el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σεβίλλη vs Μπέτις: Η La Liga επιστρέφει με το Gran Derbi

Με το μεγάλο τοπικό ντέρμπι Σεβίλλη – Μπέτις επιστρέφει στη δράση η La Liga, το βράδυ της Πέμπτης (11/6, 23:00). Αυτά είναι τα δεδομένα, μετά από παύση τριών μηνών.

Πρόκειται για την πιο παθιασμένη αντιπαλότητα του ισπανικού ποδοσφαίρου. Δεν είναι ένα απλό τοπικό ντέρμπι. Είναι το ‘Gran Derbi’. Το Σεβίλλη – Μπέτις, στο άδειο από φιλάθλους «Σάντσεθ Πιθχουάν», είναι το πρώτο ματς της Πριμέρα Ντιβισιόν, μετά το Εϊμπαρ – Ρεάλ Μαδρίτης 1-2, στις 10 Μαρτίου.

Το ισπανικό είναι το δεύτερο μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα κάνει restart, μετά την Μπουντεσλίγκα, που επανήλθε στη δράση στα μέσα Μαΐου. Θα ακολουθήσουν η Πρέμιερ Λιγκ (17/6) και η Σέριε Α (20/6).

«Η Σεβίλλη είναι η πιο ποδοσφαιρική πόλη της Ισπανίας», σύμφωνα με τον Χοσέ Κάστρο, πρόεδρο της Σεβίλλης. Η πόλη των 700 χιλιάδων κατοίκων χωρίζεται στα δύο τις ημέρες του ντέρμπι – οι δύο ομάδες διαθέτουν η καθεμία σχεδόν 100.000 εγγεγραμμένα μέλη.

ΕIναι μια τρEλα. Τα πAντα παραλYουν γι’ αυτO το ματς. Σε αυτH την πOλη Eχουμε τη ΜεγAλη ΕβδομAδα, το ντEρμπι και τIποτε Aλλο –

οπαδOς της ΜπEτις

Ο Χαβιέρ Τέμπας, πρόεδρος της Λίγκας, τόνισε ότι αυτό το ματς θα αποτελέσει φόρο τιμής για τον θάνατο σχεδόν 28 χιλιάδων ανθρώπων στην Ισπανία, από τον φονικό κορονοϊό. Και συμπλήρωσε πως «θα είναι το ντέρμπι που θα παρακολουθήσουν περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ, σε παγκόσμιο επίπεδο».

Το 43.000 θέσεων «Σάντσεθ Πιθχουάν» θα παραμείνει σιωπηλό, στο δεύτερο κεκλεισμένων των θυρών ντέρμπι της ιστορίας.

Η πρώτη φορά ήταν για… 33 λεπτά, το 2007: για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, ένα μπουκάλι είχε εκτοξευθεί από την κερκίδα στο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» της Μπέτις και είχε… ξαπλώσει τον Χουάντε Ράμος, τεχνικό της Σεβίλλης. Το ματς διακόπηκε και συνεχίστηκε στο ουδέτερο «Κολισέουμ» της Χετάφε, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, με τη Σεβίλλη να επικρατεί με 1-0.

Οι αριθμοί του ντέρμπι

  • Πρόκειται για το 98ο ντέρμπι της ιστορίας, σε επίπεδο πρωταθλήματος, με τη Σεβίλλη να έχει προβάδισμα στις νίκες (45-30). Η ισοπαλία είναι το αποτέλεσμα που έχει εμφανιστεί τις λιγότερες φορές (22) – τελευταία φορά, με γηπεδούχο τη Σεβίλλη, σημειώθηκε στις 18/10/2003.
  • Στην έδρα της Σεβίλλης έχουν παίξει 48 φορές: 30 νίκες για τη γηπεδούχο, 6 ισοπαλίες και 12 για τη φιλοξενούμενη. Η Σεβίλλη έχει βρει δίχτυα στα 44 από τα 48 αυτά παιχνίδια (τελευταία φορά που απέτυχε, ήταν στις 21/12/1996).
  • Σε περίπτωση που επικρατήσει η Σεβίλλη, θα έχει ισοφαρίσει το καλύτερο σερί νικών της επί της Μπέτις, τα τελευταία 29 χρόνια (τρεις, μεταξύ Απριλίου 2016-Φεβρουαρίου 2017).
  • Η Μπέτις έχει πάρει μόνο τα 2 από τα 13 τελευταία ντέρμπι (3 ισοπαλίες, 8 ήττες). Το ένα εξ’ αυτών ήταν στις 6/1/2018 με σκορ 5-3: είναι τα περισσότερα γκολ που έχει βάλει ποτέ στην έδρα της παραδοσιακής της αντιπάλου.
  • Είναι η πρώτη φορά που ένα Σεβίλλη – Μπέτις για το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί ημέρα Πέμπτη. Για το Κύπελλο και το Γιουρόπα Λιγκ (2014) έχουν αναμετρηθεί 5 φορές ημέρα Πέμπτη μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο: τρεις νίκες η Σεβίλλη, μία η Μπέτις και μία ισοπαλία.

Η πορεία και οι στόχοι των δύο ομάδων

Στην 3η θέση βρίσκεται η Σεβίλλη, στο -11 από την κορυφή (Μπαρτσελόνα), με την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ να αποτελεί βασικό της στόχο. Η μάχη προβλέπεται σκληρή μέχρι τέλους: Σεβίλλη 47, Σοσιεδάδ 46, Χετάφε 46, Ατλέτικο 45, Βαλένθια 42, πέντε ομάδες δηλαδή διεκδικούν δύο θέσεις, πίσω από το δίπολο Μπάρτσα-Ρεάλ.

Η Μπέτις είναι 12η, στο -9 από την τελευταία ευρωπαϊκή θέση και στο +8 από τη 18η Μαγιόρκα, που αυτή τη στιγμή υποβιβάζεται. Συνεπώς, δύσκολα θα αποκτήσει βαθμολογικό κίνητρο, στις 11 αγωνιστικές που απομένουν.

Αγωνιστικά Νέα & Πιθανές Ενδεκάδες

Για τη Σεβίλλη είναι τιμωρημένος ο Σέρβος αμυντικός χαφ Νεμάνια Γκουντέλι, μία συνήθως εναλλακτική επιλογή για τον τεχνικό Χουλέν Λοπετέγι. Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του σημαντικού εξτρέμ και πρώτου της σκόρερ (10 γκολ) Λούκας Οκάμπος.

Ο μέσος Χάβι Γκαρθία και ο επιθετικός Χουάνμι, που πάντως έχουν συνεισφέρει ελάχιστα φέτος, είναι οι δύο παίκτες που δεν μπορεί να υπολογίζει ο Ρούμπι, τεχνικός της Μπέτις.

Σεβίλλη (4-3-3): Βάτσλικ – Νάβας, Ντιέγκο Κάρλος, Κουντέ, Ρεγκιλόν – Μπανέγα (Ολιβερ), Φερνάντο, Ζορντάν – Σούσο, Ντε Γιονγκ (Εν-Νεσιρί), Οκάμπος (Εν-Νεσιρί).

Μπέτις (4-3-3): Ζοέλ – Εμερσον, Σίντνεϊ (Μαντί), Μπάρτρα, Αλεξ Μορένο – Κανάλες, Εντγκαρ, Γκουαρδάδο – Χοακίν, Λορέν (Ιγκλέσιας), Φεκίρ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ