el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ντέρμπι σε Πρέμιερ Λιγκ και Καμπιονάτο

Φιορεντίνα – Γιουβέντους: Το «κλεμμένο» πρωτάθλημα και η μεταγραφή Μπάτζιο

Ενα από τα παραδοσιακά ντέρμπι της Ιταλίας είναι αυτό ανάμεσα σε Φιορεντίνα και Γιουβέντους. Σε εξαίρεση με άλλα ντέρμπι, που βασίζονται σε γεωγραφικά ή κοινωνικά κριτήρια, στην περίπτωση των δύο ομάδων η έντονη αντιπαλότητα προέκυψε από αγωνιστικά κριτήρια αλλά και από θέματα μεταγραφών.

Το πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων, ήταν αρκετό ώστε να αρχίσει η κόντρα. Αιτία, η έκταση της νίκης της Γιουβέντους (11-0 ως γηπεδούχος στις 7 Οκτωβρίου 1928), αποτέλεσμα το οποίο παρά το πέρασμα των χρόνων δεν ξεχάστηκε από τους φιλάθλους της Φιορεντίνα. Μάλιστα, δύο ακόμα μεγάλα περιστατικά – ανάμεσα σε άλλα – σημειώθηκαν με το πέρασμα των ετών και μεγάλωσαν την αντιπαλότητα.

Ηταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ιταλίας από τη Γιουβέντους τη σεζόν 1981-82, αλλά και η απόκτηση του Ρομπέρτο Μπάτζιο το 1990. Την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1981-92 και τις δύο ομάδες ισόβαθμες, στην Φιορεντίνα ακυρώθηκε γκολ (έμεινε στο 0-0) ενώ στο ματς της Γιουβέντους με την Καταντζάρο δεν δόθηκε πέναλτι στην τελευταία, με συνέπεια η «γηραιά κυρία» να επικρατήσει 1-0 και να κατακτήσει τον τίτλο. «Μας έκλεψαν τον τίτλο. Καλύτερα όμως δεύτεροι, παρά κλέφτες», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή ο μέσος των «βιόλα», Τζιανκάρλο Αντονιόνι.

Το 1990, μετά από πέντε χρόνια στην Φιορεντίνα και εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, η ομάδα παραχώρησε τον Ρομπέρτο Μπάτζιο στη Γιουβέντους για το ποσό ρεκόρ τότε, έναντι οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων. Ακολούθησαν διαδηλώσεις και τραυματισμοί φιλάθλων της Φιορεντίνα και τον ίδιο τον παίκτη να χαρακτηρίζεται «προδότης».

Ο τελευταίος… προδότης, σύμφωνα με τους φίλους της Φιορεντίνα αλλά και τα γεγονότα, είναι ο Φερνάντο Μπερναντέσκι, ο οποίος μεταγράφηκε το 2017 στη Γιουβέντους έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Μπερναντέσκι στο ντεμπούτο του με τη Γιουβέντους σε ντέρμπι, σκόραρε στο περσινό ματς στο «Αρτέμιο Φράνκι». Στην ίδια έδρα, οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν το Σάββατο (01/12/2018, 19:00).

Το Φιορεντίνα – Γιουβέντους με πάνω από 170 στοιχηματικές αγορές, στη Novibet!

Αρσεναλ – Τότεναμ: Ούτε σε έναν τελικό…

Η παραδοχή από τους φιλάθλους των δύο ομάδων είναι κοινή, αναφορικά με τον πιο μισητό αντίπαλο στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Αυτοί της Αρσεναλ κατονομάζουν της Τότεναμ και αντίστοιχα. Αμφότερες εδρεύουν στο Βόρειο Λονδίνο και ως αυτού το ντέρμπι έχει καθαρά γεωγραφικό χαρακτήρα.

Είναι άξιο αναφοράς, το γεγονός πως σε τόσα χρόνια ιστορίας, δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε κάποιον τελικό. Μάλιστα, υπάρχουν μόνο τρεις παίκτες καταγεγραμμένοι που να έχουν σημειώσει χατ – τρικ στο ντέρμπι. Ο Τέρι Ντάισον (το 1961) από πλευράς Τότεναμ και οι Τεντ Ντρέικ (το 1934) και Αλαν Σάντερλαντ (το 1978) από πλευράς «κανονιέρηδων».

Η συνολική παράδοση είναι με το μέρος της Αρσεναλ, αφού από το 1909 (που υπάρχουν επίσημα στατιστικά) και για όλες τις διοργανώσεις μετράει 76 νίκες έναντι 57 της Τότεναμ ενώ 49 ματς έληξαν ισόπαλα. Τότεναμ και Αρσεναλ θα αναμετρηθούν στο «Γουέμπλεϊ» το μεσημέρι της Κυριακής (02/12/2018, 16:05).

Το μεγαλύτερο ντέρμπι της Premier League παίζεται στη Novibet με αμέτρητες αγορές και ειδικά στοιχήματα!

Λίβερπουλ – Εβερτον:  Το ντέρμπι με τις περισσότερες κόκκινες

Ισως ένα από τα πιο κλασικά ντέρμπι στην Αγγλία και έχει να κάνει με γεωγραφικά κριτήρια, αφού οι δύο ομάδες εδρεύουν στην περιοχή του Μέρσεϊσάιντ. Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ως το «φιλικό ντέρμπι» και έχει να κάνει με το γεγονός πως υπάρχουν πολλές οικογένειες που τα μέλη της υποστηρίζουν τις δύο αυτές ομάδες.

Αυτό πάντως, πως πρόκειται δηλαδή για φιλικό ντέρμπι, δεν έχει αποτυπωθεί μέχρι στιγμής στον αγωνιστικό χώρο. Τα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για το ντέρμπι που έχουν δοθεί οι περισσότερες κόκκινες κάρτες, 21 σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ. Η τελευταία, βγήκε πάντως αρκετά χρόνια πριν, το 2011, με αποδέκτη τον μέσο Τζακ Ρόντγουελ που τότε αγωνιζόταν για λογαριασμό της Εβερτον.

Συντριπτικά υπέρ της Λίβερπουλ η παράδοση (231 νίκες, 73 ισοπαλίες, 66 ήττες) ενώ υπάρχουν μόνο δύο περιπτώσεις παικτών που έχουν σκοράρει στο ντέρμπι, αγωνιζόμενοι και με τις δύο ομάδες. Οι Ντέιβιντ Τζόνσον και Πίτερ Μπάρντσλεϊ. Δύο είναι και οι παίκτες που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή στις δύο ομάδες και ως παιδιά υποστήριζαν τον μεγάλο αντίπαλο.

Ο Ανταμ Λαλάνα, που φοράει από το 2014 τη φανέλα της Λίβερπουλ και σαν παιδί υποστήριζε την ομάδα του πατέρα του, την Εβερτον. Αντίθετη περίπτωση ο Θίο Γουόλκοτ, που αγωνίζεται στην Εβερτον από το 2018. Ο άγγλος επιθετικός, έχει χαρακτηρίσει μάλιστα τους Μάικλ Οουεν και Ρόμπι Φάουλερ ως τα ινδάλματά του, τα οποία είχε τη δυνατότητα να συναντήσει στον αγωνιστικό χώρο ως Ball-boy της Τσέλσι.

Λίβερπουλ και Εβερτον θα τεθούν αντιμέτωπες στο «Ανφιλντ» το απόγευμα της Κυριακής (02/12/2018, 18:15).

Ανταγωνιστικές αποδόσεις και ειδικά στοιχήματα για το Λίβερπουλ – Έβερτον, στη Νovibet!

 

Ρόμα – Ιντερ: Η κόντρα Τότι με Σπαλέτι

Για δεύτερη φορά, μετά την αποχώρησή του από την τεχνική ηγεσία της Ρόμα το καλοκαίρι του 2017, ο Λουτσιάνο Σπαλέτι θα βρεθεί στο «Ολίμπικο» ως αντίπαλος. Στο αντίστοιχο περσινό ματς για το Καμπιονάτο, η νυν ομάδα του 59χρονου προπονητή επικράτησε 3-1. Ρόμα και Ιντερ θα βρεθούν ξανά αντιμέτωπες το βράδυ της Κυριακής (02/12/2018, 21:30), με τον Σπαλέτι να είναι το ένα από τα τρία πρόσωπα του αγώνα. Το άλλο είναι φυσικά ο Φραντσέσκο Τότι, με τον παλαίμαχο πλέον μεσοεπιθετικό να εκτελεί χρέη διευθυντή του συλλόγου. Αλλωστε, είναι γνωστή η «κόντρα» των δυο από την κοινή τους θητεία στην ομάδα της Ρώμης. Το τρίτο, είναι ο Ράτζα Ναϊνγκοκάν, με τον Βέλγο να επιστρέφει για πρώτη φορά ως αντίπαλος της Ρόμα, στην οποία αγωνίστηκε για μία 5ετία.

Ο Ναϊνκολάν μάλιστα, φρόντισε σε δηλώσεις τους να σημειώσει πως πλέον νοιώθει σαν ιταλός, ενώ δεν δέχεται τους ισχυρισμούς, περί κακού παιδιού. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων: «Μπορώ να σας πω, είμαι κανονικός άνθρωπος και όχι κακό παιδί όπως πολλοί λένε. Ψωνίζω στο σούπερ μάρκετ, μπορώ να πιω και να καπνίσω με ηρεμία. Ακόμα και ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να καπνίζει. Σαν παίκτης, αισθάνομαι τον εαυτό μου πιο ιταλό από Βέλγο, από την άποψη της τεχνικής και της τακτικής, όπως βλέπω το παιχνίδι».

Μεγάλη γκάμα στοιχηματικών αγορών για το Ρόμα – Ίντερ, στη novibet!

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ