el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ολυμπιακός: Κυνηγώντας το όνειρο του… τρεμπλ

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα στη Super League, ενώ έχει προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου και βρίσκεται στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Ποια είναι οι πιθανότητες να κάνει το τρεμπλ, ποιες ομάδες το έχουν πετύχει στο παρελθόν.

Τέσσερις ομάδες μπορούν φέτος να κατακτήσουν πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωπαϊκό, κάνοντας το περιβόητο τρεμπλ: η Μπάγερν, η Παρί Σεν Ζερμέν, η Βασιλεία και ο Ολυμπιακός, που στους «16» του Γιουρόπα παίζει με τη Γουλβς.

Οι Βαυαροί πανηγύρισαν για 8η σερί χρονιά τον τίτλο στην Μπουντεσλίγκα και παίζουν στον τελικό του Κυπέλλου με τη Λεβερκούζεν, το προσεχές Σάββατο (4/7, 21:00).

Η Παρί αναδείχθηκε πρόωρα πρωταθλήτρια στη Γαλλία και στις 24/7 θα παίξει τελικό Κυπέλλου με τη Σεντ Ετιέν, ενώ η Βασιλεία έχει την πιο δύσκολη αποστολή απ’ όλες, δεδομένου ότι βρίσκεται στο -8 από την κορυφή του ελβετικού πρωταθλήματος και στο κύπελλο είναι στα ημιτελικά.

Ενισχυμένη Απόδοση για να κάνει ο Ολυμπιακός το τρεμπλ

Οκτώ είναι στο σύνολο οι ομάδες που κατάφεραν στο παρελθόν να συνδυάσουν το εγχώριο νταμπλ με την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου. Μόνο η Γαλατασαράι το πέτυχε «σηκώνοντας» το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όταν το 2000 νικούσε στον τελικό την Αρσεναλ.

Η Σέλτικ, το 1966-67 ήταν η πρώτη που έφτασε στο περιβόητο τρεμπλ, για να ακολουθήσουν ο Αγιαξ (1971-72), η Αϊντχόφεν (1987-88), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1998-99), η Μπαρτσελόνα (2008-09 & 2014-15), η Ιντερ (2009-10) και Μπάγερν (2012-13).

Το όνειρο ξεκίνησε πριν ένα χρόνο

Η ικανότητά του να διαμορφώνει την τακτική του από παιχνίδι σε παιχνίδι και να παρουσιάζεται σοβαρός και κυνικός, είναι από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Ολυμπιακού στη φετινή σεζόν.

Σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος πιστώνεται στον Πορτογάλο προπονητή Πέδρο Μαρτίνς, με τον Ολυμπιακό αυτή την εποχή και παρά τη διακοπή που μεσολάβησε λόγω της πανδημίας, να βρίσκεται σε φουλ φόρμα και έτοιμος για την υπέρβαση.

Η κατάκτηση και των τριών τίτλων φέτος ναι μεν είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, όχι όμως και ακατόρθωτο, σύμφωνα με τη συνολική παρουσία του από την αρχή της σεζόν.

Μίας σεζόν που άρχισε στις 23/7/2019, με την εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Βικτόρια Πλζεν (0-0) για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Το 4-0 στον επαναληπτικό έφερε την πρόκριση στην επόμενη φάση, για να ακολουθήσουν Μπασακσεχίρ (1-0 εκτός, 2-0 εντός) και Κράσνονταρ (4-0 εντός, 2-1 εκτός).

Η ολοκλήρωση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ τον βρήκε στην τρίτη θέση, πίσω από Μπάγερν, Τότεναμ και μπροστά από τον Ερυθρό Αστέρα, που του έδωσε το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ.

Στους «32» απέκλεισε στην παράταση την Αρσεναλ (0-1 εντός, 2-1 εκτός), ενώ στο πρώτο ματς για τους «16» παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στη Γουλβς, στο άδειο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο επαναληπτικός έχει οριστεί για τις 5 Αυγούστου, με την ελληνική ομάδα να συμπληρώνει στο εν λόγω ματς περισσότερο από ένα χρόνο με σερί αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Η τελική φάση στη Γερμανία

Το ματς με τη Γουλβς θα είναι το τελευταίο που θα δοθεί με τη μορφή διπλών αγώνων για τον Ολυμπιακό.

Οπως έχει αποφασίσει η UEFA, τα προημιτελικά και ο ημιτελικός θα είναι νοκ-άουτ, όπως φυσικά και ο μεγάλος τελικός. Ολα τα ματς, από τα προημιτελικά έως και τον τελικό, θα διεξαχθούν στη Γερμανία.

Οι προημιτελικοί θα παιχτούν σε Κολωνία, Ντούισμπουργκ, Ντίσελντορφ, Γκεζελκίρχεν και ο τελικός στην Κολωνία. Προφανώς δεν θα επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων, μέτρο που συνεχίζει να εφαρμόζεται εξαιτίας της πανδημίας με τον Covid-19.

Υποψήφιες αντίπαλοι στα επόμενα νοκ-άουτ

Υπενθυμίζουμε πώς έχει η κατάσταση στους «16» (στην παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα, όπου πρόλαβε να παιχτεί – στα υπόλοιπα, θα γίνουν νοκ-άουτ αναμετρήσεις)

Βασιλεία – Αϊντραχτ (3-0)

Ιντερ – Χετάφε

Κοπεγχάγη – Μπασακσεχίρ (0-1)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίντσερ (5-0)

Λεβερκούζεν – Ρέιντζερς (3-1)

Σεβίλλη – Ρόμα

Σαχτάρ Ντόνετσκ – Βόλφσμπουργκ (2-1)

Γουλβς – Ολυμπιακός (1-1)

Η κλήρωση για τα προημιτελικά και τα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στη Νιόν και ο Ολυμπιακός έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί.

Οι αποδόσεις για κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ιντερ και η νικήτρια του ζευγαριού Σεβίλλη – Ρόμα μοιάζουν ως τα δυσκολότερα εμπόδια για τον πρωταθλητή Ελλάδας.

Λεβερκούζεν και Σαχτάρ βρίσκονται ένα επίπεδο κάτω, ενώ σίγουρα επιθυμητές στην επόμενη κλήρωση (εφόσον, πάντα, αποκλείσει ο Ολυμπιακός τη Γουλβς) είναι η Βασιλεία, που λογικά θα υπερασπιστεί το 3-0 κόντρα στην Αϊντραχτ, και η νικήτρια του ζευγαριού Κοπεγχάγη – Μπασακσεχίρ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ