el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κόπα Αμέρικα 2019: Μπορεί να το κερδίσει ο Μέσι;

Η Αργεντινή είναι ένας λαός που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Η κατάκτηση ενός τροπαίου λείπει εδώ και χρόνια από την «αλμπισελέστε», που από το 2006, όταν έκανε το διεθνές ντεμπούτο του ο Λιονέλ Μέσι, αριθμεί μόνο λύπες.

Ο 32χρονος (24/6/87) σταρ της Μπαρτσελόνα αποτελεί το Α και το Ω της εθνικής Αργεντινής εδώ και πολλά χρόνια και παρά τη μεγάλη συνεισφορά του, δεν έχει φτάσει στην ουσία, σε έναν τίτλο: τρεις χαμένοι τελικοί σε Κόπα Αμέρικα και ένας σε Μουντιάλ.

Θα καταφέρει ο Λιονέλ Μέσι να αλλάξει τα δεδομένα στη διοργάνωση του Κόπα Αμέρικα 2019; Η Αργεντινή εκκινεί παραδοσιακά ως ένα από τα φαβορί και οι προσδοκίες είναι πάντοτε μεγάλες, έστω και αν η Βραζιλία λόγω και έδρας δείχνει να έχει το πάνω χέρι.

Image result for leo messi argentina 2019


Ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο για το 2019 σύμφωνα με το Forbes (127 εκατομμύρια), φρόντισε να ρίξει τους τόνους στις δηλώσεις του εν όψει της φετινής διοργάνωσης, θέλοντας ίσως να αποφορτίσει τη μεγάλη πίεση που υπάρχει: «Δεν είμαστε φαβορί, όπως τις άλλες φορές. Θα πάμε με τα ίδια όνειρα και τον ίδιο ενθουσιασμό όπως πάντα, όμως η Αργεντινή βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης».

Οι τέσσερις χαμένοι τελικοί!

Οι αριθμοί του Λιονέλ Μέσι με την Αργεντινή, είναι εφάμιλλοι της αξίας του. Αυτό που λείπει, είναι ένα τρόπαιο. Εδώ, βέβαια, δεν πρέπει να αγνοούμε την κατάκτηση δύο τίτλων του Μέσι, αλλά όχι σε επίπεδο Ανδρών. Η Αργεντινή κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων το 2005 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, με τον σούπερ σταρ των «μπλαουγκράνα» στη σύνθεσή της.

Image result for leo messi lost final



Αυτό που τον… στοιχειώνει, είναι οι τέσσερις χαμένοι τελικοί και η κάκιστη παρουσία στο τελευταίο Μουντιάλ, όταν και  αποκλείστηκε στη φάση των 16. Μάλιστα, μετά τη διοργάνωση του 2018, ανακοίνωσε την απόφασή του να μην αγωνιστεί στο άμεσο μέλλον με την εθνική ομάδα, κάτι που προκάλεσε τεράστιο σοκ στη χώρα, αφού το ενδεχόμενο αποχώρησής του, έμοιαζε πολύ πιθανό.

Εν τέλει τον Μάρτιο του 2019 «σφραγίστηκε» επίσημα η επιστροφή του, αφού συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για το προσεχές Κόπα Αμέρικα.

Σίγουρα, χρειάζεται και ο παράγοντας τύχη, τον οποίο ο Μέσι δεν είχε με το μέρος του στις διοργανώσεις με την εθνική. Οι δύο τελευταίοι τελικοί του Κόπα Αμέρικα κρίθηκαν  στη διαδικασία των πέναλτι (σε αμφότερες νικήτρια η Χιλή) ενώ στον τελικό της ίδιας διοργάνωσης το 2007, όλη η ομάδα είχε παρουσιαστεί κατώτερη των περιστάσεων στην ήττα από τη Βραζιλία (0-3).

Στον τελικό του Μουντιάλ του 2014 ηττήθηκε στις λεπτομέρειες στην παράταση (0-1) από τη Γερμανία, σε μία αναμέτρηση που μοιραίος παίκτης για την ομάδα του τότε προπονητή της, Ντιέγκο Μαραντόνα, ήταν ο Γκονσάλο Ιγουαΐν, ο οποίος έχασε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ στο 0-0 να ανοίξει το σκορ και να αλλάξει τα δεδομένα.

Πιο φρέσκος στη διοργάνωση του 2019

Η σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν θετική σε ατομικό επίπεδο για τον Μέσι, αφού έσπασε το φράγμα των 600 γκολ με την Μπαρτσελόνα και κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας, ωστόσο, ο αποκλεισμός από τη Λίβερπουλ στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι κάτι που στοίχισε στον ίδιο.

«Είμαι περισσότερο κουρασμένος στο μυαλό, παρά σωματικά. Περισσότερο για τον αποκλεισμό από τη Λίβερπουλ. Είναι τα λιγότερα λεπτά που έχω αγωνιστεί τα τελευταία χρόνια. Νιώθω καλά», ανέφερε ο Μέσι εν όψει του Κόπα Αμέρικα 2019.

Η σύγκριση των τίτλων που έχει κατακτήσει ο Μέσι με την Μπαρτσελόνα και την Αργεντινή, είναι αναπόφευκτη. Ο περισσότερος κόσμος στη χώρα του θεωρεί πως από τη στιγμή που το πετυχαίνει σε συλλογικό επίπεδο, πρέπει να το κάνει και στην εθνική ομάδα.

Image result for leo messi argentina 2019


Αυτό είναι το μεγαλύτερο βάρος που σηκώνει εδώ και πολλά χρόνια με την εθνική ομάδα ο 32χρονος πλέον Μέσι και όσο δεν το κάνει, θα είναι στη… σκιά του Ντιέγκο Μαραντόνα αλλά και θα του ασκείται έντονη κριτική, πως δεν μπορεί να σηκώσει την Αργεντινή μόνος του.

Με 67 γκολ, πάντως, ο Μέσι είναι ο πρώτος σκόρερ της Αργεντινής (δεύτερος ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα με 54), ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στην εθνική σε ένα ημερολογιακό έτος (12 γκολ το 2012), ο νεότερος ηλικιακά παίκτης που έχει αγωνιστεί στην ομάδα και έχει σκοράρει (18 έτη και 357 ημέρες το 2006), ο νεότερος παίκτης που συμπλήρωσε 100 συμμετοχές με την Αργεντινή ενώ είναι και ο μόνος που έχει σκοράρει απέναντι σε όλες τις ομάδες από τη γεωγραφική ζώνη της Νοτίου Αμερικής!

Image result for leo messi argentina 2019


Μένει πλέον να φανεί, αν στο Κόπα Αμέρικα 2019 μπορεί να οδηγήσει την Αργεντινή στο επόμενο βήμα, που είναι η πρώτη κατάκτηση της διοργάνωσης μετά το 1993.

Το 2018-19, ο Λίο Μέσι σκόραρε 36 τέρματα και μοίρασε 13 ασίστ στην Πριμέρα Ντιβισιόν, περισσότερα από ό,τι 12 ομάδες του πρωταθλήματος.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ