el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πρέμιερ Λιγκ: Αυτό το πρωτάθλημα, ποιός θα το πάρει;

Η φετινή Πρέμιερ Λιγκ υπόσχεται δράμα και αγωνία μέχρι το φινάλε. Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι έχουν επιδοθεί σε μία πρωτοφανή κούρσα τίτλου, η οποία κατά τα φαινόμενα θα κριθεί στο νήμα.

Η Λίβερπουλ με 34 παιχνίδια έχει συγκεντρώσει 85 βαθμούς, επομένως αν κερδίσει τα τέσσερα εναπομείναντα διατηρεί τη δυνατότητα να γράψει μάξιμουμ 97. Μπορεί δηλαδή να γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που χάνει τον τίτλο με τέτοια συγκομιδή, διότι η Σίτι, που έχει τώρα 83 βαθμούς, χρωστάει πέντε ματς, άρα το ταβάνι της είναι στους 98!

Related image


Μέχρι πέρυσι η κορυφαία συγκομιδή στα 26 χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ άνηκε στην Τσέλσι του 2005 με 95 βαθμούς, μέχρι που ήρθε η Σίτι και κατέκτησε τον τίτλο με το απόλυτο ρεκόρ των 100 πόντων. Εν ολίγοις μόνο η Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα έχει φτάσει ή ξεπεράσει τους 97 βαθμούς, που είναι πιθανό να πιάσει φέτος η Λίβερπουλ.

Αυτοί οι ιλιγγιώδεις αριθμοί αναδεικνύουν πως με οποιονδήποτε άλλον αντίπαλο η Λίβερπουλ θα είχε ήδη ράψει το κουστούμι του πρωταθλητή για τον πρώτο της τίτλο μετά το 1990. Τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή, όμως αυτή που κρατάει ακόμη την τύχη στα πόδια της είναι η Σίτι, έστω κι αν το πρόγραμμά της είναι σαφώς πιο δύσκολο συγκριτικά με εκείνο των «κόκκινων».

Το πρόγραμμα μέχρι το φινάλε

Η Λίβερπουλ την Κυριακή 21 Απριλίου δοκιμάζεται στο Κάρντιφ, με τους Ουαλούς του Νιλ Γουόρνοκ, που μάχονται για την παραμονή τους, ακολουθεί το ματς στο «Ανφιλντ» με την καταδικασμένη Χάντερσφιλντ (26/4), η έξοδος στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» με τη μάλλον σωσμένη Νιουκάστλ (5/5) και κλείνει τον μαραθώνιο εντός με τη Γουλβς.

Αντίθετα η Σίτι, σε λιγότερο από 72 ώρες μετά τον δραματικό αποκλεισμό της στο Τσάμπιονς Λιγκ την Τετάρτη το βράδυ, υποδέχεται ξανά την Τότεναμ το Σάββατο (20/4). Τη Μεγάλη Τετάρτη (24/4) σειρά παίρνει το σπουδαίο ντέρμπι του Μάντσεστερ στο «Ολντ Τράφορντ». Επεται στις 28 Απριλίου η εκτός έδρας αποστολή με την Μπέρνλι, που λογικά θα έχει σωθεί. Στις 4 Μαΐου υποδέχεται τη Λέστερ και ολοκληρώνει το καλεντάρι εκτός με την Μπράιτον, η οποία όλα δείχνουν ότι θα παλεύει για τη σωτηρία της ως την τελευταία αγωνιστική.

Image result for manchester city 2019


«Είναι σκληρό μα πρέπει να το δεχθούμε», είπε ψύχραιμα ο Γκουαρδιόλα μετά το επικό 4-3 της Τετάρτης που άφησε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ τη Μάντσεστερ Σίτι και έσβησε το όνειρο του quadruple. Η Σίτι έχει βάλει ήδη στην τροπαιοθήκη της το Λιγκ Καπ, βρίσκεται στον τελικό του FA Cup, όπου θα αντιμετωπίσει τη Γουότφορντ και μάλλον παίζει όλο το πρωτάθλημα τις επόμενες πέντε ημέρες.

Μένει λοιπόν να φανεί στην πράξη αν μπορεί να διαχειριστεί την απογοήτευση και το ενεργειακό άδειασμα ενός τέτοιου ευρωπαϊκού αποκλεισμού επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του Πεπ ότι η Σίτι δεν είναι ομάδα αλλά «μηχανή»!

Οι θετικοί οιωνοί της Λίβερπουλ

Η Λίβερπουλ, από την άλλη, μπορεί να μην έχει κερδίσει κανέναν τίτλο επί Κλοπ, ο οποίος την ανέλαβε το 2015, ωστόσο οι οπαδοί της λαμβάνουν από παντού θετικούς οιωνούς. Ηδη με το 2-0 επί της Τσέλσι ξορκίστηκε η κατάρα του 2014, όταν οι «κόκκινοι» είχαν χάσει τον τίτλο μέσα από τα χέρια τους με το περιβόητο γλίστρημα του κάπτεν Στίβεν Τζέραρντ.

Image result for klopp liverpool


Τα διπλά ματς-πρόκληση με την Μπαρτσελόνα για το Τσάμπιονς Λιγκ κάνουν σάντουιτς τον αγώνα με τη Νιουκάστλ, ωστόσο κανείς στο «Ανφιλντ» δεν πιστεύει ότι ο λατρεμένος τους Ράφα Μπενίτεθ θα φράξει τον δρόμο για το πρώτο πρωτάθλημα ύστερα από 29 χρόνια.

Ακόμη και ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον προβλέπει ότι η φετινή Πρέμιερ θα καταλήξει τελικά στο Μερσεϊσάιντ διότι η Γιουνάιτεντ θα κόψει βαθμούς από τη Σίτι.

Το κυριότερο ωστόσο όλων είναι πως η Λίβερπουλ είχε την απαιτούμενη ανθεκτικότητα απέναντι στο υπερσύνολο του Πεπ και όταν χρειάστηκε την τύχη, αυτή της έκλεισε το μάτι, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το γκολ του Οριτζί στην εκπνοή επί της Εβερτον.

Δεν είναι τυχαίο ότι 8 από τους τελευταίους 10 πρωταθλητές της Πρέμιερ βρίσκονταν στην πρώτη τριάδα με τα περισσότερα γκολ στα τελευταία 15 λεπτά. Ποιος άραγε έχει ξεχάσει στη Σίτι το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία με τη Γιουνάιτεντ, το 2012, χάρη στα γκολ του Τζέκο και του Αγουέρο στο 92’ και στο 94’ αντίστοιχα για το επικό 3-2 επί της ΚΠΡ την τελευταία αγωνιστική;

Image result for pep guardiola manchester city


Είναι χαρακτηριστικό πως η πρωταθλήτρια Σίτι πέρυσι σημείωσε 25 γκολ μετά το 76’ και δέχθηκε μόλις 4. 15 λεπτά επί 38 αγωνιστικές, ισοδυναμούν με περίπου 6,5 παιχνίδια, στα οποία οι «πολίτες» είχαν το εντυπωσιακό +21 γκολ στη διαφορά τερμάτων. Φέτος, όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει με τη Λίβερπουλ μέχρι στιγμής να έχει σκοράρει 21 late goals έναντι μόλις 13 της Σίτι.

Αν μάλιστα επικεντρωθούμε αποκλειστικά στο τελευταίο δεκάλεπτο διαπιστώνουμε ότι η Λίβερπουλ έχει 15-4 γκολ, ενώ η Σίτι 10-3. Η ομάδα του Κλοπ έχει κερδίσει 7 βαθμούς με γκολ μετά το 80’ κι έχει χάσει 2. Εν αντιθέσει με τη Σίτι που δεν έχει κερδίσει κανέναν βαθμό με γκολ μετά το 80’ κι έχει απωλέσει έναν.

Συνεπώς, οι «κόκκινοι» μετρούν έξι περισσότερους πόντους έναντι των «πολιτών» στα τελευταία λεπτά των αναμετρήσεων, παρουσιάζοντας στοιχεία πρωταθλητισμού, όπως αποφασιστικότητα, πίστη, αντοχή, που τους έλειπαν τόσα χρόνια και φαίνεται πως επιτέλους τα βρήκαν.

Το πέναλτι που ίσως δεν ξεχαστεί ποτέ…

Οι πρωταθλητές στην Αγγλία είθισται να έχουν και μία χείρα βοηθείας από τη διαιτησία. Εξι από τις δέκα τελευταίες ομάδες που κατέκτησαν την Πρέμιερ κατέγραψαν είτε τα περισσότερα κερδισμένα πέναλτι, είτε τα λιγότερα εναντίον τους.

Φέτος η αλήθεια είναι πως η διαιτησία έχει φερθεί κρατώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο πρωτοπόρων. Λίβερπουλ (6 γκολ με πέναλτι) και Σίτι (3) βρίσκονται στη μέση της κατάταξης σε κερδισμένα πέναλτι, ωστόσο αν στο τέλος οι «πολίτες» χάσουν τον τίτλο σίγουρα θα μνημονεύουν το χαμένο πέναλτι (86ο λεπτό) του Μαχρέζ στο 0-0 του «Ανφιλντ».

Image result for liverpool manchester city


Καλύτερη η Σίτι, πιο αποτελεσματική η Λίβερπουλ

Η στατιστική υπεροχή της Σίτι είναι εμφανής, ωστόσο το γεγονός ότι η Λίβερπουλ διεκδικεί στα ίσα το πρωτάθλημα με χειρότερα νούμερα αποδεικνύει πως είναι πιο αποτελεσματική.

Ο δείκτης των XGoals της Σίτι είναι 85,47. Οι «πολίτες» έχουν σκοράρει μέχρι στιγμής 86 γκολ, συνεπώς βρίσκονται ακριβώς σε αυτό που λέμε expected (αναμενόμενο). Αντίθετα, τα XGoals της Λίβερπουλ είναι στο 70,26, όμως στην πραγματικότητα οι «κόκκινοι» έχουν σκοράρει 77 φορές, άρα έχουν βάλει 6,74 γκολ (!) παραπάνω από την αναμενόμενη απόδοσή τους στο γήπεδο βάσει καθαρών ευκαιριών. Αν μάλιστα τα XGoals αναχθούν σε βαθμολογική συγκομιδή, η Σίτι έχει κερδίσει 2,86 βαθμούς παραπάνω από το αναμενόμενο και η Λίβερπουλ 10,33!

Σε απόλυτους αριθμούς, βέβαια, η ομάδα του Πεπ πρωτεύει σχεδόν σε όλους τους τομείς. Εχει τις περισσότερες τελικές (18,1) στη λίγκα, τις περισσότερες on target (7), τη μεγαλύτερη κατοχή (64,2%), τα πιο πολλά γκολ (66) σε open play, εκτελεί 58% των τελικών της προσπαθειών μέσα από την αντίπαλη περιοχή και κάνει 11,4 ντρίμπλες ανά ματς υστερώντας μόνο έναντι της Τσέλσι.

Η Λίβερπουλ έχει 15,1 τελικές (6 on target), μόλις 45 γκολ σε open play, είναι ωστόσο η κορυφαία όλων φέτος στις στατικές φάσεις με συνολικά 17 τέρματα.

Κατά τη διάρκεια της φετινής Πρέμιερ η κορυφή μεταξύ τους έχει αλλάξει χέρια 19 φορές! Το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται σε λιγότερο από έναν μήνα και η ώρα της κρίσης για ένα από τα συναρπαστικότερα μπρα-ντε-φερ στην ιστορία της αγγλικής Πρέμιερ έφτασε. Η Λίβερπουλ έχει συμπληρώσει 134 ημέρες παραμονής στην πρώτη θέση, η Σίτι 109. Και για τις δύο αυτό που έχει σημασία είναι ποια θα είναι πρώτη την τελευταία ημέρα, δηλαδή τη 12η Μαΐου.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ