el
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΠΑΟΚ: Η μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του, την παρθενική του πρόκριση σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ. Διαβάστε όσα πρέπει να ξέρετε για τις αναμετρήσεις με την Κράσνονταρ.

Εξι φορές στο παρελθόν διεκδίκησε την είσοδό του στη διοργάνωση των αστεριών, σε όλες έμεινε στο τέλος με την πίκρα.

Φέτος, όμως, οι οιωνοί είναι αν μη τι άλλο θετικοί για τον Δικέφαλο. Εχοντας αποκλείσει στο διάβα του την Μπεσίκτας στον δεύτερο προκριματικό και την πανίσχυρη Μπενφίκα του Ζορζ Ζεσούς στον τρίτο, σίγουρα δεν μπορεί να τρομάξει από την Κράσνονταρ, την οποία σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους γύρους, θα αντιμετωπίσει σε διπλά παιχνίδια.

Ο Δικέφαλος πέρασε μία δύσκολη σεζόν πέρυσι. Εχασε τα σκήπτρα του εντός συνόρων σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και παράλληλα ταλαιπωρήθηκε με δικαστικές περιπέτειες, που μετατόπισαν το ενδιαφέρον εκτός ποδοσφαίρου.

Τον Ιούνιο ωστόσο, η διοίκηση του Ιβάν Σαββίδη προχώρησε σε μία κίνηση-κλειδί, προκειμένου να επανέλθει ο οργανισμός σε μία κατάσταση ποδοσφαιρικής λογικής. Προσέλαβε για νέο τεχνικό διευθυντή τον Ολαφ Ρέμπε.

Η διατήρηση του Φερέιρα στον πάγκο

ferreira_paokΤην εποχή λοιπόν που όλοι έβαλλαν κατά του Αμπέλ Φερέιρα και ζητούσαν το «κεφάλι» του, ο Ρέμπε έπεισε τον Ιβάν Σαββίδη για τα θετικά που θα αποκόμιζε ο ΠΑΟΚ εφόσον κρατούσε τον Πορτογάλο τεχνικό.

Στον Φερέιρα πιστώθηκε ως ελαφρυντικό ότι ανέλαβε πέρυσι άρον άρον την ομάδα από τον Ραζβάν Λουτσέσκου και ότι δεν μπόρεσε να περάσει τη δική του φιλοσοφία σε αυτή.

Το φετινό καλοκαίρι, ο Φερέιρα δούλεψε με ηρεμία πάνω στο δικό του πλάνο και με το καλημέρα ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει μία ομάδα με συγκεκριμένη ταυτότητα. Χαμηλωμένο μέσο όρο ηλικίας, περισσότερα τρεξίματα, συμπαγή αμυντικά και με πρωταγωνιστές παιδιά από την ακαδημία του, όπως ο Χρήστος Τζόλης και ο Γιάννης Μιχαηλίδης.

tzolis_novibetgrΟ Φερέιρα ως σύγχρονος τεχνικός δεν φοβήθηκε να αξιοποιήσει τη βαριά επένδυση του ΠΑΟΚ στις ακαδημίες του και να ρίξει άμεσα στα βαθιά, νεαρούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι με την παρουσία τους τον έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο.

Και φυσικά οι ευκαιρίες δεν σταματούν μόνο στους δύο προαναφερθέντες, αφού ο Φερέιρα έχει ήδη αρχίσει σταδιακά να βάζει στο ροτέισον και τον 16χρονο επιθετικό Γιώργο Κούτσια.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές προκρίσεις, το τηλεοπτικό συμβόλαιο με τη NOVA, αλλά και οι πωλήσεις των Λημνιού, Ακπομ, απομάκρυναν τον βραχνά του FFP. Από εκεί που ο ΠΑΟΚ ήταν πέρυσι δεμένος χειροπόδαρα, τώρα επιστρέφει σε μία κανονικότητα και μπορεί να κοιτάζει με πολύ μεγαλύτερη άνεση την αγορά.

Οι ψαγμένες κινήσεις

rebe_novibetgrΤο μάτι του Ρέμπε βέβαια ανακαλύπτει περιπτώσεις «ψαγμένων» παικτών όπως οι Νίλσεν Περέιρα, Νινούα και εσχάτως τον Ουαγκέ, φρέσκων δηλαδή παιδιών, που αν πιάσουν στον Δικέφαλο, θα έχουν σίγουρα δυνατή μεταπωλητική αξία.

Ακόμη και ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς, που ήρθε διότι το ευνόησαν οι συνθήκες μετά το «κόψιμό» του από την Μπενφίκα, είναι μόλις 24 ετών και κουβαλάει ισχυρότατο κίνητρο, αφού θέλει μέσω του ΠΑΟΚ να δώσει μία επανεκκίνηση στην καριέρα του.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν βαδίζει σε ένα μοντέρνο πρότζεκτ, αφήνοντας στην άκρη κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς ουσία και βλέπει την πόρτα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ πιο κοντά από ποτέ. Ποια όμως είναι η Κράσνονταρ που θα αντιμετωπίσει;

Αυτή είναι η Κράσνονταρ

Η Κράσνονταρ ιδρύθηκε το 2008, έχει δηλαδή μόλις 12 χρόνια ζωής. Παρόλα αυτά παίζει σταθερά στη ρωσική Πρέμιερ Λιγκ από τη σεζόν 2011/12. Μάλιστα από το 2014 και μετά δεν έχει υποχωρήσει ποτέ κάτω από την 5η θέση, ενώ την τελευταία διετία τερμάτισε στην τρίτη.

Πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ομάδας είναι ο δισεκατομμυριούχος Σεργκέι Γκαλίτσκι (53 ετών). Θεωρείται ανάμεσα στους 30 πιο πλούσιους ανθρώπους στη Ρωσία. Είναι ιδρυτής της μεγαλύτερης αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης στη χώρα (Μάγκνιτ) και το τελευταίο διάστημα ασχολείται με την παραγωγή κρασιού.

Προπονητής της ομάδας είναι ο 36χρονος Μουράντ Μουσάγεφ. Πρακτικά βρίσκεται στο τιμόνι της από τον Απρίλιο του 2018, όταν ανέλαβε ως υπηρεσιακός. Παρόλα αυτά, επειδή δεν κατείχε δίπλωμα UEFA Pro, συνέχισε τυπικά ως βοηθός αρχικά στο πλευρό του Ολεγκ Φομένκο και εν συνεχεία στου Σεργκέι Ματβέγεφ, έχοντας ωστόσο ισχυρό λόγο στην στρατηγική της ομάδας.

Τελικά, το καλοκαίρι του 2020 πήρε την άδεια εξασκήσεως Pro από την UEFA και πλέον βρίσκεται και επίσημα ως πρώτος τεχνικός στον πάγκο της Κράσνονταρ.

Το ρόστερ των Ρώσων

berg_novibetgrΣε ό,τι αφορά στο ρόστερ της Κράσνονταρ, ασφαλώς το πιο γνωστό όνομα στο ελληνικό κοινό είναι ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού, Μάρκους Μπεργκ. Ο 34χρονος Σουηδός φορ πέτυχε πέρυσι 9 γκολ στο ρωσικό πρωτάθλημα και φέτος έχει ξεκινήσει ζεστός σημειώνοντας τέσσερα σε επτά συμμετοχές.

Η σουηδική παροικία είναι ισχυρή στην Κράσνονταρ, αφού ο Μπεργκ έχει στο πλευρό του δύο συμπατριώτες του, οι οποίοι είναι επίσης διεθνείς. Ο 25χρονος χαφ Ολσον και ο 28χρονος αριστερός εξτρέμ Κλάεσον, ο οποίος πέρυσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ρωσικής ομάδας με 12 γκολ.

Από εκεί και πέρα, η Κράσνονταρ διαθέτει μία πολύ ποιοτική μεσαία γραμμή με επιτελικό χαφ τον 30χρονο Γάλλο Καμπελά (πρώην Μονπελιέ, Μαρσέιγ, Σεντ Ετιέν, Νιούκαστλ) και έναν κλασικό box to box χαφ όπως ο 24χρονος Ολλανδός Βιλένα (πρώην Φέγενορντ).

Δίπλα τους υπάρχει ο πολύπειρος χαφ Γκαζίνσκι, που είναι ενεργό μέλος της εθνικής Ρωσίας, ενώ ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα και τον 25χρονο Βέλγο δεξιό εξτρέμ Βάντερσον (πρώην Λιρς, Σάλτσμπουργκ), ο οποίος είναι ταχύτατος και εξαιρετικός στο παιχνίδι ένας με έναν.

Στην αμυντική γραμμή, οι τρεις εκ των τεσσάρων είναι διεθνείς ποδοσφαιριστές. Ο δεξιός μπακ Πετρόφ (εθνική Ρωσίας), ο πολύπειρος αρχηγός/στόπερ Μαρτίνοβιτς (εθνική Λευκορωσίας) και ο αριστερός μπακ Ραμίρες (εθνική Ισημερινού). Την τετράδα συνήθως συμπληρώνει ο Βραζιλιάνος στόπερ Κάιο.

Στον άσο ο Μουσάγεφ εμπιστεύεται τον Σαφόνοφ, ο οποίος είναι ο βασικός τερματοφύλακας στην U21 της Ρωσίας. Στην Ελπίδων της Ρωσίας η Κράσνονταρ έχει άλλα δύο εν ενεργεία μέλη, τον χαφ Ούτκιν και τον ιδιαίτερα ταλαντούχο μεσοεπιθετικό Σουλεϊμάνοφ.

krasnodar_novibetgr

Η Κράσνονταρ στην Ευρώπη

Για ομάδα με μόλις 12 χρόνια ζωής, η εμπειρία της στην Ευρώπη είναι αξιοπρόσεκτη, αφού μετράει 62 ευρωπαϊκά ματς! Από τη σεζόν 2014/15 συμμετέχει σταθερά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μάλιστα στην παρθενική της συμμετοχή κατάφερε να προκριθεί σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ.

Την επόμενη σεζόν έκανε ένα βήμα παραπάνω φτάνοντας ως τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Εκείνη την αγωνιστική περίοδο είχε αντιμετωπίσει και τον ΠΑΟΚ στον όμιλο.

Τη σεζόν 2016/17 συνέχισε την ανοδική της πορεία, αφού προχώρησε για πρώτη φορά μέχρι τους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, όπου γνώρισε τον αποκλεισμό από τη Θέλτα.

Το 2017/18 ήρθε η πρώτη κακή ευρωπαϊκή της χρονιά, καθώς έμεινε εκτός ομίλων μετά τον αποκλεισμό στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ από τον Ερυθρό Αστέρα.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο επανήλθε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, φτάνοντας ξανά ως τους «16» της διοργάνωσης. Εκεί της έφραξε το δρόμο μία άλλη ισπανική ομάδα, η Βαλένθια.

Πέρυσι, διεκδίκησε για πρώτη φορά την είσοδό της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον 3ο προκριματικό έκανε την έκπληξη, καθώς απέκλεισε την Πόρτο κερδίζοντας με 3-2 στην Πορτογαλία,  ωστόσο στα πλέι οφ αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό με δύο ήττες, 4-0 στο Καραϊσκάκη και 2-1 στη Ρωσία. Συνέχισε λοιπόν σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, με Τράμπζονσπορ, Χετάφε, Βασιλεία, μάζεψε 9 βαθμούς και έμεινε τρίτη.

Συνολικά, η Κράσνονταρ στην Ευρώπη μετράει 29 νίκες, 11 ισοπαλίες και 22 ήττες, έχει συμμετάσχει πέντε φορές σε ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και σε προκριματικούς γύρους, είτε του Τσάμπιονς Λιγκ, είτε του Γιουρόπα μετράει εννιά προκρίσεις και δύο αποκλεισμούς, από Ολυμπιακό και Ερυθρό Αστέρα.

Οι έξι προηγούμενες προσπάθειες του ΠΑΟΚ

2004/05

3ος προκριματικός

ΠΑΟΚ – Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-2 (Γιασεμή 49’ / Αντο 13’, Μεσίκα 43’), τελικά το ματς κατακυρώθηκε με 0-3 υπέρ της Μακάμπι λόγω αντικανονικής συμμετοχής του Λιάσου Λουκά.

Μακάμπι Τελ Αβίβ – ΠΑΟΚ 1-0 (Κοέν 8’).

2010/11

3ος προκριματικός

Αγιαξ – ΠΑΟΚ 1-1 (Σουάρες 13’ / Ιβιτς 72’)

ΠΑΟΚ – Αγιαξ 3-3 (Βιεϊρίνια 16’, Σαλπιγγίδης 56’, Ιβιτς 91’ / Σουάρες 48’, Ντε Γιονγκ 50’, Λίντγκρεν 55’).

2013/14

3ος προκριματικός

ΠΑΟΚ – Μέταλιστ 0-2 (Ντέβιτς 43’ πέν., 72’), κεκλεισμένων των θυρών

Μέταλιστ – ΠΑΟΚ 1-1 (Μπλάνκο 72’ / Νέτσιντ 83’), ο ΠΑΟΚ τελικά προκρίθηκε διότι το CAS έκρινε πως η Μέταλιστ είχε συμμετοχή σε χειραγωγημένο αγώνα και η UEFA, την αντικατέστησε με την ελληνική ομάδα.

Πλέι οφ

Σάλκε – ΠΑΟΚ 1-1 (Φαρφάν 32’ / Στοχ 73’)

ΠΑΟΚ – Σάλκε 2-3 (Αθανασιάδης 53’, Κατσουράνης 79’ / Τσάλαϊ 43’, 90’, Ντράξλερ 67’), κεκλεισμένων των θυρών

2016/17

3ος προκριματικός

Αγιαξ – ΠΑΟΚ 1-1 (Ντόλμπεργκ 58’ / Τζάλμα Κάμπος 27’)

ΠΑΟΚ – Αγιαξ 1-2 (Αθανασιάδης 4’ / Κλάασεν 45+1’ πέναλιτ, 88’)

2018/19

2ος προκριματικός

ΠΑΟΚ – Βασιλεία 2-1 (Κάνιας 32’, Πρίγιοβιτς 80’ / Αγέτι 82’)

Βασιλεία – ΠΑΟΚ 0-3 (Βαρέλα 7’, Πρίγιοβιτς 52’, Ελ Καντουρί 60’)

3ος προκριματικός

ΠΑΟΚ – Σπαρτάκ Μόσχας 3-2 (Πρίγιοβιτς 29’ πέναλτι, Λημνιός 37’, Πέλκας 44’ / Ποπόφ 7’, Πρόμες 17’)

Σπαρτάκ Μόσχας – ΠΑΟΚ 0-0

Πλέι οφ

Μπενφίκα – ΠΑΟΚ 1-1 (Πίτσι 45+1’ πέναλτι / 76’ Ουάρντα)

ΠΑΟΚ – Μπενφίκα 1-4 (Πρίγιοβιτς 13’ / Ζαρντέλ 20’, Σάλβιο 26’ πέναλτι, 50’ πέναλτι, Πίτσι 39’).

2019/20

3ος προκριματικός

ΠΑΟΚ – Αγιαξ 2-2 (Ακπομ 32’, Μάτος 39’ / Ζίγεχ 10’, Χούντελααρ 57’)

Αγιαξ – ΠΑΟΚ 3-2 (Τάντιτς 43’ πέναλτι, 85’ πέναλτι, Ταλιαφίκο 79’ / Μπίσεσβαρ 23’, 94’ πέναλτι).

Η προϊστορία του ΠΑΟΚ με ρωσικές ομάδες

2010/11

Φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ

ΠΑΟΚ – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 0-1 (Νέτσιντ 29’)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – ΠΑΟΚ 1-1 (Ιγκνασέβιτς 80’ / Μουσλίμοβιτς 67’)

2011/12

Ομιλοι του Γιουρόπα Λιγκ

Ρούμπιν Καζάν – ΠΑΟΚ 2-2 (Νάτχο 52’, Ντιαντίουν 66’ / Αθανασιάδης 23’, Φωτάκης 81’)

ΠΑΟΚ – Ρούμπιν Καζάν 1-1 (Βιεϊρίνια 16’ πέναλτι / Βαλντές 48’)

2015/16

Ομιλοι του Γιουρόπα Λιγκ

ΠΑΟΚ – Κράσνονταρ 0-0

Κράσνονταρ – ΠΑΟΚ 2-1 (Αρι 33’, Ζοαοζίνιο 67’ πέναλτι / Μακ 91’)

2018/19

3ος προκριματικός του Τσάμπιονς Λιγκ

ΠΑΟΚ – Σπαρτάκ Μόσχας 3-2 (Πρίγιοβιτς 29’ πέναλτι, Λημνιός 37’, Πέλκας 44’ / Ποπόφ 7’, Πρόμες 17’)

Σπαρτάκ Μόσχας – ΠΑΟΚ 0-0

Συνολικός απολογισμός: Μία νίκη, πέντε ισοπαλίες, δύο ήττες και γκολ 8-9.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ