el
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μπάγερν vs Ντόρτμουντ: Τα πρόσωπα του Κλάσικερ

Η Μπάγερν υποδέχεται την Ντόρτμουντ στο 101ο Κλάσικερ της Μπουντεσλίγκα (9/11, 19:30). Αυτά είναι τα πρόσωπα του μεγάλου ντέρμπι.

Η κόντρα της Μπάγερν και της Ντόρτμουντ δεν πηγάζει από πολιτικούς λόγους όπως για παράδειγμα στο Κλάσικο της Ισπανίας.

Οι δύο σύλλογοι δεν εδρεύουν καν στην ίδια πόλη όπως συμβαίνει στο Σουπερκλάσικο της Αργεντινής, ούτε προκύπτουν θρησκευτικές διαφορές όπως στο σκωτσέζικο Old Firm.

Η αλήθεια είναι πως το Κλάσικερ δεν έχει την παράδοση και την «έχθρα» σαν τα ντέρμπι που προαναφέρθηκαν.

Οι λόγοι της αντιπαλότητάς τους είναι αμιγώς αγωνιστικοί και εδώ και τρεις δεκαετίες είναι ξεκάθαρα το πιο κλασάτο παιχνίδι στη χώρα προσφέροντας σπουδαίο θέαμα, μεγάλες συγκινήσεις και αξέχαστες μάχες.

Με υπηρεσιακό η Μπάγερν

Για πολλούς το αυθεντικό Κλάσικερ είναι αυτό της Μπάγερν με την Γκλάντμπαχ όταν τα «πουλάρια» τη δεκαετία του ‘70 είχαν μία σπουδαία ομάδα που πρωταγωνιστούσε εντός και εκτός συνόρων.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ότμαρ Χίτσφελντ ντορτμουντ

Όντως η Ντόρτμουντ τότε δεν διαδραμάτιζε σοβαρό ρόλο στη Γερμανία, ωστόσο μετά το 1990 με τον Ότμαρ Χίτσφελντ στον πάγκο της άλλαξε την ιστορία. Κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1995, έκανε το back to back το 1996 και το 1997 έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Έκτοτε έγινε το κλασικό αντίπαλον δέος της Μπάγερν και μαζί συνθέτουν το ζευγάρι του Κλάσικερ.

Άλλωστε, μιλάμε για τους δύο συλλόγους με τη μεγαλύτερη προσέλευση θεατών κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη και φυσικά τους απόλυτους κυρίαρχους στη γερμανική Μπουντεσλίγκα. Μπάγερν και Ντόρτμουντ έχουν κατακτήσει τα 22 από τα τελευταία 26 πρωταθλήματα Γερμανίας, με τους Βαυαρούς ασφαλώς να διατηρούν συντριπτικά τη μερίδα του λέοντος.

Το 101ο Κλάσικερ θα διεξαχθεί κάτω από περίεργες συνθήκες διότι καμία εκ των δύο δεν είναι αυτήν την στιγμή πρώτη στη βαθμολογία (βρίσκεται εκεί η Γκλάντμπαχ) και ειδικά η Μπάγερν θα κατέβει με υπηρεσιακό τεχνικό στον πάγκο της μετά την απομάκρυνση του Νίκο Κόβατς.

Ο Χάνζι Φλικ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο 2-0 επί του Ολυμπιακού την Τετάρτη και το Σάββατο θα κοουτσάρει για πρώτη φορά ως πρώτος προπονητής σε αγώνα της Μπουντεσλίγκα.

Το νέο αμυντικό πλάνο

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε ισχυριστεί ότι «οι επιθέσεις κερδίσουν τους αγώνες και οι άμυνες τους τίτλους». Αν αυτό ισχύει τότε τα πράγματα είναι μάλλον δυσοίωνα για την Μπάγερν φέτος, η οποία σε 10 αγωνιστικές έχει δεχθεί 16 γκολ, έχει δηλαδή το χειρότερο παθητικό ανάμεσα στις πρώτες εννιά ομάδες της βαθμολογίας.

Προφανώς η πρώτη αποστολή του Φλικ είναι να σταθεροποιήσει την αμυντική λειτουργία των πρωταθλητών, οι οποίοι φέτος έχουν κρατήσει το μηδέν μόνο κόντρα στην Κολωνία και τη Σάλκε εντός συνόρων.

Ελλείψει Ζίλι, Ερναντές και Μπόατενγκ ο Φλικ θα βασιστεί στους Χάβι Μαρτίνεθ και Αλάμπα για να συνθέσει το δίδυμο των στόπερ. Το πείραμα δοκιμάστηκε με επιτυχία την Τετάρτη, άλλωστε και οι δύο έχουν στο παρελθόν αγωνιστεί ως κεντρικοί αμυντικοί έστω κι αν αυτή δεν είναι φυσική τους θέση.

Αποτέλεσμα εικόνας για Χάβι Μαρτίνεθ

Με Αλάμπα και Μαρτίνεθ στους στόπερ η Μπάγερν έχει δύο παίκτες που μπορούν να ανταποκριθούν στο πρέσινγκ του αντιπάλου και να κάνουν το build up με εξαιρετική ακρίβεια.

Το μειονέκτημα του Αλάμπα στο ψηλό παιχνίδι, μπορεί ως ένα βαθμό να το καμουφλάρει ο Μαρτίνεθ που παίρνει πάντα καλές τοποθετήσεις μέσα στην περιοχή, ωστόσο για το ματς αυτό καθαυτό με την Ντόρτμουντ, οι Βαυαροί δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για την εναέρια κυκλοφορία αφού οι Βεστφαλοί σπάνια καταφεύγουν στη λύση της σέντρας.

Ο Κίμιχ στους χαφ και ο αναβαθμισμένος ρόλος του Μίλερ

Από εκεί και πέρα κλειδί για τη λειτουργία της Μπάγερν θα είναι η παρουσία του βιονικού Κίμιχ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κίμιχ

Ο 24χρονος άσος έχει χάσει μόλις ένα από τα τελευταία 71 επίσημα ματς της Μπάγερν και αυτό για τιμωρία (ο επαναληπτικός με τη Λίβερπουλ στο Τσάμπιονς Λιγκ). Επί Κόβατς έπαιζε κυρίως δεξιός μπακ, ωστόσο με τον Φλικ όλα δείχνουν πως θα καθιερωθεί σε ρόλο χαφ όπως στην εθνική ομάδα με τον Λεβ.

Ο Κίμιχ είναι ένας παίκτης που διαθέτει εξαιρετική αντίληψη, μπορεί να δημιουργήσει (τρεις ασίστ φέτος) και το κυριότερο τρέχει ασταμάτητα πρεσάροντας σε όλα τα μήκη και πλάτη τους αντίπαλους χαφ. Δεν τυχαίο άλλωστε πως είναι ο πρώτος σε χιλιόμετρα στην Μπουντεσλίγκα έχοντας καλύψει 121,2!

Η έλευση του Φλικ αναμενόμενα θα αναβαθμίσει και τον ρόλο του Τόμας Μίλερ, ο οποίος επί Κόβατς ήταν σταθερά εκτός βασικών πλάνων.

Ο Φλικ ήταν βοηθός του Λεβ ως το 2014, τη χρονιά δηλαδή που η Γερμανία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, συνεπώς γνωρίζει άριστα τον Μίλερ από την κοινή τους θητεία στην εθνική και πώς να πάρει το καλύτερο δυνατό από αυτόν.

Ο 30χρονος μεσοεπιθετικός μπορεί να είναι αντιτουριστικός στο μάτι, όμως δουλεύει τρομερά στο γήπεδο, παίζει με την εξυπνάδα του, έχει τα περισσότερα τρεξίματα στην ομάδα υστερώντας μόνο έναντι του Κίμιχ, έχει καλή επικοινωνία με τον Λεβαντόφσκι και παρά τον περιορισμένο χρόνο του φέτος είναι ο πρώτος πασέρ των Βαυαρών με τέσσερις ασίστ.

Συγκριτικά λοιπόν με τον πιο ποιοτικό αλλά άχρωμο Κοουτίνιο, ο Μίλερ μπορεί να αποδειχθεί πιο χρήσιμος στο ντέρμπι, δεδομένου ότι κατέχει καλά την ψυχολογία αυτών των αγώνων και ο ίδιος νιώθει πολύ καλύτερα μετά την απομάκρυνση του Κόβατς.

Η καθιέρωση του Γκνάμπρι

Σημαντική είναι η συνεισφορά φέτος του Σερτζ Γκνάμπρι. Ο 24χρονος εξτρέμ έχει ωριμάσει, είναι πιο αποτελεσματικός, πλέον θεωρείται βασικός στα πλάνα του Λεβ στην εθνική Γερμανίας και όσο ο Κομάν συνεχίζει ντεφορμέ, αποτελεί την πιο αξιόπιστη επιλογή της Μπάγερν στις δύο πτέρυγες.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σερτζ Γκνάμπρι

Ο Γκνάμπρι έχει ήδη 7 γκολ φέτος σε όλες τις διοργανώσεις, όσα δηλαδή πέτυχε πέρυσι σε ολόκληρη τη σεζόν και ασφαλώς αποτελεί ένα μόνιμο πονοκέφαλο στις αντίπαλες άμυνες αφού σε κάθε παιχνίδι κάνει κατά μέσο όρο 33 σπριντ!

Ο ασταμάτητος Λεβαντόφσκι

Για τον Λεβαντόφσκι τα λόγια είναι περιττά. Ο Πολωνός πλέον ονομάζεται στη Βαυαρία ΛεβαGOALski!

Φέτος κάνει απίστευτα πράγματα, έσπασε το ρεκόρ του Ομπαμεγιάνγκ σκοράροντας και στα 10 πρώτα ματς της Μπουντεσλίγκα. Έχει 14 γκολ στο πρωτάθλημα έπειτα από 10 στροφές, που είναι η καλύτερη επίδοση στην ιστορία μετά από εκείνη του Γκερντ Μίλερ το 1968/69 όταν είχε σκοράρει 15 γκολ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Λεβαντόφσκι

Στα Κλάσικερ έχει πετύχει 14 τέρματα ως παίκτης της Μπάγερν, ακριβώς όσα και ο Γκερντ Μίλερ, επομένως χρειάζεται άλλο ένα για να γίνει ο απόλυτος ρέκορντμαν του συλλόγου.

Είναι άλλωστε ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία που σκοράρει σε πέντε σερί Κλάσικερ έχοντας 10 γκολ στις πέντε τελευταίες μάχες με τη Ντόρτμουντ!

Τρομακτικές οι τελευταίες επισκέψεις στο Μόναχο

Η Ντόρτμουντ θα παραταχθεί με ανεβασμένη ψυχολογία στο Κλάσικερ δεδομένου ότι προέρχεται από τρεις σερί νίκες.

Κέρδισε διαδοχικά εντός έδρας την Γκλάντμπαχ για το κύπελλο, τη Βόλφσμπουργκ για το πρωτάθλημα και την Ίντερ με ανατροπή για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ειδικά το δεύτερο ημίχρονο κόντρα στους «νερατζούρι» θύμισε αρκετά την περσινή εκπληκτική Ντόρτμουντ του πρώτου γύρου, με το αδιάκοπο πρέσινγκ και την τρομερή ένταση.

Πάντως για την Ντόρτμουντ οι επισκέψεις στο Μόναχο τα τελευταία χρόνια δεν είναι το καλύτερό της. Μετά το διπλό που έβγαλε τη σεζόν 2013/14 μετράει πέντε σερί ήττες στην «Αλιάνζ Αρένα» για το πρωτάθλημα με γκολ 22-3!

Τον περασμένο Απρίλιο συνετρίβη με 5-0 στο ίδιο γήπεδο και πρακτικά απώλεσε κάθε ελπίδα τίτλου. Αυτό σημαίνει λοιπόν πως για τη Ντόρτμουντ κρίνεται αναγκαίο να φανεί συμπαγής διατηρώντας την ψυχραιμία της στην πίεση της Μπάγερν.

Η επιστροφή του Χούμελς

Σε αυτό το κομμάτι ποντάρει πολλά στον Ματς Χούμελς, ο οποίος έπειτα από τρία πρωταθλήματα με την Μπάγερν επέστρεψε στην Ντόρτμουντ σαν να μην συνέβη τίποτα και τώρα θα παίξει ξανά ως αντίπαλος των Βαυαρών.

Αποτέλεσμα εικόνας για Χούμελς

Οι «κιτρινόμαυροι» ελπίζουν πως με την εμπειρία του ο Χούμελς θα βελτιώσει και τον νεαρό Ακάντζι, ο οποίος ναι μεν αποτελεί μεγάλο πρότζεκτ, ωστόσο συνεχίζει να είναι επιρρεπής στα λάθη.

Η αλήθεια είναι πως η Ντόρτμουντ δεν έχει παρουσιάσει ιδιαίτερη βελτίωση αμυντικά σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο δείχνει κάπως πιο σταθερή έναντι της Μπάγερν κρατώντας το μηδέν τέσσερις φορές με Σάλκε, Βόλφσμπουργκ, Γκλάντμπαχ και Λεβερκούζεν, δηλαδή απέναντι σε ομάδες πρώτης γραμμής.

Η προσωπικότητα του Βίτσελ

Βαρόμετρο για την Ντόρτμουντ αποτελεί επίσης ο Άξελ Βίτσελ. Αν ο Βέλγος κερδίσει μονομαχίες στο κέντρο, ελευθερώσει την μπάλα και δεν «πνιγεί» στο πρέσινγκ της Μπάγερν τότε οι «κιτρινόμαυροι» θα έχουν τύχη.

Ο 30χρονος άσος είναι από τις κορυφαίες προσωπικότητες στο ρόστερ των δευτεραθλητών Γερμανίας, πασάρει με 95% ευστοχία και κερδίζει τουλάχιστον 1/2 μονομαχίες που εμπλέκεται.

Ο ατίθασος Χακίμι

Στην επίθεση, με τον Αλκάθερ εκτός αγωνιστικού ρυθμού καθώς προέρχεται από τραυματισμό και τους Σάντσο, Ρόις να θεωρούνται αμφίβολοι, ο Φαβρ αναγκαστικά οφείλει να χτίσει και εναλλακτικό πλάνο δράσης. Αυτό ακούει στο όνομα του φοβερού και τρομερού Ασχράφ Χακίμι.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ασράφ Χακίμι

Ο Μαροκινός βρίσκεται στη φόρμα της ζωής του, έχει σημειώσει φέτος 4 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ και παρότι η φυσική του θέση είναι μπακ, η επιθετικότητα με την οποία αγωνίζεται τον καθιστά ουσιαστικά εξτρέμ.

Ο 21χρονος άσος είναι από τους πιο γρήγορους παίκτες στη Γερμανία τρέχοντας με 35 χλμ. την ώρα, καταγράφει τουλάχιστον 38 σπριντ ανά ματς και στην τακτική των αντεπιθέσεων που αναμένεται να εφαρμόσει η Ντόρτμουντ ταιριάζει γάντι.

Αν μάλιστα ο Σάντσο δεν αγωνιστεί, είναι πολύ πιθανό να περάσει κανονικά εξτρέμ, καθώς με τον ενθουσιασμό που τον διακατέχει είναι πολύ πιο χρήσιμος στο επιθετικό κομμάτι παρά στο αμυντικό.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ