el
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Βόλφσμπουργκ: Τα αδύνατα σημεία & τα ισχυρά χαρτιά της

Την Πέμπτη (1/10, 21:45) η ΑΕΚ έχει ακόμη ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό ραντεβού μπροστά της, αφού καλείται να αποκλείσει τη Βόλφσμπουργκ για να μπει στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ και να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, που αυτή τη στιγμή τη βρίσκει στην 68η θέση της UEFA.

Η Ενωση μετά την περιπέτεια που πέρασε με την πτώση της στις μικρότερες κατηγορίες έχει επιστρέψει δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο και προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αναρριχηθεί στο ranking της UEFA.

Η AEK έλειψε για πέντε ολόκληρα χρόνια από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ωστόσο από τη σεζόν 2016/17 που επανήλθε στα σαλόνια της UEFA έχει να επιδείξει δύο συμμετοχές σε ομίλους. Το 2017/18 έπαιξε στο Γιουρόπα Λιγκ και μάλιστα προκρίθηκε στους «32», ενώ το 2018/19 κατάφερε να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά μετά το 2006/07, δηλαδή έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια

Πέρυσι, πλήρωσε στο ξεκίνημα της σεζόν την ατυχή επιλογή να προσλάβει τον Μιγκέλ Καρντόσο, με συνέπεια να αποκλειστεί στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ από την Τραμπζονσπόρ.

Φέτος, θέλει να διορθώσει το περσινό λάθος, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να αποκλείσει μία γερμανική ομάδα.

Εύρωστη αλλά χωρίς βαριά φανέλα

wolfsburg_novibetgrΠοια είναι όμως η Βόλφσμπουργκ; Οι «λύκοι» είναι ένας από τους πιο εύρωστους οικονομικά γερμανικούς συλλόγους αφού έχουν την υποστήριξη της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας Volskwagen.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1945 και εδρεύει στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Παρότι τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον ισχυρότερο ποδοσφαιρικό παίκτη του κρατιδίου, το παραδοσιακό ντέρμπι της Κάτω Σαξονίας είναι το Αννόβερο – Αϊντραχτ Μπραουνσβάιγκ, δύο ομάδων δηλαδή που θεωρούνται πιο ιστορικές από τη Βόλφσμπουργκ και έχουν ασφαλώς μεγαλύτερη βάση οπαδών. Οι «λύκοι» βέβαια διατηρούν αντιπαλότητα και με τις δύο.

Η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία της Βόλφσμπουργκ ήταν η κατάκτηση της Μπουντεσλίγκα το 2009. Εκτοτε κατέκτησε ακόμη έναν τίτλο, το Κύπελλο Γερμανίας το 2015.

Τη διετία 2017-2018 η Βόλφσμπουργκ άρχισε να χάνει έδαφος και δύο σερί χρονιές τερμάτισε 16η στο γερμανικό πρωτάθλημα με συνέπεια να δώσει αγώνες μπαράζ για τη σωτηρία της. Τόσο κόντρα στην Μπραουνσβάιγκ το 2017 όσο και απέναντι στη Χολστάιν Κιλ το 2018 η Βόλφσμπουργκ απέφυγε τον υποβιβασμό, ωστόσο αυτές οι δύο κακές σεζόν θορύβησαν τον σύλλογο, ο οποίος άρχισε να διορθώνει τα κακώς κείμενα στο αγωνιστικό τμήμα με πρωτεργάτη τον αθλητικό διευθυντή, Γεργκ Σμάντκε.

Επιστροφή στη σταθερότητα

Ετσι, η Βόλφσμπουργκ την προηγούμενη διετία επανήλθε στο πρώτο μισό της βαθμολογίας κερδίζοντας μάλιστα και ευρωπαϊκό εισιτήριο. Το 2019 τερμάτισε στην 6η θέση με τον Μπρούνο Λαμπαντία στον πάγκο και την περσινή σεζόν έκοψε το νήμα 7η με τον Ολιβερ Γκλάζνερ στην τεχνική της ηγεσία.

Ο Αυστριακός τεχνικός ανέλαβε το καλοκαίρι του 2019 τη Βόλφσμπουργκ και συνεχίζει στο τιμόνι της για δεύτερη διαδοχική χρόνια. Ο Γκλάζνερ κέρδισε με το σπαθί του μία θέση σε πάγκο ομάδας της Μπουντεσλίγκα, χάρη στην εξαιρετική δουλειά που έκανε τα προηγούμενα χρόνια στη ΛΑΣΚ Λίντσερ της Αυστρίας.

Δυνατή ευρωπαϊκή παρουσία

wolfsburg_novibetgrH φετινή συμμετοχή της Βόλφσμπουργκ στην Ευρώπη είναι μόλις η έβδομη, ωστόσο οι «λύκοι» στη μικρή ευρωπαϊκή τους ιστορία έχουν να επιδείξουν σημαντικότατες διακρίσεις.

Τη σεζόν 2008/09 προκρίθηκαν από όμιλο του Κυπέλλου UEFA πριν αποκλειστούν από τη Μίλαν. Το 2010 έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ ξεκινώντας από όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Το 2015 επανέλαβαν πορεία ως τους «8» του Γιουρόπα Λιγκ, όπου γνώρισαν τον αποκλεισμό από τη Νάπολι.

Το 2016 η Βόλφσμπουργκ σημείωσε την κορυφαία ευρωπαϊκή της πορεία αφού προχώρησε ως τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ πριν αποκλειστεί από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ. Οσο για πέρυσι, η Βόλφσμπουργκ δεν δυσκολεύτηκε να προκριθεί από τον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα σε Σεντ Ετιέν, Γάνδη και Ολεξάντρια, εν συνεχεία απέκλεισε με δύο νίκες τη Μάλμε στους «32», ωστόσο στους «16» το εμπόδιο της Σαχτάρ αποδείχθηκε ανυπέρβλητο.

Γενικά, η Βόλφσμπουργκ είναι ένας σύλλογος που δεν αφήνει αναξιοποίητες τις ευρωπαϊκές συμμετοχές του και κοιτάζει να διακρίνεται τόσο για λόγους πρεστίζ όσο φυσικά και για οικονομικούς λόγους.

Το παιχνίδι λοιπόν με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ θα κρίνει ουσιαστικά για τους Γερμανούς το βασικό ευρωπαϊκό τους στόχο, που είναι μίνιμουμ η πρόκριση στους ομίλους.

Το κενό στη θέση του δεξιού μπακ

Η Βόλφσμπουργκ σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι η ίδια ομάδα με πέρυσι, αφού δεν έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταβολές στο ρόστερ της, το οποίο είναι συμπαγές, με μετρημένες επιλογές στον πάγκο.

Μοναδική αξιοσημείωτη προσθήκη, που παίρνει άμεσα χρόνο συμμετοχής και έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις στο ξεκίνημα της σεζόν είναι ο Γάλλος στόπερ Λακρουά (Σοσό).

Από εκεί και πέρα, γίνεται προσπάθεια για να αποκτηθεί άμεσα ένας δεξιός μπακ, διότι έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα στη συγκεκριμένη θέση. Τόσο ο Μπαμπού, όσο και ο Γουίλιαν είναι τραυματίες και ο Γκλάζνερ αναγκάζεται να καλύπτει τη θέση με κάποιον εξτρέμ, περισσότερο με τον Στέφεν και λιγότερο με τον Κλάους.

Εκεί λοιπόν, η ΑΕΚ οφείλει να χτυπήσει και να πάρει πράγματα, αφού πάνω στον… αδύναμο κρίκο της άμυνας θα πέφτει όπως όλα δείχνουν ο κορυφαίος παίκτης των «κιτρινόμαυρων», ο Μάρκο Λιβάγια.

Iσχυρό χαρτί οι χαφ

arnoldschlager_novibetgrΣοβαρή απώλεια για τη Βόλφσμπουργκ, λόγω προβλήματος υγείας, είναι και ο στόπερ Πόνγκρασιτς, ο οποίος αποκτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο για βασικός, παρόλα αυτά στους κεντρικούς αμυντικούς οι Γερμανοί έχουν ικανοποιητικές λύσεις, όπως ο κάπτεν Γκιλαβογκί (παίζει και αμυντικός χαφ), όπως ο θηριώδης Μπρουκς και όπως προαναφέραμε ο νεοαποκτηθείς Λακρουά.

Στον άσο, ο διεθνής Βέλγος Κουν Καστέιλς παρέχει ασφάλεια, αφού δεδομένα είναι από τους κορυφαίους γκολκίπερ της Μπουντεσλίγκα. Στην αριστερή πλευρά της άμυνας δεσπόζει η παρουσία του Τζερόμ Ρουσιγιόν. Ο Γάλλος είναι ένας πολύ επιθετικός μπακ, με ποιοτικά ανεβάσματα, γρήγορο ξεπέταγμα στα πρώτα μέτρα και καθοριστική συμμετοχή στην ανάπτυξη της Βόλφσμπουργκ από τις πτέρυγες.

Το πιο ισχυρό χαρτί ωστόσο των Γερμανών είναι οι δύο κεντρικοί τους χαφ. Τόσο ο Αρνολντ όσο και ο Αυστριακός Σλάγκερ, είναι δύο πολύ ισορροπημένοι ποδοσφαιριστές σε αμυντικό και επιθετικό κομμάτι. Κόβουν, δημιουργούν και εκτελούν, διαθέτουν αμφότεροι πολύ δυνατά πόδια για σουτ εκτός περιοχής και η εμφάνισή τους αποτελεί πάντα βαρόμετρο για την εικόνα των «λύκων».

Οι επιθετικές απειλές

brekalo_novibetgrΚορυφαίος εξτρέμ της ομάδας θεωρείται ο Γιόσιπ Μπρέκαλο. Ο 21χρονος άσος θεωρείται από τα ανερχόμενα αστέρια του κροατικού ποδοσφαίρου και το ταλέντο του δείχνει ότι μπορεί στο μέλλον να παίξει και σε μεγαλύτερη ομάδα.

Είναι πολύ επικίνδυνος στο ένας με έναν, έχει χαμηλό κέντρο βάρους, γλυκά τελειώματα και είναι ικανός να δημιουργήσει ανά πάσα στιγμή ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα. Παρόλα αυτά, ίσως και λόγω ηλικίας, ο Μπρέκαλο δεν διακρίνεται ακόμη από σταθερότητα, δηλαδή σε πολλά σημεία των αγώνων «εξαφανίζεται» από το γήπεδο.

Το βαρύ πυροβολικό της Βόλφσμπουργκ είναι δίχως άλλο ο πανύψηλος Ολλανδός στράικερ, Βουτ Βέχορστ. Ο σχεδόν δίμετρος πρώην άσος της Αλκμααρ, ήταν την περσινή σεζόν ο πρώτος σκόρερ των «λύκων» με 20 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Εξαιρετικός μέσα στο κουτί, επικίνδυνος στις στημένες μπάλες, δεν παρατάει καμία μονομαχία και πάντα οι αντίπαλοι στόπερ των αισθάνονται για τα καλά. Στερείται βέβαια ταχύτητας και ως εκ τούτου η Βόλφσμπουργκ με αυτόν στην κορυφή δυσκολεύεται να πάει σε παιχνίδι μετάβασης.

mehmedi_novibetgrΤέλος, αξίζει αναφοράς ο πολύπειρος Αντμίρ Μεχμέντι, ο οποίος παίζει πρακτικά σαν δεύτερος επιθετικός. Ο Ελβετός διεθνής μεσοεπιθετικός, παρότι δεν διαθέτει ιδιαίτερα σωματικά προσόντα, ξεχωρίζει για την οξυδέρκειά του, για τις έξυπνες θέσεις που παίρνει στον αγωνιστικό χώρο και τις αποφάσεις του.

Γενικά, η Βόλφσμπουργκ είναι μία καλά δεμένη και δουλεμένη ομάδα, η οποία επί ημερών Γκλάζνερ παρουσιάζεται πάντα διαβασμένη αμυντικά, αλλά δυσκολεύεται αρκετά στην παραγωγή φάσεων και στο εύκολο γκολ, διότι πέρα από τον Βέχορστ δεν έχει άλλη μόνιμη πηγή τερμάτων.

Σε κάθε περίπτωση οι «λύκοι» φαντάζουν το φαβορί για την πρόκριση, δεδομένου ότι προέρχονται από ένα πιο προηγμένο πρωτάθλημα, παρόλα αυτά δεν αποτελούν φόβητρο για την ΑΕΚ.

Η προϊστορία της ΑΕΚ με γερμανικές ομάδες

Η ΑΕΚ δεν έχει τις καλύτερες αναμνήσεις από τις αναμετρήσεις της στο παρελθόν με ομάδες της Γερμανίας. Σε συνολικά εννιά παιχνίδια μετράει δύο νίκες, μία ισοπαλία και οχτώ ήττες με γκολ 12-25. Παρακάτω όλα τα παιχνίδια της Ενωσης με Γερμανούς.

1982/83

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ – 1ος γύρος

29/9/1982 ΑΕΚ – Κολωνία 0-1 (Αλοφς 58’)

06/10/1982 Κολωνία – ΑΕΚ 5-0 (Φίσερ 9’, Σλίβο 15’, Ενγκελς 21’ πέναλτι, Φίσερ 24’, Σλίβο 63’).

Κανονικά το πρώτο παιχνίδι είχε οριστεί για τις 13 Σεπτεμβρίου. Το σκορ ήταν 3-3, ωστόσο στο 86’ η αναμέτρηση διεκόπη διότι έπεσε η τάση του ρεύματος στη Νέα Φιλαδέλφεια λόγω μίας πυρκαγιάς που μαίνονταν στο Τατόι. Τελικά, το ματς επαναλήφθηκε από την αρχή 16 ημέρες αργότερα με την ΑΕΚ να ηττάται από την πανίσχυρη Κολωνία των Λιτμπάρσκι, Σουμάχερ, Αλοφς και φυσικά του τεράστιου προπονητή, Ρίνους Μίχελς.

Σε εκείνη τη μεγάλη εμφάνιση της ΑΕΚ, που τελικά δεν μέτρησε ποτέ στην ιστορία, τα τρία γκολ της Ενωσης είχαν σημειώσει οι Βλάχος, Μπαλής, Νικολούδης. Στον επαναληπτικό η Ενωση παραδόθηκε στην ανωτερότητα των «τράγων».

1989/90

Κύπελλο Πρωταθλητριών – 1ος γύρος

13/09/1989 Ντινάμο Δρέσδης – ΑΕΚ 1-0 (Λίμπεραμ 75’).

27/09/1989 ΑΕΚ – Ντινάμο Δρέσδης 5-3 (Μανωλάς 27’, Οκόνσκι 33’ πέναλτι, Σαββίδης 37’, 60’, Σαβέφσκι 82’ / Γκίτσοφ 10’, Λίμπεραμ 63’, Μίνγκε 85’).

Εκείνη τη σεζόν η ΑΕΚ επέστρεψε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών έπειτα από 10 χρόνια. Η Ντινάμο Δρέσδης ήταν τότε η πρωταθλήτρια της Ανατολικής Γερμανίας και την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου UEFA.

Στην κατάμεστη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς έπιασε διαστημική απόδοση και ανέτρεψε το 1-0 του πρώτου αγώνα φιλοδωρώντας με πέντε γκολ την παρέα των σπουδαίων Ματίας Ζάμερ και Ουλφ Κίρστεν!

1995/96

Κύπελλο Κυπελλούχων – 2ος γύρος

19/10/1995 Γκλάντμπαχ – ΑΕΚ 4-1 (Νταλίν 51’, 90’ Φλίπσεν 55’, Βίνχοφ 67’ – Μαλαδένης 79’)

02/11/1995 ΑΕΚ – Γκλάντμπαχ 0-1 (Εφενμπεργκ 70’)

Η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο του πρώτου αγώνα στη Γερμανία είχε δείξει ότι μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια την Γκλάντμπαχ, ωστόσο στην επανάληψη κατέρρευσε και μαζί χάθηκαν οι ελπίδες πρόκρισης.

Ο επαναληπτικός στο «Νίκος Γκούμας» εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία για την Ενωση, η οποία εκείνο το βράδυ είχε παραταχθεί με τους Ατματσίδη, Μπορμπόκη, Κασάπη, Μανωλά, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχο, Σαραβάκο, Σαβέφσκι, Μαλαδένη, Τσιάρτα, Κωστή και τους Δημητριάδη, Κοπιτσή, Κετσπάγια να μπαίνουν ως αλλαγή.

2000/01

Κύπελλο UEFA – 3oς γύρος

23/11/00 Λεβερκούζεν – ΑΕΚ 4-4 (Κίρστεν 24’, 41’, Κόβατς 48’, Ράμελοβ 92’ / Λάκης 5’, Νάβας 46’, 79’, Τσιάρτας 54’ πέναλτι).

07/12/00 ΑΕΚ – Λεβερκούζεν 2-0 (Νάβας 17’, Τσιάρτας 49’).

aek_novibetgrΗ ΑΕΚ το 2000 πέτυχε μία μεγαλειώδη πρόκριση κόντρα στη Λεβερκούζεν, η οποία την προηγούμενη σεζόν είχε χάσει στην ισοβαθμία το πρωτάθλημα Γερμανίας από την Μπάγερν.

Η Ενωση του αείμνηστου Γιάννη Παθιακάκη και των τρελών Αργεντινών, Ρουίς και Νάβας είχε πραγματοποιήσει μία συγκλονιστική εμφάνιση στην «ΜπάιΑρένα» σε ένα από τα πιο θεαματικά παιχνίδια ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη.

Στον επαναληπτικό η ΑΕΚ σφράγισε την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου UEFA «λιώνοντας» τις «ασπιρίνες» στο καμίνι της Νέας Φιλαδέλφειας. Σε εκείνο το ματς είχαν αγωνιστεί οι Ατματζίδης, Καψής, Κασάπης, Κωστένογλου, Λάκης, Τσιάρτας, Ζαγοράκης, Ζήκος, Φερούζεμ, Νάβας, Νικολαΐδης και σαν αλλαγή οι Μαλαδένης, Πέτκοφ, Καραγιάννης.

2004/05

Κύπελλο UEFA – Φάση ομίλων

15/12/2004 ΑΕΚ – Ααχεν 0-2 (Μέιγερ 56’, Γκόμεζ 84’).

Τη σεζόν 2004/05 η φάση των ομίλων του Κυπέλλου UEFA διεξάγονταν με μονούς αγώνες, δύο εντός έδρας και ισάριθμους εκτός έδρας. Τότε η ΑΕΚ είχε αποκλειστεί γνωρίζοντας τέσσερις ήττες στον όμιλο, οι άλλες τρεις από Ζενίτ, Λιλ και Σεβίλλη.

Το παιχνίδι με την Ααχεν δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον για την Ενωση, ωστόσο η ήττα στο ΟΑΚΑ ήταν πικρή αφού είχε έρθει απέναντι σε μία ομάδα που τότε αγωνίζονταν στη Β’ κατηγορία της Γερμανίας. Εκείνη την περίοδο η ΑΕΚ είχε στον πάγκο της τον Φερνάντο Σάντος και αστέρια όπως οι Λυμπερόπουλος, Κατσουράνης, Ασουνσάο, Αλβες.

2018/19

Τσάμπιονς Λιγκ – Φάση ομίλων

23/10/18 ΑΕΚ – Μπάγερν 0-2 (Χάβι Μαρτίνεθ 61’, Λεβαντόφσκι 63’)

07/11/18 Μπάγερν – ΑΕΚ 2-0 (Λεβαντόφσκι 31’ πέναλτι, 71’).

Η ΑΕΚ στην επιστροφή της σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ έπειτα από 12 χρόνια δεν κατάφερε να πάρει κάποιον βαθμό με αντιπάλους τις Μπάγερν, Μπενφίκα, Αγιαξ, ήταν πάντως αξιοπρεπής αμυντικά στα δύο παιχνίδια κόντρα στους Βαυαρούς.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ