el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΝΒΑ: Η χρονιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Ακόμα ένα βήμα, στο να αφήσει εποχή στο ΝΒΑ, κάνει φέτος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Η επιβράβευση των προσπαθειών του ήρθε με την δεύτερη θέση στην κατάταξη των παικτών της Ανατολικής περιφέρειας στο All Star Game που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου στο Λος Αντζελες. Ο ελληνας διεθνής φόργουορντ ήρθε δεύτερος στις προτιμήσεις του κόσμου, πίσω από τον Λεμπρόν Τζέιμς. Βέβαια, στην ψηφοφορία των παικτών του ΝΒΑ, ο Γιάννης συγκέντρωσε περισσότερους ψήφους (226 έναντι 220), αλλά ο «βασιλιάς», όπως είναι το προσωνύμιο του Λεμπρόν Τζέιμς, ήρθε πρώτος στην ψηφοφορία του κοινού.

Για όσους δεν γνωρίζουν, στην ψηφοφορία για το All Star Game μετρούν: Στο 50% η ψηφοφορία του κόσμου, στο 25% των παικτών και στο 25% των ΜΜΕ.

Ετσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η χρονιά που ο Γιάννης θα είναι κορυφαίος και στην προτίμηση του κοινού, δεν μοιάζει και πολύ μακριά. Η φετινή θα είναι η δεύτερη (σερί) παρουσία του Αντετοκούνμπο σαν βασικός στο All Star Game, με ιδιαιτερότητα πως στη φετινή διοργάνωση οι ομάδες δεν θα είναι χωρισμένες σε Ανατολή και Δύση, αλλά σε ομάδες των αρχηγών, των παικτών δηλαδή που συγκέντρωσαν τους περισσότερους ψήφους. Ο Γιάννης, επιλέχθηκε από τον Στέφαν Κάρι και θα είναι συμπαίκτες, με την βασική πεντάδα να πλαισιώνουν οι Ντεμάρ Ντερόζαν, Τζέιμς Χάρντεν και Ζοέλ Εμπίντ. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως τα έσοδα από τη φετινή γιορτή του μπάσκετ, θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Η ανάδειξή του ως βασικού στο All Star, είναι ουσιαστικά ακόμα μία επιβράβευση για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος διανύει φέτος την καλύτερή του χρονιά στην κορυφαία λίγκα του κόσμου στο μπάσκετ. Αγωνίζεται 37.3 λεπτά μ.ο, σκοράρει 28.5 πόντους και μαζεύει 10.2 ριμπάουντ ανά αγώνα. Φυσικά, συγκριτικά με τις προηγούμενες 4 σεζόν, πλέον παίρνει και περισσότερες προσπάθειες, 18.8 ανά αγώνα ενώ σουτάρει με ποσοστό 54.9%.

Είναι μάλιστα ο παίκτης που σημειώνει τους περισσότερους πόντους μέσα στην ρακέτα (16.7) αλλά και δεύτερος σκόρερ συνολικά στο φετινό πρωτάθλημα (28.5 πόντοι μ.ο.), πίσω από τον «δαιμονισμένο» Τζέιμς Χάρντεν των Χιούστον Ρόκετς.

Ο Χάρντεν, που ουσιαστικά ήταν η αιτία να γίνει μόδα το μούσι παγκοσμίως (-αν και από την πλευρά του ισχυρίζεται πως άρχισε να το αφήνει επειδή ήταν πολύ τεμπέλης για να το ξυρίσει-), πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της καριέρας του από άποψη σκοραρίσματος (31 πόντοι μ.ο.) σημειώνοντας κατά μέσο όρο 4.1 τρίποντα ανά αγώνα. Μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα, ήταν ο παίκτης με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στη λίγκα τη φετινή περίοδο (163).

Φυσικά η παρουσία του Χάρντεν είναι και φέτος καθοριστική και η ομάδα του δείχνει ικανή να απειλήσει τους πρωταθλητές Γκόντεν Στέιτ Ουόριορς, έχοντας ως συμπαραστάτη τον Κρις Πολ. Με τον έμπειρο πλέι μέικερ να μετακομίζει στο Χιούστον από το Λος Αντζελες και τους Κλίπερες. Ο Πολ, είναι ο εν ενεργεία παίκτης με τις περισσότερες ασίστ στο ΝΒΑ (8.513 σε κανονική περίοδο). Στην πρώτη 5άδα και με πάνω από 10.000 ασίστ σε αυτή τη λίστα, βρίσκονται οι Τζον Στόκτον (15.806), Τζέισον Κιντ (12.091), Στιβ Νας (10.335), Μαρκ Τζάκσον (10.334) και Μάτζικ Τζόνσον (10.141).

Υψηλές βλέψεις για Τίμπεργουλβς

Πλην του Χιούστον, πολύ καλή παρουσία έχει φέτος η Μινεσότα, που αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Τζίμι Μπάλτερ (γκαρντ), Αντριου Γουίνκινς (Φόργουορντ) και Καρλ Αντονι-Τάουνς (Σέντερ) οδηγούν την ομάδα στις πρώτες θέσεις της κατάταξης στη Δύση, για ένα σύνολο που επενδύει πολλά στον γρήγορο ρυθμό και το επιθετικό παιχνίδι.

Αντίθετα, το τελευταίο διάστημα και κυρίως τον τελευταίο μήνα, η ομάδα που απογοητεύει είναι το Κλίβελαντ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πρωταθλητές του 2015-16 αφορά την άμυνα, αλλά και την έλλειψη ομοιογένειας, κυρίως λόγω των πολλών τραυματισμών που αντιμετώπισε από την αρχή της περιόδου , με σημαντικότερη του Αϊζέια Τόμας. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο 28χρονος πλέι μέικερ, ύψους 1.75μ., ήταν ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ κάτω από 1.80μ. που πραγματοποίησε τριπλ νταμπλ!  Ο Τόμας υπενθυμίζεται πως έγινε ανταλλαγή το καλοκαίρι με τον Κάιρι Ιρβινγκ, από την Βοστόνη, η οποία είναι και φέτος η ομάδα με την καλύτερη παρουσία στην Ανατολή και εκ των βασικών διεκδικητών με το Κλίβελαντ για μία θέση στον μεγάλο τελικό.

Πέρασε στην ιστορία ο Λεμπρόν Τζέιμς

Το μεγάλο αστέρι στο Κλίβελαντ και παίκτης βαρόμετρο, είναι φυσικά ο Λεμπρόν Τζέιμς. O τρεις φορές πρωταθλητής ΝΒΑ και ισάριθμες φορές MVP των τελικών, πέρασε εδώ και λίγες μέρες στο πάνθεον του μπάσκετ στις ΗΠΑ και τον κόσμο, αφού ξεπέρασε το φράγμα των 30.000 πόντων (μόνο στην κανονική περίοδο). Οι παίκτες που το έχουν καταφέρει πλην του Λεμπρόν, είναι οι: Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (38.387), Καρλ Μαλόουν (36.928), Κόμπε Μπράιαντ (33.643), Μάικλ Τζόρνταν (32.292), Ουίλτ Τσάμπερλεϊν (31.419) και Ντιρκ Νοβίτσκι (30.851). Πλέον, ο μόνος εν ενεργεία παίκτης που βρίσκεται κοντά στο φράγμα των 30.000 πόντων είναι ο Καρμέλο Αντονι, (24.983 πόντους μέχρι 27/01/2018). O τελευταίος, αρχίζει να βρίσκει ξανά τον ευατό του στην Οκλαχόμα, η οποία έχει βελτιωθεί εσχάτως στην άμυνα και μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο από την απλή παρουσία της στα πλέι οφ.

Μεγάλος άτυχος ο Ντεμάρκους Κάζινς

Πριν λίγες μέρες περνούσε με τη σειρά του στην Ιστορία, τις επόμενες μέρες όμως θα περάσει το χειρουργείο προς αποκατάσταση του προβλήματός του. Ο λόγος για τον Σέντερ της Νέας Ορλεάνης, Ντεμάρκους Κάζινς, ο οποίος αντιμετωπίζει τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα και θα χάσει εκτός απροόπτου το υπόλοιπο της σεζόν. Ο 28χρονος Αμερικανός, μετακόμισε πέρσι τέτοια εποχή από τους Σακραμέντο Κινγκς και φέτος αποτελούσε τρομερό δίδυμο κάτω από τη ρακέτα μαζί με τον Αντόνιο Ντέιβις. Την περασμένη Τρίτη (23/01/2018), έγινε μάλιστα μόλις ο πέμπτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έχει 40+ πόντους, 20+ ριμπάουντ και 10+ ασίστ σε έναν αγώνα (απέναντι στο Σικάγο, είχε ειδικότερα 44 πόντους, 24 ριμπάουντ και 10 ασίστ). Για να αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του ρεκόρ αυτού, το έχουν καταφέρει κατά το παρελθόν μόνο οι Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, Οσκαρ Ρόμπερτσον και Ελγκιν Μπέιλορ. Και οι τέσσερις προαναφερθέντες έχουν μπει στο Hall Of Fame, εκεί που πλέον εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται το όνομα και του καλύτερου ίσως έλληνα αθλητή όλων των εποχών και παίκτη που άλλαξε την ιστορία του μπάσκετ στη χώρα μας, Νίκου Γκάλη.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ