el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θέμα: Λόγοι & αιτίες για τον κατήφορο της Σάλκε

Το κυρίως μενού της 5ης αγωνιστικής στην Μπουντεσλίγκα περιλαμβάνει το κλασικό ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ ανάμεσα στην Ντόρτμουντ και τη Σάλκε. Η φιλόδοξη Ντόρτμουντ των νεαρών αστέρων Χάαλαντ, Σάντσο, Ρέινα κόντρα στην προβληματική Σάλκε, που προσπαθεί να βρει το βηματισμό της μετά την αλλαγή προπονητή.

Οι «βασιλικοί μπλε» είναι από τα πιο παραδοσιακά κλαμπ στη Γερμανία, έχουν πολυπληθή βάση οπαδών, ωστόσο την τελευταία διετία ο σύλλογος βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση. Από εκεί λοιπόν που η Σάλκε τη σεζόν 2018/19 έπαιζε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τώρα αγωνίζεται για την επιβίωσή της.

Από τον Τεντέσκο στον Βάγκνερ

wagner_novibetgrΤο 2018 η Σάλκε τερμάτισε στη δεύτερη θέση της Μπουντεσλίγκα πίσω από την Μπάγερν, εκπλήσσοντας με τα αποτελέσματά της. Αυτή ήταν η καλύτερή της πορεία μετά το 2010 όταν είχε επίσης ανέβει στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου.

Πολλοί βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν τον Ντομένικο Τεντέσκο το επόμενο next best thing της προπονητικής στη Γερμανία, ωστόσο την ερχόμενη χρονιά τα πράγματα δεν κύλησαν το ίδιο ρόδινα.

Η Σάλκε, μολονότι πήρε μία γερή οικονομική ένεση από τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν αξιοποίησε συνετά το συγκεκριμένο πακέτο. Εκανε μεταγραφές 62 εκατ. ευρώ, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν τη βοήθησαν να ανταποκριθεί σε τρία ταμπλό.

Ολη η Μπουντεσλίγκα παίζει live στη Novibet

Η ομάδα λοιπόν άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα αγωνιστικά και στο φινάλε της σεζόν η διοίκηση αναγκάστηκε να επιστρατεύσει τον εμβληματικό Χουμπ Στέφενς για να αποφευχθεί ο υποβιβασμός.

Το καλοκαίρι του 2019, η Σάλκε επένδυσε στη λύση του Ντέιβιντ Βάγκνερ, ελπίζοντας ότι με τον Αμερικανογερμανό θα επιστρέψει σε μία πιο κανονική ροή πραγμάτων. Οντως, ο Βάγκνερ στο πρώτο μισό της σεζόν 2019/20 έτρεξε καλά τη Σάλκε και η αισιοδοξία προς στιγμήν επέστρεψε.

Μετά τη χειμερινή διακοπή ωστόσο, μαζεύτηκαν πολλοί τραυματισμοί, πρωτοκλασάτοι παίκτες όπως ο Αρίτ και ο Σερντάρ απώλεσαν τη φόρμα τους και η ομάδα άρχισε σταδιακά να χάνει τη συνεκτικότητά της, με συνέπεια να τρέξει αρνητικό σερί 16 αγώνων χωρίς νίκη στον δεύτερο γύρο.

Διαψεύστηκε ο Σνάιντερ

sneider_novibetgrΟ αθλητικός διευθυντής της Σάλκε, Γιόχεν Σνάιντερ, ύψωσε ασπίδα προστασίας μπροστά από τον Βάγκνερ, τόνισε ότι ο πρώην τεχνικός της Χάντερσφιλντ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τον πάγκο των «βασιλικών μπλε» και εξέφρασε την πίστη του ότι η κατάσταση θα ανατραπεί με την εκκίνηση της νέας σεζόν.

Δυστυχώς για τη Σάλκε, οι ελπίδες του Σνάιντερ διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα. Οι «βασιλικοί μπλε» διασύρθηκαν με 8-0 στην πρεμιέρα της Μπουντεσλίγκα από την Μπάγερν στο Μόναχο και όλοι κατάλαβαν πως η ομάδα είναι βαριά άρρωστη.

Ακολούθησε η εντός έδρας ήττα (1-3) από τη Βέρντερ με νέα κάκιστη εμφάνιση και το διαζύγιο με τον Βάγκνερ ήρθε ως φυσικό επακόλουθο.

Δυσβάσταχτα χρέη

Το πρόβλημα βέβαια της Σάλκε δεν περιορίζεται μόνο στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Το βασικότερο θέμα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος είναι οικονομικό.

Η ατυχής συγκυρία του κορονοϊού, που έκλεισε τις εξέδρες συν η απουσία της ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εδώ και δύο χρόνια, έχουν επιβαρύνει δραματικά την οικονομική εικόνα του κλαμπ.

Μία ματιά στις μεταγραφές που έκανε η Σάλκε αυτό το καλοκαίρι αρκεί για να καταλάβει κάποιος ποιες είναι οι δυνατότητές της αυτήν τη στιγμή. Πήρε ελεύθερο τον 36χρονο Ιμπίσεβιτς από τη Χέρτα, έφερε δανεικό από τη Σάλτσμπουργκ τον Λούντεβιγκ, διότι δεν είχε ούτε έναν καθαρόαιμο δεξιό μπακ στο ρόστερ και δανείστηκε ακόμη δύο παίκτες από την Αϊντραχτ, τον γκολκίπερ Ρούνοφ και τον πρώην φορ του Ολυμπιακού, Πασιένσια.

Σε αποστολή… αυτοκτονίας ο Μπάουμ

baum_novibetgrΟλα αυτά καταδεικνύουν ότι η αποστολή του Μάνουελ Μπάουμ μόνο εύκολη δεν προμηνύεται, διότι έχει να διαχειριστεί ένα κακοστημένο ρόστερ, το βαρύ κλίμα, την πίεση του κόσμου, που ζητάει αντίδραση και βέβαια ένα θολό οικονομικό τοπίο, που δεν επιτρέπει σχέδια ενίσχυσης στο μέλλον.

Στη Σάλκε ποντάρουν στην εμπειρία του Μπάουμ σε δύσκολες καταστάσεις, καθώς ο 41χρονος πρώην τεχνικός της Αουγκσμπουργκ έχει ψηθεί καλά στη μάχη της παραμονής από τα χρόνια του στους Βαυαρούς. Δίπλα του, ο Μπάουμ έχει ως βοηθό τον άλλοτε στόπερ της Σάλκε, Νάλντο, ο οποίος έφαγε με το κουτάλι τα γερμανικά γήπεδα και έχει αναλάβει κυρίως την ψυχολογική ανάταση της ομάδας.

Στο ντεμπούτο του Μπάουμ, η Σάλκε γνώρισε φυσιολογική ήττα με 4-0 στη Λειψία. Στο δεύτερο παιχνίδι ήταν βελτιωμένη στο αμυντικό κομμάτι και κατάφερε να πάρει τον πρώτο της βαθμό για φέτος με το εντός έδρας 1-1 κόντρα στην Ουνιόν Βερολίνου.

Το κοντέρ όμως συνεχίζει να γράφει αρνητικά ρεκόρ για τους «βασιλικούς μπλε», οι οποίοι συμπλήρωσαν 20 διαδοχικά ματς πρωταθλήματος χωρίς νίκη κι αν δεν κερδίσουν το ντέρμπι του Ρουρ, θα έχουν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα, πίσω μόνο από την Ταζμάνια Βερολίνου!

Μία νίκη μπορεί να αλλάξει τα πάντα

dortmundschalke_novibetgr

Η μοναδική αχτίδα φωτός για τη Σάλκε εν όψει του αγώνα με την Ντόρτμουντ προκύπτει από την πρόσφατη προϊστορία.

Η Σάλκε μέσα στη νέα χιλιετία έχει πάρει τον αέρα της αιώνιας αντιπάλου και σε συνολικά 41 ντέρμπι μετράει 15 νίκες και 16 ισοπαλίες. Στα θετικά επίσης για τη Σάλκε μπορεί να συνυπολογιστεί ότι το ματς θα διεξαχθεί πρακτικά κεκλεισμένων των θυρών αφού θα επιτραπούν μόλις 300 θεατές.

Οι κλασικές εικόνες με το επιβλητικό «κιτρινόμαυρο» τείχος και τους 80.000 οπαδούς της Ντόρτμουντ στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» δεν συμβαδίζουν με την εποχή του κορονοϊού.

Η Σάλκε, λοιπόν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την παγωμένη ατμόσφαιρα, να αιφνιδιάσει την πυραυλοκίνηση Ντόρτμουντ και να διεκδικήσει μία νίκη που μπορεί για την ίδια να αλλάξει όλη την ιστορία της σεζόν.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ