el
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οπαδικά Νεκροταφεία

Πόσες φορές έχουμε ακούσει ή ακόμα και έχουμε πει πολλοί από εμάς, για αγάπη της ομάδας μας μέχρι το θάνατο; Τι γίνεται όμως μετά θάνατον; Γιατί να είσαι αναγκασμένος να απομακρυνθείς από την αγαπημένη σου ομάδα και να χάσεις την επαφή σου με το αγαπημένο σου γήπεδο, μόνο και μόνο επειδή πέθανες;!

Αυτό σκέφτηκε η διοίκηση της Μπόκα Τζούνιορς πριν αρκετά χρόνια και δημιούργησε το πρώτο οπαδικό νεκροταφείο στον κόσμο. Σε μια τεράστια έκταση, πολύ κοντά στο Λα Μπομπονέρα, την έδρα της ομάδας, έφτιαξε ένα κοιμητήριο 27.000 θέσεων αποκλειστικά για τους οπαδούς των Χενέισες. Τα χρώματα που επικρατούσαν ήταν στο χώρο, όπως είναι φυσικό, το μπλε και το κίτρινο και η αποδοχή των οπαδών ήταν τεράστια, καθώς χιλιάδες έσπευσαν να κλείσουν θέση αιώνιας υποστήριξης στην ομάδα.

Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία του εγχειρήματος της ομάδας της Αργεντινής, που αμέσως βρήκε μιμητές. Η αρχή έγινε στη Λατινική Αμερική και μπορεί η Μπόκα να ήταν η πρωτοπόρος, αλλά στην Κορίνθιανς το πήγαν ένα βήμα παραπέρα.

Έκαναν ένα νεκροταφείο 70.000 χιλιάδων «θέσεων» αποκλειστικά για φίλους της Τιμάο. Το ονόμασαν «Κορίνθιανς για πάντα» και περίμεναν τους οπαδούς της ομάδας. Όπως ήταν φυσικό, οι οπαδοί έσπευσαν να κλείσουν θέση κατά χιλιάδες και δεν θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς με τόσες παροχές που τους δίνονταν. Λουλούδια και στεφάνια στα χρώματα της ομάδας, φέρετρα με συνθήματα της Τιμάο, σημαίες να καλύπτουν το φέρετρο και, για αυτούς που είχαν μεγαλύτερη οικονομική άνεση, χορωδία να ψέλνει τον ύμνο της Κορίνθιανς κατά την ταφή.

Η «μόδα» ήρθε σιγά σιγά και στην Ευρώπη και η αρχή έγινε από τη Γερμανία, με το Αμβούργο και τη Σάλκε να ανοίγουν τους πρώτους χώρους αιώνιας ανάπαυσης για τους οπαδούς τους. Πολύ μικρότερους βέβαια σε χωρητικότητα από αυτούς των μεγάλων ομάδων της Λατινικής Αμερικής, αλλά χωρίς να στερούνται φαντασίας και παροχών.

Το κοιμητήριο των Βασιλικών Μπλε για παράδειγμα, έχει στο κέντρο του ένα μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου στα χρώματα της ομάδας, με την τιμή του κάθε τάφου να ανεβαίνει ανάλογα με το πόσο κοντά σε αυτό και το σήμα της ομάδας βρίσκεται. Ενώ, αυτό της ομάδας του μεγάλου λιμανιού της Γερμανίας έχει ακριβώς το σχήμα της ομάδας, με τους οπαδούς να επιλέγουν το αγαπημένο τους σημείο για να στηρίζουν αιώνια το Αμβούργο.

Κατά κάποιο τρόπο ακουλούθησαν και οι ισπανικές ομάδες, όχι όμως φτιάχνοντας κοιμητήρια, αλλά δημιουργώντας χώρους υποδοχής τεφροδόχων των οπαδών τους. Ποια ήταν η μεγάλη κίνησή τους όμως? Οι χώροι αυτοί βρίσκονται εντός των γηπέδων των ομάδων που έχουν προβεί στην κίνηση αυτή. Έτσι, οι οπαδοί των Ατλέτικο, Μπαρτσελόνα, Εσπανιόλ και Μπέτις έχουν την ευκαιρία, έναντι σεβαστού ποσού, οι στάχτες τους να μείνουν για πάντα στην έδρα της αγαπημένης τους ομάδας.

Ποιος ξέρει, ίσως σε λίγα χρόνια να ανοίξει και στη χώρα μας το πρώτο οπαδικό κοιμητήριο για να μπορούν οι φανατικοί οπαδοί των Ελληνικών ομάδων να είναι σίγουροι πως θα είναι είναι κοντά στην ομάδα τους για πάντα!

~Ο Λογιστής~

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ