el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις: Τα κλειδιά του «τελικού»

Για μία ακόμα μεγάλη βραδιά στην Ευρωλίγκα, ετοιμάζεται ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονται τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΣΕΦ, σε ένα ματς που θεωρείται τελικός, με ζητούμενο φυσικά να μην είναι τίποτα άλλο από τη νίκη, που θα φέρει τους Πειραιώτες στο 15-14 και θα τους επιτρέψει να τα παίξουν όλα στο φινάλε των υποχρεώσεών τους στην κανονική περίοδο με την Νταρουσάφακα (5/4).

Το θετικό για την ελληνική ομάδα, είναι πως από τη στιγμή που ηττήθηκε η Αρμάνι Μιλάνο από τη Φενερμπαχτσέ, εφόσον επικρατήσει στο σημερινό ματς της Ζαλγκίρις και της Νταρουσάφακα στο φινάλε, προκρίνεται ό,τι και αν γίνει στα άλλα αποτελέσματα της αγωνιστικής, στη διαδικασία των πλέι οφ.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, θα στερηθεί των υπηρεσιών δύο κομβικών παικτών και στο σημερινό ματς. Βασίλης Σπανούλης και Γιάννις Στρέλνιεκς δεν είναι σε θέση να ενισχύσουν τους Πειραιώτες λόγω του τραυματισμού τους και την απουσία τους και από τον αγώνα με τους Λιθουανούς, επιβεβαίωσε ο Ισραηλινοαμερικανός τεχνικός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου: «Δεν τον περιμένουμε τον Βασίλη, θα είναι εκτός και ο Στρέλνιεκς. Είναι κάτι με το οποίο πρέπει να συμβιβαστούμε. Το κάναμε κόντρα στην Μπάγερν, παίξαμε χωρίς αυτούς και κάναμε ένα σπουδαίο παιχνίδι, αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και απέναντι στη Ζαλγκίρις. Αυτή είναι η κατάστασή μας τώρα και δεν υπάρχει περίπτωση να το χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία».


Η εξαιρετική παράδοση του Γιασικεβίτσιους

Εντεκα φορές ως προπονητής (όλες στη Ζαλγκίρις) έχει αντιμετωπίσει ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τον Ολυμπιακό και ο πρώην διεθνής Λιθουανός γκαρντ, έχει 7 νίκες και 4 ήττες απολογισμό. Το πρώτο του ματς απέναντι στους Πειραιώτες ήταν στις 22 Ιανουαρίου 2016, λίγο μετά την ανάληψη καθηκόντων ως πρώτος προπονητής της Ζαλγκίρις και την επικράτηση με 75-55. Σε αυτή την τριετία, η πρωταθλήτρια Λιθουανίας έχει επικρατήσει ακόμα μία φορά με διαφορά 20 πόντων: στην περσινή σειρά των πλέι-οφ με την ελληνική ομάδα (80-60).

Εξι νίκες και μία ήττα είναι ο πρόσφατος απολογισμός υπέρ της Ζαλγκίρις κόντρα στον Ολυμπιακό, με τους Πειραιώτες να διατηρούν ωστόσο ακόμα τη συνολική παράδοση με το μέρος τους (12 νίκες, 9 ήττες) από το 2005-06 έως σήμερα, αλλά και στο ΣΕΦ ο απολογισμός τους είναι θετικός, με 7 νίκες και 3 ήττες σε αυτή τη 15ετία.  

Η συνολική παράδοση του Ολυμπιακού απέναντι στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ως παίκτη αλλά και προπονητή είναι 22 νίκες και 13 ήττες.

Στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου, Ζαλγκίρις – Ολυμπιακός 83-75.

Κλειδί η απόδοση στη θέση «5»

Ο Νικόλα Μιλουτίνοφ πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με τον Ολυμπιακό, έχοντας 11.3 πόντους μ.ό. και 7.8 ριμπάουντ (μ.ό.) σε 26 συμμετοχές. Εμφανώς βελτιωμένος στους αριθμούς συγκριτικά με πέρσι, όπου μετρούσε 9.8 πόντους και 7.6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Ο Σέρβος σέντερ του Ολυμπιακού, από τη στιγμή που απουσιάζει ο Σπανούλης, αναμένεται μαζί με τον Γιώργο Πρίντεζη να σηκώσουν το βάρος της επίθεσης. Από τη Ζαλγκίρις, νοκ-άουτ έχει τεθεί ο Παουλίνιους Γιανκούνας (σέντερ, 6.2 πόντοι μ.ο. σε 17 συμμετοχές).

Από το head – to – head του Μιλουτίνοφ, με τον σέντερ της Ζαλγκίρις Μπράντον Ντέιβις, ενδέχεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό η έκβαση της αναμέτρησης. Ο 28χρονος πρώην ΝΒΑερ, είναι ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας και ο πρώτος σκόρερ της (14 πόντοι, 5.5 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ κατά μέσο όρο).

Η αντιμετώπιση του Μιλουτίνοφ, αλλά και του Γιώργου Πρίντεζη, θα είναι άλλωστε και το κλειδί για το ματς, όπως παραδέχθηκε σε δηλώσεις του ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, αναφερόμενος και στις απουσίες των Σπανούλη, Στρέλνιεκς: «Αν λείψουν, ο Ολυμπιακός χάνει σε δημιουργία και σκορ από την περιφέρεια. Μπορεί να είναι καλύτερος αμυντικά, αλλά η επίθεσή του χάνει δύο παίκτες με σημαντικό ρόλο, που μπορούν να σκοράρουν και να δώσουν ασίστ. Η μεγαλύτερή μας ανησυχία είναι η γραμμή των ψηλών του Ολυμπιακού, με Μιλουτίνοφ και Πρίντεζη. Από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι να τους σταματήσουμε».


** Ο Ισπανός Χουάν Κάρλος Γκαρσία, διαιτητής του αγώνα, είχε διευθύνει και το περσινό παιχνίδι Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις στο τελευταίο ματς της σειράς των πλέι οφ και την επικράτηση της Ζαλγκίρις με 86-85.
** Ο Σέρβος διαιτητής Μιλιβιόγε Γιόβτσιτς, είχε «σφυρίξει» σε δύο φετινά ματς στο ΣΕΦ. Στη νίκη επί του Παναθηναϊκού (79-65) και στην ήττα από την Μπαρτσελόνα (55-76).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ