el
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σερβία – Πορτογαλία: Προγνωστικά, Ανάλυση και Παρουσίαση

Στο «Μαρακανά» του Ερυθρού Αστέρα θα αναμετρηθούν το βράδυ Σαββάτου (27/03, 21:45) Σερβία και Πορτογαλία. Η αναμέτρηση αφορά τη 2η αγωνιστική του Α’ προκριματικού ομίλου για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Στον όμιλο μετέχουν και Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Αζερμπαϊτζάν.

Με φόντο την πρώτη θέση στον όμιλο και την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ του Κατάρ του χρόνου το χειμώνα, τίθενται αντιμέτωπες Σερβία και Πορτογαλία στο γήπεδο του Ερυθρού Αστέρα, το οποίο από το 2014 έχει μετονομαστεί σε «Στάδιο Ράικο Μίτιτς», προς τιμήν του πρώην ποδοσφαιριστή της ομάδας.

Μίας ομάδας που έχει περάσει τόσο ως παίκτης όσο και ως πρόεδρος, ο νυν προπονητής των Σέρβων, Ντράγκαν Στοΐκοβιτς.

Ο τελευταίος, πραγματοποίησε στην αναμέτρηση που προηγήθηκε χρονικά (3-2 την Ιρλανδία) το ντεμπούτο του στην τεχνική ηγεσία, ενώ ως παίκτης της Σερβίας είχε διατελέσει και αρχηγός της για μία 7ετία (1994-2001). Αξιο αναφοράς το γεγονός πως το 2001, όταν και είχε σταματήσει την ενεργό δράση, είχε αναλάβει πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (τότε Γιουγκοσλαβίας).

Με τον Φερνάντο Σάντος συνεχίζει από τον Σεπτέμβριο του 2014 στην τεχνική ηγεσία η Πορτογαλία, με τον πρώην Ομοσπονδιακό τεχνικό της Ελλάδας να συμπληρώνει τις 50 νίκες στον πάγκο στην αναμέτρηση της πρώτης αγωνιστικής (1-0 το Αζερμπαϊτζάν), στο 80ό του ματς στην Πορτογαλία (50 νίκες, 18 ισοπαλίες, 12 ήττες ο συνολικός απολογισμός του).

Σερβία – Πορτογαλία, Προγνωστικά

Εχει ανέβει επίπεδο εδώ και χρόνια η Πορτογαλία, κάτι στο οποίο έχει συμβάλλει τόσο η παρουσία του Φερνάντο Σάντος στην τεχνική ηγεσία, όσο και του Κριστιάνο Ρονάλντο στον αγωνιστικό χώρο. Οι Πορτογάλοι παραδοσιακά έβγαζαν παίκτες, όμως με τον Σάντος στην τεχνική ηγεσία φαίνεται πως μπορούν και να τους αξιοποιήσουν.

Σίγουρα υπάρχει διαφορά ποιότητας, με την Πορτογαλία να υπερτερεί ενώ δεν έχει ηττηθεί ποτέ από την προσεχή της αντίπαλο (3 νίκες, 3 ισοπαλίες). Αυτοκαταστροφικοί οι Σέρβοι αντίθετα, ικανοί διαχρονικά για το καλύτερο και το χειρότερο.

Οι Ιβηρες λογίζονται δίκαια ως φαβορί για τη νίκη και προσφέρονται ως τέτοιο (1.79 το διπλό έναντι 4.25 του άσου), σε ένα ματς που ωστόσο που υπάρχουν αρκετές πιθανότητες σύμφωνα με τις αποδόσεις ώστε να έχουμε γκολ και από τις δύο ομάδες (1.84).

Σερβία – Πορτογαλία, Ανάλυση

Η Σερβία έχει 12 παρουσίες σε τελική φάση Μουντιάλ (οι 4 σερί), με πιο πρόσφατη του 2018 στη Ρωσία, όπου αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. Το 1998 ήταν η τελευταία φορά που κατάφερε να περάσει στη φάση των νοκ-άουτ ενώ οι μεγαλύτερες διακρίσεις της, είναι η 4η θέση στις διοργανώσεις του 1930 και 1962.

Το 2018 μετείχε για πέμπτη σερί φορά, αλλά μόλις για έβδομη συνολικά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου η Πορτογαλία. Η τρίτη θέση που κατέκτησε στην παρθενική της παρουσία (το 1966) είναι η καλύτερη της ιστορίας της.

Από τις πέντε τελευταίες φορές που έδωσε το παρών σε τελικά Μουντιάλ, τις τρεις τερμάτισε πρώτη στα προκριματικά ενώ δύο φορές προκρίθηκε μέσω της διαδικασίας των πλέι οφ (μετράει 40 νίκες, 13 ισοπαλίες και 3 ήττες στις πέντε πιο πρόσφατες προκριματικές φάσεις Μουντιάλ).

Σερβία – Πορτογαλία, Παρουσίαση & Στατιστικά

Με το δεξί άρχισε η εποχή με τον Ντράγκαν Στοΐκοβιτς στην τεχνική ηγεσία της Σερβίας. Ο 56χρονος, είδε την ομάδα να επικρατεί με ανατροπή 3-2 της Ιρλανδίας (από 0-1), έχοντας ως πρωταγωνιστή τον επιθετικό της Φούλαμ, Αλεξάντερ Μίτροβιτς.

Με τα δύο γκολ απέναντι στην Ιρλανδία, ο Μίτροβιτς έφτασε τα 32 με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην εθνική ομάδα (σε 62 εμφανίσεις), ισοφαρίζοντας την επίδοση του Στιέπαν Μπόμπεκ (32 γκολ σε 63 συμμετοχές).

Ο Ντούσαν Τάντιτς του Αγιαξ, είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές (74) από όσους έχουν κληθεί στην αποστολή (μόλις τρεις οι παίκτες χωρίς συμμετοχή).

Εφτασε τα 80 ματς στον πAγκο και τις 50 νIκες ο ΦερνAντο ΣΑντος στη νΙκη επΙ του ΑζερμπαϊτζΑν και διεΥρυνε στα 17 ματς το αΗττητο εντΟς Εδρας σερΙ της ΠορτογαλΙας σε προκριματικΑ ΜουντιΑλ (13 νΙκες, 4 ισοπαλΙες). ΑνεξαρτΗτως Εδρας, το σερΙ Εφτασε τις 10 νΙκες σε προκριματικΗ φΑση ΠαγκοσμΙου ΚυπΕλλου.

Μακράν πρώτος σε συμμετοχές και γκολ με την Πορτογαλία είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο 36χρονος επιθετικός μετράει 171 συμμετοχές και 102 γκολ με την εθνική ομάδα. Ενα από τα ελάχιστα ρεκόρ που δεν έχει σπάσει, είναι τα 9 γκολ σε μία τελική φάση Μουντιάλ (το έχει ο Εουσέμπιο).

Σερβία, Νέα, Απουσίες & Ενδεκάδα

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις της Σερβίας μετά τη νίκη στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων επί της Ιρλανδίας.

Ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διαφοροποιήσεις στην 11άδα και εκτός απροόπτου θα χρησιμοποιήσει το ίδιο σχήμα στο κρίσιμο βαθμολογικό ματς με την Πορτογαλία, που μπορεί να κρίνει αν η ομάδα του θα μπορέσει να διεκδικήσει ακόμα και την απευθείας πρόκριση.

Πιθανή 11άδα (3-4-3): Ντιμίτροβιτς – Μιλένκοβιτς, Σ. Μίτροβιτς, Πάβλοβιτς – Ράσιτς, Λούκιτς, Γκάγιτς, Μλαντένοβιτς – Τάντιτς, Ντούρισιτς, Βλάχοβιτς.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Πρέντραγκ Ραΐκοβιτς (Ρεμς), Μάρκο Ντμίτροβιτς (Έιμπαρ), Ντόρτζιε Νίκολιτς (Βασιλεία)
Αμυντικοί: Στέφαν Μίτροβις (Στρασβούργο), Νίκολα Μιλένκοβιτς (Φιορεντίνα), Ούρος Σπάγιτς (Φέγενορντ), Μίλος Βελίκοβιτς (Βέρντερ Βρέμης), Στάινια Πάβλοβιτς (Σερκλ Μπριζ), Μάρκο Πέτκοβιτς (Μπάτσκα Τόπολα), Μίλαν Γκάγιτς (Ερυθρός Αστέρας), Φίλιπ Μπλαντένοβιτς (Λέγκια Βαρσοβίας)
Μέσοι: Μιχάιλο Ρίστιτς (Μονπελιέ), Σάσα Λούκιτς (Τορίνο), Ούρος Ράτσιτς (Βαλένθια), Νεμάνια Μαξίμοβιτς (Χετάφε), Νεμάνια Γκουντέλι (Σεβίλλη), Νεμάνια Ράντονιτς (Χέρτα), Ντούσαν Τάντιτς (Άγιαξ), Νέναντ Κρίστισιτς (ΑΕΚ), Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (Λάτσιο), Φίλιπ Τζούριτσιτς (Σασουόλο), Ντάρκο Λάζοβιτς (Βερόνα), Μάρκο Γκρούγιτς (Πόρτο), Ιβάν Ιλιτς (Βερόνα), Αντρίγια Ζίβκοβιτς (ΠΑΟΚ), Φίλιπ Κόστιτς (Αϊντραχτ Φρανκφούρτης)
Επιθετικοί: Αλεξάνταρ Μίτροβιτς (Φούλαμ), Λούκα Γιόβιτς (Αϊντραχτ Φρανκφούρτης), Ντούσαν Βλάχοβιτς (Φιορεντίνα), Ντόρτζιε Ντεσπότοβιτς (Ρούμπιν Καζάν)

Πορτογαλία, Νέα, Απουσίες & Ενδεκάδα

Επαιξε όσο χρειάστηκε για να πάρει τη νίκη (1-0) απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν στην πρεμιέρα. Πίεσε, σκόραρε και στη συνέχεια είχε την υπεροχή. Αμυντικά, δεν απειλήθηκε καθόλου.

Η «σφιχτή» αμυντική συμπεριφορά είναι άλλωστε και ένα από τα χαρακτηριστικά του Φερνάντο Σάντος. Το άλλο, είναι το σύστημα 4-3-3 που εφαρμόζει.

Πιθανή 11άδα (4-3-3): Α. Λόπες – Κανσέλο, Ντουάρτε, Ντίας, Νούνο Μέντες – Μπερνάντο Σίλβα, Μουτίνιο, Μπρούνο Φερνάντες – Νέτο, Αντρέ Σίλβα, Ρονάλντο.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Ζοσέ Σα (Ολυμπιακός), Αντονι Λόπες (Λυών), Ρούι Σίλβα (Γρανάδα)
Αμυντικοί: Ζοσέ Φόντε (Λιλ), Ντομίνγκος Ντουάρτε (Γρανάδα), Ρούμπεν Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι), Ζοάο Κανσέλο (Μάντσεστερ Σίτι), Λουίς Νέτο (Σπόρτινγκ), Σέντρικ Σοάρες (Αρσεναλ), Νούνο Μέντες (Σπόρτινγκ)
Μέσοι: Ντανίλο Περέιρα (Παρί Σεν Ζερμέν), Ρούμπεν Νέβες (Γουλβς), Ζοάο Μουτίνιο (Γουλβς), Μπρούνο Φερνάντες (Μάντσεστερ Γιουν.), Σέρζιο Ολιβέιρα (Πόρτο), Μπερνάντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Ρενάτο Σάντσες (Λιλ), Ζοάο Παλίνια (Σπόρτινγκ)
Επιθετικοί: Κριστιάνο Ρονάλντο (Γιουβέντους), Ντιόγκο Ζότα (Λίβερπουλ), Ζοάο Φέλιξ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Αντρέ Σίλβα (Αϊντραχτ Φρανκφούρτης), Ράφα Σίλβα (Μπενφίκα), Πέδρο Νέτο (Γουλβς)

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ