el
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τότεναμ vs Αρσεναλ: 25 facts για το ντέρμπι του Β. Λονδίνου

Το ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου αποτελεί πάντα μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες στο καλεντάρι της Πρέμιερ. Την Κυριακή (6/12, 19:30) η πρωτοπόρος Τότεναμ φιλοξενεί την Αρσεναλ σε ένα ματς μάλιστα που θα διεξαχθεί παρουσία θεατών, αφού θα επιτραπεί η είσοδος σε 2.000 φίλους των «σπιρουνιών».

Αυτό θα είναι το πρώτο ματς στο «Τότεναμ Στάντιουμ», που θα πραγματοποιηθεί με φιλάθλους στις εξέδρες έπειτα από εννιά ολόκληρους μήνες και σίγουρα στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα εν όψει της νέας χρονιάς, ότι σταδιακά τα πάντα αρχίζουν να επιστρέφουν σε μία κανονικότητα.

tottenham_novibetgrΠάμε όμως να δούμε 25 ενδιαφέροντα facts για το ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου:

* Εξι από τις δέκα ομάδες που ήταν πρώτες μετά από δέκα αγωνιστικές στην Πρέμιερ Λιγκ κατέκτησαν στο τέλος το πρωτάθλημα. Θα μπορέσει η Τότεναμ να γίνει η 7η στα τελευταία 11 χρόνια που το κάνει αυτό;

* Η Τότεναμ είναι πρώτη με 21 βαθμούς έχοντας καλύτερη διαφορά τερμάτων από τη Λίβερπουλ, με την οποία ισοβαθμεί. Αυτή είναι η χειρότερη συγκομιδή πρωτοπόρου στην Πρέμιερ μετά από 10 ματς εδώ και 19 χρόνια, δηλαδή από τη σεζόν 2001/02, όταν στην κορυφή ήταν η Αστον Βίλα επίσης με 21 βαθμούς.

* Η Αρσεναλ με 13 βαθμούς σε 10 αγωνιστικές πραγματοποιεί το χειρότερο ξεκίνημα της ιστορίας της στην Πρέμιερ Λιγκ. Για την ακρίβεια είναι το χειρότερό της ξεκίνημα από τη σεζόν 1981/82 (12 βαθμοί)!

* Η Αρσεναλ στα πρώτα 22 ματς πρωταθλήματος με τον Μικέλ Αρτέτα στον πάγκο ηττήθηκε πέντε φορές. Στα τελευταία οχτώ έχει επίσης γνωρίσει πέντε ήττες.

artetas_novibetgr

* Η Αρσεναλ έχει σκοράρει φέτος μόλις 10 γκολ και έχει καλύτερη επίθεση μόνο από τις τρεις ουραγούς, Γουέστ Μπρομ, Μπέρνλι και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά μέσο όρο εκδηλώνει μόνο 3,2 τελικές στον στόχο ανά ματς, ούσα στην 16η θέση στην Πρέμιερ στη σχετική κατηγορία.

* Η Τότεναμ είναι η κορυφαία άμυνα της Πρέμιερ φέτος με 9 γκολ παθητικό. Η μόνη που δεν έχει ακόμη δεχθεί διψήφιο αριθμό τερμάτων. Τα «σπιρούνια» επιτρέπουν ανά ματς 3,1 τελικές στον στόχο. Λιγότερες επιτρέπουν μόνο η Τσέλσι (2,7), η Μπράιτον (2,90) και η Μάντσεστερ Σίτι (3,0).

* Η Αρσεναλ κάνει τα λιγότερα τάκλιν στο πρωτάθλημα, 11,7 ανά παιχνίδι.

* Η Αρσεναλ κερδίζει τις λιγότερες εναέριες μονομαχίες στο πρωτάθλημα (12,5 ανά ματς), μετά τη Λίβερπουλ.

* Μόνο η Μπέρνλι και η Λέστερ έχουν λιγότερες πάσες κλειδιά από την Αρσεναλ (65) στο πρωτάθλημα.

* Σε 10 ματς πρωταθλήματος εντός έδρας ως προπονητής της Τσέλσι, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Τότεναμ, ο Ζοσέ Μουρίνιο είναι αήττητος κόντρα στην Αρσεναλ. Μετράει έξι νίκες και τέσσερις ισοπαλίες.

* Τον περασμένο Ιούλιο οι δύο ομάδες έπαιξαν για πρώτη φορά στο «Τότεναμ Στάντιουμ» με την Τότεναμ να επικρατεί 2-1 της Αρσεναλ χάρη σε γκολ των Σον και Αλντερβάιρελντ. Το σκορ είχε ανοίξει για τους «κανονιέρηδες» ο Λακαζέτ.

* Η Αρσεναλ έχει να κερδίσει την Τότεναμ εκτός έδρας από το 2014. 1-0 τότε με γκολ του Ροσίτσκι.

* Η Τότεναμ στα τελευταία 12 ματς πρωταθλήματος εντός έδρας (εννιά στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», δύο στο «Γουέμπλεϊ» και ένα στο «Τότεναμ Στάντιουμ») έχει απολογισμό επτά νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και μία ήττα.

* Σε 28 παιχνίδια με γηπεδούχο την Τότεναμ σε επίπεδο Πρέμιερ, η Αρσεναλ έχει κερδίσει μόνο πέντε φορές.

* Σε συνολικά 166 ματς πρωταθλήματος ανεξαρτήτως έδρας, η Αρσεναλ έχει το πάνω χέρι με 66 νίκες έναντι 53 της Τότεναμ. 47 ντέρμπι έληξαν ισόπαλα. 255-224 τα γκολ υπέρ των «κανονιέρηδων».

* Το μεγαλύτερο σκορ σε ντέρμπι Βορείου Λονδίνου σημειώθηκε το 2004, όταν η Αρσεναλ είχε κερδίσει με 5-4 στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» με γκολ των Ανρί, Λαουρέν, Βιεϊρά, Λιούνγκμπεργκ και Πιρές.

* Η ευρύτερη νίκη της Αρσεναλ επί της Τότεναμ ήταν ένα 6-0 το μακρινό 1935. Η Τότεναμ με τη σειρά της έχει κερδίσει δύο φορές την Αρσεναλ με 5-0, το 1911 και το 1983.

kane_novibetgr* Κορυφαίος σκόρερ στα ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου είναι ο Χάρι Κέιν με 10 γκολ. Ο διεθνής Αγγλος φορ έχει φέτος συμμετοχή στα 16 από τα 21 γκολ της Τότεναμ στο πρωτάθλημα (7 γκολ, 9 ασίστ).

* Ο Σον έχει σκοράρει φέτος 9 γκολ, ένα λιγότερο απ’ όσα έχει βάλει όλη η Αρσεναλ μαζί.

* Ο Ομπαμεγιάνγκ φέτος έχει σημειώσει μόλις δύο γκολ. Απέναντι στην Τότεναμ σε 10 ματς, συμπεριλαμβανομένων και αυτών όταν ήταν στην Ντόρτμουντ, έχει σημειώσει επτά γκολ.

* Στα τελευταία 50 ντέρμπι Βορείου Λονδίνου, 37 φορές σκόραραν και οι δύο ομάδες.

* Σε 28 εντός έδρας ματς σε επίπεδο Πρέμιερ κόντρα στην Αρσεναλ, η Τότεναμ έμεινε άσφαιρη μόνο τέσσερις φορές.

* Η Τότεναμ έχει δεχθεί μόλις 12 κίτρινες κάρτες φέτος. Τρεις ομάδες (Τσέλσι, Γουέστ Μπρομ, Λίβερπουλ) έχουν δεχθεί λιγότερες.

* Ο διαιτητής Μάρτιν Ατκινσον σε οχτώ ματς Πρέμιερ Λιγκ φέτος έχει δείξει 16 κάρτες (14 κίτρινες, 2 κόκκινες). Στα τελευταία δύο δεν έδειξε καμία.

* Ο Ατκινσον έχει διευθύνει από ένα ματς της Τότεναμ και της Αρσεναλ φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ. Η Τότεναμ είχε χάσει 0-1 στην πρεμιέρα από την Εβερτον και η Αρσεναλ ηττήθηκε 0-3 από την Αστον Βίλα στην 8η αγωνιστική.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ