el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Παναθηναϊκός vs ΑΕΚ: Ντέρμπι με φόντο την Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την ΑΕΚ, την Κυριακή (19:30) στη Λεωφόρο στο παραδοσιακό αθηναϊκό ντέρμπι, τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου.

Μία σημαντική αναμέτρηση δεδομένου ότι και οι δύο ομάδες έχουν ως βασικό στόχο φέτος την ευρωπαϊκή έξοδο, επομένως κάθε κερδισμένος βαθμός στο εξής μετράει διπλά.

Αυξάνεται η πίεση στον Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός μετά την ήττα στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ τον περασμένο Δεκέμβριο έτρεξε ένα αήττητο σερί εννιά αγώνων (7-2-0) στη Σούπερ Λιγκ, με το οποίο έφτασε να διεκδικεί με αξιώσεις μία θέση στην πρώτη τριάδα.

Μέσα σε πέντε ημέρες όμως γνώρισε δύο απανωτές ήττες, αμφότερες στο Αγρίνιο, η μία από τον ΠΑΣ Γιάννινα για το Κύπελλο και η άλλη από τον Παναιτωλικό για το πρωτάθλημα.

ΑυτO σημαIνει Oτι πρΩτη φορΑ μετΑ τον ΝοΕμβριο, Οταν οι «πρΑσινοι» εΙχαν χΑσει διαδοχικΑ απΟ ΑτρΟμητο και ΟλυμπιακΟ, ηττΩνται ξανΑ σε δΥο κολλητΑ παιχνΙδια

Το αποτέλεσμα με τον Παναιτωλικό ήταν εκτός προγράμματος για το «τριφύλλι», το οποίο έχασε έδαφος στο κυνήγι ενός εισιτηρίου για το νεοσύστατο Κόνφερενς Λιγκ και παράλληλα του αύξησε την πίεση για τα επόμενα ματς. Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του τρία πολύ κρίσιμα παιχνίδια, τα οποία μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της φετινής σεζόν.

panaitolikospao_novibetgr

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο

Η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι, στις τελευταίες τρεις αγωνιστικές της Σούπερ Λιγκ αντιμετωπίζει πέρα από την ΑΕΚ, τον ΠΑΣ Γιάννινα εκτός έδρας και τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, με στόχο ασφαλώς την καλύτερη δυνατή συγκομιδή για να μπει στα πλέι οφ από την καλύτερη δυνατή αφετηρία.

Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός, έχει μπροστά του μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ και τον καθοριστικό επαναληπτικό στο Κύπελλο με τον ΠΑΣ, όπου καλείται να ανατρέψει το 2-1 του πρώτου αγώνα για να προκριθεί στα ημιτελικά.

Οπως γίνεται αντιληπτό έρχεται ένα καυτό δεκαπενθήμερο για το «τριφύλλι», το οποίο θα μετρήσει αντοχές και δυνάμεις απέναντι σε δύο άμεσους ανταγωνιστές του, αλλά κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, που έχει αποδείξει φέτος ότι μπορεί να κάνει τη ζημιά στον οποιονδήποτε.

Ο Λάζλο Μπόλονι λοιπόν καλείται να διαχειριστεί αυτά τα παιχνίδια ύστερα από δύο ήττες που προσγείωσαν τον Παναθηναϊκό σχετικά ανώμαλα αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Ο Ρουμάνος τεχνικός δεδομένα δεν υπολογίζει τους τραυματίες Κουρμπέλη, Μπουζούκη, Σαβιέρ, ενώ η κατάσταση των Σανκαρέ και Σένκεφελντ αποτελεί ερωτηματικό. Τόσο ο Σενεγαλέζος χαφ, όσο και ο Ολλανδός στόπερ αναμένεται να προστατευτούν εν όψει και του αγώνα με τον ΠΑΣ στο Κύπελλο.

Απρόοπτο εξάλλου προέκυψε και με τον Ιωαννίδη, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον θα ανοίξει θέση στην 11αδα είτε για τον Καρλίτος, είτε για τον Μακέντα.

Το αμυντικό πρόβλημα της ΑΕΚ

aek_novibetgrΑπό την πλευρά της η ΑΕΚ αυτήν τη στιγμή είναι τέταρτη, διότι υστερεί στην ισοβαθμία με τον Αρη και στο +3 από τον πέμπτο Παναθηναϊκό. Αν λοιπόν καταφέρει να κερδίσει μέσα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» θα αποκτήσει ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι των «πράσινων» στα πλέι οφ.

Η ΑΕΚ ωστόσο διανύει μία περίεργη περίοδο, όπου στην ουσία αναζητάει την αγωνιστική της ταυτότητα. Μετά την έλευση του Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της, οι περισσότεροι περίμεναν ότι η Ενωση θα βελτιώσει την ανασταλτική της λειτουργία και θα βρει σταθερές μέσα από την άμυνά της. Αυτό έγινε για ένα μικρό διάστημα μέσα στον Ιανουάριο, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ΑΕΚ στα τελευταία οχτώ επίσημα παιχνίδια της για το πρωτάθλημα και το Κύπελλο δέχθηκε συνολικά 14 γκολ (!) και κράτησε ανέπαφη την εστία της μόνο μία φορά, κόντρα στον ντεφορμέ ΟΦΗ.

Το πιο ανησυχητικΟ εΙναι Οτι και στα επτΑ ματς με ΠΑΟΚ, ΠΑΣ ΓιΑννινα, ΑπΟλλων (κΥπελλο), Αρη, ΒΟλο (ΚΥπελλο), ΑΕΛ και ΑστΕρα ΤρΙΠολης, ανεξαρτΗτως αποτελΕσματος, η Ενωση δΕχθηκε σε Ολα απΟ δΥο γκολ!

Γενικά, η ΑΕΚ στερείται φέτος αμυντικής σταθερότητας και αυτό της έχει κοστίσει ακριβά στο πρωτάθλημα, όπου στις τελευταίες έξι αγωνιστικές μετράει μόνο δύο νίκες (2-2-2). Τα 27 γκολ παθητικό που έχει η Ενωση φέτος στη Σούπερ Λιγκ είναι η χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις ομάδες της πρώτης εξάδας. Για την ακρίβεια, η ΑΕΚ έχει χειρότερη επίδοση ακόμη και από τον ένατο ΠΑΣ Γιάννινα, που έχει δεχθεί φέτος 26 γκολ.

Για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός έχει δεχθεί 11 τέρματα λιγότερα (16) συγκριτικά με την ΑΕΚ σε 23 αγωνιστικές. Η Ενωση ωστόσο ισορροπεί την κατάσταση με την επίθεσή της, όπου έχει σκοράρει 38 φορές, έναντι μόλις 27 του Παναθηναϊκού.

Η αφλογιστία του Ανσαριφάρντ και οι απουσίες

Και σε αυτό το κομμάτι ωστόσο διατυπώνονται ενστάσεις, διότι ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, Καρίμ Ανσαριφάρντ (8 γκολ), είναι άσφαιρος μετά το νικηφόρο τέρμα που είχε πετύχει στις 11/1 στη Λαμία, ενώ στην εξίσωση θα πρέπει να υπολογίσουμε και την αποχώρηση του Μάρκο Λιβάγια.

Ο Μανόλο Χιμένεθ λοιπόν καλείται να απαντήσει σε καυτά ερωτήματα τώρα που η σεζόν μπαίνει στην τελική της ευθεία, έχοντας μάλιστα να αντιμετωπίσει και ουκ ολίγα προβλήματα τραυματισμών.

Εν όψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι εκτός οι Ολιβέιρα, Τσιγκρίνσκι, Σιμόες, Μπακάκης και Γαλανόπουλος, πέντε παίκτες δηλαδή του βασικού ροτέισον.

Το τρικ με τον Σβάρνα και η αλλαγή διάταξης

Ο Ισπανός τεχνικός κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης επέλεξε να παίξει με δεξιό μπακ τον Σβάρνα, δείχνοντας εμφανώς ότι δεν εμπιστεύεται ακόμη τον Ολεγκ Νταντσένκο και εκτός απροόπτου το ίδιο θα κάνει και κόντρα στους «πράσινους». Αντίθετα, στο αριστερό άκρο της άμυνας λογικά θα επιστρέψει ο Ελντερ Λόπες αντί του Μιτάι.

Σε ό,τι αφορά στο κενό που αφήνει ο Ολιβέιρα, αναγκαστικά ο Χιμένεθ θα αλλάξει διάταξη και από 4-4-2 θα πάει σε 4-2-3-1 με τον Μάνταλο να ανεβαίνει στο «10» πίσω από τον Ανσαριφάρντ, τους Λιβάι Γκαρσία-Τάνκοβιτς σταθερά σε ρόλο εξτρέμ και τον Κρίστισιτς να επιστρέφει στην 11αδα δίπλα στον φορμαρισμένο Σιμάνσκι.

Η ΑΕΚ ψάχνει διπλό στη Λεωφόρο 20 χρόνια μετά

leoforos_novibetgrΤην τελευταία δεκαετία Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν συναντηθεί 29 φορές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, ανεξαρτήτως έδρας, με τους «πράσινους» να έχουν ένα μικρό προβάδισμα στις νίκες, αφού μετρούν 12 έναντι 10 της Ενωσης (επτά ντέρμπι έληξαν ισόπαλα).

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε της ΑΕΚ στον πρώτο γύρο με 2-1, επομένως έχει την ευκαιρία να ντουμπλάρει τις νίκες του στην κανονική περίοδο μίας σεζόν επί της Ενωσης, για πρώτη φορά από το 2012/13.

Η ΑΕΚ τον περασμένο Ιούλιο κέρδισε στο ΟΑΚΑ ως τυπικά φιλοξενούμενη τον Παναθηναϊκό με 3-1 για τα πλέι οφ. Αυτή ήταν η πρώτη εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού από την ΑΕΚ σε επίπεδο πρωταθλήματος έπειτα από 14 χρόνια!

Το «τριφύλλι» είχε τρέξει ένα εντυπωσιακό αήττητο σερί 17 αγώνων (9-8-0) εντός έδρας κόντρα στην Ενωση, παίζοντας είτε στο ΟΑΚΑ, είτε στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Συγκεκριμένα στη Λεωφόρο, για αγώνα πρωταθλήματος, η ΑΕΚ έχει να κερδίσει από το 2001. Εκτοτε, ο Παναθηναϊκός έχει ρεκόρ 7-4-0 σε 11 ματς κόντρα στους «κιτρινόμαυρους».

Τέλος, το ρεκόρ του Μανόλο Χιμένεθ ως τεχνικού της ΑΕΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό, σε 12 ματς, είναι 4-3-5 με 14-14 γκολ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ