el
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Τσέλσι: Μόνο ένας Γερμανός της έχει «βγει»

Ο Κάι Χάβερτς είναι το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα της Τσέλσι, εν όψει της έναρξης της Πρέμιερ Λιγκ. Από Γερμανούς, μόνο ο Μίχαελ Μπάλακ στέριωσε στο παρελθόν στους «μπλε».

Με κάθε επισημότητα, από την περασμένη Παρασκευή (04/09), ανακοινώθηκε η απόκτηση του Κάι Χάβερτς από την Τσέλσι.

Είναι η δεύτερη κίνηση για παίκτη που αγωνιζόταν στην Μπουντεσλίγκα την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, αφού είχε προηγηθεί η μεταγραφή του Τίμο Βέρνερ.

Θεωρητικά, πρόκειται για δύο σημαντικές κινήσεις που μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο τους «μπλε» του Λονδίνου, όμως, σύμφωνα με τα όσα μας έχει δείξει το παρελθόν αναφορικά με παίκτες που πηγαίνουν στην Τσέλσι και την προηγούμενη σεζόν έπαιζαν στο γερμανικό πρωτάθλημα, δεν τις βγαίνουν…

Ο Ντε Μπρόινε των τριών συμμετοχών

De Bruyne_novibetgrΕνα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι του Κέβιν Ντε Μπρόινε. Η Τσέλσι τον είχε αποκτήσει από την Γκενκ τον Ιανουάριο του 2012, αλλά έμεινε όλη τη σεζόν (2011-12) ως δανεικός.

Την επομένη, το 2013-14, παραχωρήθηκε και πάλι με δανεισμό, αυτή τη φορά στη Βέρντερ Βρέμης, με την οποία απογειώθηκε αγωνιστικά και εκτόξευσε την καριέρα του. Εχοντας 10 γκολ σε 33 συμμετοχές με το σύλλογο της Μπουντεσλίγκα, ο Βέλγος μεσοεπιθετικός επέστρεψε στο Λονδίνο.

Παρόλα αυτά, δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ζοζέ Μουρίνιο με συνέπεια να αποχωρήσει μόλις λίγους μήνες μετά για τη Βόλφσμπουργκ. Η συνέχεια είναι γνωστή, με τον Ντε Μπρόινε να αποκτάται έναντι 76 εκατομμυρίων από τη Μάντσεστερ Σίτι το 2015 και να είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους μέσους στον κόσμο αυτή την εποχή.

Τα νούμερά του στην Τσέλσι: μόλις 3 συμμετοχές.

Βασικός μόνο την πρώτη σεζόν ο Σούρλε

Schurrle_novibetgrΕξαιρετικές εμφανίσεις με τη φανέλα της Λεβερκούζεν πραγματοποίησε τη διετία 2011-13 ο Αντρέ Σούρλε, έχοντας μάλιστα τη δεύτερη σεζόν 14 γκολ και 9 ασίστ σε 43 συνολικά συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Τον Ιούνιο του 2013 επισημοποιήθηκε η απόκτησή του από την Τσέλσι, έναντι 21 εκατομμυρίων ευρώ. Μιάμισι σεζόν αγωνίστηκε στο σύλλογο του Λονδίνου, έχοντας πολύ καλή παρουσία στον πρώτο χρόνο, όμως τη δεύτερη σεζόν έχασε τη θέση του στην 11άδα και έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο κυρίως σαν αλλαγή. Τον Ιανουάριο του 2015 η Τσέλσι τον παραχώρησε στη Βόλφμπουργκ με 32 εκατομμύρια.

Θετικά τα νούμερά του στον αγγλικό σύλλογο, με 11 γκολ σε 44 ματς, δεν κατάφερε όμως να κάνει τη διαφορά και να της δώσει το κάτι παραπάνω.

Ο δανεικός και αγύριστος Μάρκο Μάριν

marin_novibetgrΩς μέλος της Γερμανίας στο Μουντιάλ του 2010 (είχε αγωνιστεί σε δύο ματς στη φάση των ομίλων) και έχοντας προηγηθεί μία γεμάτη 3ετία στη Βέρντερ Βρέμης (2009-12), η Τσέλσι προχώρησε στην απόκτηση του Μάρκο Μάριν τον Απρίλιο του 2012, με τον οποίο υπέγραψε συμβόλαιο έως το 2017, ως αντικαταστάτη του Σαλομόν Καλού που αποχωρούσε για τη Λιλ.

Στα τέσσερα χρόνια που ανήκε στην Τσέλσι, έως το καλοκαίρι του 2016 που μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, ο Μάριν αγωνίστηκε μόλις για 16 ματς συνολικά στον σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ, πετυχαίνοντας 1 γκολ.

Συνήθως ήταν δανεικός (Σεβίλλη, Φιορεντίνα, Αντερλεχτ, Τραμπζονσπόρ) και όπως αποδείχθηκε, αγύριστος…

Η εξαίρεση με Μίχαελ Μπάλακ

ballack_novibetgrΣε αντίθεση με όλες τις άλλες περιπτώσεις, ο Μίχαελ Μπάλακ ήταν ήδη παίκτης εγνωσμένης αξίας όταν αποκτήθηκε από την Τσέλσι το 2006 και ο μοναδικός από όσους αγωνίζονταν πρώτα στην Μπουντεσλίγκα και κατάφεραν να οδηγήσουν την ομάδα σε διακρίσεις.

Ενα πρωτάθλημα και τρία Κύπελλα πανηγύρισε ο Μπάλακ στην Τσέλσι, ενώ είχε και ένα χαμένο τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Βασικός και αναντικατάστατος και στις 4 σεζόν που έμεινε στο Λονδίνο, μέτρησε συνολικά 166 συμμετοχές και 25 γκολ.

Η Τσέλσι ήταν και η μοναδική ομάδα εκτός Γερμανίας που αγωνίστηκε ο χαρισματικός αυτός κεντρικός μέσος με μεγάλη έφεση στο δημιουργικό κομμάτι και τρομερά χτυπήματα στατικών φάσεων.

Πριν μεταγραφεί ως ελεύθερος στην Τσέλσι, αγωνιζόταν στη Μπάγερν Μονάχου ενώ έπαιξε και σε Λεβερκούζεν, Καϊζερσλάουτερν και Κέμνιτσερ.

Αξιο αναφοράς το γεγονός πως κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα το 1997-98 με την Καϊζερσλάουτερν, έχοντας ως προπονητή τον Οτο Ρεχάγκελ.

Ο Χουτ και οι άλλοι…

huth_novibetgrΔύο ακόμα παίκτες έχουν αγωνιστεί στην Τσέλσι προερχόμενοι από την Μπουντεσλίγκα. Σε αυτούς δεν ανήκει ο Αντόνιο Ρούντιγκερ, καθώς αποκτήθηκε από τη Ρόμα.

Πρόκειται για τους Ρόμπερτ Χουτ και Σεμπάσταν Κνάισλ. Ο πρώτος είχε αποκτηθεί από τα τμήματα υποδομής της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης το 2001. Εμεινε μέχρι το 2004 και πλην της πρώτης του σεζόν, που πήρε ευκαιρίες, δεν έδειξε ικανός για αυτό το επίπεδο. Πραγματοποίησε πάντως σχετικά καλή καριέρα στο Νησί έως το 2018 που ολοκλήρωσε την καριέρα του ο 36χρονος πλέον κεντρικός αμυντικός (με Μίντλεσμπρο, Στόουκ, Λέστερ).

Ο Κναισλ είχε κάνει το ίδιο δρομολόγιο το 2000, όμως δεν αγωνίστηκε ποτέ με την Τσέλσι έως το 2005 που ανήκε σε αυτή. Ο 37χρονος πλέον μέσος έκανε καριέρα σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ