el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ολυμπιακός vs ΠΑΟΚ: Το ντέρμπι των αποδείξεων

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ την Τετάρτη (26/1, 19:30) στο μεγάλο ντέρμπι της 19ης αγωνιστικής της Super League 1. Διαβάστε την ανάλυση ενός αγώνα αποδείξεων και για τις δύο ομάδες.

Δύο εβδομάδες μετά το 1-1 της Τούμπας, που άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς, οι δύο ομάδες διασταυρώνουν εκ νέου τα ξίφη τους, αυτή τη φορά στο «Γ. Καραϊσκάκης». Οι «ερυθρόλευκοι» επιθυμούν να δώσουν συνέχεια στο αήττητό τους τη φετινή σεζόν, ενώ ο Δικέφαλος θα προσπαθήσει να δώσει νέο χρώμα στη μάχη του τίτλου.

Κυνηγάει το αήττητο ο Ολυμπιακός

olympiacos_novibetgrΟ Ολυμπιακός σε 19 παιχνίδια φέτος εντός συνόρων για πρωτάθλημα και κύπελλο μετράει 16 νίκες και τρεις ισοπαλίες. Οι μοναδικές απώλειες βαθμών, που έχει μέχρι στιγμής, είναι κόντρα σε ΠΑΣ Γιάννινα, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, όπου έφερε και στις τρεις περιπτώσεις ισοπαλία 1-1 εκτός έδρας.

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς οδεύει προς την κατάκτηση του τίτλου για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν και φαίνεται πως φέτος έχει βάλει και έναν δεύτερο στόχο, να το πετύχει αυτό αήττητη.

Υπενθυμίζεται ότι την περσινή αγωνιστική περίοδο ο Ολυμπιακός πλησίασε το αήττητο πρωτάθλημα, ωστόσο τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε των πλέι οφ ηττήθηκε με 1-0 από τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο και έτσι ολοκλήρωσε τη χρονιά με 28-7-1.

Ο Ολυμπιακός φέτος είναι αλάνθαστος εντός έδρας, καθώς σε εννιά ματς μετράει ισάριθμες νίκες με γκολ 25-2. Στα δύο ντέρμπι που έχει δώσει φέτος στο «Γ. Καραϊσκάκης», κέρδισε 3-0 την ΑΕΚ και 1-0 τον Παναθηναϊκό, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως έχει δεχθεί γκολ μόνο από την ΑΕΛ και τον Βόλο.

Σκέφτεται να παίξει με τρεις χαφ ο Μαρτίνς

martins_novibetgrΣτην Τούμπα, ο Πέδρο Μαρτίνς επέλεξε να ξεκινήσει μαζί στην 11άδα τους Φορτούνη και Βαλμπουενά, κάτι που τελικά στην πράξη δεν απέδωσε όπως θα περίμενε.

Ο Πορτογάλος τεχνικός ενδέχεται αυτήν τη φορά να γυρίσει σε ένα κλασικό 4-3-3 με τρεις κεντρικούς χαφ (Καμαρά, Εμβιλά, Μπουχαλάκη), προκειμένου να ελέγξει καλύτερα τη μεσαία γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι θα παίξει ένας εκ των Φορτούνη ή Βαλμπουενά στο ένα άκρο, αφού στο άλλο ο Μπρούμα, με το νικητήριο γκολ που πέτυχε στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο, δικαιωματικά θα κερδίσει φανέλα βασικού και απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Σα και Ελ Αραμπί είναι αναντικατάστατοι. Στην άμυνα ο Ρέαμπτσιουκ φαίνεται πως μονιμοποιείται ως βασική λύση στην αριστερή πτέρυγα. Στα δεξιά αναμένεται η επιστροφή του Ραφίνια αντί του Ανδρούτσου, ενώ στους στόπερ, δίπλα στον Σεμέδο, λογικά θα προτιμηθεί έναντι του Μπα ο Σισέ, που είχε ισοφαρίσει με κεφαλιά στην Τούμπα.

Ψάχνει ένα μεγάλο αποτέλεσμα σε ντέρμπι ο ΠΑΟΚ

paok_novibetgrΟ ΠΑΟΚ έρχεται από το ισόπαλο 2-2 με την ΑΕΚ στην Τούμπα σε ένα ματς όπου έδειξε χαρακτήρα, αφού κατάφερε να ισοφαρίσει δύο φορές.

Ο Δικέφαλος βρίσκεται πλέον στο -12 από την κορυφή και οι ελπίδες του για τον τίτλο είναι περιορισμένες, δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν είναι σύνηθες να ανατρέπονται τέτοιες διαφορές. Παρόλα αυτά, απομένουν ακόμη 18 αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί η σεζόν μαζί με τα πλέι οφ, συνεπώς βρισκόμαστε ακόμη στου δρόμου τα μισά.

Τη φετινή σεζόν ο ΠΑΟΚ σε πέντε ντέρμπι έχει πανηγυρίσει μόνο μία νίκη, επομένως είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία του κλαμπ να καταφέρει ένα μεγάλο αποτέλεσμα στο Φάληρο.

Μέχρι στιγμής ο Δικέφαλος του Βορρά, μετράει δύο ισοπαλίες με την ΑΕΚ, μία ισοπαλία με τον Ολυμπιακό, μία ήττα από τον Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και έχει κερδίσει μόνο τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα με 2-1.

Αγκάθι η έλλειψη αξιόπιστου αριστερού μπακ

tzolis_novibetgrΣε ό,τι αφορά στα πλάνα του Πάμπλο Γκαρσία, ο Ουρουγουανός τεχνικός έπαιξε με 4-2-3-1 απέναντι στην ΑΕΚ. Ωστόσο, στο «Γ. Καραϊσκάκης» πιθανότατα θα προτιμήσει μία πιο σφιχτή διάταξη, τύπου 4-3-3, αφήνοντας εκτός τον Ουάρντα και περνώντας τρίτο χαφ δίπλα στους Ελ Καντουρί, Σβαμπ τον Αουγκούστο.

Στα άκρα της επίθεσης, Τζόλης και Αντρίγια Ζίβκοβιτς έχουν το προβάδισμα, με τον Μουργκ και τον Ουάρντα να θεωρούνται τα αουτσάιντερ. Στην κορυφή, ο Κρμέντσικ θεωρείται πλέον ο βασικός φορ του Δικεφάλου, δεδομένου μάλιστα ότι για τον Σβιντέρσκι υπάρχει το έντονο ενδιαφέρον της Μπολόνια για την απόκτησή του. Επίσης, στον άσο τα πράγματα δείχνουν πλέον ξεκάθαρα με τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς να έχει ξανακερδίσει τη θέση από τον Πασχαλάκη.

Στο κέντρο της άμυνας υπάρχει ερωτηματικό για την κατάσταση του Κρέσπο, που τραυματίστηκε κόντρα στην ΑΕΚ. Αν ο πολύπειρος Ισπανός αμυντικός δεν προλάβει, τότε δίπλα στον Ινγκασον θα αγωνιστεί ο Βαρέλα.

Στα άκρα της άμυνας, ο Βιεϊρίνια, που ήταν ο κορυφαίος παίκτης του ΠΑΟΚ απέναντι στην ΑΕΚ, θεωρείται σίγουρος. Δεν είναι όμως σίγουρο αν θα αγωνιστεί δεξιός ή αριστερός μπακ.

Ο Γκαρσία επέλεξε κόντρα στην ΑΕΚ τον Περέιρα ως αριστερό μπακ, ωστόσο ο νεαρός Νορβηγός αντιμετώπισε πολλά προβλήματα απέναντι στον Λιβάι Γκαρσία και στην επανάληψη ο τεχνικός του ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να τον αντικαταστήσει με τον Ροντρίγκο. Με τον Ολυμπιακό λοιπόν, το πιθανότερο είναι πως ο Βιεϊρίνια θα παίξει αριστερός μπακ και ο Ροντρίγκο δεξιός.

Μοιρασμένη η πρόσφατη προϊστορία

Ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια είναι ευθέως ανταγωνιστικός του Ολυμπιακού μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης». Είναι χαρακτηριστικό πως από τη σεζόν 2009/10 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για το πρωτάθλημα 13 φορές με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό και η προϊστορία είναι μοιρασμένη: Εξι νίκες οι «ερυθρόλευκοι», πέντε ο Δικέφαλος του Βορρά και δύο ισοπαλίες.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως ο ΠΑΟΚ είναι αήττητος στις τρεις τελευταίες επισκέψεις του στην έδρα του Ολυμπιακού για τη Super League 1. Το 2018/19 κέρδισε 1-0 με το αυτογκόλ του Βούκοβιτς. Την περσινή σεζόν, στην κανονική διάρκεια πήρε ισοπαλία 1-1 (τα γκολ ο Βαλμπουενά με πέναλτι και ο Ινγκασον) και στα πλέι οφ επικράτησε 1-0 με γκολ του Μιχάι.

Κορυφαία σφυρίχτρα στο Φάληρο

brych_novibetgrΤον αγώνα του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ θα διευθύνει ο Φέλιξ Μπριχ, μία από τις κορυφαίες σφυρίχτρες των ευρωπαϊκών γηπέδων. Ο Γερμανός διαιτητής έχει παίξει στο παρελθόν δύο αγώνες του Ολυμπιακού στην Ευρώπη και ισάριθμους του ΠΑΟΚ.

Για τον Μπριχ είναι η τρίτη φορά που θα επισκεφτεί το «Γ. Καραϊσκάκης». Με αυτόν διαιτητή ο Ολυμπιακός είχε χάσει με 4-1 από την Παρί Σ.Ζ. στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2013/14 και με 2-0 από την Πόρτο την τρέχουσα σεζόν επίσης για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο ΠΑΟΚ συνάντησε δύο φορές τον Μπριχ σε παιχνίδια του με την Μπενφίκα, στην Τούμπα, για την προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Το 2018 όταν είχε ηττηθεί με 4-1 και είχε αποκλειστεί και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν είχε κερδίσει με 2-1 και είχε περάσει στα πλέι οφ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ