el
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μάν. Γιουνάιτεντ vs Μάν. Σίτι: Τα 24 νούμερα του ντέρμπι

Το ντέρμπι του Μάντσεστερ ανάμεσα στη Γιουνάιτεντ και τη Σίτι δεσπόζει ασφαλώς στο πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής στην Πρέμιερ Λιγκ. Οι μεταξύ τους μονομαχίες πάντα έχουν βαρύνουσα σημασία και μία νίκη ή μία ήττα σε αυτά τα ματς μπορεί να χαρακτηρίσουν μία ολόκληρη σεζόν.

Για τη Γιουνάιτεντ το συγκεκριμένο ντέρμπι έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά την απογοήτευση που γεύτηκε την Τρίτη στη Λειψία. Ο αποκλεισμός από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ έφερε εκ νέου γκρίνια στους «κόκκινους διαβόλους» και ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ για ακόμη μία φορά μπορεί να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο αν ηττηθεί και από τη Σίτι.

Στον αντίποδα, η Σίτι ευρισκόμενη στο -6 από τις πρωτοπόρους Τότεναμ και Λίβερπουλ δεν έχει το περιθώριο για νέες απώλειες βαθμών, επομένως και για αυτήν το παιχνίδι του «Ολντ Τράφορντ» είναι ιδιαιτέρως σημαντικό.

24 ενδιαφέροντα facts του μεγάλου ντέρμπι

mancitymanutd_novibetgr* Το παιχνίδι του Σαββάτου (12/12, 19:30) είναι ιστορικά το 183ο ντέρμπι του Μάντσεστερ. Από τα προηγούμενα 182 τα 46 διεξήχθησαν σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ (από το 1992).

* Με γηπεδούχο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1895, είτε στο «Bank Street», είτε στο «Maine Road», είτε κυρίως στο «Ολντ Τράφορντ», το ρεκόρ είναι 34-26-21 υπέρ των «κόκκινων διαβόλων».

* Σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ, ανεξαρτήτως έδρας, η Γιουνάιτεντ μετράει 23 νίκες, η Σίτι 15, ενώ οχτώ ντέρμπι έληξαν ισόπαλα. Τα γκολ είναι υπέρ της Γιουνάιτεντ 68-61.

* Οι δύο σύλλογοι του Μάντσεστερ έχουν κατακτήσει συνολικά 92 τίτλους. 66 η Γιουνάιτεντ και 26 η Σίτι.

* Κορυφαίος σκόρερ στο ντέρμπι του Μάντσεστερ είναι ο Γουέιν Ρούνεϊ με 11 γκολ. Από τη Σίτι κορυφαίοι σκόρερ είναι οι Τζο Χέις και Φράνσις Λι, έκαστος με 10.

* Από τους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, κορυφαίος σκόρερ είναι ο Σέρχιο Αγουέρο με 9 τέρματα. Ο Αργεντινός στράικερ χρειάζεται άλλα τρία γκολ για να γράψει ιστορία και να περάσει μόνος πρώτος στη λίστα με τους κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στα ντέρμπι του Μάντσεστερ.

aguero_novibetgr* Στα τελευταία εννιά ντέρμπι στο «Ολντ Τράφορντ» για την Πρέμιερ Λιγκ, η υπεροχή της Σίτι είναι σαφής με έξι νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες.

* Την περσινή σεζόν η Γιουνάιτεντ κέρδισε τη Σίτι εντός-εκτός. Στο 2-0 του Μαρτίου στο «Ολντ Τράφορντ» τα κατάφερε με 27,7% κατοχή και στο 2-1 μέσα στο «Ιτιχαντ» τα κατάφερε με 28,1% κατοχή.

* Η Γιουνάιτεντ πραγματοποίησε φέτος το χειρότερό της ξεκίνημα εντός έδρας από το 1972/73, αποτυγχάνοντας να κερδίσει τα πρώτα τέσσερα ματς. Στο 5ο πάντως κατάφερε να επικρατήσει της Γουέστ Μπρομ.

* Η Γιουνάιτεντ προέρχεται από τέσσερις διαδοχικές νίκες στην Πρέμιερ. Αν κερδίσει και τη Σίτι θα φτάσει τις πέντε σερί για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2019.

* Το ρεκόρ του Πεπ Γκουαρδιόλα απέναντι στη Γιουνάιτεντ είναι 8-2-5 με γκολ 24-16 σε συνολικά 15 ματς. Σε επίπεδο Πρέμιερ, ο Πεπ απέναντι στη Γιουνάιτεντ έχει ρεκόρ 4-1-3.

* Καμία ομάδα στη φετινή Πρέμιερ δεν έχει δεχθεί περισσότερα γκολ από τα 11 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο πρώτο ημίχρονο των αγώνων της.

* Στα τελευταία τέσσερα επίσημα ματς με Σαουθάμπτον, Παρί Σ.Ζ., Γουέστ Χαμ και Λειψία η Γιουνάιτεντ δέχθηκε εννιά γκολ σε μόλις 51 τελικές.

fernandes_novibetgr* Ο Μπρούνο Φερνάντες αποτελεί τον παίκτη κλειδί της Γιουνάιτεντ. Εχει φέτος άμεση συμμετοχή στα 11 από τα 19 γκολ της ομάδας του στο πρωτάθλημα, επτά ως σκόρερ και τέσσερα ως πασέρ. Γενικά είναι μακράν ο πιο επικίνδυνος παίκτης των «κόκκινων διαβόλων» με 21 σουτ, 35 δημιουργίες ευκαιρίας και 281 ολοκληρωμένες πάσες στο αντίπαλο τρίτο.

* Ο Κέβιν Ντε Μπρόινε κλασικά αποτελεί τον παίκτη βαρόμετρο της Σίτι. Φέτος έχει μοιράσει έξι ασίστ και υπολείπεται στη σχετική λίστα με τους καλύτερους πασέρ του πρωταθλήματος, μόνο του Χάρι Κέιν, ο οποίος μετράει δέκα.

* Στις τελευταίες 15 επισκέψεις της στο Θέατρο των Ονείρων για το πρωτάθλημα, η Σίτι έμεινε άσφαιρη μόνο τρεις φορές και ισάριθμες κράτησε το μηδέν.

* Η Σίτι έχει και φέτος το μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής (60,3%) και τις περισσότερες τελικές (15,9 ανά ματς) στο πρωτάθλημα.

* Η Γιουνάιτεντ έχει ανοίξει το σκορ φέτος μόνο στα δύο από τα δέκα παιχνίδια της στο πρωτάθλημα.

Kanchelskis_novibetgr* Σε 46 ντέρμπι του Μάντσεστερ σε επίπεδο Πρέμιερ έχει σημειωθεί μόνο ένα χατ τρικ. Αυτό του Αντρέι Καντσέλσκις τον Νοέμβριο του 1994, όταν η Γιουνάιτεντ είχε κερδίσει με 5-0 τη Σίτι, στην ευρύτερη μέχρι σήμερα νίκη της σε ντέρμπι του Μάντσεστερ.

* Ο Ρόι Κιν είναι ο παίκτης με τις περισσότερες κόκκινες κάρτες (7) στην ιστορία της Γιουνάιτεντ. Δεν προξενεί εντύπωση λοιπόν ότι ήταν ο πρώτος που αποβλήθηκε σε ντέρμπι του Μάντσεστερ σε επίπεδο Πρέμιερ, στο ισόπαλο 1-1, τον Απρίλιο του 2001. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πάντως είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει αποβληθεί δύο φορές σε ντέρμπι του Μάντσεστερ.

* Το 2008 η Γιουνάιτεντ μετρούσε 12 διαδοχικές νίκες εντός έδρας στην Πρέμιερ όταν υποδέχθηκε τη Σίτι, ωστόσο οι «πολίτες» επικράτησαν με 2-1. Εκείνη η νίκη ήταν η πρώτη της Σίτι στο «Ολντ Τράφορντ» ύστερα από 34 χρόνια! Παράλληλα, το 2008 οι «πολίτες» πανηγύρισαν για πρώτη φορά δύο νίκες επί της Γιουνάιτεντ την ίδια σεζόν από το 1969/70!

* Τον Σεπτέμβριο του 2009 πραγματοποιήθηκε το πιο συναρπαστικό ντέρμπι του Μάντσεστερ όλων των εποχών. Η Σίτι είχε ισοφαρίσει με τον Γκρεγκ Μπέλαμι στο 90’ σε 3-3, ωστόσο η Γιουνάιτεντ κέρδισε χάρη σε γκολ του Μάικλ Οουεν στο 95:27’! Κανένα τέρμα εκείνη τη σεζόν (2009/10) σε ολόκληρο το πρωτάθλημα δεν είχε μπει πιο αργά.

mancityunited_novibetgr* To 2011 η Σίτι είχε κερδίσει μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» με 6-1 τη Γιουνάιτεντ. Εκείνη ήταν η μεγαλύτερη νίκη των «πολιτών» επί των «κόκκινων διαβόλων» από το 1926, όταν τους είχαν κερδίσει ξανά με 6-1.

Επίσης για τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον ήταν πιο «μαύρη» στιγμή της καριέρας του στον πάγκο της Γιουνάιτεντ. Σε 725 επίσημα ματς ο Σερ Αλεξ δεν έχασε ποτέ με διαφορά μεγαλύτερη των τεσσάρων γκολ, με εξαίρεση εκείνο το ντέρμπι του Μάντσεστερ.

Στο παιχνίδι της 23ης Οκτωβρίου, η Σίτι είχε κάνει 22 τελικές. Εκτοτε μόνο μία ομάδα σε εκτός έδρας ματς με τη Γιουνάιτεντ έκανε περισσότερες τελικές. Στο τέλος της σεζόν 2011/12 η Σίτι κατέκτησε το πρωτάθλημα έναντι της Γιουνάιτεντ στην ισοβαθμία, αφού υπερτερούσε στη διαφορά τερμάτων (+8), με το 6-1 στο «Ολντ Τράφορντ» να αποδεικνύεται εν τέλει καθοριστικό.

* Διαιτητής της φετινής αναμέτρησης είναι ο Κρις Κάβαναχ. Η Σίτι με τον Κάβαναχ ρέφερι έχει ρεκόρ 2-0-1 στην Πρέμιερ και η Γιουνάιτεντ 1-2-2.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ