el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΠΑΟΚ vs Ολυμπιακός: Νέα αρχή ή πρόωρο τέλος;

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός συγκρούονται για πρώτη φορά φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Διαβάστε την ανάλυση του μεγάλου ντέρμπι.

Ο Δικέφαλος φιλοξενεί, την Τετάρτη, στην Τούμπα τους «ερυθρόλευκους» για την εξ αναβολής 6η αγωνιστική σε ένα ντέρμπι, που από τη μία μπορεί να δώσει νέο ενδιαφέρον στη μάχη του τίτλου εφόσον καταλήξει στους Θεσσαλονικείς, από την άλλη μπορεί να βάλει τέλος πρόωρα στη σεμνή τελετή αν το κερδίσουν οι Πειραιώτες.

Δέχεται γκολ πέντε σερί ματς ο ΠΑΟΚ

paok_novibetgrΟ ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο -10 από τον πρώτο Ολυμπιακό και προφανώς δεν έχει περιθώρια για άλλες απώλειες εφόσον θέλει να διεκδικήσει τον τίτλο. Από την ημέρα που ανέλαβε την ομάδα ο Πάμπλο Γκαρσία, ο ΠΑΟΚ έχει απολογισμό επτά νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες σε 10 αγώνες πρωταθλήματος.

Μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων πάντως, ο Δικέφαλος δεν έχει πραγματοποιήσει τις καλύτερες δυνατές εμφανίσεις. Ισοφάρισε σε 1-1 την ΑΕΛ στη Λάρισα με πέναλτι στις καθυστερήσεις, έχασε με 3-2 από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, παρότι προηγήθηκε 1-0 και 2-1, ενώ στο τελευταίο ματς με τον Βόλο στην Τούμπα, κινδύνευσε σοβαρά με το 0-2, πριν τελικά κάνει την ανατροπή και φτάσει στο 3-1.

Κοινός παρονομαστής των τελευταίων πέντε αγώνων του ΠΑΟΚ είναι ότι δέχθηκε σε όλους τουλάχιστον ένα γκολ.

Τα διλήμματα του Πάμπλο Γκαρσία

garcia_novibetgrΣτο παιχνίδι με τον Βόλο, ο Πάμπλο Γκαρσία έκανε ροτέισον προστατεύοντας ορισμένους παίκτες εν όψει Ολυμπιακού.

Βιεϊρίνια και Ελ Καντουρί, που επιστρατεύτηκαν από τον πάγκο κόντρα στους Θεσσαλούς, στο ντέρμπι αναμένονται βασικοί. Το πού θα παίξει πάντως ο Βιεϊρίνια εξαρτάται από την ετοιμότητα του Γιαννούλη.

Αν ο διεθνής αριστερός μπακ αγωνιστεί κανονικά, τότε ο Βιεϊρίνια θα καλύψει το δεξιό άκρο της άμυνας. Σε αντίθετη περίπτωση ο Πορτογάλος αρχηγός του ΠΑΟΚ θα αναπληρώσει το κενό του Γιαννούλη και δεξιά θα κινηθεί ο Ροντρίγκο όπως με το Βόλο.

Στους στόπερ βασικό σημείο αναφοράς είναι ο Ινγκασον και υπάρχει ερωτηματικό για τον παρτενέρ του, με τον Κρέσπο θεωρητικά να έχει περισσότερες πιθανότητες συγκριτικά με τους Βαρέλα και Μιχαηλίδη. Στον άσο, ο Πασχαλάκης παραμένει το φαβορί, παρότι στις τελευταίες αναμετρήσεις οι εμφανίσεις του δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές.

Ακόμη ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν ο Πάμπλο Γκαρσία επιλέξει να παίξει με τρεις καθαρόαιμους χαφ στον άξονα, δηλαδή τους Ελ Καντουρί, Αουγκούστο, Σβαμπ, ή θα αποφασίσει να αφήσει κάποιον εκτός για να βάλει έναν πιο δημιουργικό παίκτη σε ρόλο δεκαριού όπως ο Μουργκ ή ο Ουάρντα.

Θέτει υποψηφιότητα για βασικός ο Κρμέντσικ

krmencik_novibetgrΣτα άκρα της επίθεσης οι Ζίβκοβιτς και Τζόλης είναι σταθερά οι πρώτες επιλογές του Ουρουγουανού τεχνικού. Στην κορυφή, ο Σβιντέρσκι έπαιξε βασικός στα προηγούμενα ματς, όμως η απόκτηση του Κρμέντσικ έχει αυξήσει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό για τον Πολωνό στράικερ.

Ο Τσέχος άσος, που ήρθε δανεικός από την Κλαμπ Μπριζ, αγωνίστηκε 25 λεπτά ως αλλαγή με το Βόλο και άνοιξε λογαριασμό με τη φανέλα του ΠΑΟΚ διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

Ο 27χρονος επιθετικός έχει πολύ μεγαλύτερο εκτόπισμα συγκριτικά με τον Σβιντέρσκι, μπορεί να αποτελέσει καλύτερο στήριγμα για τους ταχείς μεσοεπιθετικούς που διαθέτει ο Δικέφαλος και διεκδικεί σοβαρά μία θέση στο αρχικό σχήμα του Πάμπλο Γκαρσία.

Χωρίς πίεση ο Ολυμπιακός

olympiacos_novibetgrΟ Ολυμπιακός από την πλευρά του είναι αήττητος φέτος σε 15 αγώνες πρωταθλήματος, έχοντας αφήσει βαθμούς μόνο στα Γιάννινα (1-1) και στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ (1-1).

Για την ακρίβεια, ο Ολυμπιακός είναι 17 σερί ματς πρωταθλήματος αήττητος (15-2-0) αν προσθέσουμε και τα δύο τελευταία παιχνίδια της περσινής περιόδου στα πλέι οφ. Πιο πρόσφατη ήττα του εντός συνόρων είναι από τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη με 1-0 στις 12 Ιουλίου.

Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στο +8 από τον δεύτερο Αρη, στο +10 από τον τρίτο ΠΑΟΚ και στο +11 από την τέταρτη ΑΕΚ. Με αυτά τα βαθμολογικά δεδομένα είναι λογικό να μην υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στην πλευρά του Ολυμπιακού, ο οποίος ακόμη και με ισοπαλία στη Θεσσαλονίκη θα διατηρήσει μακριά τον βασικό ανταγωνιστή του για τον τίτλο.

Από την άλλη όμως, ο Πέδρο Μαρτίνς γνωρίζει καλά πως με ένα διπλό στην Τούμπα, ο Ολυμπιακός θα αρχίσει ήδη από τον Γενάρη να κάνει χώρο στην τροπαιοθήκη του για το 46ο πρωτάθλημα της ιστορίας του, έστω κι αν εκκρεμούν ακόμη 20 αγωνιστικές μαζί με τα πλέι οφ.

Τα πλάνα του Μαρτίνς

martins_novibetgrΣε ό,τι αφορά στην 11άδα, συγκριτικά με τη νίκη στο Αγρίνιο επί του Παναιτωλικού, θα επιστρέψει στην εστία ο Σα αντί του Τζολάκη και στο κέντρο της άμυνας ο Σεμέδο. Ανοιχτό παραμένει ποιος θα παίξει δίπλα στον Σεμέδο, με τον Μπα αυτήν την περίοδο να έχει το πάνω χέρι έναντι του Σισέ.

Στα άκρα της άμυνας ο Ντρέγκερ έβγαλε ασίστ στο πρώτο γκολ του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό, ενώ ο νεοφερμένος Ρέαμπτσιουκ πραγματοποίησε θετική εμφάνιση όντας για πρώτη φορά βασικός. Ο Μαρτίνς πάντως αναμένεται να πάει στα σίγουρα με τους έμπειρους Ραφίνια και Χολέμπας, παρότι ο τελευταίος εμφάνισε συμπτώματα ίωσης.

Στη μεσαία γραμμή δεδομένη θεωρείται η παρουσία των Μ’Βιλά, Καμαρά. Αν ο Μαρτίνς προτιμήσει ένα πιο συντηρητικό σχηματισμό (4-3-3), μπορεί να προσθέσει στον άξονα ακόμη έναν χαφ, δηλαδή τον Μπουχαλάκη. Ειδάλλως θα πάει σε διάταξη 4-2-3-1 με ένα καθαρόαιμο δεκάρι και δύο εξτρέμ πίσω τον πρώτο σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

Μεσοεπιθετικά ο Πορτογάλος τεχνικός των «ερυθρόλευκων» διαθέτει πληθώρα επιλογών μετά και την επιστροφή του Βαλμπουενά, ο οποίος θέτει υποψηφιότητα για την αρχική 11άδα, μετά μάλιστα και την ασίστ που έβγαλε στο νικητήριο γκολ του Ολυμπιακού στο Αγρίνιο.

Μένει λοιπόν να φανεί αν ο Γάλλος θα παίξει μαζί με τον Φορτούνη, ή ο Μαρτίνς θα προτιμήσει έναν εκ των δύο για δεκάρι, βάζοντας στις πτέρυγες τους Μασούρα και Μπρούμα, με τον αστερίσκο βέβαια ότι ο Πορτογάλος θεωρείται αμφίβολος όπως και ο Χολέμπας λόγω ίωσης.

Οι αριθμοί των πρωταγωνιστών

elarabi_novibetgrΑπό την πλευρά του ΠΑΟΚ ο Σβιντέρσκι έστω και αθόρυβα προπορεύεται τόσο σε γκολ όσο και ασίστ. Ο Πολωνός σε 14 συμμετοχές στη φετινή Σούπερ Λιγκ έχει βρει δίχτυα επτά φορές και έχει μοιράσει πέντε ασίστ. Εχει δηλαδή συνολικά συμμετάσχει στα 12 από τα 26 γκολ του Δικεφάλου στο τρέχων πρωτάθλημα.

Τον Σβιντέρσκι ακολουθούν δύο παίκτες με συμμετοχή σε έξι γκολ. Ο Τζόλης, που έχει τρία τέρματα και ισάριθμες ασίστ και ο Σβαμπ, που έχει δύο γκολ και τέσσερις τελικές πάσες.

Τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής έχουν ο Ινγκασον (2 γκολ) με 1.170, ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς (2 γκολ) με 1.131 και ο Τζόλης με 1.012. Αυτοί οι τρεις είναι οι μοναδικοί παίκτες του ΠΑΟΚ που έχουν παίξει φέτος πάνω από 1.000 λεπτά στο πρωτάθλημα.

Καθοριστικοί για την ανάπτυξη του Δικεφάλου αναδεικνύονται ο Σβαμπ, ο οποίος έχει ολοκληρώσει φέτος 151 πάσες, τις περισσότερες σε ολόκληρη τη Σούπερ Λιγκ και ο Ζίβκοβιτς, ο οποίος έχει τα περισσότερα επιτυχημένα γεμίσματα (40/113) στην αντίπαλη περιοχή στο πρωτάθλημα.

Στον Ολυμπιακό ξεχωρίζει ασφαλώς η παρουσία του Ελ Αραμπί, ο οποίος έχει σκοράρει 14 από τα 42 γκολ της ομάδας του, ενώ έχει και μία ασίστ. Δεύτερος σκόρερ των πρωταθλητών Ελλάδος είναι ο Μασούρας με έξι γκολ και ακολουθούν με τέσσερα οι Φορτούνης και Χασάν.

Ο Φορτούνης από την πλευρά του είναι ο κορυφαίος πασέρ του πρωταθλήματος και του Ολυμπιακού με επτά ασίστ. Τον διεθνή Ελληνα μεσοεπιθετικό ακολουθούν ο Καμαρά με τέσσερις τελικές πάσες και οι Μασούρας, Βαλμπουενά, που έχουν από τρεις.

Σε ό,τι αφορά στα λεπτά συμμετοχής, ο Ολυμπιακός έχει έξι παίκτες (Σεμέδο, Καμαρά, Σα, Μ’Βιλά, Χολέμπας, Ελ Αραμπί), που έχουν ήδη ξεπεράσει τα 1.000, δείγμα της συνοχής και ομοιογένειας που έχει η ενδεκάδα του Πέδρο Μαρτίνς.

H προϊστορία

Την περσινή σεζόν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός συναντήθηκαν έξι φορές! Τέσσερις για το πρωτάθλημα και δύο για το κύπελλο. Σε αυτά τα ματς ο Ολυμπιακός σημείωσε τρεις νίκες, ο ΠΑΟΚ δύο, ενώ ένα ντέρμπι έληξε ισόπαλο.

Σε ό,τι αφορά στα παιχνίδια στην Τούμπα για το πρωτάθλημα, την τελευταία δεκαετία ο ΠΑΟΚ έχει τέσσερις νίκες, ο Ολυμπιακός πέντε, εκ των οποίων η μία άνευ αγώνος με 3-0, ενώ δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις έληξαν ισόπαλες.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ