el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εθνική Γερμανίας: Τιτανομαχία για τη φανέλα με το Νο. 1 (poll)

Η θέση του τερματοφύλακα στην εθνική Γερμανίας, χωράει μόνο έναν. Ποιος κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι ο βασικός; Ψηφίστε στο σχετικό poll.

Μέσι ή Ρονάλντο. Ρονάλντο ή Μέσι. Κλασικό δίλημμα της τελευταίας 10ετίας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Από οπαδούς έως και φιλάθλους, από προπονητές έως επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Το εν λόγω ζευγάρωμα υπάρχει σε αρκετές παραλλαγές (ονομάτων και προσώπων).

Στην εθνική Γερμανίας τα σημεία των καιρών θέλουν τον Γιοάχιμ Λεβ να ταλανίζεται ανάμεσα σε δύο ποδοσφαιριστές. Αλλά όχι γι’ αυτούς που είναι υπεύθυνοι στην υπόθεση γκολ.

[totalpoll id=”7078″]

Το δίλημμα αφορά το ποιος θα πρέπει να είναι ο βασικός τερματοφύλακας της «μάνσαφτ»; Μάνουελ Νόιερ ή Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν;

Η ΚΑΡΙΕΡΑ

Το άστρο του αγοριού από το Γκελζενκίρχεν (λέγε με Μάνουελ) άρχισε να αχνοφαίνεται στη Σάλκε και ολοκληρώθηκε στην Μπάγερν, όπου από το 2011 είναι σταθερά βασικός. Η συγκομιδή του: 7 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα και ισάριθμα Σούπερ Καπ Γερμανίας, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Επιβλητικός, με ύψος 1.93μ, άριστος πάνω στη γραμμή, επικές οι έξοδοί του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, όπου έπαιζε κάτι παραπάνω από λίμπερο. Άλλωστε είναι από τους πρώτους γκολκίπερ στον κόσμο, που εφάρμοσε τον όρο «επιθετική ανάπτυξη» από την περιοχή του

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν

Γηγενής στην Γκλάντμπαχ ο Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν. Ντεμπούτο στην Bundesliga σε ηλικία 18 ετών. Σε μία ιδιαίτερη στιγμή, τη σεζόν 2010-11, οπότε και η Μπορούσια ήταν έτοιμη για υποβιβασμό, ο νεαρός έδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα και καθήλωσε στον πάγκο τον Μπέιλι. Από την επόμενη αγωνιστική περίοδο τα δικά του γάντια υπεράσπισαν επί μονίμου βάσεως την εστία των «πουλαριών».

Αφού τον… ζαχάρωνε επί μία διετία, η Μπαρτσελόνα τον έκανε δικό της το καλοκαίρι του 2014, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Δύο σεζόν έβλεπε την πλάτη του Χιλιανού Κλαούντιο Μπράβο. Μετά πήρε μπρος. 4 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα και 2 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Δυνατός στη γραμμή, σούπερ βελτιωμένος με την μπάλα στα πόδια, άριστος χειριστής και προσφάτως και με… ασίστ στον Σουάρες.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Αισίως 33 ετών ο τερματοφύλακας της Μπάγερν. Μόλις στα 27 του χρόνια ο ομόλογός του της Μπαρτσελόνα. Αμφότεροι σε καλή ηλικία για γκολκίπερ. Ούτε μεγάλοι, ούτε μικροί. Ο ένας (Νόιερ) μετρά 90 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ο έτερος (Τερ Στέγκεν) μόλις 22.

Από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 είναι νούμερο 1 ο Νόιερ. Επωφελήθηκε (με τον πλέον τραγικό τρόπο) από τον χαμό του Ρόμπερτ Ένκε, αλλά και από τον τραυματισμό του Ρενέ Άντλερ. Έκτοτε δεν βγήκε ποτέ από το τέρμα μίας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών δυνάμεων του κόσμου.

Σχετική εικόνα

Μόνο το 2017 ο Τερ Στέγκεν είχε το πάνω χέρι, καθώς ο Νόιερ έχασε σχεδόν όλη τη δράση, λόγω τραυματισμού. Και φτάνουμε στην άνοιξη του 2018. Λίγες εβδομάδες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Ο Μάνουελ Νόιερ με το ζόρι έπαιξε 2-3 αγώνες με την Μπάγερν στην Bundesliga. Σοβαρός ο τραυματισμός του. Ένα σημαντικό στοιχείο για έναν τερματοφύλακα, ο αγωνιστικός ρυθμός, απουσίαζε. Ο Τερ Στέγκεν «πετούσε» με τους «μπλαουγκράνα». Τα πονταρίσματα ήταν μονόπλευρα. «Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει τη θέση βασικού ο Τερ Στέγκεν». «Ξεκάθαρο φαβορί ο γκολκίπερ της Μπάρτσα». «Ανέτοιμος ο Νόιερ».

Και όμως. Στα φιλικά πριν από το Μουντιάλ ο Λεβ δοκίμασε το… δικό του παιδί. Αυτός έδειξε απλά την κλάση και όχι την ετοιμότητά του. Δυστυχώς για εκείνον, για τη Γερμανία και φυσικά για τον Τερ Στέγκεν, ο ομοσπονδιακός προπονητής της «μάνσαφτ» τον έχρισε βασικό. Ο αποκλεισμός από τους ομίλους ήταν και ευθύνη του αρχηγού της Εθνικής και των Βαυαρών. Αδικημένος και πικραμένος δήλωσε το νούμερο 1 της Μπαρτσελόνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για νοιερ μουντιαλ ρωσία

Η ΔΙΕΝΕΞΗ

Η μονομαχία στα ύψη εν έτει 2018 (προς 2019). Νταμπλ ο Νόιερ, πρωταθλητής ο Τερ Στέγκεν. Μετά από μία ακόμα εξαιρετική χρονιά με τους Καταλανούς, ο δεύτερος ήλπιζε στο κάτι παραπάνω. Μάταια.

Καμία συμμετοχή στο Nations League, καμία συμμετοχή στα δύο ματς του Σεπτεμβρίου στα European Qualifiers, μόλις ένα ημίχρονο στο φιλικό του Μαρτίου με τη Σερβία. Παρότι το νούμερο 1 νιώθει την καυτή ανάσα του νούμερο 2 (χωρίς να αισθάνεται τέτοιο ο Τερ Στέγκεν), ο Λεβ δεν αλλάζει το πλάνο του.

Ο χορός των δηλώσεων άρχισε.

Τερ Στέγκεν: «Είμαι απογοητευμένος, αλλά συνεχίζουμε».

Νόιερ: «Αυτές οι δηλώσεις πρέπει να γίνονται εκ των έσω και δεν κάνουν καλό στην Εθνική».

Τερ Στέγκεν: «Ο Μάνουελ δεν χρειάζεται να απαντά στα δικά μου συναισθήματα».

Νόιερ: «Σε τελική ανάλυση και εγώ κάνω πολύ καλά τη δουλειά μου, νομίζω».

Ο πρόεδρος της Μπάγερν, Ούλι Χένες το πήγε παραπέρα: «Δεν δεχόμαστε την καθαίρεση του Νόιερ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Μπάγερν δεν θα θέτει στη διάθεση της Εθνικής τους παίκτες της».

Ο Γιοάχιμ Λεβ, εν όψει αγώνων του Οκτωβρίου, χρυσώνει το χάπι στον τερματοφύλακα της Μπάρτσα, που έβγαλε μάτια (και όχι μόνο) στο ματς με την Ντόρτμουντ. Του δίνει το φιλικό με την Αργεντινή (με τα «δεύτερα» αυτής, βασικά), για να κρατήσει τον βασικό Νόιερ «ζεστό» εν όψει Εσθονίας.

Ο ΝΙΚΗΤΗΣ

Προσωρινός κερδισμένος για τη χρονιά που μας αφήνει σε λίγους μήνες, σίγουρα ο Μάνουελ Νόιερ. Διότι είναι στα καλύτερά του, αποδίδει στον ύψιστο βαθμό, είναι ηγέτης στην Μπάγερν και με την αποχώρηση των Χούμελς, Μίλερ και Μπόατενγκ, παραμένει το πρώτο βιολί στην Εθνική (μαζί με τον Κρόος).

Σύμφωνα με το transfermarkt ο Τερ Στέγκεν είναι 2ος στη λίστα με τους πολυτιμότερους γκολκίπερ στον κόσμο, πίσω από τον Γιαν Όμπλακ (Ατλέτικο Μαδρίτης) και με ποσό που φτάνει τα 90 εκατ. ευρώ. Απέχει πολύ ο 33χρονος Νόιερ, που αγγίζει μόλις τα 18 εκ. ευρώ σε αξία.

Σίγουρα ο Τερ Στέγκεν αποτελεί τον διάδοχο του Νόιερ. Μόνο που αυτό δεν του αρκεί. Είναι εγωιστής και δεν το κρύβει. Θέλει τη φανέλα με το νούμερο 1 από τώρα. Ούτε καν βλέπει από πίσω τους αξιόλογους Μπερντ Λένο (Άρσεναλ) ή Κέβιν Τραπ (Άιντραχτ Φρ.).

Αποτέλεσμα εικόνας για Τερ Στέγκεν

Σύμφωνα με ορισμένους το αξίζει. Άλλοι υποστηρίζουν πως ο Μάνουελ Νόιερ παραμένει στο TOP 3 των τερματοφυλάκων παγκοσμίως, όταν βρίσκεται σε φουλ φόρμα. Ο Γιοάχιμ Λεβ τρίβει τα χέρια του, έχοντας στη διάθεσή του δύο τεράστιους γκολκίπερ.

Γνωστή και μη εξαιρετέα η Σχολή τερματοφυλάκων της Γερμανίας. Που στην ουσία δεν θα έπρεπε να απασχολεί κανέναν ποιος από τους δύο θα αγωνίζεται. Εκτός, μάλλον δικαιολογημένα, από τον Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Μάνουελ Νόιερ
Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ