el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ρολάν Γκαρός 2019: Τα φαβορί, ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη

Ο Ναδάλ ήταν μόλις 19 χρονών το 2005 όταν στην πρώτη του προσπάθεια κατέκτησε το πρώτο του Γκραν Σλαμ στο Παρίσι. Έκτοτε κέρδισε άλλες 11 φορές το ίδιο τουρνουά, έχασε μόνο δύο από τα 88 ματς που έδωσε στη γαλλική πρωτεύουσα και μετράει συνολικά 58 τίτλους στο χώμα.

Εάν ο 32χρονος Ισπανός κατακτήσει και φέτος το Ρολάν Γκαρός θα γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του τένις με 12 τίτλους στο ίδιο Γκραν Σλαμ. Προς το παρόν μοιράζεται το ρεκόρ με την Μάργκαρετ Κορτ, που κέρδισε 11 φορές το Αυστραλιανό Οπεν από το 1960 μέχρι το 1973.

Η φετινή σεζόν για το Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης ξεκίνησε με τον χαμένο τελικό στο Αυστραλιανό Οπεν με 3-0 σετ κόντρα στον Τζόκοβιτς. Περνώντας στο χώμα γνώρισε τρεις αποκλεισμούς σε ημιτελικά, στο Μόντε Κάρλο από τον Φονίνι, στη Βαρκελώνη από τον Τιμ και στη Μαδρίτη από τον Τσιτσιπά, ωστόσο στο τελευταίο χωμάτινο τουρνουά πριν το Ρολάν Γκαρός ανέβασε κατακόρυφα στροφές και κέρδισε το 1000άρι της Ρώμης επικρατώντας στον τελικό του Τζόκοβιτς με 2-1 σετ (6-0, 4-6, 6-1).

Στην ιταλική πρωτεύουσα ήταν ο γνωστός ανίκητος στο χώμα Ράφα, δεν άφηνε καμία μπάλα να πάει χαμένη, έβγαζε απίστευτα forehand on the run, στα πρώτα τρία παιχνίδια του με Σαρντί, Μπασιλασβίλι, Βερντάσκο έχασε μόλις έξι games, στον ημιτελικό απέκλεισε τον Τσιτσιπά (6-3, 6-4) και στον τελικό για πρώτη φορά στην καριέρα του πήρε σετ από τον Τζόκοβιτς με 6-0!

Η μεγαλύτερη πρόκληση του Τζόκοβιτς

Ο Νόλε θεωρείται το βασικό αντίπαλο δέος του Ναδάλ και πάει στο Παρίσι έχοντας κερδίσει το 1000άρι της Μαδρίτης στις αρχές Μαΐου.

Πέρυσι μπήκε στο τουρνουά ως Νο. 22 προερχόμενος από προβλήματα τραυματισμών και αποκλείστηκε στα προημιτελικά. Φέτος, όμως, επιστρέφει ως το αδιαμφισβήτητο Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης καθώς μετά το Γαλλικό Όπεν του 2018 κέρδισε τα επόμενα τρία Γκραν Σλαμ σε Γουίμπλεντον (2018), Αμερική (2018) και Αυστραλία (2019).

Image result for Τζόκοβιτς


Ο 32χρονος Σέρβος έχει κατακτήσει μία φορά το Ρολάν Γκαρός, το 2016, τη χρονιά δηλαδή που ο Ράφα αποσύρθηκε στον τρίτο γύρο λόγω τραυματισμού. Για τον Νόλε δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του από το να φτάσει για δεύτερη φορά στην κατάκτηση του Γαλλικού Όπεν κερδίζοντας αυτή τη φορά στον τελικό όχι τον Μάρεϊ αλλά τον ανίκητο στο χώμα Ναδάλ.

Ρότζερ Φέντερερ: Η επιστροφή του κορυφαίου

Ξεχωριστή αίγλη στο τουρνουά προσφέρει η επιστροφή του Ρότζερ Φέντερερ για πρώτη φορά μετά το 2015.

Ο Ελβετός σούπερ σταρ τα τελευταία χρόνια επέλεγε να μην κατεβαίνει στα χωμάτινα τουρνουά για να μην επιβαρύνει το σώμα του. Φέτος, όμως, αποφάσισε να δώσει το «παρών» και στις πορτοκαλί επιφάνειες.

Image result for Ρότζερ Φέντερερ


Η εμφάνισή του στη Μαδρίτη ήταν η πρώτη ύστερα από τρία χρόνια στο χώμα. Κέρδισε κατά σειρά τους Γκασκέ, Μονφίς, ωστόσο στα προημιτελικά σταμάτησε πάνω στον Τιμ. Στα προημιτελικά έφτασε και στη Ρώμη παίζοντας εξαιρετικά στους «16» απέναντι στον Τσόριτς (Νο. 15), εντούτοις στο παιχνίδι των «8» με τον Τσιτσιπά δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού.

Το Νο. 3 της παγκόσμιας κατάταξης ήταν φέτος ο πρώτος παίκτης που κερδίζει δύο τίτλους (Μαϊάμι, Ντουμπάι), αμφότεροι ωστόσο σε σκληρές επιφάνειες.

Στο παρελθόν έχει κατακτήσει μία φορά το Ρολάν Γκαρός (2009), μετράει άλλους τέσσερις τελικούς στο Γαλλικό Όπεν, απαριθμεί τους περισσότερους τίτλους Γκραν Σλαμ (20) στην ιστορία του τένις, παρόλα αυτά αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό το κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί σωματικά στο πιο απαιτητικό τουρνουά του τουρ διανύοντας το 37ο έτος της ηλικίας του.

Έτοιμος να εκπλήξει ξανά τους πάντες ο Τσιτσιπάς

Στο κορυφαίο επίπεδο ανήκει πλέον και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος μέσα σε 12 μήνες από το Νο. 40 εκτοξεύτηκε στο Νο. 6 και το τένις που παίζει προμηνύει ότι τα επόμενα χρόνια θα πατήσει και την κορυφή. Είναι μόλις 20 ετών κι έχει ήδη προλάβει να κερδίσει έστω από μία φορά το big three (Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Φέντερερ).

Ο Τσιτσιπάς παίζει ασταμάτητα από την αρχή της σεζόν σε μονό και διπλό, βελτιώνει διαρκώς τη φυσική του κατάσταση και παρότι το στιλ του μαρτυράει παίκτη σκληρής επιφάνειας, δείχνει πως μπορεί να σταθεί σε εξαιρετικό επίπεδο και στο χώμα.

Image result for Τσιτσιπάς


Το πρώτο χαϊλάιτ του 2019 ήταν ασφαλώς η πορεία του ως τον ημιτελικό του Αυστραλιανού Όπεν, όπου στους «16» επικράτησε με 3-1 του Φέντερερ, σε ένα ματς που είχε τρία tie breaks. Ακολούθησε η κατάκτηση του τροπαίου στο 250άρι της Μασσαλίας απέναντι στον Κουκούσκιν (Νο. 50), ο τελικός στο Ντουμπάι, όπου ο Φέντερερ πήρε τη ρεβάνς και εν συνεχεία μία αναμενόμενη κάμψη με αποκλεισμούς στους «16» ή νωρίτερα σε Ίντιαν Γουέλς, Μαϊάμι, Μόντε Κάρλο και Βαρκελώνη.

Ο Στέφανος φόρτσαρε ξανά στο 250άρι του Εστορίλ φτάνοντας με άνεση στην κατάκτησή του. Έπαιξε σπουδαίο τένις στη Μαδρίτη, εκμεταλλεύτηκε ότι εκεί το χώμα ήταν πιο γρήγορο και πέτυχε ίσως τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του στον ημιτελικό κερδίζοντας 2-1 (6-4, 2-6, 6-3) τον Ναδάλ.

Αντίθετα, στη Ρώμη η επιφάνεια δεν τον βόλεψε, έσβηνε περισσότερο τις μπάλες όταν προσπαθούσε να ανοίξει το γήπεδο και ο Ράφα πήρε το αίμα του πίσω για την ήττα στην Ισπανία επικρατώντας καθαρά με 6-3, 6-4 στον ημιτελικό. Παρόλα αυτά, κατάφερε στην πορεία του ως τους «4» να αποκλείσει στους «16» τον Φονίνι (Νο. 12) διατηρώντας την ψυχραιμία του στην… ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα που δημιούργησε το ιταλικό κοινό για τον αγαπημένο του Φάμπιο.

Ο Τσιτσιπάς κληρώθηκε στον πρώτο γύρο με τον Γερμανό Μάρτερερ (Νο. 110) και αν προκριθεί θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο είτε τον Ινδό Γκουνεσβαράν (Νο. 92), είτε τον Βολιβιανό Ντέλιεν (Νο. 86). Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, το πρώτο υψηλό εμπόδιο για τον Στέφανο θα έρθει στον τρίτο γύρο απέναντι στον Αμερικανό Τιάφο (Νο. 32).

Ο διάδοχος και τα αουτσάιντερ

Διάδοχος του Ναδάλ στο χώμα θεωρείται ο 25χρονος Ντόμινικ Τιμ. Ο Αυστριακός τενίστας έφτασε πέρυσι ως τον τελικό του Ρολάν Γκαρός χάνοντας εκεί από τον Ράφα, όμως φέτος κέρδισε τον Ισπανό για τέταρτη διαδοχική χρονιά στη Βαρκελώνη.

Image result for Ντόμινικ Τιμ


Το Νο. 4 της παγκόσμιας κατάταξης πέραν από την κατάκτηση του τουρνουά στη Βαρκελώνη έχει να επιδείξει φέτος έναν τελικό στο Ίντιαν Γουέλς και έναν ημιτελικό στη Μαδρίτη, όπου λύγισε απέναντι στον Τζόκοβιτς.

Ο Αλεξάντερ Τσβέρεφ είναι από τους πιο υποσχόμενους τενίστες στο παγκόσμιο τουρ και μαζί με τους Τιμ και Τσιτσιπά αποτελούν τη νέα γενιά αστέρων. Ο 22χρονος Γερμανός πάντως δεν διανύει φέτος την καλύτερή του χρονιά έχοντας μόνο έναν τελικό στο 500άρι του Ακαπούλκο. Ειδικά στο χώμα οι εμφανίσεις του ήταν ανησυχητικές φτάνοντας μόνο στη Μαδρίτη σχετικά βαθιά στο ταμπλό, όπου ηττήθηκε 2-1 σετ από τον Τσιτσιπά στους «8».

Εξίσου ντεφορμέ είναι τόσο ο Κέι Νισικόρι (Νο. 7) όσο και ο Σταν Βάβρινκα (Νο. 27), εντούτοις κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την εμπειρία τους.

Αντίθετα, σε καλύτερο μομέντουμ φαίνεται πως βρίσκεται ο Φάμπιο Φονίνι (Νο. 11), έστω κι αν αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού στη γάμπα. Ο Ιταλός παρά το ράθυμο αγωνιστικό του στιλ, κέρδισε στις 31 Απριλίου τον πρώτο τίτλο Μάστερς στην καριέρα του, στο Μόντε Κάρλο, επικρατώντας μάλιστα στον ημιτελικό του Ναδάλ.

Για τον Ντελ Πότρο (Νο. 9) όλοι γνωρίζουν πως η ποιότητά του είναι εφάμιλλη των κορυφαίων, ωστόσο το εύθραυστο κορμί του εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη.

Μία κατηγορία μόνος του είναι ο Νικ Κύργιος (Νο. 36). Αστείρευτο ταλέντο αλλά και ατίθασος χαρακτήρας. Με βάση την ποιότητά του θα έπρεπε να βρίσκεται πολύ ψηλότερα στο πάγκόσμιο ράνκινγκ, όμως συχνά πυκνά γίνεται viral όχι για τα απίστευτα trick shots, που βγάζει, αλλά για αρνητικό λόγο όπως στο πρόσφατο τουρνουά της Ρώμης, όπου έσπασε τη ρακέτα του, κλώτσησε ένα μπουκάλι νερό και πέταξε μία καρέκλα μέσα στο κορτ πριν εγκαταλείψει το ματς με τον Νορβηγό Ρουντ.

Image result for Νικ Κύργιος


Τέλος, ας έχουμε υπόψιν μας τον 18χρονο Φελίξ Οζέρ-Αγιασίμ (Νο. 28) και τον 22χρονο Κρίστιαν Γκαρίν (Νο. 37).

Ο Καναδός Αγιασίμ μπαίνει για πρώτη φορά σε Γκραν Σλαμ ως seeded παίκτης. Έφτασε φέτος στον τελικό του Ρίο (χώμα), στον ημιτελικό του Μαϊάμι και από τα πρώτα του βήματα δείχνει πως έχει την προοπτική να σκαρφαλώσει πολύ σύντομα στην πρώτη δεκάδα. Λόγω ηλικίας και έλλειψης παραστάσεων θα είναι δύσκολο να κάνει κάποια υπέρβαση φέτος στο Παρίσι, όμως συγκαταλέγεται σίγουρα στους πιο ενδιαφέροντες ανερχόμενους παίκτες του τουρ.

Από την άλλη ο Χιλιανός Γκαρίν με ρεκόρ φέτος 18-5 στο χώμα είναι κομμένος και ραμμένος για αργές επιφάνειες και ματς μεγάλης διάρκειας καθώς βασίζεται στην άριστη φυσική του κατάσταση.

Ρευστό το γυναικείο ταμπλό

Τα πράγματα στο γυναικείο ταμπλό είναι πολύ πιο ρευστά συγκριτικά με τους άνδρες όπου υπάρχουν οι Ράφα και Νόλε. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη διετία τα οχτώ μεγάλα τουρνουά Γκραν Σλαμ κατέληξαν σε οχτώ διαφορετικές αθλήτριες και στο ίδιο διάστημα επτά τενίστριες βρέθηκαν στο Νο. 1.

Η νικήτρια του 2017 στο Παρίσι, Γελένα Οσταπένκο δεν είναι καν seeded φέτος, η νικήτρια του 2016, Γκαρμπίνε Μουγκουρούθα βρίσκεται μόλις στο Νο. 19 του παγκόσμιου ράνκινγκ, ενώ η Σερένα Γουίλιαμς, που κατέκτησε για τρίτη και τελευταία φορά το Ρολάν Γκαρός το 2015, έχει την τρέχουσα σεζόν ελάχιστα ματς στα πόδια της. Η Αμερικανίδα είναι χωρίς τίτλο από τις αρχές του 2017, καθώς τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους γέννησε την κόρη της. Φέτος έχει ρεκόρ 7-2 με τις τέσσερις νίκες της να έρχονται στην Αυστραλία τον περασμένο Ιανουάριο.

Image result for Γελένα Οσταπένκο


Η Ναόμι Οσάκα (No. 1) κατεβαίνει στο τουρνουά έχοντας κερδίσει τα δύο τελευταία Γκραν Σλαμ, το US Όπεν του 2018 και το φετινό Αυστραλιανό, ωστόσο στις δύο προηγούμενες συμμετοχές της στο Παρίσι σταμάτησε στον τρίτο γύρο.

Image result for Ναόμι Οσάκα


Η Σιμόνα Χάλεπ (Νο. 3) θα επιδιώξει να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πέρυσι. Η Πέτρα Κβίτοβα (Νο. 6) διαθέτει εκπληκτικά σωματικά προσόντα, οι επιστροφές της πολλές φορές μοιάζουν με… οβίδες, ωστόσο το χώμα δεν είναι η αγαπημένη της επιφάνεια. Η Τσέχα ήταν η πρώτη γυναίκα φέτος που πήρε δύο τίτλους, όμως στο Γαλλικό Όπεν μετά τον ημιτελικό του 2012 έχει προχωρήσει μόνο μία φορά ως τους «16».

Σαφώς πιο άνετα νιώθουν σε αργές επιφάνειες η Κίκι Μπέρτενς (Νο. 4) και η Καρολίνα Πλίσκοβα (Νο. 2). Αμφότερες άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις στο χώμα πριν το Παρίσι με την Ολλανδή να παίρνει το τουρνουά της Μαδρίτης και την Τσέχα αυτό της Ρώμης.

Στην καλύτερή της φόρμα η Σάκκαρη

Σε εξαιρετική φόρμα βρίσκεται και η Μαρία Σάκκαρη, που έχει κάνει άλματα προόδου στην παγκόσμια κατάταξη ανεβαίνοντας στο Νο. 29. Η 23χρονη Ελληνίδα μέσα στο 2019 πανηγύρισε τον πρώτο της WTP τίτλο στο Ραμπάτ του Μαρόκου κερδίζοντας στον τελικό τη Βρετανή Τζοάνα Κόντα με 2-1 σετ.

Image result for Σάκκαρη


Εντυπωσιακή ήταν και στη Ρώμη, όπου έδωσε δύο προκριματικούς για να μπει στο κυρίως ταμπλό, πέτυχε συνολικά έξι νίκες, μεταξύ αυτών και κόντρα στην Κβίτοβα, για να φτάσει ως τα ημιτελικά, όπου έχασε από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια, Πλίσκοβα.

Το αρνητικό για την Σάκκαρη είναι ότι την περιμένει δύσβατο μονοπάτι στο Ρολάν Γκαρός, καθώς αν περάσει τους δύο πρώτους γύρους, κάτι που είναι μέσα στις δυνατότητές της, ενδέχεται στον τρίτο να συναντήσει τη Νο. 1 του κόσμου Οσάκα ή κάποια από τις Οσταπένκο ή Αζαρένκα.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ