el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Premier League: Λίγες μέρες πριν την έναρξη!

Περίοδος… λιτότητας

Εκλείπουν οι πολυδάπανες μεταγραφές στην Πρέμιερ Λιγκ το φετινό καλοκαίρι, με τις περισσότερες ομάδες να αποφεύγουν τα υπερβολικά έξοδα και τη Λίβερπουλ να έχει τον τίτλο της «βασίλισσας» των μεταγραφών. Έχουν φυσικά μία εβδομάδα ακόμη στη διάθεσή τους και πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

«Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» λέει το ρητό, και αναλόγως φαίνεται πως σκέφτηκε ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Είδε τη Μάντσεστερ Σίτι να φτάνει με χαρακτηριστική ευκολία στον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ την περασμένη σεζόν (19 βαθμούς πίσω της τερμάτισε η συντοπίτισσα Γιουνάιτεντ) και αποφάσισε να ακολουθήσει και φέτος τη δοκιμασμένη συνταγή. Διατήρησε σε απόλυτο βαθμό τον κορμό της ομάδας του, ενώ η προσθήκη του Μαχρέζ θα δώσει αίγλη στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Με τα δεδομένα να έχουν διαμορφωθεί έτσι, δικαίως οι «πολίτες» θεωρούνται το πρώτο φαβορί για τη διατήρηση των σκήπτρων.

Από εκεί και έπειτα, η Λίβερπουλ δείχνει ικανή να την… καταδιώξει, έχοντας κάνει μέχρι στιγμής τις πιο ηχηρές μεταγραφικές κινήσεις. Οι «κόκκινοι» έφτασαν ένα βήμα από την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά διακαή πόθο όλων στο «μεγάλο λιμάνι» αποτελεί η επιστροφή στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα φαίνεται πως κινείται ο Γιούρκεν Κλοπ. Η διοίκηση μάλιστα έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, δίνοντας 72,5 εκατομμύρια ευρώ για να ντύσει με τα χρώματα της ομάδας τον τερματοφύλακα Αλισον Μπέκερ. Κάπως έτσι, ο Γερμανός τεχνικός θα μπορεί να… κοιμάται ήσυχος, την ίδια στιγμή που και οι Φαμπίνιο (Μονακό), Σακίρι (Στόουκ), Κεϊτά (Λειψία) ήρθαν για να δώσουν λύσεις από τη μέση και μπροστά.

Στα φαβορί για τον τίτλο συγκαταλέγεται και η Μάντεστερ Γιουνάιτεντ ασφαλώς, αν και τα πράγματα στο εσωτερικό της ομάδας δεν φαντάζουν ιδανικά. Ο Μουρίνιο συνεχίζει να… παραπονιέται για τα πάντα, ενώ στο μεταγραφικό παζάρι οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές κινήσεις. Ο Βραζιλιάνος μέσος Φρεντ ήρθε από τη Σαχτάρ για να προσφέρει τις υπηρεσίες του και αποτελεί την πιο σημαντική μεταγραφή. Αφού φόρεσε τη φανέλα της για 12 χρόνια, ο Μάικλ Κάρικ θα βρίσκεται πλέον στο τεχνικό τιμ της ομάδας.

Ανακατατάξεις στους Λονδρέζους

Οι προαναφερθείσες πάντως δεν παλεύουν μόνες τους για την κατάκτηση του τίτλου. Τσέλσι, Αρσεναλ και Τότεναμ μπαίνουν στην κούρσα ούσες σε μειονεκτική θέση συγκριτικά με τις τρεις αντιπάλους τους, αλλά στην πορεία της σεζόν έχουν τα φόντα να αποδείξουν το αντίθετο. Η Τότεναμ ήταν η καλύτερη ομάδα της αγγλικής πρωτεύουσας πέρσι, τερματίζοντας στην τρίτη θέση. Ο Ποκετίνο παραμένει κανονικά στο πόστο του, όπως και όλοι οι παίκτες που αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της. Με όπλο την ομοιογένεια τους λοιπόν, τα «σπιρούνια» θα παλέψουν σε πρώτη φάση για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και από εκεί και έπειτα, ό, τι ήθελε προκύψει.

Χρονιά αλλαγών στην Αρσεναλ, αφού η επιθυμία των οπαδών έγινε πραγματικότητα. Επειτα από 22 χρόνια παρουσίας στον πάγκο της, ο Αρσεν Βενγκέρ αποτελεί παρελθόν, με τον Ουνάι Εμερι να τον διαδέχεται. Ο Ισπανός θέλησε σε πρώτη φάση να θωρακίσει τα μετόπισθεν, και η απόκτηση των Λένο (τερματοφύλακας, Λεβερκούζεν), Παπασταθόπουλου (στόπερ, Ντόρτμουντ) και Λιχστάινερ (δεξί μπακ, Γιουβέντους) αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Μένει πλέον να φανεί αν οι «κανονιέρηδες» θα κατορθώσουν να προσαρμοστούν στη νέα εποχή.

Αλλαγή σκυτάλης και στην Τσέλσι, με τον Αμπράμοβιτς πάντως να εμπιστεύεται ξανά την ιταλική σχολή προπονητών. Ο Κόντε «πλήρωσε» την απογοητευτική περσινή σεζόν και… χαιρέτησε, με τον Μαουρίτσιο Σάρι να αφήνει τη Νάπολι για χάρη των «μπλε» του Λονδίνου. Μαζί του μάλιστα ο 59χρονος κόουτς πήρε και τον Βραζιλιάνο χαφ Ζορζίνιο, που έδωσε τα διαπιστευτήρια του με τους Ναπολιτάνους τα προηγούμενα χρόνια.

 

Υψηλές προσδοκίες

Στα πιο χαμηλά στρώματα, Εβερτον και Γουεστ Χαμ δείχνουν ικανές να ξεχωρίσουν βάσει των κινήσεων που έχουν πραγματοποιήσει. Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού, Μάρκο Σίλβα, εξαργύρωσε την πολύ καλή του παρουσία στον πάγκο της Γουότφορντ και ανέλαβε τα ηνία των «μπλε». Μετά τη μέτρια σε γενικές γραμμές περσινή σεζόν, αναζητείται σταθερότητα και η βελτίωση θεωρείται δεδομένη με την απόκτηση των Ριτσάρλισον (εξτρέμ, Γουότφορντ), Ντιν (αριστερός μπακ, Μπαρτσελόνα).

Όσον αφορά στα «σφυριά» τώρα, ο ερχομός του πολύπειρου Χιλιανού Μανουέλ Πελεγκρίνι, έχει φέρει τεράστια αισιοδοξία στο εσωτερικό της ομάδας. Ο 64χρονος τεχνικός έχει κατακτήσει τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ ως προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι (2014), ενώ παράλληλα υπάρχουν και πολύ σημαντικές προσθήκες στο ρόστερ. Ξεχωρίζουν φυσικά οι Γουίλσιρ (Αρσεναλ), Γιαρμολένκο (Ντόρτμουντ) και Φελίπε Αντερσον (Λάτσιο), που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν από τη μέση και μπροστά.

Ανέβηκαν για να μείνουν

Ανέβηκε ως πρωταθλήτρια της Τσάμπιονσιπ στα μεγάλα σαλόνια η Γουλβς και – με βάση τις κινήσεις της – δείχνει διατεθειμένη να παραμείνει εκεί. Με τον Νούνο Εσπίριτο Σάντο να βρίσκεται στον πάγκο τους, οι «λύκοι» έκαναν… άνοιγμα στην πορτογαλική αγορά, αποκτώντας τον αξιόπιστο τερματοφύλακα Ρουί Πατρίσιο, τον χαφ Ζοάο Μουτίνιο. Αρκετά στηρίζουν και στον Μεξικανό φορ Ραούλ Χιμένεθ, που ήρθε ως δανεικός από την Μπενφίκα.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους συλλόγους της κατηγορίας, ξεχωρίζουν οι ανακατατάξεις στο ρόστερ της Μπράιτον, που ουσιαστικά θα είναι… άλλη ομάδα. Σε ανάλογο μοτίβο κινήθηκε και η Μπόρνμουθ, που φρόντισε να αλλάξει το μεγαλύτερο μέρος του περσινού συνόλου. Διατήρησε τον περσινό της κορμό η προβιβασθείσα Κάρντιφ, την ίδια ώρα που και η Φούλαμ μπορεί να αποτελέσει μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν. Έπαιξε καλό ποδόσφαιρο στην Τσάμπιονσιπ και ανέβηκε μέσω της διαδικασίας των πλέι οφ, ενώ δείχνει ενισχυμένη μετά την απόκτηση των Σίρλε (Ντόρτμουντ), Ραμίρες (Μπεσίκτας) και Μίτροβιτς (ήταν δανεικός και παρέμεινε). Σημαντική και η κίνηση της Γουότφορντ, που απέκτησε από την Μπαρτσελόνα τον ποιοτικό εξτρέμ Ντεουλοφέου, αλλά και τον έμπειρο γκολκίπερ της Γουεστ Μπρομ, Μπεν Φόστερ.

Εμπιστοσύνη στους ξένους

Ρίχνοντας μία ματιά και στην άκρη των πάγκων, παρατηρεί κάποιος πως μόνο οι τέσσερις από τις είκοσι ομάδες της κατηγορίες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αλλαγή προπονητή μετά την ολοκλήρωση της περασμένης αγωνιστικής περιόδου. Η Αρσεναλ (Εμερι αντί Βενγκέρ), η Τσέλσι (Σάρι αντί Κόντε), η Εβερτον (Σίλβα αντί Αλαρντάις) και η Γούεστ Χαμ (Πελεγκρίνι στη θέση του Μόγιες).

Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός πως μόνο τέσσερις διοικήσεις εμπιστεύονται τις τύχες της ομάδας τους σε Αγγλο προπονητή. Ο 40χρονος Εντι Χάουι βρίσκεται από το 2012 στον πάγκο της Μπόρνμουθ, ενώ από τότε είναι και ο Σον Ντάις στον αντίστοιχο της Μπέρνλι. Ο τελευταίος μάλιστα κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ φέτος. Στην πολυετή εμπειρία του Νιλ Γουόρνοκ ποντάρουν στις τάξεις της Κάρντιφ. Το «καρέ» κλείνει ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της Αγγλίας, Ρόι Χόγκσον, που πέρυσι αναγέννησε την Κρίσταλ Πάλας.

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ