el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Λίβερπουλ vs Μπαρτσελόνα: Με το ένα πόδι στον τελικό οι Καταλανοί

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, στα δύο επόμενα ματς η Λίβερπουλ παίζει όλη τη χρονιά. Αρχικά θα υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ ζητώντας την ανατροπή του 3-0 του αγώνα του «Καμπ Νόου» και την Κυριακή (12/5) θα φιλοξενήσει τη Γουλβς, ευελπιστώντας να είναι και αυτή που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ.

Το Σάββατο έκανε το καθήκον της στο Νιουκάστλ, επικράτησε έστω και αγχωτικά με 3-2 και πλέον όλα θα κριθούν στο φινάλε. Η νίκη επί της ομάδας του Ράφα Μπενίτεθ της έδωσε και την απαραίτητη ψυχολογική τόνωση εν όψει του επαναληπτικού με τους Καταλανούς. Σύμμαχος στην προσπάθεια για τη μεγάλη ανατροπή που καλείται να κάνει, είναι η παράδοση.

Η Λίβερπουλ δεν έχει ηττηθεί ποτέ στο γήπεδό της, το ιστορικό «Ανφιλντ», σε ημιτελική φάση στο κορυφαίο επίπεδο, μετρώντας 8 νίκες και 2 ισοπαλίες σε 10 αναμετρήσεις. Η τελευταία εντός έδρας ήττα της δε, στην Ευρώπη, σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2014 (0-3 από τη Ρεάλ Μαδρίτης). Έκτοτε, οι «κόκκινοι» έχουν 15 νίκες και 6 ισοπαλίες στην έδρα τους.

Πάντως, απέναντι σε ομάδες από την Ισπανία η Λίβερπουλ δυσκολεύεται, καθώς η τελευταία νίκη της σημειώθηκε την περίοδο 2015-16 κόντρα στη Βιγιαρεάλ. Ο απολογισμός της έκτοτε είναι 2 ισοπαλίες και 5 ήττες, συμπεριλαμβανομένου και του 3-0 του πρώτου αγώνα με την Μπαρτσελόνα.

Από την προηγούμενη αγωνιστική έχει στεφθεί πρωταθλήτρια στην Ισπανία η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Βάσκος τεχνικός ξεκούρασε όλους τους βασικούς στον αγώνα του Σαββάτου στην έδρα της Θέλτα, με το βλέμμα στον επαναληπτικό της Αγγλίας. Η Μπάρτσα ηττήθηκε με 2-0 κι έτσι έσπασε αήττητο σερί 27 αγώνων (24 νίκες, 3 ισοπαλίες).

Η Μπαρτσελόνα στοχεύει να επιστρέψει σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ μετά το 2015 (οπότε και κατέκτησε για 5η και τελευταία φορά τη διοργάνωση), με το σκορ του πρώτου αγώνα να την καθιστά μεγάλο φαβορί για το ραντεβού της 1ης Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Related image


Ο Λουίς Σουάρες, που μαζί με τον Κοουτίνιο θα επιστρέψουν για πρώτη φορά ως αντίπαλοι στο Άνφιλντ, ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στο πρώτο ματς, αφού άνοιξε το σκορ ενώ ήταν μέσα και στη φάση του 2-0. Τα φώτα, ωστόσο, έπεσαν ξανά πάνω στον Λίο Μέσι, ο οποίος με εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ έφτασε τα 600 γκολ στην καριέρα του, όλα με την ίδια ομάδα.

Με εκείνη τη νίκη, η Μπαρτσελόνα διατήρησε και το αήττητο που έχει φέτος στην Ευρώπη (8 νίκες – 3 ισοπαλίες).

Τα αγωνιστικά νέα

Μεγάλη απώλεια για τη Λίβερπουλ ο Μοχάμεντ Σαλάχ (πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ με 22 γκολ), που υπέστη διάσειση στον αγώνα με τη Νιουκάστλ το Σάββατο και όπως επιβεβαίωσε ο Κλοπ, δεν θα είναι διαθέσιμος για τον επαναληπτικό με την Μπαρτσελόνα. Δεύτερη σημαντική απουσία, μετά από εκείνη του Κεϊτά, που τραυματίστηκε στο «Καμπ Νόου». Επίσης, δεν είναι στο 100% ο Φιρμίνο.

Image result for mohamed salah


Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, από την άλλη, δεν υπολογίζει τον τραυματία Ντεμπελέ, που στην εκπνοή του πρώτου αγώνα έχασε ανεπανάληπτη ευκαιρία για να κάνει το 4-0, αυξάνοντας σε υπερθετικό βαθμό τις πιθανότητες πρόκρισης για την Μπαρτσελόνα.

Οι πιθανές ενδεκάδες

Λίβερπουλ (4-3-3): Άλισον – Αλεξάντερ-Άρνολντ, Μάτιπ (Λόβρεν), Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον – Μίλνερ, Φαμπίνιο, Βαϊνάλντουμ – Σακίρι, Στάριτζ (Οριτζί), Μανέ.

Μπαρτσελόνα (4-3-3): Τερ Στέγκεν – Σεμέντο, Πικέ, Λανγκλέ, Ζ. Άλμπα – Ράκιτιτς, Μπουσκέτς, Βιδάλ – Μέσι, Σουάρες, Κοουτίνιο (Σ. Ρομπέρτο).

Τα στατιστικά

*** Ισορροπημένη η συνολική παράδοση μεταξύ Λίβερπουλ – Μπαρτσελόνα. Αμφότερες μετρούν από 3 νίκες ενώ έχουν σημειωθεί και 3 ισοπαλίες, με τη Λίβερπουλ πάντως να επικρατεί στις 3 προηγούμενες διπλές αναμετρήσεις τους (1975/76, 2000/01, 2006/07).

*** 13 προκρίσεις & 14 αποκλεισμοί για τη Λίβερπουλ, όταν γνώρισε την ήττα στο πρώτο ματς ως φιλοξενούμενη. Σε διαδικασίες πέναλτι μετρά 3 προκρίσεις & 1 αποκλεισμό. Σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ, προκρίθηκε στις 7 από τις 8 περιπτώσεις που είχε το δεύτερο ματς στην έδρα της.

*** Δυο φορές έχει ηττηθεί με 3-0 σε πρώτο νοκ-άουτ ματς στην Ευρώπη η Λίβερπουλ και στον επαναληπτικό νίκησε και τις δύο με 2-0. Ήταν στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1996/97 με την Παρί Σεν Ζερμέν και στον 2ο Γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την επόμενη σεζόν με το Στρασβούργο.

*** Η Λίβερπουλ έχει νικήσει μόνο στα 5 από τα 17 τελευταία της παιχνίδια κόντρα σε αγγλικές ομάδες στο Άνφιλντ (7 ισοπαλίες, 5 ήττες).

*** Στο Άνφιλντ η Λίβερπουλ έχει υποστεί μόλις μία ήττα σε όλη τη σεζόν φέτος (20 νίκες, 3 ισοπαλίες). Οι 9 από τις νίκες της σημειώθηκαν με 3+ γκολ διαφορά.

*** 38 προκρίσεις για την Μπαρτσελόνα, σε 42 περιπτώσεις που νίκησε το πρώτο ματς στην έδρα της. Σε διαδικασίες πέναλτι, μετρά 5 προκρίσεις & 1 αποκλεισμό.

Image result for barcelona


*** Μόνο 2 εκτός έδρας νίκες σε ημιτελική φάση για την Μπαρτσελόνα, σε 14 αναμετρήσεις (2 ισοπαλίες, 10 ήττες).

*** Η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε στις 8 από τις 12 περιπτώσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ που έδωσε τον επαναληπτικό ως φιλοξενούμενη. Κόντρα σε αγγλικές ομάδες μετρά 15 προκρίσεις & 10 αποκλεισμούς.

*** Απέναντι σε αγγλικές ομάδες η Μπαρτσελόνα έχει γνωρίσει μόνο 1 ήττα στα 16 τελευταία μεταξύ τους ματς (12 νίκες, 3 ισοπαλίες).

*** Συνολικά στο Τσάμπιονς Λιγκ, η Μπαρτσελόνα έχασε μόνο 1 από τα 22 τελευταία της παιχνίδια (14 νίκες, 7 ισοπαλίες), τον περσινό προημιτελικό στην έδρα της Ρόμα, όπου αποκλείστηκε με 3-0.

*** Σε 26 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις στο 2019, ο Λιονέλ Μέσι έχει σημειώσει 27 γκολ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ