Ανφιλντ, οι «κόκκινοι διάβολοι» σημείωσαν μόλις ένα γκολ.

Η φόρμα της Γιουνάιτεντ

Credits: Imago Images

Στο νόμο του Ανφιλντ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει να αντιπαρατάξει την τρέχουσα φόρμα της. Η ομάδα του Σόλσκιερ στις τελευταίες 11 αγωνιστικές στην Πρέμιερ μετράει εννιά νίκες και δύο ισοπαλίες.

Συγκεκριμένα, η Γιουνάιτεντ είναι αήττητη από τις αρχές Νοεμβρίου και εκτός έδρας είχε απώλειες μόνο στο 2-2 με τη Λέστερ, στην Boxing Day. Είναι χαρακτηριστικό πως η Γιουνάιτεντ φέτος βολεύεται καλύτερα μακριά από το Ολντ Τράφορντ, αφού σε 14 παιχνίδια ως φιλοξενούμενη σε όλες τις διοργανώσεις έχει σημειώσει συνολικά 35 γκολ (2,5 γκολ ανά ματς)!

Το μεσοβδόμαδο 1-0 επί της Μπέρνλι, ήταν το πρώτο της φετινό ματς στο δρόμο για το πρωτάθλημα, όπου απέτυχε να σκοράρει τουλάχιστον δύο γκολ.

Αντίθετα, η Λίβερπουλ επηρεασμένη από τραυματισμούς και απουσίες δεν πραγματοποιεί μία άπταιστη σεζόν όπως η περσινή. Το σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ πανηγύρισε μόνο τέσσερις νίκες στις δέκα προηγούμενες αγωνιστικές και ειδικά στα τελευταία τρία ματς δεν μπόρεσε να κερδίσει ούτε τη Γουέστ Μπρομ (1-1), ούτε τη Νιούκαστλ (0-0), ούτε τη Σαουθάμπτον (0-1).

Για να βρούμε ξανά τρία σερί ματς πρωταθλήματος χωρίς νίκη της Λίβερπουλ, επί Κλοπ, πρέπει να πάμε πίσω τον Μάιο του 2018.

Καθάρισε το μυαλό της Λίβερπουλ

Το θετικό για τη Λίβερπουλ είναι πως δεν είχε εμβόλιμο αγώνα μέσα στην εβδομάδα. Τελευταία της υποχρέωση ήταν το ματς Κυπέλλου, στις 8/1, με την αποδεκατισμένη Αστον Βίλα στο Μπέρμιγχαμ, όπου κέρδισε με 4-1, επομένως οι «κόκκινοι» είχαν εννιά ημέρες για να ξεκουραστούν, να καθαρίσουν το μυαλό τους και να προετοιμαστούν με ηρεμία εν όψει της Γιουνάιτεντ.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Λίβερπουλ εδώ και μία πενταετία είναι μαθημένη να παίζει τέτοιου είδους αγώνες κορυφής, αφού βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο. Αντίθετα, η Γιουνάιτεντ δεν έχει ανάλογη εμπειρία τα τελευταία χρόνια και τώρα προσπαθεί να επανέλθει σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Μάτιπ το κλειδί στην 11άδα

Credits: Imago Images

Ακούγεται λιγάκι οξύμωρο να θεωρείται ο Μάτιπ ο παίκτης-κλειδί στο σχήμα του Κλοπ, ωστόσο με τους Φαν Ντάικ, Γκόμες τραυματίες, η Λίβερπουλ έχει ταλαιπωρηθεί σημαντικά φέτος στο κέντρο της άμυνας.

Αν λοιπόν ο Μάτιπ είναι 100% έτοιμος για το ντέρμπι της Κυριακής ο Κλοπ θα του δώσει σίγουρα φανέλα βασικού, γιατί ναι μεν οι Γουίλιαμς και Φίλιπς ήταν αξιοπρεπείς όποτε αγωνίστηκαν, ωστόσο δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος για ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι.

Επίσης, ο Κλοπ θέλει οπωσδήποτε να απελευθερώσει έναν από τους δύο χαφ (Χέντερσον, Φαμπίνιο), που επιστράτευσε σε ρόλο στόπερ στον αγώνα με τη Σαουθάμπτον, διότι τόσο ο Χέντερσον, όσο και ο Φαμπίνιο είναι πολύ πιο χρήσιμοι και επιδραστικοί όταν αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή. Ειδικά ο Χέντερσον με τα ηγετικά χαρακτηριστικά που διακατέχουν το παιχνίδι του.

Από εκεί και πέρα, οι επιλογές του Κλοπ είναι λίγο-πολύ γνωστές. Ο Αλισον στον άσο, Ρόμπερτσον και Αλεξάντερ-Αρνολντ στους μπακ. Ο Φαμπίνιο ξανά σε ρόλο στόπερ. Τιάγκο, Βαϊνάλντουμ στους χαφ και ως τρίτος ένας εκ των Τσάμπερλεϊν ή Μίλνερ, αν ο Χέντερσον χρειαστεί να καλύψει ξανά τη θέση του κεντρικού αμυντικού.

Με δεδομένο ότι ο Ντιόγο Ζότα είναι τραυματίας, η αγία τριάδα της επίθεσης με Σαλάχ, Φιρμίνο, Μανέ δεν θα σπάσει. Ερωτηματικό αποτελεί τέλος, η ετοιμότητα του Κεϊτά, ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει μία ποιοτική λύση πάγκου σε περίπτωση που ο Κλοπ χρειαστεί κάποιον παίκτη να αλλάξει τη ροή του αγώνα.

Το ερωτηματικό της Γιουνάιτεντ και ο Πογκμπά

Credits: Imago Images

Και στη Γιουνάιτεντ ένα από τα βασικά ερωτηματικά της 11αδας προκύπτει στους στόπερ. Ο Λίντελοφ προέρχεται από τραυματισμό και η παρουσία του κρίνεται αμφίβολη. Ο Μπαϊγί δεν τα πάει άσχημα φέτος και συγκριτικά με τον Σουηδό στόπερ είναι πιο ταχύς. Ωστόσο, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους φίλους της Γιουνάιτεντ, οι οποίοι θυμούνται ότι συνήθως στα μεγάλα ματς αποτελεί πηγή κινδύνων.

Ενα ακόμη θέμα που θα κληθεί να δώσει απάντηση ο Σόλσκιερ είναι η θέση του Πολ Πογκμπά. Ο Νορβηγός προπονητής έχει αρχίσει να παίρνει από τον Γάλλο σούπερ σταρ τις καλύτερες εμφανίσεις του με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ σε όλο αριστερού χαφ.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι πως ο Σόλσκιερ θα βάλει δύο «χαμάληδες» στη μεσαία γραμμή (ΜακΤόμινι, Φρεντ) για να θωρακίσει τα μετόπισθεν και θα προωθήσει τον Πογκμπά στην αριστερή πτέρυγα, σε ένα σύστημα 4-2-3-1.

Στον άσο ο Ντε Χέα παραμένει η πρώτη επιλογή. Ο Μαγκουάιρ στους στόπερ είναι ακλόνητος. Μπακ θα παίξουν οι Σο και Γουάν-Μπισάκα. Ο Ράσφορντ θα αγωνιστεί μάλλον ως δεξιός εξτρέμ, ο Φερνάντες ως δεκάρι και πιθανότατα στην κορυφή ο Μαρσιάλ, διότι ο Σόλσκιερ θα προσπαθήσει να χτυπήσει με την ταχύτητα του Γάλλου και όχι με τον εκτόπισμα του Καβάνι.

Ούτως ή άλλως, ο Ουρουγουανός στράικερ έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και ερχόμενος από τον πάγκο, όπου η Γιουνάιτεντ έχει κι άλλες ποιοτικές επιλογές μεσοεπιθετικά (Φαν ντε Μπέικ, Γκρίνγουντ).

Τα βαριά χαρτιά

Credits: Imago Images

Οι μεγάλοι παίκτες είναι για να κρίνουν τα μεγάλα ματς και προφανώς το βάρος θα πέσει στους απόλυτους πρωταγωνιστές.

Ο Σαλάχ φέτος είναι πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ με 13 γκολ, ενώ έχει συνεισφέρει και τρεις ασίστ. Επίσης, κομβικός για την επιθετική λειτουργία της Λίβερπουλ είναι ο Μανέ, που μετράει φέτος στο αγγλικό πρωτάθλημα έξι γκολ και τέσσερις ασίστ.

Αμφότεροι πάντως δεν έχουν την καλύτερη δυνατή παράδοση απέναντι στη Γιουνάιτεντ. Ο Αιγύπτιος σε πέντε ντέρμπι έχει σημειώσει ένα γκολ και ο Σενεγαλέζος σε εννιά, επίσης μόνο ένα.

Στον αντίποδα, η Γιουνάιτεντ εκ των πραγμάτων περιμένει μία δυνατή εμφάνιση από το δίδυμο Ράσφορντ-Φερνάντες. Οι δυο τους έχουν αγαστή συνεργασία από τότε, που πάτησε στο Μάντσεστερ ο Πορτογάλος άσος και αποτελούν τη βασική επιθετική απειλή των «κόκκινων διαβόλων».

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Φερνάντες είναι ο πρώτος σκόρερ της Γιουνάιτεντ φέτος με 11 γκολ και τρίτος του πρωταθλήματος, ενώ ο Ράσφορντ μετράει από την πλευρά του επτά τέρματα.

Αμφότεροι είναι εξαιρετικοί και στη δημιουργία, έχοντας μοιράσει έκαστος από επτά ασίστ την τρέχουσα σεζόν στην Πρέμιερ. Μάλιστα, ο Ράσφορντ έχει σχετικά καλή παράδοση κόντρα στη Λίβερπουλ αφού στα τελευταία τέσσερα North-West Derby σημείωσε τρία γκολ.

Head to Head

Στο παρελθόν οι δύο αντίπαλοι έχουν συναντηθεί 232 φορές από το 1894. Η Γιουνάιτεντ μετράει 88 νίκες, η Λίβερπουλ 77 και 67 ντέρμπι έληξαν ισόπαλα.

Στις δέκα πιο πρόσφατες αναμετρήσεις τους ήρθαν έξι ισοπαλίες. Απόλυτη ισορροπία στα τελευταία 20 μεταξύ τους ντέρμπι για το πρωτάθλημα στο Ανφιλντ, με οχτώ νίκες για καθεμία και τέσσερις συνολικά ισοπαλίες.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ