el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι 5 Κορυφαίοι Τελικοί στην ιστορία του Euro (vids)

Μετράμε αντίστροφα πλέον για τον τελικό του Euro 2020 ανάμεσα σε Ιταλία και Αγγλία, την Κυριακή (11/07, 22:00) στο Γουέμπλεϊ. Με αφορμή το μεγάλο ματς ανάμεσα σε δύο  δυνάμεις το ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το Noviblog ξεχώρισε και σας παρουσιάζει τους πέντε κορυφαίους τελικούς του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Με 600+ αγορές στη Novibet, μακροχρόνια ειδικά στοιχήματα και κορυφαίες αποδόσεις το παιχνίδι γίνεται πιο συναρπαστικό.

Οι αποδόσεις του τελικού του Euro 2020

5. Ισπανία – Ιταλία 4-0 | Κίεβο | 2012

Το Euro 2012 αποτελεί την επιβράβευση μια σπουδαίας ποδοσφαιρικής γενιάς για τους Ισπανούς.

Οι Φούριας Ρόχας στο Κίεβο και απέναντι στην Ιταλία έκαναν με επιβλητικό τρόπο το «back to back» στις ευρωπαϊκές κούπες και κατέκτησαν για 3η φορά στην ιστορία τους το Euro. Ο τελικός εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο, με την ομάδα του Βιθέντε ντελ Μπόσκε να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης απέναντι σε μια Ιταλία που ήθελε, αλλά δεν μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια τους Ισπανούς.

Τα γκολ των Νταβίντ Σίλβα (14’) και Ζόρντι Άλμπα έκοψαν από το πρώτο μέρος τα φτερά των Ατζούρι και μετά την ανάπαυλα ο τελικός πήρε διαστάσεις θριάμβου με τους Τόρες (84’) και Μάτα (88’) να διαμορφώνουν το τελικό σκορ.

Η Ισπανία στον όμιλο αγρίεψε μετά το 1-1 της πρεμιέρας με τους Ιταλούς και στη συνέχεια πάτησε γκάζι φτάνοντας στον ημιτελικό χωρίς να δεχτεί ούτε γκολ (4-0 την Ιρλανδία, 1-0 την Κροατία, 2-0 την Γαλλία). Εκεί η ομάδα του Ντελ Μπόσκε χρειάστηκε και τη βοήθεια της τύχης και κατάφερε να πληγώσει στη διαδικασία των πέναλτι (4-2) την Πορτογαλία.

To ρόστερ της Ισπανίας ήταν ένα μείγμα με ποδοσφαιριστές κυρίως των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ που έφτασε στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας με τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας. Υπενθυμίζουμε ότι το 2010 οι Φούριας Ρόχας είχαν κατακτήσει το Μουντιάλ στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής.

Highlights Ισπανία – Ιταλία 4-0

Οι συνθέσεις του τελικού

Ισπανία: Κασίγιας, Αρμπελόα, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Ζόρντι Άλμπα, Μπουσκέτς, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο, Νταβίντ Σίλβα (59′ Πέδρο), Ινιέστα (87′ Μάτα), Φάμπρεγας (75′ Τόρες)

Ιταλία: Μπουφόν, Αμπάτε, Μπονούτσι, Μπαρτσάλι, Κιελίνι (21′ Μπαλτσαρέτι), Πίρλο, Μαρκίζιο, Ντε Ρόσι, Μοντολίβο (57′ Τιάγκο Μότα), Κασάνο (46′ Ντι Νατάλε), Μπαλοτέλι


 

4. Δανία – Γερμανία 2-0 | Γκέτεμποργκ | 1992

Η Δανία πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έγιναν ποτέ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αφού ο τρόπος που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1992 ήταν βγαλμένος από τα παραμύθια.

Οι Δανοί ειδοποιήθηκαν στο παρα πέντε ότι θα λάβουν μέρος στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Ορωταθλήματος διότι κλήθηκαν να πάρουν τη θέση της Γιουγκοσλαβίας.

Παίκτες και τεχνικό επιτελείο άφησαν κυριολεκτικά τις παραλίες και μέσα σε χρόνο ρεκόρ δημιούργησαν μια ομάδα που ανέβηκε με το σπαθί της στην κορυφή της Ευρώπης. Η ομάδα του Μέλερ Νίλσεν έπαιξε από την αρχή μέχρι το τέλος με άγνοια κινδύνου και στο διάβα της  ανάγκασε μεγάλες δυνάμεις να υποκλιθούν.

Στον όμιλο τερμάτισε στη 2η θέση με 3 βαθμούς (με σύστημα 2 πόντων για τη νίκη) και ουσιαστικά απέκλεισε τη Γαλλία. Οι Δανοί στην 3η αγωνιστική νίκησαν 2-1 τους «τρικολόρ» κι ενώ στις δυο πρώτες αγωνιστικές είχαν στο ενεργητικό τους έναν βαθμό (0-0 με Αγγλία και ήττα από Σουηδία).

Στα ημιτελικά η Δανία αντιμετώπισε την Ολλανδία κι εκεί με κορυφαίο τον Πίτερ Σμάιχελ κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τον τελικό της διοργάνωσης. Το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι (2-2 κ.α.) και ο Σμάιχελ σταμάτησε την υπερομάδα των «Οράνιε», η οποία είχε στο ρόστερ της παίκτες όπως οι Φαν Μπάστεν, Κούμαν, Ράικαρντ και Μπέργκαμπ.

Η Δανία ολοκλήρωσε το θαύμα στον τελικό κόντρα στη Γερμανία. Τα γκολ των Γιένσεν (19’) και Βίλφορτ (78’) χάρισαν στην ομάδα του Μέλερ Νίλσεν το βαρύτιμο τρόπαιο με αποτέλεσμα τα «πάντσερ» να φύγουν με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα τα παραπάνω τα πέτυχε η Δανία χωρίς το μεγάλο της αστέρι, Μίκαελ Λάουντρουπ, ο οποίος διαφωνούσε με τον τρόπο παιχνιδιού του Μέλερ Νίλσεν και δεν έδωσε το παρών στην τελική φάση του Euro.

Highlights Δανία –  Γερμανία 2-0

Οι συνθέσεις του τελικού

Δανία: Σμάιχελ, Σίβεμπακ (66′ Κρίστιανσεν), Κ. Νίλσεν, Λ. Όλσεν, Κριστόφτε, Γιένσεν, Πόουλσεν, Μπρ. Λάουντρουπ, Πιέχνικ, Χ. Λάρσεν, Βίλφορτ

Γερμανία: Ιλγκνερ, Χέλμερ, Ρόιτερ, Κόλερ, Μπούκβαλντ, Μπρέμε, Χέσλερ, Ζάμερ (46’ Ντολ), Εφενμπεργκ (80’ Τομ), Ρίντλε, Κλίνσμαν


 

3. Τσεχία – Γερμανία 1-2 | Λονδίνο | 1996  

Οι Γερμανοί τέσσερα χρόνια μετά τη «σφαλιάρα» από τη Δανία δεν το έβαλαν κάτω και ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης μέσα στο Γουέμπλεϊ. Τα «πάντσερ» σ’ έναν συναρπαστικό τελικό νίκησαν την έκπληξη της διοργάνωσης, Τσεχία, ανατρέποντας το εις βάρος τους σκορ από 0-1 σε 2-1 στην παράταση.

Ο παίκτης που έστειλε από την κόλαση στον παράδεισο τους Γερμανούς ήταν ο Όλιβερ Μπίρχοφ. Ο προπονητής της «νασιοναλμάνσαφτ», Μπέρτι Φογκτς, βλέποντας την ομάδα του να βαδίζει προς την κόλαση έριξε στο παιχνίδι τον Μπίρχοφ, οποίος κυριολεκτικά εξελίχθηκε σε «χρυσή» αλλαγή.

Ο τότε παίκτης της Ουντινέζε με γκολ στο 73’ αρχικά ισοφάρισε και στο 5ο λεπτό της παράτασης χάρισε το τρόπαιο στη Γερμανία και παράλληλα… σφύριξε τη λήξη. Με το τέρμα που πέτυχε στο 95′ εφαρμόστηκε το «χρυσό γκολ» που ήταν και το πρώτο στην ιστορία της διοργάνωσης.

Η Τσεχία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1996 αγαπήθηκε από αρκετό κόσμο και ουσιαστικά έβγαλε στην επιφάνεια παίκτες που στη συνέχεια πρωταγωνίστησαν και σε συλλογικό επίπεδο. Οι Κάρελ Πομπόρσκι, Πάβελ Νέντβεντ και Πάτρικ Μπέργκερ ήταν παίκτες που τους θυμούνται καλά Γάλλοι, Πορτογάλοι και Ιταλοί. Κόντρα στις παραπάνω ομάδες οι Τσέχοι πανηγύρισαν σπουδαίες νίκες κι έφτασαν μέχρι τον τελικό.

Το ρόστερ της «Mannschaft» ήταν γεμάτο από σκληρούς και ποιοτικούς παίκτες με τους Κέπκε, Ζάμερ, Μέλερ, Τσίγκε, Κλίνσμαν να πρωταγωνιστούν σε κάθε γραμμή.

Οι Γερμανοί στον όμιλο της διοργάνωσης τερμάτισαν πρώτοι, καθώς νίκησαν Τσεχία (2-0), Ρωσία (3-0) και έμειναν στο 0-0 με Ιταλία. Στους «8» ξεπέρασαν το εμπόδιο της Κροατίας (νίκη 2-1) και στον ημιτελικό απέκλεισαν την Αγγλία στα πέναλτι (6-5, 1-1 κ.α.).

Highlights Τσεχία – Γερμανία 1-2

Οι συνθέσεις του τελικού

Τσεχία: Κούμπα, Κάντλετς, Χόρνακ, Σουσοπάρεκ, Πομπόρσκι (88’ Σμίτσερ), Νέντβεντ, Ράντα, Μπέργκερ, Μπέιμπλ, Νέμετς, Κούκα

Γερμανία: Κέπκε, Μπάμπελ, Χέλμερ, Στρουντζ, Χέσλερ, Αϊλτς (46’ Μπόντε), Σολ (69’ Μπίρχοφ), Τσίγκε, Κλίνσμαν, Κουντς


 

2. Σοβιετική Ένωση – Ολλανδία 0-2 | Μόναχο | 1988

Η Ολλανδία το καλοκαίρι του 1988 έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στο Euro επί γερμανικού εδάφους.

Οι «Οράνιε» με παίκτες παγκόσμιας κλάσης έπαιξαν εκπληκτικό ποδόσφαιρο και κατέκτησαν το μοναδικό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έχουν μέχρι σήμερα στη συλλογή τους. Στον τελικό του Μονάχου ουσιαστικά τελείωσαν και το παρατσούκλι «Βασίλισσα δίχως στέμμα» που τους ακολουθούσε λόγω των αποτυχημένων προσπαθειών στα Μουντιάλ (1974 και 1978).

Ο τελικός απέναντι στη Σοβιετική Ένωση δεν ξεχνιέται εύκολα και οι λόγοι είναι αρκετοί. Οι Ολλανδοί μέσα στο Μόναχο δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στην παρέα του Προτάσοφ και κυριάρχησαν πάνω στο χορτάρι με το τελικό σκορ (2-0) να διαμορφώνεται μ’ ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο Μάρκο φαν Μπάστεν με το μονοκόμματο βολέ από τη δεξιά πλευρά και προς το κόρνερ νίκησε τον Ρίνατ Ντασάεφ κι άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό επισκιάζοντας το γκολ  του Γκούλιτ (32′). Ο Ολλανδός επιθετικός αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ στο Euro 1988 με πέντε τέρματα, όμως ο ίδιος αναγνωρίζει ότι τότε είχε δίπλα του τους τέλειους συμπαίκτες.

Οι «Οράνιε» με τους Φαν Μπρόκελεν, Ράικαρντ, τα αδέρφια Κούμαν και τον Γκούλιτ πρόσφεραν μαγικές ποδοσφαιρικές στιγμές. Οι νίκες επί της Αγγλίας (3-1) με χατ τρικ του Φαν Μπάστεν και με τη Δυτική Γερμανία στον ημιτελικό έδειξαν ότι ήταν θέμα χρόνου οι τουλίπες να ανθίσουν.

Highlights Σοβιετική Ένωση – Ολλανδία 0-2


 

1. Πορτογαλία – Ελλάδα 0-1 | Λισαβόνα |2004

Το απόλυτο ποδοσφαιρικό έπος! Η Εθνική μας ομάδα στις 4 Ιουλίου του 2004 βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης και πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του Ότο Ρεχάγκελ υποχρέωσε τη διοργανώτρια Πορτογαλία σε ήττα που ακόμα και τώρα οι Ίβηρες δεν μπορούν να χωνέψουν. Τον ανεπανάληπτο άθλο αδυνατούν να τον πιστέψουν και οι Έλληνες, κάτι που είναι και είναι λογικό, αφού το ρόστερ της Πορτογαλίας ήταν γεμάτο παίκτες παγκόσμιας κλάσης που εντός έδρας διψούσαν να σηκώσουν το βαρύτιμο έπαθλο.

Κι όμως η Ελλάδα κατάφερε το ακατόρθωτο με τον Άγγελο Χαριστέα να πετυχαίνει στο 57’ το μοναδικό γκολ του τελικού στο κατάμεστο «Ντα Λουζ». Με το τελικό σφύριγμα του Μάρκους Μερκ, εκατομμύρια Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους.

Ο Ρεχάγκελ είχε δημιουργήσει μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης που δεν φοβήθηκε κανέναν από τους Φίγκο, Ρονάλντο, Ντέκο, Καρβάλιο, Κόλερ, Μπάρος, Νέντβεντ, Ροσίτσκι, Ζιντάν, Τρεζεγκέ, Ανρί, Μακελέ, Τουράμ, Μπαρτέζ!

Όλους τους παραπάνω σταρ απέκλεισε η Ελλάδα ξεκινώντας από τους «8» με τη Γαλλία (1-0), συνεχίζοντας στα ημιτελικά με την Τσεχία (1-0 με Silver Goal του Δέλλα) και γράφοντας ιστορία στον τελικό με την οικοδέσποινα Πορτογαλία.

Τα «όπλα» της ομάδας του Ρεχάγκελ, όχι μόνο στον τελικό, αλλά σε ολόκληρη τη διοργάνωση ήταν η ομοιογένεια, η εξαιρετική αμυντική λειτουργία, η εκτελεστική δεινότητα, η εκπληκτική φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών και το γεγονός ότι άπαντες βρέθηκαν σε απίστευτη φόρμα.

Ο θρίαμβος στον τελικό της Λισαβόνας πρωταγωνιστούσε για μέρες σε διεθνή ΜΜΕ, ενώ αρκετοί παίκτες του Ρεχάγκελ με τη λήξη της διοργάνωσης πραγματοποιήσαν σπουδαίες μεταγραφές.

Highlights Πορτογαλία –  Ελλάδα 0-1


 

Δείτε ΕΔΩ το Official Trailer της ταινίας για τον Ότο Ρεχάγκελ 


 

Διαβάστε ακόμα… 

Οι 10 Κορυφαίοι Τελικοί στην Ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ


Δείτε ΕΔΩ τα στατιστικά του EURO 2020 


Η Απόλυτη Εμπειρία του Ευρωπαϊκού στο EuroHouse της Novibet

 

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ