el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ντέιβιντ Μπέκαμ: Έργα και ημέρες ενός μεγάλου ποδοσφαιριστή και μιας απαστράπτουσας προσωπικότητας!

Στις 16 Μαΐου του 2013, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έδινε για τελευταία φορά το παρών σε γήπεδο, ως ποδοσφαιριστής. Το Παρίσι και η Παρί Σεν Ζερμέν ήταν ο τελευταίος ποδοσφαιρικός σταθμός του τέως πλέον διεθνή Άγγλου μέσου, ο οποίος άρχισε την καριέρα του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου ήταν φυσικά μέλος της «χρυσής φουρνιάς» παικτών που είχε εκείνο τον καιρό στην ομάδα ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Όπως οι περισσότεροι παίκτες της Μάντσεστερ εκείνη την εποχή, έτσι και ο Μπέκαμ, έγινε αυτός που έγινε λόγω της παρουσίας του Σκωτσέζου στην τεχνική ηγεσία των «κόκκινων διαβόλων».

Μεταξύ του Μπέκαμ και του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον υπάρχει βέβαια ένα περιστατικό βίας, στην τελευταία χρονιά του στην ομάδα του Μάντσεστερ. Συγκεκριμένα, συνέβη τον Φεβρουάριο του 2003 και μετά από την ήττα από την Αρσεναλ (0-2) για το Κύπελλο, ένα ματς που τόσο η ομάδα όσο και ιδίως ο Μπέκαμ δεν είχαν πραγματοποιήσει καθόλου καλή εμφάνιση. Εξαγριωμένος από την εικόνα ο Σκωτσέζος, μπαίνοντας στα αποδυτήρια, κλότσησε κάποια παπούτσια που βρίσκονταν μπροστά του, με ένα από αυτά να βρίσκει τον Μπέκαμ στο μάτι.

Όπως εξομολογήθηκε στην αυτοβιογραφία του ο Φέργκιουσον, γνώριζε από πριν τις φήμες που υπήρχαν περί μεταγραφής του στη Ρεάλ Μαδρίτης, επισημαίνοντας πως η απόδοσή του δεν ήταν στα ίδια στάνταρ. Σε ότι αφορά το επεισόδιο, ανέφερε: «Βρισκόταν στα 12 πόδια απόσταση. Μεταξύ μας, υπήρχαν παπούτσια στο πάτωμα. Κινήθηκα προς το μέρος του και κλότσησα ένα. Τον βρήκε ακριβώς στο μάτι» και πρόσθεσε: «Κάτσε κάτω, του είπα. Απογοήτευσες τους συμπαίκτες σου. Μπορείς να διαφωνήσεις όσο θέλεις… »

Καταλήγοντας, τόνισε πως από τη στιγμή που βγήκε το επεισόδιο στον Τύπο, ήταν η εποχή να αποχωρήσει ο Μπέκαμ. Όπως μάλιστα υπογράμμισε σχετικά: «Το μήνυμά μου στη διοίκηση ήταν ξεκάθαρο. Τη στιγμή που παίκτης της Μάντσεστερ θα θεωρήσει πως είναι μεγαλύτερος από τον προπονητή, θα πρέπει να φύγει».

Η εποχή των «Γκαλάκτικος»

Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Μπέκαμ αγωνίστηκε από το 1991 (τμήματα υποδομών) έως το 2003 και η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999 με τους «μπέμπηδες» είναι μία από τις σημαντικές στιγμές στην καριέρα του. Επόμενος σταθμός ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Άγγλο να γίνεται μέλος της θρυλικής ομάδας των «Γκαλάκτικος», η οποία ουσιαστικά τελειώνει με την αποχώρηση του Βρετανού το 2007 για το Λος Άντζελες και τους Γκάλαξι στην MLS.

Ο Μπέκαμ υπενθυμίζεται πως ήταν η τελευταία μεγάλη μεταγραφή της Ρεάλ Μαδρίτης, μετά την απόκτηση των Λουίς Φίγκο, Ζινεντίν Ζιντάν και Ρονάλντο (το φαινόμενο), οι οποίοι μαζί με τους Ικερ Κασίγιας, Ρομπερτο Κάρλος και Ραούλ, συνέθεσαν μία από τις κορυφαίες ομάδες που έχουμε δεν ποτέ στα γήπεδα από άποψη ονομάτων. Στα γήπεδα της Αμερικής αγωνίστηκε για μία 5ετία μετά τη Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας και δύο θητείες στο διάστημα αυτό στη Μίλαν ως δανεικός – εκμεταλλευόμενος τη διακοπή που υπήρχε στο πρωτάθλημα της MLS, για να κλείσει την καριέρα του στο πρωτάθλημα Γαλλίας και την Παρί Σεν Ζερμέν.

Κατά τη μεταγραφή του στις ΗΠΑ, δημιουργήθηκε και σχετικός νόμος, που επέτρεπε τους λεγόμενους designated players. Ο Μπέκαμ ήταν ο πρώτος που υπέγραψε τέτοιο συμβόλαιο, με ετήσιες απολαβές 6.5 εκατομμύρια δολάρια το 2007. Με τη λήξη της καριέρας του, άρχισε άμεσα τα επόμενα βήματά του. Πλέον, ο Μπέκαμ είναι μέτοχος και πρόεδρος της Ιντερ Μαϊάμι, ομάδας που από το 2020 θα μπει στην MLS (Major League Soccer) της Αμερικής.

Το μεγάλο γκολ απέναντι στην Ελλάδα

Στις 6 Οκτωβρίου 2001, η Εθνική μας ομάδα φιλοξενείται στην Αγγλία και μέχρι το τελευταίο λεπτό προηγείται στο σκορ με 2-1. Αποτέλεσμα, που αφήνει εκτός απευθείας πρόκρισης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 τους Βρετανούς. Στις καθυστερήσεις του αγώνα, με απευθείας εκτέλεση φάουλ, ο Μπέκαμ ισοφαρίζει σε 2-2 και δίνει το εισιτήριο στην Αγγλία για την τελική φάση του Μουντιάλ του 2002 σε Κορέα και Ιαπωνία.

Η τελευταία συμμετοχή του Μπέκαμ με την εθνική ομάδα σημειώθηκε το 2009. Πραγματοποίησε συνολικά 115 εμφανίσεις με το εθνόσημο και από αυτές οι 59 σαν αρχηγός. Στην εθνική ομάδα θα μπορούσε να αγωνιστεί και το 2012, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όπου ήταν πρεσβευτής, αλλά εν τέλει δεν βρέθηκε στην αποστολή της ομάδας και ενώ ήταν στην προεπιλογή. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη θητεία του στην εθνική ομάδα, ήταν ο πρώτος διεθνής παίκτης της Αγγλίας που αποβάλλεται σε δύο ματς αλλά και ο πρώτος αρχηγός της εθνικής ομάδας που αντικρίζει την κόκκινη κάρτα.

Η προπόνηση τον έκανε αυτό που ήταν

Δύο από τους προπονητές που συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην σκληρή προπόνηση που έκανε ο παίκτης και η οποία ήταν καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξή του.

Όπως τόνισε σχετικά ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον: «Ο Μπέκαμ είναι ένας από τους καλύτερους στο ποδόσφαιρο όχι γιατί ο θεός του έδωσε ταλέντο, αλλά επειδή ήταν αμείλικτος στις προπονήσεις. Ακόμα και οι πιο ταλαντούχοι παίκτες από αυτόν δεν μπορούσαν να τον συναγωνιστούν», με τον Κάρλο Αντσελότι να σημειώνει από την πλευρά του: «Στην αρχή, είχε έρθει στη Μίλαν για προπονήσεις μαζί μας και δεν σκεφτόμουν να τον χρησιμοποιήσω. Όταν είδα όμως τον τρόπο που έκανε προπόνηση, δεν είχα επιλογή. Είναι ένας μεγάλος παίκτης. Με κέρδισε με την απόδοση αλλά και τον χαρακτήρα του. Στον αγωνιστικό χώρο, ο Μπέκαμ έβλεπε τα πάντα, πριν τους υπόλοιπους».

Σε ότι αφορά τώρα τους πρώην συμπαίκτες του, αυτοί σημείωσαν για την ποδοσφαιρική αξία του Ντέβιντ Μπέκαμ

Ρομπέρτο Κάρλος: «Ο Μπέκαμ εκτελούσε τις στημένες φάσεις καλύτερα από εμένα. Ήταν ενδιαφέρον να τον βλέπεις να εκτελεί».

Ρίο Φέρντιναντ: Ο Ντέιβιντ είναι ένας από τους τρεις καλύτερους πασέρ που έχω αγωνιστεί».

Ρονάλντο: «Γνωρίζαμε πριν έρθει στη Ρεάλ Μαδρίτης πως ήταν καλός παίκτης, αλλά δεν περιμέναμε να είναι τόσο χαρισματικός, με ομαδικό πνεύμα. Έχει το σεβασμό όλων».

Ζινεντίν Ζιντάν: «Δεν ξέρω πως κατάφερε να είναι τόσο άνετος εκτός γηπέδων. Ήταν σαν ένας ποπ-σταρ. Δεν θα μπορούσα να το κάνω».

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: «Το άτομο που θα πει αρνητικά για τον Μπέκαμ, είτε τον ζηλεύει, είτε τον μισεί. Δεν υπάρχουν αρνητικά πράγματα για αυτόν».

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ