el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μίντιλαντ: Η νέα δύναμη της Δανίας

Με αφορμή την επανέναρξη της δανέζικης Superligaen, ρίχνουμε μια ματιά στην πρωτοπόρο της βαθμολογίας, τη Μίντιλαντ, που αποτελεί τη νέα ποδοσφαιρική δύναμη της χώρας.

Τις βάσεις για την κατάκτηση του τρίτου πρωταθλήματος στα 21 χρόνια ιστορίας της, έχει βάλει στη Δανία η Μίντιλαντ.

Το πρωτάθλημα στη χώρα αρχίζει ξανά στις 28 Μαΐου με το εξ αναβολής Αάρχους – Ράντερς, για να ακολουθήσει η διεξαγωγή της προτελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου. Θα ακολουθήσουν τα πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή αλλά και την παραμονή.

Η Μίντιλαντ θα είναι μέσα στο γκρουπ για τη διεκδίκηση του τίτλου, καθότι πρωτοπόρος και στο +12 από τη δεύτερη Κοπεγχάγη, τη μεγάλη αντίπαλο στην πρόσφατη ιστορία της. Πως όμως άρχισαν όλα, για να φτάσει σήμερα σε αυτό το επίπεδο;

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΟΔΟΣ

Οι διαδικασίες για τη συγχώνευση μεταξύ των Ικαστ και Χέρνινγκ Φρίμαντ – μισητών αντιπάλων αλλά χωρίς καμία από τις δύο να έχει καταφέρει να διαδραματίσει κάποιο σημαντικό ρόλο στο ποδόσφαιρο της Δανίας – άρχισε δέκα χρόνια πριν την επίτευξη συμφωνίας, το 1989.

Εν τέλει, τον Απρίλιο του 1999 προέκυψε η νέα ομάδα, με την ονομασία Μίντιλαντ. Οι άνθρωποι που έτρεξαν όλα αυτό το εγχείρημα, ήταν ο Τζον Ρούνε, επιπλοποιός στο επάγγελμα και ο Στιλ Χέσεν, που διατηρούσε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.

Το 2000, την αμέσως επόμενη σεζόν μετά τη συγχώνευση, η Μίντιλαντ καταφέρνει να συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία της στη μεγάλη κατηγορία. Μάλιστα, κέρδισε την άνοδο ως πρωταθλήτρια της Β’ Κατηγορίας, κάνοντας και ρεκόρ πόντων στην ιστορία της λίγκας.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Ενα από τα πρώτα πρότζεκτ που έτρεξε η Μίντιλαντ, μόλις πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή της, ήταν να φτιάξει δικό της γήπεδο αλλά και να επενδύσει στις ακαδημίες, που είναι εφάμιλλες με αυτές της γαλλικής Ναντ (έχει αναδείξει κάποιους από τους κορυφαίους Γάλλους, όπως οι Ντεσαγί, Ντεσάν, Μακελελέ, Καρεμπέ).

Σταδιακά, έχει αναπτύξει συνεργασία με πάνω από 100 ομάδες της Δανίας σχετικά με την προώθηση παικτών στα τμήματα υποδομής ενώ έχει ανοιχτή γραμμή με την Εμπεντέι της Νιγηρίας, από όπου έχει αποκτήσει αρκετούς παίκτες κατά το παρελθόν.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο Πολ Ονουάτσου (κατά πολλούς ο Πίτερ Κράουτς της Νιγηρίας) ο οποίος αποχώρησε στην αρχή της σεζόν με προορισμό την Γκενκ, έχοντας τις τρεις προηγούμενες διψήφιο αριθμό γκολ με τη Μίντιλαντ.

Μεταξύ των παικτών που έχει αναδείξει η Μίντιλαντ μέσω των ακαδημιών της και πλέον αγωνίζονται σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα, είναι οι Σιμόν Κιάερ (στόπερ), Ουίλι Ριντ (στόπερ) και Πιόνε Σίστο (εξτρέμ).

Παράλληλα με την επένδυση στις ακαδημίες, η Μίντιλαντ απέκτησε το δικό της γήπεδο (11.000 θέσεων). Μάλιστα, ήταν και η πρώτη ομάδα της Δανίας που παραχώρησε τα δικαιώματα ονομασίας του γηπέδου σε χορηγούς και πλέον ονομάζεται MCH Arena.

ΑΛΛΑΓΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ «ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ»

Κομβική σεζόν για την ποδοσφαιρική άνοδο της Μίντιλαντ ήταν το 2014-15, οπότε και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στη μεγάλη κατηγορία.

Προηγήθηκε, τον Ιούλιο του 2014, η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με την ομάδα να περνάει στα χέρια του εκατομμυριούχου Μάθιου Μπέναμ, αναλυτή ποδοσφαίρου, ιδιοκτήτη της αγγλικής Μπρέντφορντ αλλά και στοιχηματικού ανταλλακτηρίου, για να ακολουθήσει το δεύτερο και τελευταίο χρονικά πρωτάθλημα μέχρι σήμερα, το 2017-18.

Κοινό πρόσωπο με την ομάδα που κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της και φέτος μπορεί να πανηγυρίσει ακόμα έναν, είναι ο Μπρίαν Πρίσκε. Ο 44χρονος τεχνικός ανέλαβε μόνιμα στις αρχές της περιόδου, ενώ είχε το ρόλο του βοηθού από το 2011/12 έως το 2016/17 και επέστρεψε σε αυτό το πόστο τη σεζόν 2018/19.

Πέρσι, η Μίντιλαντ κατέκτησε και το πρώτο Κύπελλο της ιστορίας της, επικρατώντας της Μπρόντμπι στη διαδικασία των πέναλτι, μετά από τέσσερις χαμένους τελικούς (2002-03, 2004-05, 2009-10, 2010-11).

Στην Ευρώπη, η Μίντιλαντ έχει να επιδείξει μία παρουσία σε φάση ομίλων (Γιουρόπα Λιγκ, 2015-16), απ’ όπου προκρίθηκε πριν αποκλειστεί στη νοκ-άουτ φάση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: έκανε τη μεγάλη έκπληξη στη Δανία και επικράτησε 2-1, όμως ηττήθηκε με 5-1 στο «Ολντ Τράφορντ», όπου το σκορ μέχρι το 75′ ήταν 2-1.

Σε 12 ευρωπαϊκές συμμετοχές έχει αντιμετωπίσει μία φορά ελληνική ομάδα: τη σεζόν 2014-15, στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό με δύο ήττες (2-1 εντός έδρας, 4-1 εκτός).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ