el
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Φινλανδία vs Ελλάδα: Η εποχή της (αντ)επίθεσης

Ο Άγγελος Αναστασιάδης και το επιτελείο του έφυγαν, ο Τζον Φαν’τ Σιπ ήρθε. Οι απογοητευτικές εμφανίσεις και ήττες στο ΟΑΚΑ από Ιταλία (0-3) και Αρμενία (2-3), έχουν φέρει την Ελλάδα πίσω στη διεκδίκηση της πρόκρισης, με την αναμέτρηση στο Τάμπερε (5/9, 21:45) να έχει πλέον χαρακτήρα τελικού.

Ο 55χρονος Φαν’τ Σιπ, που έκανε καριέρα ως παίκτης σε Αγιαξ και Τζένοα αγωνιζόμενος στα άκρα της επίθεσης, εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Ελλάδα μπορεί να προκριθεί στα τελικά του Euro 2020.

«Αν δεν το πίστευα δεν θα ήμουν εδώ. Είμαστε σε δύσκολη θέση, όμως δεν έχουμε αποκλειστεί. Το επόμενο παιχνίδι, κόντρα στη Φινλανδία, είναι το πιο σημαντικό. Πιστεύουμε ακόμα πως μπορούμε να προκριθούμε και στο τέλος θα δούμε», δήλωσε ο Ολλανδός.

Ως προπονητής, έχει εργαστεί στην Τβέντε, στις ακαδημίες και στην πρώτη ομάδα του Άγιαξ, στη Μέλμπουρν Χαρτ/Μέλμπουρν Σίτι στην Αυστραλία, στη Γουαδαλαχάρα στο Μεξικό και στη Ζβόλε. Υπήρξε, επίσης, συνεργάτης του Μάρκο Φαν Μπάστεν στην εθνική Ολλανδίας, που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008.

Έκτος προπονητής και ξήλωμα

Από το 2001 και την ήττα με 5-1, ένα ματς που είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του ο Ότο Ρεχάγκελ, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει για έβδομη φορά τη Φινλανδία. Στα 5 από τα 6 ματς που προηγήθηκαν, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε διαφορετικό προπονητή.

Ημ/νία Ματς Σκορ Προπονητής
05/09/01 Φινλανδία – Ελλάδα 5-1 Ρεχάγκελ
06/02/08 Ελλάδα – Φινλανδία 2-1 Ρεχάγκελ
11/10/14 Φινλανδία – Ελλάδα 1-1 Ρανιέρι
04/09/15 Ελλάδα – Φινλανδία 0-1 Τσάνας
15/10/18 Φινλανδία – Ελλάδα 2-0 Σκίμπε
15/11/18 Ελλάδα – Φινλανδία 1-0 Αναστασιάδης

Ο Φαν’τ Σιπ αντικαθιστά στην τεχνική ηγεσία τον Άγγελο Αναστασιάδη, ο οποίος μετά την ήττα από την Αρμενία έχασε την εμπιστοσύνη των παικτών, όπως αποτυπώθηκε μέσω δηλώσεων του αρχηγού Σωκράτη Παπασταθόπουλου, που απαίτησε αλλαγές στην προσπάθεια να ξαναγίνει η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004 ανταγωνιστική.

Η αλλαγή προπονητή δεν ήταν, πάντως, η μοναδική στις τάξεις της Εθνικής. Μαζί με τον Αναστασιάδη αποχώρησαν οι Αγγελος Μπασινάς και Στέλιος Γιαννακόπουλος, με τον Κώστα Κωνσταντινίδη να είναι πλέον ο τεχνικός διευθυντής όλων των εθνικών ομάδων και τον Τάκη Φύσσα να επιστρέφει στο πόστο που κατείχε επί εποχής Φερνάντο Σάντος, αυτό του τεχνικού διευθυντή.

Συνεργάτες του Φαν’τ Σιπ ανέλαβαν οι Άαρον Βίντερ (βοηθός) και Μιχάλης Βαλκάνης (βοηθός). Το συμβόλαιο του Ολλανδού αλλά και των συνεργατών του θα είναι σε ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2022.

Ελλάδα: Απουσίες σε μεσαία γραμμή και επίθεση

Δύο σημαντικές απουσίες παικτών από τη μεσαία γραμμή, έχει να καλύψει στο ντεμπούτο του ο Φαν’τ Σιπ: του Κώστα Φορτούνη και του Πέτρου Μάνταλου. Ο δεύτερος βρισκόταν στις κλήσεις του Ολλανδού και ο τραυματισμός του είναι το πρόβλημα της τελευταίας στιγμής.

Image result for Κώστα Φορτούνη ελλάδα

Αντί του μέσου της ΑΕΚ, τη θέση του στην αποστολή πήρε ο Δημήτρης Λημνιός του ΠΑΟΚ, ενώ κλήθηκε ακόμα και ο Δημήτρης Γιαννούλης, ως μία επιπλέον λύση για το αριστερό άκρο της άμυνας, μαζί με τον φορμαρισμένο αυτή την εποχή, Κώστα Τσιμίκα.

Εκτός πλάνων έμεινε ο Κώστας Μήτρογλου, αφού ο επιθετικός της Αϊντχόφεν δεν βρίσκεται ακόμα στον επιθυμητό βαθμό αγωνιστικής ετοιμότητας.

Η αποστολή: Βασίλης Μπάρκας (ΑΕΚ), Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα), Αλέξανδρος Πασχαλάκης (ΠΑΟΚ), Βασίλης Τοροσίδης (Ολυμπιακός), Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Αρσεναλ), Κώστας Μανωλάς (Νάπολι), Κώστας Σταφυλίδης (Χόφενχαϊμ), Δημήτρης Σιόβας (Λεγανές), Δημήτρης Γιαννούλης (ΠΑΟΚ), Μιχάλης Μπακάκης (ΑΕΚ), Κώστας Τσιμίκας (Ολυμιακός), Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα), Γιάννης Φετφατζίδης (Αρης), Ζέκα (Κοπεγχάγη), Δημήτρης Πέλκας (ΠΑΟΚ), Δημήτρης Κουρμπέλης (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Κολοβός (Παναθηναϊκός), Ανδρέας Μπουχαλάκης (Ολυμπιακός), Μανώλης Σιώπης (Αλάνιασπορ), Ευθύμης Κουλούρης (Τουλούζ), Δημήτρης Λημνιός (ΠΑΟΚ), Γιώργος Μασούρας (Ολυμπιακός), Βαγγέλης Παυλίδης (Βίλεμ), Μάριος Βρουσάι (Βίλεμ).

Πιθανή 11άδα (4-3-3): Βλαχοδήμος – Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τσιμίκας – Ζέκα, Κουρμπέλης, Μπουχαλάκης – Πέλκας, Κουλούρης, Μασούρας.

Φινλανδία: Σε φουλ φόρμα ο Πούκι 

Ο Τεέμου Πούκι αποτελεί τον πλέον αναγνωρίσιμο αλλά και επικίνδυνο παίκτη της Φινλανδίας. Ο 29χρονος επιθετικός της Νόριτς μετράει 5 γκολ στις 4 πρώτες αγωνιστικές στην Πρέμιερ Λιγκ και αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Ο Πούκι αναμένεται να ηγηθεί της επίθεσης και στο 4-4-2 που εφαρμόζει ο Μάρκου Κάρνεβα (από τον Δεκέμβρη του 2016 στην τεχνική ηγεσία).

Image result for Τέεμου Πούκι φινλανδια

Εκτός πλάνων λόγω τραυματισμού βρίσκεται ο 32χρονος μέσος της Ροστόφ, Ρόμαν Ερεμένκο. Ο παίκτης ήταν και πάλι διαθέσιμος μετά τον διετή αποκλεισμό του λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

Η αποστολή: Λούκας Χραντέτσκι (Λεβερκούζεν), Τζέσε Γιόρονεν (Μπρέσια), Ανσι Γιάκολα (Μπρίστολ Ρόβερς), Πάουλους Αραγιούρι (Πάφος), Αλμπιν Γκράνλουντ (Ερεμπρο), Γιόονα Τοΐβιο (Χάκεν), Λίο Βάισανεν (Ντεν Μπος), Σάουλι Βάισανεν (Κιέβο), Γιούχα Πίρινεν (Τρόμσο), Γέρε Ουρόνεν (Γκενκ), Γιούκα Ράιταλα (Μοντρεάλ), Γκλεν Καμαρά (Ρέιντζερς), Ρόμπιν Λουντ (Μινεσότα), Ράσμους Σούλερ (Μινεσότα), Πούρου Σοϊρί (Εσμπιεργκ), Τιμ Σπαρβ (Μίντιλαντ), Γιόνι Κάουκο (Εσμπιεργκ), Σίμον Σκραμπ (Νόρκεπινγκ), Πέτερι Φόρσελ (Ελσίνκι), Φρέντρικ Γιένσεν (Αουγκσμπουργκ), Ράσμους Κάριαλαϊνεν (Φορτ. Σιτάρντ), Τέεμου Πούκι (Νόριτς), Λάσι Λάπαλαϊνεν (Μόντρεαλ), Γιάσε Τούομινεν (ΜΠΑΤΕ Μπόρισοβ).

Πιθανή 11άδα (4-4-2): Χραντέτσκι – Ραϊτάλα, Τοΐβιο, Αραγιούρι, Γιουρόνεν – Λουντ, Σπαρβ, Καμαρά, Σκραμπ – Πούκι, Γιένσεν.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ